ΘΕΜΑ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/04/2010 07:00 |
Θέμα


Ενα κορίτσι της αρχαίας Αθήνας αποκαλύπτεται
Της Μαίρης Αδαμοπούλου

«Ζωντανεύει» 2.440
χρόνια μετά τον θάνατό της και δείχνει το πρόσωπό της για πρώτη φορά χάρη στη σύγχρονη τεχνολογία. Κυρίες και κύριοι η 11χρονη Μύρτις
Τα μαλλιά της είναι κοκκινωπά. Τα μάτια της καστανά. Τα δόντια της ελαφρώς πεταχτά. Η μύτη της ίσια. Τίποτα στο πρόσωπό της δεν μαρτυρά ότι έζησε και πέθανε πριν από 2.440 χρόνια.

Το όνομά της Μύρτις. Ενα απο τα πολλά θύματα του τυφοειδούς πυρετού που αφάνισε το ένα τρίτο του πληθυσμού της Αθήνας στο τέλος του 5ου αι. π.Χ. και μαζί τον σπουδαίο αθηναίο πολιτικό Περικλή. Ηταν μόλις 11 ετών όταν έχασε τη ζωή της και τάφηκε βιαστικά σε έναν ομαδικό τάφο μαζί με ακόμη 150 ανθρώπους. Το κρανίο της, που διατηρήθηκε σε άριστη κατάσταση, αποκαλύπτει το πρόσωπό της. Και γίνεται το πρώτο παιδί που ανακτά τη φυσιογνωμία του με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας, ενώ μας φέρνει πιο κοντά στην εικόνα των κατοίκων της αρχαίας Αθήνας. «Πρόκειται για ένα κορίτσι περίπου 11 ετών και το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι είχε ορθοδοντικό πρόβλημα: λόγω της συνύπαρξης παιδικών και μονίμων δοντιών δημιουργούνταν συνωστισμός στην άνω γνάθο και οι κυνόδοντες ήταν εκτός τόξου», λέει στα «ΝΕΑ» ο επίκουρος καθηγητής Ορθοδοντικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Μανώλης Παπαγρηγοράκης, που είναι και η ψυχή της διεπιστημονικής ιδέας της ανασύστασης του προσώπου της Μύρτιδος, η οποία έγινε από όλους τους συντελεστές αφιλοκερδώς και παρουσιάστηκε χθες σε εκδήλωση στο Νέο Μουσείο Ακρόπολης. «Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για κάτι χαρακτηριστικό που να τη διαφοροποιεί από ένα παιδί της ηλκίας του», εξηγεί.

Πόσο κοντά στην πραγματικότητα είναι όμως το πρόσωπο που ζωντάνεψε πάνω στο αρχαίο κρανίο; «Επειδή το κρανίο είναι ανέπαφο και έχει την κάτω γνάθο και όλα τα δόντια, μπορούμε να ισχυριστούμε ότι είμαστε πολύ κοντά στην πραγματική της μορφή», υποστηρίζει ο κ. Παπαγρηγοράκης. «Ωστόσο είναι πολύ δύσκολο να αναπλασθούν τα αυτιά και η μύτη, για την οποία στηριχθήκαμε στο σχήμα της ρινικής κοιλότητας. Οσο δε για τα χρώματα που επιλέξαμε, βασιστήκαμε σε εκείνα των ανθρώπων της εποχής. Για να βρούμε τα αυθεντικά θα έπρεπε να γίνει ανάλυση του DΝΑ της, διαδικασία ιδαιτέρως κοστοβόρα».

Τι μαθαίνουμε λοιπόν για τον αρχαίο ελλη νικό κόσμο βλέποντας την Μύρτιν; «Δεν έχουμε αλλάξει σχεδόν καθόλου εδώ και 4.000

χρόνια στην περιοχή του σπλαγχνικού κρανίου (σ.σ. πρόσωπο), έχει όμως αλλάξει ο προσανατολισμός της ανάπτυξης του εγκεφαλικού κρανίου. Οσο περνούν τα χρόνια δηλαδή το κρανίο μας έρχεται πιο μπροστά, ενώ το πρόσωπό μας μικραίνει. Πρέπει όμως να διευκρινίσουμε πως δεν γνωρίζουμε αν η Μύρτις ήταν Αθηναία, μπορεί να ήταν και δούλη από άλλη περιοχή, οπότε έχουμε μπροστά μας μια νεαρή κάτοικο της Αθήνας, όχι μία μετά βεβαιότητος Αθηναία».

Το κρανίο της Μύρτιδος δεν επελέγη τυχαία μεταξύ οκτώ παιδικών κρανίων. Ηταν το καλύτερα διατηρημένο, χωρίς oστικές απώλειες, και επιπλέον είχε ατόφια την κάτω γνάθο και όλα τα δόντια. Το φύλο της μαρτυράται από το πιγούνι της, που δεν είναι τόσο έντονο όσο των αγοριών, τα «μαλακά» τόξα στην περιοχή των φρυδιών και τη διάμετρο των κυνοδόντων της που είναι μικρότερος σε σχέση με τον αγοριών. Οσο για την ηλικία της; «Μίλησαν» η ανατολή των μόνιμων δοντιών και η μορφολογία των ακρορριζίων τους.

Ποια ήταν όμως πραγματικά η Μύρτις; «Ενα από τα χιλιάδες ανώνυμα θύματα του φοβερού λοιμού που έπληξε την Αθήνα στις αρχές του Πελοποννησιακού Πολέμου», επισημαίνει η αρχαιολόγος Εφη ΜπαζιωτοπούλουΒαλαβάνη, η οποία και ανέσκαψε τον ομαδικό τάφο που βρέθηκε η Μύρτις. «Φαίνεται πως το παιδί αυτό υπήρξε ένα απλό, ανώνυμο παιδί, που γεννήθηκε γύρω στο 440 π.Χ., πρόλαβε να αντικρύσει τον Παρθενώνα που μόλις είχε τελειώσει αλλά έζησε και την αρχή του πολέμου. Ηταν ένα κορίτσι που έτρεχε ανέμελο και ξυπόλητο μαζί με τα άλλα παιδιά στους χωμάτινους, στενούς δρόμους της πόλης. Την ονομάσαμε Μύρτιν». Γιατί όμως επιλέχθηκε αυτό το όνομα για την 11χρονη μικρή; «Επιλέξαμε ένα όνομα δισύλλαβο και εύηχο, που επιπλέον υπάρχει ακόμα με διαφορετική κατάληξη», εξηγεί ο κ. Παπαγρηγοράκης.

ΙΝFΟ
Η έκθεση «ΜύρτιςΠρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν» θα εγκαινιαστεί στις 15 Απριλίου στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή (Ωθωνος 100). Εως 15 Ιουνίου.

Λοιμός που αφάνισε 50.000 Αθηναίους

Ο λοιμός, που έπληξε την Αθήνα από το 430 έως το 426 π.Χ., κόστισε τη ζωή σε 50.000

ανθρώπους. Γέμισαν τάφους πολλές γωνιές της Αθήνας- από την Πειραιώς έως την Πανεπιστημίου (κάτω από το πολυκατάστημα Αttica). Και έγινε αιτία οι Αθηναίοι να ξεχάσουν τα ιερά και τα όσιά τους και να ρίχνουν σε ομαδικούς λάκκους τους νεκρούς τους.

Η ταυτότητά του ωστόσο παραμένει άγνωστη έως ότου «μιλήσουν» τα δόντια των νεκρών του ομαδικού τάφου που βρέθηκε επί των οδών Πειραιώς και Ιεράς Οδού και απέδειξε πως ο λοιμός που χτύπησε την Αθήνα κατά το δεύτερο έτος του Πελοποννησιακού Πολέμου ήταν ιστορικό γεγονός.

Η έρευνα του επίκουρου καθηγητή Οδοντιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μανώλη Παπαγρηγοράκη αποδεικνύει πως το πιθανότερο είναι πως πρόκειται για τυφοειδή πυρετό.

Ασθένεια που προκαλεί στα θύματά του πονοκέφαλο, πυρετό, εξανθήματα και διάρροια.

Για να καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα οι επιστήμονες μελέτησαν τον πολφό των δοντιών των νεκρών, καθώς στην πολφική κοιλότητα διατηρείται στεγανό και ανεπηρέαστο το DΝΑ από εξωτερικές επιμολύνσεις. Και εντόπισαν πως το μικρόβιο ήταν Salmonella enterica serovar Τyphi που είναι υπεύθυνο για την εκδήλωση τυφοειδούς πυρετού.

25
Δικ
27/10/2010 18:24
Η "θεωρία" περί ξανθών "Άρειων" αρχαίων Ελλήνων είναι δημιούργημα του Χίτλερ και άλλων ναζιστών για προφανείς πολιτικούς λόγους.Ντροπή σε όσους την αναπαράγουν ακόμα..
Δικ
27/10/2010 14:18
Να προσθέσω σχετικά με τις ναζιστικές-ρατσιστικές ηλιθιότητες περί ξανθών αρχαίων Ελλήνων,την άποψη ενός αρχαίου Έλληνα του Ξενοφώντα ο οποίος έγραψε πως οι Πέρσες ήταν πιό λευκοί σε σχέση με τους σκουρότερους Έλληνες,που μαύριζαν από τον ήλιο.. Κι άλλες πολλές αναφορές έχουμε από ιστορικούς,επίσης οι έγχρωμες απεικονίσεις δείχνουν τα μαλλιά σκούρα και όχι ξανθά στην πλειοψηφία των περιπτώσεων.
Illyrian
06/05/2010 00:20
Για τους φίλους που αναφέρονται στην Ιλλυρία , Εάν θέλετε πραγματικά να μάθετε για αυτόν τον πανάρχαιο λαό μη ψάχνετε στη Βικιπαιδεια - περιλαμβάνει πολλές ανακρίβειες και λιγοστές έγκυρες πληροφορίες..Μία καλή εγκυκλοπέδια που περιλαμβάνει σωστές και έγκυρες πληροφορίες σχετικα με τους Ιλλύριους ( ποιοι είναι οι σημερινοι κληρονόμοι και στοιχεία για τον πολιτισμο τους ) είναι η Brittanicca
Anthropology freak
15/04/2010 16:28
Άμα τυχόν είχατε πολύ βασικές γνώσεις ανθρωπολογίας κ ανθρωπομετρίας, ( καλό θα ήταν να ξεκινήσετε, και όχι να βέβαια απο έναν κύριο ονόματι Carleton Coon, κ όχι να μείνετε εκεί βέβαια, όπως και με Lawrence Angel κ.α) θα βλέπατε ποοοοοόσο πίσω είστε στις παρατραβηγμένες υποθέσεις σας. Δεν θα μπορούσα πότε να σας εγγυηθώ 100% για τα χρώματα μαλλιών κ ματιών του κοριτσιού, ΕΝΑ όμως είναι σίγουρο: ότι το κορίτσι ανοίκει στη ευρύτερη μεσογειακή φυλή της οποίας τα κύρια, αλλα όχι καθολικά χαρακτηριστικά, απο πλευράς χρώματος είναι το λεύκο δέρμα ίσως με μια ανοιχτή ροζ απόχρωση κ τα σκούρα μαλλιά, εννοώντας καστανό-σκούρο καστανό κ μάτια ανοιχτά καστανά-καστανά με υπολογίσιμο αριθμό γαλανών/πρασίνων. Τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του κόριτσιου ( ύψος κρανίου, ύψος/θέση προσώπου, ύψος μύτης, απόσταση ματιών, μήκος κρανίου κλπ) ανάγονται τουλάχιστον στη γενικότερη μεσογειακή φυλή κ μάλιστα στην ατλαντο-μεσογειακή στη δεδομένη περίπτωση π υπήρχε στο μεγαλύτερο κομμάτι των Ιώνων προφανώς. Ακόμα κ αν η όροι είναι συμβατικοί δεν γίνομαι λιγότερο κατανοητός πιστεύω. Οι φυλέτυποι π παρατηρούνται πιο σύχνα ξανθά μαλλιά/ γαλανά μάτια είναι ο αλπινικός ( μεγάλο επίσης μέρος της Αρχαίας Ελλάδας γενικότερα ακόμα κ σήμερα) κ ο των σκανδιναβών ο κύριος ( "nordic"). Γι''αυτό λοιπόν ΟΣΟΙ μα ΟΣΟΙ πχ δεν έχετε λεύκο η γενικότερα αρκετά ανοιχτό δέρμα εκ γενετής δεν είστε έλληνες καθώς κ μεγάλος μέρος όσων δεν ανοίκουν στους 3 κύριους φυλέτυπους π υπήρχαν στην Αρχαία Ελλάδα ( μεσογειακό, αλπινικό, διναρικό) κ είναι όλοι οι οικογένεια ξανθοί με γαλανά μάτια. Βασικά μαθηματικά σχεδόν πάντα πρέπει να υπάρχει ποσοστό ξανθών η γαλανομάτηδες στην οικογένεια για να είστε γηγενείς με το μεγαλύτερο μέρος κασταμάλλιδων κ σπανίως μελαχροινών.
Φώτης
12/04/2010 02:42
"Οι Έλληνες είναι αναρχικοί... και δύσκολα κουμαντάρονται. Γι’ αυτόν τον λόγο πρέπει να χτυπήσουμε βαθιά μέσα στις πολιτισμικές τους ρίζες, έτσι ίσως καταφέρουμε να τους αναγκάσουμε να συμβιβαστούν. Εννοώ βέβαια να χτυπήσουμε την γλώσσα τους, την θρησκεία τους, τα πολιτισμικά και ιστορικά αποθέματα, έτσι ώστε να ουδετεροποιήσουμε την δυνατότητα τους να αναπτύσσονται, ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ ΝΑ ΔΙΑΚΡΙΝΟΥΝ τους ΕΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ, ή να αποδεικνύουν ότι μπορούν να νικούν, έτσι ώστε να ξεπεράσουμε τα εμπόδια στα στρατηγικώς απαραίτητα σχέδια μας στα Βαλκάνια, την Μεσόγειο, και την Μέση Ανατολή".
- Απόσπασμα ομιλίας του Henri Kissinger στην Ουάσινγκτον τον Σεπτέμβρη του 1974

Προσωπικά δεν ενοχλούμε τόσο για τις βλακείες που έχουν γραφτεί εδώ μέσα από ψευδο-διανοούμενους αριστερούς αλλά περισσότερο για το ότι είχε ζητήσει ο Κίσσιντζερ το 1974 βγαίνουν έως ένα βαθμό αληθινά.

Και, οι βλάκες, δεν καταλαβαίνουν ότι λέγοντας και γράφοντας τις δήθεν “προοδευτικές” απόψεις τους κάνουν πράξη τη θεωρία του Φαλμεράγιερ που αν και η επίσημη Ακαδημαϊκή Κοινότητα γελοιοποίησε, οι Αγγλοσάξονες δεν χάνουν ποτέ την ευκαιρία να μας τις θυμίζουν όπως πρόσφατα τα Γερμανικά ΜΜΕ.

Φυσικά, χαρακτηρίζοντας τον “δικό” του πολιτικό χώρο ο μεγάλος Μίκης Θεοδωράκης, είπε ότι ο διανοουμενισμός δεν είναι μόνο εχθρός του λαϊκού, αλλά και η καρικατούρα της διανόησης.

Σε αντίθεση με το τι είπε ο Κίσσιντζερ, ο Νίκος Καζαντζάκης είπε ότι "Ο κάθε Έλληνας πρέπει να επιτελέσει 3 χρέη, 1ον εκτελώντας την θητεία του στην ράτσα να νιώσει μέσα του όλους τους προγόνους, 2ον να τους κατανοήσει και να συνεχίσει το έργο τους , 3ον να δώσει την μεγάλη συμβουλή στον γιο του, να τον ξεπεράσει".

Επαφίεται στο μυαλό του κάθε Έλληνα να αποφασίσει ποιού την άποψη έχει συμφέρων να ακολουθήσει. Του Κίσσιντζερ ή του Καζαντζάκη.

(Σχετικά με μελέτες για το DNA των Ελλήνων, και φυσικά έχουν γίνει. Οι σημαντικότερες πιο πρόσφατες έγιναν από τους καθηγητές της γενετικής Neil Risch (Stanford University), Alberto Piazza (University of Torino) and Luca Cavalli-Sforza (Stanford University). Το πόρισμα των μελετών μελετών τους περιγράφεται εύκολα με δυο λέξεις – “ασυνήθιστη συνέχεια των αρχαίων με τους σημερινούς Έλληνες. Και επειδή δεν με παίρνει ο χώρος για περισσότερη ανάλυση των αποτελεσμάτων τους, το διαδίκτυο είναι διαθέσιμο σε όλους να τους ψάξουν τις μελέτες των συγκεκριμένων γενετιστών.)
Γρηγορις
11/04/2010 15:16
@Φιλος

και εγω αυτο υποθετω, Ξανθια και γαλανη η Μυρτις..φυσικα μονο η εξετασις DNA θα το αποδειξει..
Γρηγορις
11/04/2010 15:00
@Αχαιος,
Δεν ενδιαφερουν ερευνες επι της καταγωγης μας που γινοντε απο Ελληνες!! Μονο αναλυσεις DNA απο ξενα εργαστηρια θα δωσουν σωστες απαντησεις ..Μα τελικα πρεπει να το καταλαβουμε ουδεμια φυλετικη σχεσι εχουμε με τους Αρχαιους Ελληνες..Αν ειχαμε δεν θα ειχαμε τα χαλια που εχουμε σημερα, ως χωρα...Ολοι οι Ευρωπαιοι φιλοι μας το ξερουν ..Λοιπον εμεις τι κανουμε σημερα, αυτη ειναι η ουσια..
Δαναος
11/04/2010 02:19
Αυτος ο ''φιλος'' πρεπει να ειναι λιγο βλακας.Απο ποτε ρε ...φιλε εχουμε DNA Τουρκικο;Οι κωλοτουρκοι,οπως και οι Ρωμαιοι ηταν φυλετικα ολιγαριθμοι,και δεν βλεπεις Ελληνες με ζυγωματικα και ματια ''μογγολικα''.υτα τα λεει η προπαγανδα των ...γνωστων-αγνωστων.Εαν δεν ξερεις, να μαθεις.
Ametanoitos
10/04/2010 22:07
ναι επειδη οπως ολοι ξερουμε, ενας κατακτητης με το που φτανει στην ξενη χωρα αντι να καταλάβει τα κεντρα διοικησης, να αφοπλισει τον εχθρο του, να επιβαλει την ταξη κ να επιβληθει γενικοτερα, βλεπει ποσες ειναι οι γυναικες της χωρας και υποχρεωνει τους στρατιωτες του να κανουν απο τουλαχιστον 2 παιδια με την καθε μια σε οσο το δυνατον συντομοτερο χρονικο διαστημα και να σκοτωσουν και ολους τους αντρες για να καταφερουν ετσι να αλλοιωσουν πληρως τον φυλετικο ιστο. και αυτο βεβαια το εκανε καθε επιδοξος κατακτητης. Δε σοβαρεβομαστε λεω εγω?
Παππάς Απόστολος
10/04/2010 21:01
Προς το φίλο που γράφει πιο πάνω σχετικά τους Ιλλυριούς: δεν γνωρίζω και πολλά από ιστορία αλλά νομίζω ότι 1. στην σημερινή Αλβανία και μάλιστα στο κέντρο δεν εξαπλώνονταν το 1200 προ Χριστού οι απόγονοι των Ιλλυριών. 2. στο κέντρο της σημερινής Αλβανίας, από το Γενουσό ποταμό και κάτω υπήρχαν μόνο οι Ηπειρώτες. 3. οι Ιλλυριοί δεν ήταν καθόλου φιλικός λαός και ανέκαθεν έκανε πολέμους – αυτό τους κάνει, μάλλον, πολεμικό λαό. 4. Η Απολλωνία ιδρύθηκε στις αρχές του 6ου π.χ. αιώνα ως αποικία Κορινθίων και Κερκυραίων και από όσο γνωρίζω ούτε οι Κορίνθιοι αλλά ούτε και Κερκυραίοι υπήρξαν μέχρι σήμερα κάτι άλλο από Έλληνες, αν ξέρει κάτι άλλο ο φίλος ας μας το πει. 5. Όσον αφορά τον ιστορικό που θα έρθει και θα πει ότι οι λαοί αφομοιώνονται, εξαφανίζονται, ή μπορεί και να κόβουν τσάρκα στου γυαλιού τα βοτσαλάκια, φίλε, ήρθε, εδώ και κάτι αιώνες αλλά και πρόσφατα και είπε ότι οι Έλληνες, είναι ο ίδιος λαός από όσο υπάρχουν αυτά τα χώματα. Επίσης είπε ότι σε αυτά χώματα κατοικούσαν μόνο Έλληνες τουλάχιστον από το 1700 π.χ. που έχουμε γραπτά μνημεία και δεν ταυτίζονται με άλλο λαό της περιοχής. Τα όποια μνημεία, ναοί, αγάλματα, κ.τ.λ. επειδή βρίσκονται στην περιοχή που έχει αποδοθεί στην Αλβανία δεν σημαίνει ότι είναι και Ιλλυρικής προέλευσης, αλλά όπως έχει πει και ο ιστορικός σίγουρα δεν είναι Αλβανοιλλυρικά αλλά Ελληνικά. 6. Σίγουρα από αυτά τα χώματα έχουν περάσει πολλοί βάρβαροι Αλβανοί, Βούλγαροι, Τούρκοι, παλιότερα Πέρσες. Αυτούς που έμειναν και δέχτηκαν να γίνουν Έλληνες ως Έλληνες τους λογίζουμε και τους σεβόμαστε. Αυτούς που έμειναν και κράτησαν την εθνική τους καταγωγή Αλβανοί, Βούλγαροι, Τούρκοι, και όποιον άλλο έμεινε, ως Έλληνες τους φιλοξενούμε- και ας υπάρχουν κάποιοι Έλληνες που δεν τους θέλουν. Εμείς οι Έλληνες τους αγαπάμε όπως και όλους τους ανθρώπους που παλεύουν τίμια να ζήσουν σε μια άλλη χώρα. Όσον αφορά κάποιους άλλους βάρβαρους που κατοικούσαν εδώ, για αυτούς φρόντισε το δικαστήριο εγκλημάτων πολέμου να τους δώσει ότι τους άξιζε και όσο και να παλεύουν να φτιάξουν εθνική ιστορία ο ιστορικός θα τους πει πως το ψέμα έχει κοντά ποδάρια. Και για να ξέρουμε τι λέμε ας σταχυολογήσουμε από τι Βικιπαίδεια λίγα λόγια για τους Ιλλυριούς. Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια Η Ιλλυρία (λατινικά: Illyria) ήταν, κατά την κλασσική αρχαιότητα, μια περιοχή στο δυτικό μέρος της σημερινής βαλκανικής χερσονήσου, η οποία κατοικούνταν από τις φυλές των Ιλλυριών, οι οποίοι μιλούσαν τις Ιλλυρικές διαλέκτους. Στην ελληνική μυθολογία, ο Ιλλυριός ήταν γιος του Κάδμου και της Αρμονίας, ο οποίος κυβέρνησε την Ιλλυρία και έγινε ο ομώνυμος γενάρχης των Ιλλυριών. O προσδιορισμός των ορίων της αρχαίας Ιλλυρίας είναι δύσκολος για τους ιστορικούς καθώς, πριν τη ρωμαϊκή κατάκτηση, ποτέ δεν είχαν ενοποιηθεί όλοι οι Ιλλυριοί σε ένα βασίλειο. Εκτός αυτού, τα σύνορα του βασιλείου δεν είναι σαφή. Π.χ. οι Δαλματοί, οι οποίοι έχουν ταξινομηθεί ως φυλή Ιλλυριών λόγω της γλώσσας, υπάγονταν στο βασίλειο της Ιλλυρίας για μικρό διάστημα και σύντομα αποσχίστηκαν, κατά τη βασιλεία του Γένθιου. Θρησκεία Ελάχιστα είναι γνωστά για τη μυθολογία και τη θρησκεία των Ιλλυριών. Τα λίγα που γνωρίζουμε προέρχονται κυρίως από μη ορθά αποκαλούμενους Ιλλυριούς, δηλαδή Λιβυρνούς και άλλους. Αλλά γνωρίζουμε ότι δεν είχαν πάνθεον, σε αντίθεση με άλλους αρχαίους λαούς όπως οι Έλληνες. Η μυθολογία των Ιλλυριών είναι γνωστή μόνο μέσω της αναφοράς των θεοτήτων των Ιλλυριών στα ρωμαϊκά μνημεία της αυτοκρατορικής περιόδου, όπου και ταυτίζονται, μερικές φορές, με θεούς του κλασσικού πανθέου.[8] Δεν φαίνεται να υπάρχει κανένας προεξέχων θεός και θα είχε υπάρξει σημαντικές διαφορές μεταξύ των διάφορων Ιλλυρικών φυλών. Έτσι οι Ιλλυριοί δεν ανέπτυξαν ομοιόμορφη κοσμολογία, στην οποία να σκηνοθετήσουν τις θρησκευτικές πρακτικές τους. [9] Μερικές θεότητες είναι γνωστές αποκλειστικά από την Ίστρια (όπου όμως ζούσαν Λιβύρνοι), [10] όπως οι Εία, Μαλεσόκους, Μπορία, και Ιρία. Στη Λιβυρνία η Ανζότικα ταυτίζεται με την Αφροδίτη. Άλλα τοπικά θεονύμια [11] περιλαμβάνουν τα Λάτρα, Σεντόνα και Ικά. Ο Μπίντους-Ποσειδώνας λατρεύτηκε μεταξύ των Ιαπόδων (που ούτε αυτοί είναι πραγματικοί Ιλλυριοί). [12] Στον Βορρά, στα θερμά λουτρά Τοπούσκο[13] αφιερώθηκε στον Βιντάσους και τη Θάνα, που αντιστοιχούν με τις ρωμαϊκές θεότητες Σιλβάνους και Ντιάνα.[14] Από τα ανατολικά Βαλκάνια, η λατρεία του Θράκα ιππέα διαδόθηκε στην Ιλλυρία κατά τη διάρκεια του πρώτων αιώνων π.Χ. Ο Θεός Μεδάυρας,[15][16] που αναφέρεται σε μια αφιέρωση στην Λαμβαέσις στην Αφρική από έναν ρωμαίο γερουσιαστή και ιθαγενή του Ριζίνιου, εμφανίζεται να είναι ίδιος με τον θράκα ιππέα, που περιγράφεται ιππεύοντας….. Αλβανικός Εθνικισμός (γνωστός ως Αλβανισμός[18][19][20][21][22] η Πάν-Αλβανισμός[23][24]) αναφέρεται σε εθνικιστικές αλβανικές ιδεολογίες και θεωρίες που συγκροτήθηκαν επι κομμουνιστικής Αλβανίας (1945-1991), τη συνεχισή τους στη σύγχρονη Αλβανία καθώς και την εξάπλωση τους στο Κόσοβο. Η αλβανικη εθνικιστική ιδεολογία θεωρεί οτι οι Αλβανοί είναι Ιλλυριοί και τους ταυτίζει με μη Ιλλυρικούς λαούς όπως τους Αρχαίους Έλληνες[25] τους μυθικούς Πελασγούς[26][27] και τους Ετρούσκους [28] δίνοντας σε όλους αυτούς τους λαούς αλβανική προέλευση. Αυτού του είδους οι ιδεολογίες συσχετίζονται με αλυτρωτισμό και αισθήματα υπεροχής έναντι άλλων λαών και εθνών (σωβινισμός).[29][30][31][32].φέροντας λόγχη. Οι Δαλματοί είχαν τον Αρμάτους ως θεό του πολέμου. [17] ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΣΧΕΤΟ ΜΕ ΑΠΟΨΗ. ( Το παραπάνω αφορά και κάποιους αρθογράφους-συντάκτες της αγαπητής κατά τα άλλα εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ) Ζητώ συγνώμη για την έκταση της άποψης.
Γιωργος
10/04/2010 20:52
Επιστημονες Vs Δημητριος Λυγερης Τι να το κανεις οταν καποιοι επιστημονες εχουν ξοδευψει χρονο, χρημα και φαια ουσια και εχουν αποδειξει την γεννετικη συνεχεια των Ελληνων.. Ερχεται ο κ Λυγερης ή και ο αλλος συνομιλητης με το ψευδωνυμο "φιλος" και με μια φραση δειχνει ποσο ανουσια ειναι ολα αυτα λεγωντας οτι οι αρχαιοι δεν ειχαν καμια σχεση με τους σημερινους. Τι κι αν εχουν γινει τοσες μελετες, τι και αν εχουν γινει τοσες δημοσιευσεις σε ακαδημαικο επιπεδο. Οχι βεβαια δεν ισχυει τιποτα απο ολα αυτα γιατι;; Μα γιατι ετσι γουσταρουμε . Το σημαντικο ειναι να περασουμε την γνωμη μας στους αλλους Φυσικα και θα χαρω που ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ μοιαζει αρκετα με καποια συγχρονη Νεοελληνιδα. Μηπως θα επρεπε να ειμαι ευχαριστημενος αν εμοιαζε με Μπαγκλαντεσιανο με η Νιγηριανο;
Α.Λ.Π.
10/04/2010 19:44
Μαίρη 10/4/2010 12:32___ Αν ήμασταν λίγο "ανώτεροι" -λόγω της προόδου που επιφέρει ο χρόνος στο ανθρώπινο είδος- των αρχαίων ημών προγόνων, τότε με το δίκιο μας να "καμαρώνουμε" που εμείς ήμαστε οι απόγονοι εκείνων των θαυμάσιων ανθρώπων. Όταν, όμως, λέμε πως οι "Έλληνες έμαθαν του Γερμανούς -και εννοούμε τους σημερινούς- να τρώνε ...ψημένο το κρέας", τότε ο`τι άλλο να πούμε, εμείς το λέμε εμείς το ακούμε.. Υπερήφανοι πρέπει να είμαστε γιαυτό που σήμερα εμείς αντανακλούμε στον κόσμο. Μπορούμε να είμαστε;;; Τι θα απαντούσες εσύ, Μαίρη;
Αχαιός
10/04/2010 18:17
@Φίλος:

Το παραμυθάκι αυτό που πιπιλάτε περί ξανθών και γλαυκοματών αρχαίων Ελλήνων, ξεκίνησε απο Γερμανούς και Βρετανούς ρατσιστές, και συνεχίζεται και σήμερα απο τους εξίσου κατάπτυστους ρατσιστές απογόνους τους.

Φυσικά, τα ρατσιστικά παραμύθια τους δεν έχουν καμμία επιστημονική βάση. Η απάντηση:

http://dienekes.50webs.com/arp/articles/hellenes/

Racial Type of the Ancient Hellenes:

a. Blondism

Baker [5] discusses the origin of blondism and says “It is often supposed that blondness is an indication of Nordid ancestry. Taken by itself, it is nothing of the kind.” Hence, it can be safely assumed that the existence of blond individuals in the Classical world does not require an explanation of Northern ancestry, as German anthropologist Hans Guenther [15] and the Nordicist school presumed

b. Achaeans and Blondism/Nordicism:

This view was shared by Buxton in [3] where he states “In regard to the Achaeans we have shown that there appears to be no good ground for suspecting the presence of Nordics.”

c. No miscegenation with the Nordic Race:

F.G. Debets expresses a similar opinion [32] when he states that “In the Bronze Age, we generally find the same types as in the modern population, with different distribution. We cannot speak of miscegenation with the Nordic race.”

d. Nordic-Iranian Racial Type of Greece differs with Nordics of Northern Latitudes:

Angel [6] who states with respect to the Nordic-Iranian morphological type that “There is no reason to suppose that the Nordic-Iranian type in Greece was as blond as are Nordics in northern latitudes.”

e. Nordic tribes never ventured in the Greek Peninsula:

American anthropologist Earnest Hooton [40] cautions that the existence of occasional blonds in Greek literature “does not justify inflation into pseudo-histories of conquering ‘Nordic’ tribes invading the Greek peninsula.”

f. Examples of physical description of Anc Greeks in Anc Literature:

i. Hercules, the Greeks’ favorite hero is described as dark (melanan), hook-nosed (grupon) by Dicaearchus (Clement of Alexandria, “Protreptic to the Greeks” 2.30.7).

ii. The Greek poetess Sappho (an aristocrat from the isle of Lesbos in the 7th c. BC) reveals that both she and her mother were dark (Fr. 98a, line 11).

iii.Philoktetes and Aias were also both brunet-skinned and black-haired (Malalas, Chronogr. 104, 3-8).

iv. The Spartan kings were Heraclids, claiming descent from Hercules. Similarly, Agamemnon and Menelaus, the Atreid leaders of the Achaeans in the Trojan War were descendants of Pelops, whose name means "dark-faced" [55].

v. Achaeans: The Dark Eyed

We must also not neglect to mention the detailed analysis of classicist Denys Page [26] who, in agreement with the ancient testimony of Callimachus (Fr. 299.1) demonstrates that the epithet elikpes, collectively used for the Homeric Achaeans, probably meant “dark-eyed,” rather than “with rolling eyes” as it was erroneously thought.

vi. The second most popular Greek hero, Theseus, founder of Athens was dark-eyed (Bacchylides 17.16-19).

g. Iliad

There are only four mortals in the Iliad who are described as xanthoi, e.g. blond.
--------------------------------------------------------------------------

Σίγουρα υπήρχαν Ξανθοί Αρχαίοι Ελληνες στην αρχαιότητα, ήταν όμως ελάχιστοι (περίπου 5%)΄όπως και σήμερα. Αρα, δεν υπάρχει κανένας λόγος να υποθέσουμε ότι η Μύρτις ήταν ξανθιά και με γαλανά μάτια.

Επίσης, ο Ξανθισμός συνήθως απαντάται σε μέλη της Νορδικής και Αλπινικής υποφυλής. Η Μύρτιδα απο το σχήμα του κρανίου της, σίγουρα δεν είναι ούτε Νορδική ούτε Αλπινική.
---------------------------------------------------------------------------
Ευχαριστώ πολύ που μου δίνετε την ευκαιρία να αποδείξω ότι τα ρατσιστικά παραμύθια των Ναζί και των απογόνων τους είναι ακριβώς αυτό: Παραμύθια

Νόμιζα ότι είχαμε νετάρει με τους Ναζί. Δυστυχώς όχι ακόμα.
Φίλος
10/04/2010 16:41
Το πραγματικό χρώμα μαλλιών της Μύρτις ήταν ξανθό και τα μάτια της γαλανά!!! Βασικά έμοιαζε με σημερινή Σουιδέζα, αλλά για να μη μας κακολογίσουν, είπαμε να τη κάνουν να μοιάζει με μια κλασική Ελληνίδα (νεο-Ελληνίδα, με βαμμένα μαλιά)...
Φίλος
10/04/2010 16:38
Πάντως όποιος γνωρίζει από ιστορία θα γνωρίζει βέβαια, ότι όταν έγινε η κάθοδος των Δοριαίων στη περιοχή, εξαπλώνονταν απόγωνοι των Ιλλυρίων με τους οποίους έγινε και ανάμειξη.
Οι Ιλλύριοι ήταν φιλικός λαός και το κέντρο τους εντοπίζονταν στη σημερινή Αλβανία. Λόγω του κοινού πολιτισμού που αναπτύχθηκε, υπάρχουν κοινά ευρύματα και στην Απολωνία, κοντά στο σημερινό Δυρράχιο υπάρχει ναός του Απόλωνα, θεός - προστάτης της περιοχής.
Βέβαια οι λαοί εξελίχθηκαν... και οι Ιλλύριοι αφομοιώθηκαν και εξφανίστηκαν...
Όποιος γνωρίζει από βιολογία θα σου πει ότι οι αλλαγές θα είναι πολλές, αλλα τα γενικά χαρακτηριστικά πολύ κοινά. Τώρα λόγω της ασθένειας της μπορεί να υπάρχουν και μεταλλάξεις...
Εαν επανέλθει ο ιστορικός, θα αναφέρει πως από τούτα τα Ελληνικά (σήμερα) χώματα έχουν περάσει πολλές φυλλές. Βάρβαροι (σημερινοί Βούλγαροι), Ρωμαίοι (Ιταλοί) και φυσικά Τούρκοι!!!
Οπότε αν γίνει εξέταση DNA θα δείξει ότι δεν υπάρχει καμία σχέση με το σημερινό Έλληνα και ότι ο σημερινός "Έλληνας" μοιάζει στο DNA του περισσότερο με το σημερινό Τούρκο!!!
Ένας αρχαίος.......
10/04/2010 16:31
Θα ήθελα να την δώ ώς ενήλικη γυναίκα το πώς θα έμοιαζε.....
Θα είχε ενδιαφέρων να την δούμε σε αυτήν την φάση της ζωής της.....
Κατα τα άλλα σαν πολλή ξεδοντιάρα δε βγήκε που θα λέγαμε και σήμερα???????
Α.Λ.Π.
10/04/2010 13:57
"Τι μαθαίνουμε λοιπόν για τον αρχαίο ελληνικό κόσμο βλέποντας την Μύρτιν; Δεν έχουμε αλλάξει σχεδόν καθόλου εδώ και 4.000" Τόσο χάλια - όπως εμείς σήμερα- ήταν οι Έλληνες πριν 4000 χρόνια; Είχαν τα ίδια μυαλά με τα σημερινά; Έτσι εξηγείται που δεν καταφέραμε ακόμα να γίνουμε Ευρωπαϊκό κράτος! Φταίει η αρχαία μας κληρονομιά.. Τι μαθαίνει κανείς από τα ...άδεια κρανία, αρχαίων ή σύγχρονων...
Γιωργος Στ.
10/04/2010 13:55
Σαν Ελληνας δεν ξερω ποιον να πρωτοθαυμασω.Τους σχολιαστες,με την απταιστη ορθογραφια τους,ή το συντακτη με την καινουρια λεξη ''κοστοβορα'' (τελος τριτης παραγραφου).Θα ηθελα να μαθω σε ποιο λεξικο τη βρηκε.Εγω ξερω οτι μια μεθοδος που κοστιζει σε χρημα λεγεται ''δαπανηρη'',ενω αν απαιτει χρονο λεγεται ''χρονοβορα''.Μηπως να αναθεωρησω?
Αχαιός
10/04/2010 13:19
@Γρηγόρης:

Εχετε μείνει πολύ πίσω:

Racial Continuity

The most complete study of Greek skeletal material from Neolithic to modern times was carried out by American anthropologist J. Lawrence Angel who found that in the early age racial variability in Greece was 7% above average, indicating that the Greeks had multiple origins within the Europid racial family. Angel noted that from the earliest times to the present “racial continuity in Greece is striking.” Buxton who had earlier studied Greek skeletal material and measured modern Greeks, especially in Cyprus, finds that the modern Greeks “possess physical characteristics not differing essentially from those of the former [ancient Greeks].”

The most extensive study of modern Greeks has been carried by the Greek anthropologist Aris N. Poulianos. Poulianos’ study included the collection and study of more than seventy anthropometric measurements from a large sample of thousands of Greeks from different parts of the country. His main conclusions are that both Greeks and their neighboring populations are basically a mixture of Aegeans (a Mediterranean type local to the area) and Epirotics (Dinarics(e)) and are descended from the ancient inhabitants of the lands in which they live.

Nikolaos Xirotiris, more recently, surveyed Greek skeletal material and a number of genetical and anthropometrical studies on modern Greeks. His discoveries were that like in antiquity, the Greek terrain which favors isolation, has led to the formation of local types by micro-evolution. He too concludes racial continuity in Greece, not finding traces of any significant alteration of the Greek racial complex, from prehistory, through classical and medieval, to modern times.

Mitochondrial DNA

Mitochondrial DNA (mtDNA) is inherited only from the mother and is thus widely used to test the maternal composition of human populations. Mutations that accumulate on human mitochondria define unique clades of the mtDNA phylogeny, and these can be dated using a molecular clock. Thus, populations that are related matrilineally should possess the same types of mtDNA at similar frequencies.

A recent study of mtDNA gathered data from all the existing literature with the goal of determining the problem of Etruscan origins (Achilli et al. 2007). This data can also be used to show the relationships between numerous human populations from West Asia and Europe. The study included separate published samples of 155 Greeks, 202 Cretans, 60 Lemnians, and 42 Rhodians.

As can be seen, the Greek samples cluster together with several Italian populations in the middle of the plot. The only Slavic sample in this cluster is that of Bulgarians who are a Balkan population that is geographically closest to the Greeks. The other Slavs from Russia, Czech Republic, Poland, Slovakia, Bosnia, and Slovenia cluster together on the top left quadrant of the figure. On the right side of the figure we see a cluster of West Asian populations such as Turks, Armenians, Kurds, Lebanese and Iranians.

We can conclude that the maternal heritage of modern Greeks is distinct from that of Slavs and is similar to that of Italians, a population that is historically devoid of important Slavic immigration. Therefore, mtDNA suggests that the mothers of the Greeks, and indeed the Slavic-speaking Bulgarians, are not significantly influenced by Slavs, but rather reflect a common ancient Greco-Roman or Balkan-Italian heritage predating the Slavs.

[Achilli, A. et al. (2007) Mitochondrial DNA Variation of Modern Tuscans Supports the Near Eastern Origin of Etruscans. American Journal of Human Genetics]

Y Chromosomes

Y chromosomes are passed only from father to son and can be used to trace the patrilineal descent of a population. A study of European Y chromosome variation (Roewer et al. 2005) included a sample of Greeks and can thus be used to determine the position of Greeks among other European populations.

The authors identify two distinctive clusters in Europe: a Western cluster encompassing mainly populations from the Atlantic and an Eastern cluster encompassing mainly Slavic- and Baltic-speaking populations. It can be easily seen that Greeks do not cluster with Slavs or Albanians as would be expected if they had substantial genetic input from either of these two populations.

Rather, they cluster with populations of the Balkans: Hungarians, Romanians and Bulgarians. The Hungarians represent a pre-Slavic population of the Balkan-Danubian complex which seems to have only a small contribution from the historical Asiatic Magyars. The Romanians are also one of the Balkan populations that maintained its Romance language after the Slavic migrations. Finally, the Bulgarians are geographically close to Greeks and differ from other Slavs who fall uniformly in the "Eastern" cluster.

[Roewer, L. et al. (2005) Signature of recent historical events in the European Y-chromosomal STR haplotype distribution. Human Genetics 116(4):279-91. ]

Δείτε:

http://dienekes.50webs.com/arp/articles/fallmerayer/

http://www.ardin.gr/node/274
Aχαιός
10/04/2010 13:02
@Δημ λυγέρη:

οι Αλβανοί όπως και εμείς ανήκουν στην Καυκάσια Φυλή, και επιπλέον, είμαστε σχεδόν όμοιοι φυλετικά σε σχέση πχ με την συγγένεια που έχουμε με τους Γερμανούς, τους Δανούς ή τους Αγγλους. Φυλετικά πιο συγγενείς σε εμάς είναι οι Ιταλοί, και ακολουθούν οι Αλβανοί, οι Βούλγαροι και οι Τούρκοι.

Τέλοσπάντων, θα `θελα να απλά να πώ ότι θα ήθελα πολύ να δώ τα πρόσωπα των (ηρώων) 300 που έπεσαν στις Θερμοπύλες ή και των 192 που έπεσαν στον Μαραθώνα. Νομίζω ότι έχουμε τα οστά τους, και ίσως στο μέλλον να βρεθεί κάποιος Ελληνας Εφοπλιστής Πατριώτης που να χρηματοδοτήσει μια τέτοια έρευνα.

Το κράτος μας είναι δυστυχώς πολύ ξεφτιλισμένο για να ξεκινήσει μια τέτοια προσπάθεια, γι`αυτό είπα `ίσως στο μέλλον να βρεθεί ένας Εφοπλιστής Πατριώτης`, μόνο απο αυτούς μπορεί να περιμένει τέτοια κάποιος.

Α ναι, φυσικά τα θερμά μου συγχαρητήρια και μπράβο σε όλους όσους εργάστηκαν για να φέρουν την Μυρτίδα στη ζωή. Τον σεβασμό μου παιδιά, και εύχομαι πάντα τέτοια και επιτυχίες.
Μαίρη
10/04/2010 12:32
Ενώ, σε αντίθεση με τους Αλβανούς, όλοι οι αρχαίοι Ελληνες έμοιαζαν με τον Ερμή του Πραξιτέλη και την Αφροδίτη της Μήλου! Ε ρε και να μας έβλεπε από καμία μεριά ο Περικλής σήμερα...Αντί να αναγνωρίζουμε την αξία και τα άλματα της σύγχρονης επιστήμης καθόμαστε και σχολιάζουμε το αισθητικό αποτέλεσμα της προσομοίωσης. Τόσο πολιτισμένοι και καλλιεργημένοι είμαστε οι σημερινοί Ελληνες! Ευχαριστώ τους επιστήμονες που δούλεψαν αφιλοκερδώς, αλλά και να πληρώνονταν πάλι χαλάλι τους! Καλύτερα να μη θίγουμε το θέμα της σπατάλης χρημάτων τη στιγμή που με τα χάλια αυτά της οικονομίας μας πάμε και χρηματοδοτούμε από το υστέρημά μας την καριέρα της κας Αλεξανδράτου και κάτι άλλων παρόμοιων καλλιτεχνών. Αλλά βέβαια...η κα Αλεξανδράτου τουλάχιστον δεν μοιάζει με Αλβανίδα, αλλά με αρχαία ελληνίδα θεά, σωστά;;;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΛΥΓΕΡΗΣ
10/04/2010 12:04
Ειμαστε τυχερη που εχουμε και τα αρχαια αγαλματα και ξερουμε πως
ηταν οι αρχαιοι Ελληνες Κ Ελληνιδες.....σαν αλβανιδα το κανανε το κοριτσακι, δικαιολογιστε αλλου τα χρηματα που σπαταλατε ...........
mitsos monaxo
10/04/2010 11:54
MIN TYXON KAI KANETE EXETASI (DNA) THA REZHLEVTOUME PAGOSMIOS !!! OI ARXEOI ELLHNES ME TOUS SHMERHNOUS XERETE TI DIA FORA EXOUN; SAN TO KARIDI, ME TO KARPOUZI !!! TERIAZOUN; OXI, DA !!!
ΜΠΛΙΑΧ
10/04/2010 10:35
ΜΠΑΖΟ.
Γρηγορις
10/04/2010 10:25
Ναι!! καλα που δεν εχουμε αλλαξει ανθρωπολογικα επι 4000χρονια..Αλλη φυλη αλλη ρατσα ηταν οι τοτε Ελληνες..Θα το αποδειξη κε το DNA εαν ποτε γηνει η εξετασις..Το πραγματικο χρωμα το μαλλιων κε ματιων της Μυρτις θα ηθελα να ξερω ποιο ηταν..