Επιστροφή στην πατρίδα...

Του Γκαζµέντ Καπλάνι   | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/03/2010 07:00 |

Την περασµένη εβδοµάδα βρέθηκα στην Πολωνία για να παρουσιάσω το βιβλίο µου. Το καλύτερο νέο για έναν νέο συγγραφέα είναι ότι το βιβλίο του πουλάει. Οι Πολωνοί διαβάζουν πολύ. Ίσως γιατί δεν τους επισκέπτεται συχνά ο ήλιος και περνάνε πολύ καιρό µέσα στα σπίτια τους. Το κοινό που συµµετείχε στις παρουσιάσεις µε εντυπωσίασε µε την ευγένεια και τη µόρφωσή του. Συνάντησα Πολωνούς φοιτητές του Τµήµατος των Νεοελληνικών του Πανεπιστηµίου της Βαρσοβίας. Συνάντησα νεαρούς Έλληνες που αποφάσισαν να δουλεύουν και να ζουν στην Πολωνία. Συνάντησα Ελληνοπολωνούς, παιδιά πολιτικών προσφύγων που γεννήθηκαν και µεγάλωσαν στην Πολωνία, συνάντησα Αλβανοπολωνούς, παιδιά πολιτικών προσφύγων και εκείνοι, που είχαν διαβάσει το βιβλίο στα πολωνικά. Όλα καλά λοιπόν, σχεδόν θαυµάσια.

Την ηµέρα της επιστροφής, µια ηλιόλουστη ανοιξιάτικη µέρα στη Βαρσοβία, λέω να ρίξω µια µατιά στα νέα από την πατρίδα. Από την Ελλάδα εννοώ. Γιατί πατρίδα είναι πάνω απ’ όλα εκείνη όπου βρίσκεται το σπίτι σου και οι άνθρωποι µε τους οποίους ζεις. Μια από τις πρώτες ειδήσεις πάνω στην οποία πέφτω είναι η παρακάτω: «Έλληνας γεννιέσαι, δεν γίνεσαι ποτέ, το αίµα σου θα χύσουµε, γουρούνι Αλβανέ». Αυτό και άλλα παρόµοια ανατριχιαστικά ακούστηκαν στο κέντρο της Αθήνας, όχι από µέλη της Χρυσής Αυγής που διαδήλωναν, αλλά από βατραχανθρώπους της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών που παρήλαυναν στην Πανεπιστηµίου και στην Αγίου Κωνσταντίνου στο πλαίσιο της επίσηµης στρατιωτικής παρέλασης της 25ης Μαρτίου. Διαβάζω το άρθρο και δεν ξέρω τι νιώθω περισσότερο.

Θυµό, αηδία, οίκτο, φόβο; Μάλλον η κύρια χρεοκοπία που απειλεί την πατρίδα µας δεν είναι οικονοµική αλλά προπαντός ηθική και πολιτισµική. Την άλλη µέρα, στην Αθήνα, ελέγχω τα e-mails µου. Ανάµεσα στα µηνύµατα εκείνο ενός λιµενικού — Γιώργος Κ. το όνοµά του. «Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω», γράφει, «ότι πολλοί από τους συναδέλφους µου είναι εξοργισµένοι µε τη στάση των βατραχανθρώπων της υπηρεσίας µου αλλά η φωνή της λογικής δεν ακούγεται, δεν ωρύεται στα κανάλια. Αντίθετα η φωνή του παραλόγου και της µισαλλοδοξίας ακόµα και αν εκφέρεται από 5-10 (στην προκειµένη από 36) ακούγεται λόγω του θορύβου που κάνει». Έπεται το µήνυµα ενός γνωστού µου από την Αµερική που µε ρωτά γιατί δεν ετοιµάζω τις βαλίτσες, να την κάνω για αλλού. Γράφω ένα ποστ και το αναρτώ στο µπλογκ µου. Την επόµενη µέρα διαβάζω τα σχόλια. Ένα από αυτά γράφει: «Τις τελευταίες µέρες έχω τροµάξει στην Αθήνα για τη σωµατική µου ακεραιότητα όπως δεν έχω τροµάξει ποτέ, πουθενά.

Και επειδή δεν θ’ αφήσω αυτόν τον τρόµο να φωλιάσει στην ψυχή µου, και επειδή δεν θέλω σαν τη χελώνα να αποτραβηχτώ σε οχυρό ή καβούκι κι επειδή θυµώνω κιόλας, κι έχω αηδιάσει, κι επειδή κι εγώ διάλεξα αυτήν την πατρίδα να ζήσω και τώρα νιώθω ότι µε φτύνει σαν κουκούτσι, σκέφτοµαι ότι κάτι πρέπει να κάνουµε και ίσως πλέον όχι ο καθένας µόνος του». Αµήν, λέω µέσα µου… ΥΓ: Το βράδυ βλέπω στο Διαδίκτυο Αλβανούς Χρυσαυγίτες στη Σκόδρα να καίνε ελληνικές σηµαίες. Οι φασίστες, ανεξαρτήτως εθνικότητας, είναι σιαµαίοι αδελφοί. Κραυγάζουν τα ίδια συνθήµατα, µοιράζονται το ίδιο µίσος, την ίδια δυσοσµία ηθικής σήψης και πτωµάτων…

28
Γεωργία Τ.
01/04/2010 11:09
και εσείς κύριε @Ι.Π.ΤΣΟΥΣΗΣ 1/4/2010 04:13 να σεβαστείτε την νοημοσύνη μας. Βλέπω ότι τα γραμμένα σε ελληνικά βιβλία του κ. Καπλάνι ταξιδεύουν εκτός συνόρων εσείς που μας το παίζετε μπαμπάς της Ελλάδας τι έχετε κάνει στην ζωή σας τι έχετε κάνει σε αυτή την χώρα παρά να πουλάτε πατριωτικές αρλούμπες; Ναι υπάρχει η άλλη Ελλάδα και είναι εκείνη που ταυτίζεται με τις απόψεις του κ. Καπλάνι όχι με τους φασίστες στην παρέλαση. Θεωρώ φίλο και συμπατριώτη μου τον κ. Καπλάνι γιατί μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες, όχι τα φασιστικά καθάρματα επειδή έτυχε και γεννήθηκαν στην Ελλάδα.
Ι.Π.ΤΣΟΥΣΗΣ
01/04/2010 04:13
Κανένας σας δεν βλέπει την παγίδα! Γράφει ο Καπλάνι και ο κάθε Καπλάνι (ελέω ''δημοκρατίας'') ένα ερεθιστικό άρθρο και
αμέσως ''τσιμπάτε''όλοι,σουπερπατριώτες και σουπερδημο-
κράτες και το βρισίδι πάει σύννεφο...
Πώς την παρουσιάζετε έτσι την Ελλάδα ? Δεν αντιλαμβάνεται
κανένας σας το κακό που της κάνετε? Ο ''ΚΎΡΙΟΣ'' ΚΑΠΛΑΝΙ
τρίβει τα χέρια του από ικανοποίηση και γελάει κάτω από τα
ανύπαρκτα μουστάκια του γιατί τα κατάφερε πάλι να μας ''διδάξει'' πολιτισμό και δεν μας λέει πού εκπολιτίστηκε αυ-
τός και του περισεύει ώστε να διδάσκει και τους άλλους...
Παιδιά,είναι παγίδα ώστε να φανεί ότι η Ελλάδα είναι ένα βρώ-
μικο αχούρι αφού αλληλοβριζόμαστε κατά αυτόν τόν αίσχυστο
τρόπο.ΟΧΙ κ.Καπλάνι μας δεν είναι αυτή η Ελλάδα όσο κι αν
προασπαθείτε να την κάνετε τέτοια.Υπάρχει η Ελλάδα του
ιδρώτα,της λεβεντιάς,της τιμής,της περηφάνειας,της δόξας,του φωτός,και..και...
Αλήθεια,με ποιανού το μέρος ήταν ο μπαμπακας σας ''οταν ο
Γέρος μου άφηνε τα κόκκαλά του στην Πίνδο πολεμόντας τον
φασισμό και το ναζισμό?Με ποιό δικαίωμα μας αποκαλείτε
φασίστες? Στό σπίτι του κρεμασμένου μιλανε γιά σχοινί? Τι κα-
κό έκανε η Ελλάδα στην χιλιόχρονη ιστορία της?Δεν μιλάμε γιά την ποσφορά της,αυτήν ξεχάστε την.Εμείς την προσφορά της,
την θεωρούμε καθήκον της...
Σεβαστείτε το ψωμί που κόβει από τα πραγματικά της παιδιά γιά να το δόσει απλόχερα και στά θετά .
Κρατείστε τον πολιτισμό σας,Έχουμε δικό μας πολιτισμό που αντέχει επί χιλιετίες και δεν βρέθηκε άλλος πολιτισμός να τον
αντικαταστήσει.Αρκούν τα ''μαθήματα''....
Νικος Νικολαιδης - Σαν Φρανσισκο
31/03/2010 12:45
Kε Καπλανι - δεν εκφραζεστε σε βαθος ( οπως θα πρεπε για ενα τετοιο ζητημα ) αλλα ουτε και οι περισσοτεροι Ελληνες και Αλβανοι μεταναστες ''η Ελληνες Αλβανικης καταγωγης εχουν και τον χρονο να σκεφτουν και να αναλυσουνε το ζητημα οπως θα πρεπε κακα τα ψεμματα. Το σιγουρο ειναι οτι ουτε οι περισσοτεροι Ελληνες σκεφτονται οπως οι βατραχανθρωποι, ουτε οι περισσοτεροι Αλβανοι μεταναστες ενδιαφερονται για παρελασεις και τι ακριβως λεγεται σ αυτες. Η Ελλαδα ειναι μια φτωχεια χωρα κι ο λαος της τουλαχιστον στα κατωτερα στρωματα της ζητα να βαλει ενα κομματι ψωμι στο τραπεζι. Τα τελευταια 20 χρονια πανω απο το 50% των μεταναστων προς Ελλαδα ειναι Αλβανοι. Σε δουλειες οπως στα οικοδομικα, λογικο και επομενο ειναι να δημιουργηθουνε εντασεις, αφου ο συναγωνισμος αυξανεται σε ραγδαιο, καθετο βαθμο. Επισης ο Ελληνας δε διαβαζει και πολυ να λεμε την αληθεια ( συμφωνα με ολα τα στατιστικα ,Ελληνικα και ξενα βρισκεται στον πατο της Ευρωπης σε αναγνωση εφημεριδων, βιβλιων κοκ ) δε ξερει να διαλογιζεται , ουτε ξερει να επικοινωνει, με αποτελεσμα να εχει εναν ακρως συναισθηματικο τροπο κατανοησης των πραγματων ενα γρηγορο περασμα στην ακροτητα θα τολμουσα να πω ομως και σεις δε πρεπει να γενικευεται. Υπαρχουν συγκεκριμενοι λογοι γιατι υπαρχει μια κατα την αποψη μου ψευτικια ενταση μεταξυ της Ελλαδος και των γειτονων της ( βασισμενη σε προκλησεις κοκ ). Υπαρχουν Ελληνες που θεωρουν οτι Αλβανοι μεταναστες συμμετεχουν περισσοτερο απο καθε αλλο μεταναστευτικο γκρουπ στο εγκλημα. Καλο θα ηταν να δημοσιευτουν τα ποσοστα συμμετοχης των διαφορων μειονοτητων στο εγκλημα ξεχωριστα σε συσχετισμο με τον πληθυσμο που εχουν στην Ελλαδα. Αλλοι τρεφουν καποια αντιπαθεια εναντι των Αλβανων για πολιτικους λογους, λιγοι ειναι αυτοι που μισουν τον αλβανο μονο και μονο επειδη ειναι Αλβανος ! Υπαρχουν λογοι συγκεκριμενοι γιατι υπαρχει αντιπαθεια απο καποιους Ελληνες απεναντι στο Αλβανικο στοιχειο στη χωρα. Δουλεια σας ειναι να βρειτε τα βαθυτερα αιτια. Υπαρχουν βαθυτερα αιτια οπως το δημογραφικο για παραδειγμα. Δε μας ενδιαφερουν τα συναισθηματα και οι εντυπωσεις ολοι εχουν συναισθηματα, αυτο δεν ειναι δημοσιογραφια ειναι προκλητικη ικετεια για την ενοχη ολων μας ! Δε χρειαζεται να πει κανεις σε κανεναν που να ντρεπεται και που να μη ντρεπεται. καθενα ατομο ξεχωριστα μπορει να το κανει απο μονο του, ευχαριστουμε. Αυτο που θελουμε ειναι νουμερα, ποσοστα, ημερομηνιες, καντε καποια ερευνα και αφηστε τα βιογραφικα σας συναισθηματα για τους δικους σας τους προσωπικους σας φιλους. Θελουμε ως αναγνωστες ενημερωση οχι βιογραφικα παθη. Μπορειτε καλυτερα. Σας ευχαριστω.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΒΑΣΑΛΟΣ
31/03/2010 08:05
Αν θέλουμε εφέτος να αναστηθεί ο Θεός…. Θα πρέπει να αφήσουμε κάποιο δάκρυ καυτό να τρέξει στις παρειές μας. Δάκρυ ειλικρινούς αγάπης και συμπόνιας, στην δόλια Αφγανή Μάνα, που σε κλάσματα δευτερολέπτου είδε το δεκαπεντάχρονο αγοράκι της να διαμελίζεται και να χάνει την ζωή του και το δεκάχρονο κοριτσάκι της, να χάνει για πάντα το φως του. Χρόνια πολλά αγαπητοί. Χρόνια πολλά και Αναστάσιμα…. Χρόνια πολλά λουσμένα στα αρώματα της λυτρωτικής και πανανθρώπινης αγάπης.
psy13
31/03/2010 07:52
Είχαμε τους ντόπιους αμπελοφιλόσοφους κουλτουριάρηδες, έχουμε και τους εισαγώμενους τώρα. Σε όποιον δεν αρέσει, στα τσακίδια. Ο κάθε λόγιος μας κάνει κριτική και υποδείξεις από τη δερμάτινη καρέκλα του. Βάσει και έναν τρέντυ τίτλο ρατσισμός και ξενοφοβία" και καθάρισε.
POLY 30 3 2010
31/03/2010 02:43
KALA THA KANETAI NA ZHTHSETAI APO THN EYROPI NA KYVERNISI TO TRELLADIKO POU LEGETAI GIA LIGO AKOMH BEBAIA ELLADA EAN BEBAIA THELOYN LYPAMAI GIA THN KAIMENI ELLADA ANTI NA VRIZETAI TOUS GERMANOUS THA EPREPAI NA TOUS PARAKALATAI GONATISTOI NA ELTHOUN NA SAS KAMOUN KRATOS POU SAS PANE OI STRAVOPAPADES FOUKARADES NTREPOMAI NA LEO OTI EIMAI ELLHNAS TO DAIBATIRIO TO ELLHNIKON DEN TO XRISIMOPOIO MONON TO GERMANIKON
μια ελληνίδα
30/03/2010 21:33
...Πέρα από τις πολιτικές σκοπιμότητες και τα παιχνίδια του συστήματος, είμαστε όλοι άθρωποι. Γεννιόμαστε, ζούμε και πεθαίνουμε. Είμαστε τόσο ίδιοι κι αν βλέπαμε τα πράγματα πιο σφαιρικά και δεν επιτρέπαμε στους εαυτούς μας να γίνονται υποχείρια του κάθε λαϊκιστή, θα ήμασταν και πιο δυνατοί....Αντί γι'' αυτό δε μπορούμε να δούμε πέρα από τη μύτη μας... Τόση στενομυαλιά... Τόση χαμένη ενέργεια... Κι η ιστορία επαναλαμβάνεται αιώνες τώρα με νέες αυτοκρατορίες κάθε τόσο... Υ.Γ.: από wikipedia: << Ο λαϊκιστής πολιτευτής θέτει σκοπίμως ψευτοδιλήμματα, όπως "εχθροί ή φίλοι", "ταραξίες ή φιλήσυχοι", "αλλογενείς ή γηγενείς", με απώτερο σκοπό την καλλιέργεια ανασφάλειας στο λαό και την αυτοπροβολή του ίδιου σαν προστάτη και σωτήρα>>
μια ελληνίδα
30/03/2010 21:32
...Και απ'' την άλλη νιώθω ντροπή για τη συνθήματα στην παρέλαση και για κάθε άλλη έκφραση ρατσισμού γύρω μου. [ο αρχαιοελληνικός πολιτισμός τους μάρανε τρομάρα τους! ...Τα φανατισμένα πιόνια δε σκέφτονται... όπως ο warion με την παιδαριώδη ερώτηση "την πατρίδα τη ρώτησες;" που παραπέμπει σε καβγά νηπίων για τις γυαλένιες τους...] Όλοι αυτοί οι εγωκεντρικοί κι ανασφαλείς εθνικιστές (οποιασδήποτε χώρας) που τόσο επιλεκτικά σκανάρουν την ιστορία της ανθρωπότητας, εστιάζοντας σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους, καλά θα κάνουν να διαβάσουν λίγο κοσμολογία, ανθρωπολογία, γεωλογία μήπως πάρουν χαμπάρι τί είναι ο άνθρωπος, η γη και το σύμπαν....
μια ελληνίδα
30/03/2010 21:31
Κύριε Καπλάνι, μην αποθαρρύνεστε, είναι πολλοί Έλληνες στο πλευρό σας. Ή μάλλον καλύτερα πολλοί άνθρωποι οι οποίοι έτυχε να γεννηθούν στην Ελλάδα. Πολλοί συνάνθρωποί μας. Όσο και να προσπαθούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις οι εθνικιστές, είναι πολλοί λίγοι μπροστά στους ανθρώπους που μπορούν να εκτιμήσουν κάποιον άλλον ως άνθρωπο. Να του φερθούν ανθρώπινα. Μη σταματάτε να θεωρείτε πατρίδα σας κάθε τόπο για τον οποίο εσείς αισθάνεστε έτσι. Προσωπικά το θεωρώ τιμητικό για τη χώρα "μου" να την ονομάζει πατρίδα κάποιος που δε γεννήθηκε εδώ....
από
30/03/2010 21:01
προς
Dim
30/03/2010 20:51
Κύριε Καπλάνι, ποιές οι απόψεις σας για το Βορειοηπειρωτικό ζήτημα;;
Γεωργία Τ.
30/03/2010 19:17
@Μάλλον η κύρια χρεοκοπία που απειλεί την πατρίδα ας δεν είναι οικονοική αλλά προπαντός ηθική και πολιτισική. Η γυμνή αλήθεια. Πρέπει να σταματήσουμε τους φασίστες πριν καταστρέψουν ο,τι καλό έχει ακόμα απομείνει στην πατρίδα μας. Χειρότεροι είναι οι κρυπτοφασίστες που μια λένε ότι το βίντεο ήταν πειραγμένο (!) την άλλη ότι τα ίδια τραγουδάνε και οι Αλβανοί στρατιώτες. Προτιμώ τους φασίστες που λένε ανοιχτά ότι είναι φασίστες. Σε ποια επίσημη παρέλαση λοιπόν, ποιας χώρας την Ευρώπης, της υφηλίου, ακούστηκε ποτέ το φρικτό ρεφρέν το αίμα σου θα χύσω γουρούνι Έλληνα;
paganisths
30/03/2010 15:52
twra pou giname polupolitismikoi prepei na ta xexasoume auta? sta stratopeda akougontai akoma "xeirotera"....autoi oi an8rwpoi prostateuoun thn patrida mas kai oloi tolmane na tous vrisoune epeidh tous "xefugan" tsitata ta opoia ta lene sunexeia....oi eidikes dunameis OYK ktlp dinoun thn idia tous thn zwh gia thn ellada kai emeis tous brizoume! ntrepomai pragmatika.....exoun xasei an8rwpous sthn monada tous se alvanous kai tourkous mexri kai shmera stous akurhxtous polemous.....auta ta paidia edwsan oti poluthmotero eixan....thn zwh tous gia mas...kai emeis "enoxlh8hkame".....zoune diaforetika....emeis exoume ton mpampa me ta lefta, ton kafe frape apo thn mama, kai to autokinhto gia figoura sthn gkomena....den mporoume na tous katalavoume ti 8usiasan gia na mas prostateuoun...kai uparxei mia wraia frash....."otan den xereis , MHN MILAS" /paganisths
Oracle
30/03/2010 14:24
Οι άβουλοι, άοσμοι, άγευστοι, ασυνείδητοι πολιτικοί κατέστεψαν την ελλάδα οδηγώντας το καλύτερο πνευματικό δυναμικό της σε μια νέα μετανάστευση. Αυτό είναι έγκλημα εσχάτης προδοσίας κατά της ελλάδας και των παιδιών της και να το δούμε έτσι, όλοι οι μορφωμένοι θέλουν να φύγουν από την ελλάδα, αίσχος, έγκλημα.
Μήτσος
30/03/2010 14:21
Από την άλλη το "ελληνας γεννιέσαι" λες καί δεν έχουμε τα διάφορα φασισταριά τύπου Antifa, αναρχικούς κλπ("Eλλάδα Σκάσε!") πού μισούν τη χώρα, αλλά έχουν γεννηθεί Ελληνες καί από την άλλη ανθρώπους πού δεν έχουν γεννηθεί Ελληνες αλλά τιμούν τη χώρα, ζούν καί αισθάνονται πολύ περισσότερο από αυτά τα αποβράσματα. Οταν εκλείπει η λογική, είτε από την κυβέρνηση, είτε από οποιονδήποτε άλλο, δεν μπορεί να περιμένεις κάτι ευχάριστο.
Mητσος
30/03/2010 14:21
Ο εξτρεμισμός φέρνει εξτρεμισμό. Αρχισε με ένα εξτρεμιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης πού έγραψε στά παλιά παπούτσια της κάθε λογική αντίρρηση, ακόμα καί μέσα από το ΠΑΣΟΚ, καί συνεχίστηκε από την αντίθετη άκρη με παρόμοιες βλακείες. Αντί μιά λογική προσέγγιση ότι η ιθαγένεια είναι προνόμιο καί όχι δικαίωμα καί αυτό πού δίνουμε είναι μιά ευκαιρία, φτάσαμε από τη μιά(κυβέρνηση) ότι είναι κεκτημένο δικαίωμα, είτε έχεις σκοτώσει 10 αλλά ακόμα δεν έχεις καταδικαστεί τελεσίδικα, είτε απειλείς τους συμμαθητές σου σήμερα με σουγιά καί αύριο με καλάσνικοφ, είτε είσε φανατικός ισλαμιστής πού πιστεύει ότι πάνω απόλα η θρησκεία καί αν τον καλέσουν γιά ιερό πόλεμο, αυτό είναι πάνω από τη χώρα του, είετ έχεις αφομοιωθεί είτε οχι, δικαιούσαι ιθαγένεια.
SPYROS
30/03/2010 14:04
Κε ΚΑΠΛΑΝΙ, ΕΙΣΤΕ ΚΑΛΟΣ ΛΟΓΟΠΛΑΣΤΗΣ ΑΛΛΑ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΤΗΝ ΛΕΤΕ ΕΜΜΕΣΩΣ! ΔΗΛΑΔΗ ΟΙ ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΤΙ ΤΡΑΓΟΥΔΑΝΕ? ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΤΙ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ? ΟΙ ΤΣΑΜΗΔΕΣ ΠΩΣ ΚΑΙ ΑΦΗΝΟΝΤΑΙ ΝΑ ΠΡΟΥΠΑΝΤΟΥΝ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΠΡΟΕΔΡΟ? ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ ΠΩΣ ΚΑΙΓΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ?
Eleni Delioridou
30/03/2010 13:44
Η χώρα που έχει κάνει τη μετανάστευση σημαία της και την προσφυγιά κομμάτι της ιστορίας της ... φωνάζει κατά των μεταναστών...Πόσο γελοίο είναι αυτό! Και πόσο πιο γελοίοι αυτοί που το υποστηρίζουν! η αιτία; μάλλον ο φόβος ότι οι δήθεν πολιτισμένοι Έλληνες μοιάζουμε τόσο πολλοί με όλους αυτούς τους "εξαθλιωμένους"... η διαφορά ; Ίσως η πιθανότητα εκείνοι να είναι άνθρωποι κατ''ουσίαν και όχι μόνο κατ'' όνομα... Η χώρα ,λοιπόν, που,μέσα στους αιώνες,διατείνεται ότι είναι φιλάνθρωπος ,κάνει τα πάντα για να αποποιηθεί αυτόν τον τίτλο...! και εγώ να σπεύσω να αποποιηθώ τον τίτλο του συμπατριώτη με όλους αυτούς!
passias pawlos
30/03/2010 13:21
kalli i theoria peri ratsiston ellinon alla ego thimame oti i gineka mu me afise choris rucha kie paputsia dinontas ta olla stus distichus alwanus,kie to cheromuna ,(chorio ton grewenon)meta ....asta ...kie mas klewane kie chez....e sto saloni tu spitiu .wrotofonazo ....den imaste ratsiste ....posus borume akoma .ekana polla chronia metanastis pedomazoma ).alla afto to prama......asto
Ενας αναγνωστης
30/03/2010 12:25
Κυριε Καπλανι, για το ιδιο λογο που διαλεξατε εσεις την πατριδα σας, αρχιζω εγω να απορριπτω την δικη μου. Δεν ειναι αυτη η Ελλαδα που εμαθα στο σχολειο, δεν ειναι αυτη η Ελλαδα που βλεπω στην Παλια Σχολη των Αθηνων του Ραφαηλ. Η Ελλαδα που νομιζα, που τοσο ελπιζα οτι υπηρχε... φαινεται να εξανεμιζεται διχως να αφηνει ιχνος...
BUTTERFLY
30/03/2010 12:24
Απο ο,τι φαινεται ομως, το ηχητικο "ντοκουμεντο" ηταν πειραγμενο και οχι πραγματικο...Κατι περιεργο παιζει εδω, παντως σιγα σιγα δειχνει οτι δεν ειπωθηκαν αυτα απο τα ΟΥΚ, αλλα κανεις δεν μας λεει τιποτα για αλλη μια φορα...μουγκα στη στρουγκα!
kostas
30/03/2010 11:53
ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΠΟΥΘΕΝΑ ΚΑΙ ΠΑΝΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΟΙ. ΤΟ ΤΙ ΟΜΩΣ ΕΜΠΟΔΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΙΔΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΙΣΧΥΟΣ ΚΑΙ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΑΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΑΡΝΗΤΙΚΑ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ, ΠΑΠΑΔΑΡΙΟ, ΠΑΤΡΙΔΟΚΑΠΗΛΟΙ, ΦΑΣΙΣΤΙΚΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ (ΛA.Ο.Σ.), κλπ. ΚΑΙ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΤΟΥΣ ΕΠΙΡΡΟΗ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΗΝ ΕΧΟΥΜΕ ΠΛHΡΩΣΗ - ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΑΚΟΜΗ - ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΚΑΙ ΜΕ ΠΟΛΥ ΑΘΩΟ ΑΙΜΑ.
Οθων Μιχαλάς
30/03/2010 11:10
"Οι φασίστες, ανεξαρτήτως εθνικότητας (προσθέτω: "και ταμπέλας" έχοντας κατά νου τα δύο παιδιά, θύματα, των "αριστερών" επαναστατών στα Πατήσια ), είναι σιααίοι αδελφοί. Κραυγάζουν τα ίδια συνθήατα, οιράζονται το ίδιο ίσος, την ίδια δυσοσία ηθικής σήψης και πτωάτων"
pikis
30/03/2010 11:08
Ο εθνικισμός φουντώνει σε περιόδους οικονομικής κρίσης (βλ. Γερμανία 1920). Το θέμα είναι ότι αυξάνεται και η εγκλιματικότητα και το μείγμα είναι εκρηκτικό. Είμουν εναντίον του κ. Καπλάνι σε ορισμένα άρθρα αλλά σε πολλά έχει δίκιο. Η Ελλάδα μεταμορφώνεται σε μπανανία και όλα τα στραβά παίρνουν σάρκα και οστά. Φυσικά, οι πολιτικοί τραβάνε για Μύκονο και πέρα βρέχει.
Warion
30/03/2010 10:44


* Ίσως γιατί δεν τους επισκέπτεται συχνά ο ήλιος και περνάνε πολύ καιρό έσα στα σπίτια τους!!! (Σε αντιδιαστολή, οι Ελληνάρες είναι αμόρφωτοι τεμπελχανάδες επειδή τους την έχει δώσει ο ήλιος κατακούτελα..)

* Εγώ διάλεξα αυτήν την πατρίδα να ζήσω (την πατρίδα, την ρώτησες? Και συ λαθρομετανάστης, μπάρμπα? Γιατί δεν γυρνάς πίσω στην υπέροχη χώρα σου?)


Αλβανούς Χρυσαυγίτες στη Σκόδρα να ΚΑΙΝΕ ελληνικές σηαίες (γι αυτούς θα ζητήσετε συγγνώμη, Ε?)
P.Pavlos
30/03/2010 10:19
Υπερβολές κύριε Καπλάνι.Μεταξύ λόγου,ύβρεως και πράξης υπάρχει μεγάλη διαφορά.Δεν προσφέρετε καλές υπηρεσίες αμφότεροι.Και οι φωνασκούντες και οι δημαγωγούντες.Δεν θα συμφωνήσω με καμιά πλευρά.Πάντα οι υπερβολές βλάπτουν.
g.p
30/03/2010 09:59
πραγματι οι φασιστες ειναι παντου ιδιοι...το παραδοξο ειναι οτι το κοινο τους σημειο ειναι αυτο που τελικα τους χωριζει...!αραγε πως θα αντιδρουσαν αν καταλαβαιναν οτι μεταξυ τους εχουν κοινα???
maria m
30/03/2010 08:56
συμφωνω απολυτα!!! κατι πρεπει να γινει, η δημοκρατια ειναι η ελευθερη εκφραση ιδεων απο ολους. Ομως σε μας μονο οι στρατοκ__λοι και τα φασισταρια ωριονται καθημερινα στα τηλεοπτικα παραθυρα. αναρωτιεμαι ποσο πιο πολυ μπορει να διασυρθει αυτη η χωρα? ποσο πια βουρκο μπορει να αντεξει ο οργανισμος μας?