ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΗ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΣΕ ΕΝΑΝ ΧΡΟΝΟ Η ΑΝΑΣΚΑΦΗ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ

Βουτιά στην αρχαία Αθήνα

Της Μαίρης Αδαμοπούλου   | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/03/2010 07:00 |
 Βουτιά στην αρχαία Αθήνα
Η κυκλική αίθουσα κτιρίου του 7ου αι. μ.Χ. και λουτρό του 3ου αι. μ.Χ. είναι μερικές μόνον από τις αρχαιότητες της γειτονιάς της Αθήνας που κρύβεται κάτω από το Νέο Μουσείο Ακρόπολης και υπολογίζεται πως θα είναι επισκέψιμη σε έναν χρόνο

Είναι η μεγαλύτερη σωζόμενη αρχαία γειτονιά της Αθήνας. Επί 13 αιώνες (από τον 5ο αι. π.Χ. έως τον 8ο αι. μ.Χ.) στους δρόμους, τα σπίτια, τα λουτρά και τα εργαστήριά της χτυπούσε η καρδιά της πόλης. Και τώρα η ανασκαφή που βρίσκεται κάτω από το Νέο Μουσείο Ακρόπολης ετοιμάζεται για να υποδεχθεί τους πρώτους επισκέπτες, που μέχρι τώρα αρκούνται να την κοιτάζουν από ψηλά, κάτω από το γυάλινο δάπεδο. Και με τη λειτουργία του επιτόπιου μουσείου θα ολοκληρωθεί το εκθεσιακό πρόγραμμα του μουσείου. «Πρόκειται για ένα τεράστιο έκθεμα που επιτρέπει στο μουσείο να συνδυάζει μαζί με τις υψηλές στιγμές της Αθήνας και στιγμές της καθημερινότητας, όπως αποδεικνύεται από χιλιάδες ευρήματα», λέει ο πρόεδρος του Νέου Μουσείου Ακρόπολης, καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής .

Ωστόσο χρειάζεται ένας χρόνος υπομονής για τους επισκέπτες του μουσείου (που θα ξεπεράσουν τα 2 εκατομμύρια μέχρι τα πρώτα γενέθλιά του, στις 20 Ιουνίου), αν και σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό η 4.000 τ.μ. ανασκαφή έπρεπε να ανοίξει νωρίτερα. «Θέλει τον χρόνο της» είναι η απάντηση του κ. Παντερμαλή στα «ΝΕΑ», ο οποίος τονίζει ωστόσο πως το μουσείο κατάφερε να ανοίξει σε χρόνο ρεκόρ. Αφού συντηρηθούν τα ευρήματα και οργανωθούν διαδρομές, οι επισκέπτες θα περπατούν στην αρχαία αθηναϊκή γειτονιά και σε κάθε βήμα θα βρίσκονται σε διαφορετική εποχή. Τη μια στιγμή θα στέκονται σε ένα σπίτι του 5ου αι. π.Χ. με τον ανδρώνα του και θα περνούν δίπλα σε μια δημόσια κρήνη του 4ου αι. π.Χ. και πιο κάτω θα βλέπουν λουτρά και αποχωρητήρια (2ο-5 αι. μ.Χ.), κτίρια με πλακόστρωτες αυλές, δρόμους και πηγάδια, όπως εξήγησε η ανασκαφέας του χώρου, αρχαιολόγος Σταματία Ελευθεράτου. Ενδιαμέσως δε, θα τοποθετηθούν προθήκες με χαρακτηριστικά από τα χιλιάδες ευρήματα που έχουν έρθει στο φως.

Χρειάστηκαν οκτώ χρόνια ανασκαφών για να αποκαλυφθεί η γειτονιά που αναπτυσσόταν στις πλευρές δύο ανηφορικών δρόμων κάτω από τον Ιερό Βράχο. Και 109 μηνυτήριες αναφορές έγιναν από τους περιοίκους για καταστροφή αρχαιοτήτων στο οικόπεδο των 8.700

τ.μ., εκ των οποίων 4.000 τ.μ. αρχαιοτήτων είχαν ήδη καταστραφεί από προηγούμενες χρήσεις και 500 τ.μ. απομακρύνθηκαν για να κατασκευαστούν τα υπόγεια του μουσείου. Για τη θεμελίωση του κτιρίου διαλύθηκαν μόλις 6,13 τ.μ. από τα αρχαία κατάλοιπα.

Εικόνα όμως θα αποκτήσουν οι επισκέπτες και για τις αρχαιότητες που χάθηκαν στα έργα του Μετρό. Πάνω στη σχάρα εξαερισμού και στον χλοοτάπητα που καλύπτει την ταράτσα του σταθμού με πλέγμα και χρώμα θα υποδηλώνονται ο δρόμος, τμήμα λουτρού και κτιρίου, μέρος των οποίων σώζονται στην ανασκαφή.

Την εφαρμογή της μελέτης-που υπογράφουν οι Μιχάλης Χατζηγιάννης, πολιτικός μηχανικός, και Βασίλης Λαμπρόπουλος, καθηγητής συντήρησης Αρχαιοτήτων στο ΤΕΙ Αθήνας- χρηματοδοτεί ο Οργανισμός Ανέγερσης Νέου Μουσείου Ακρόπολης.

1,7 εκατ. επισκέπτες έχουν περάσει μέχρι σήμερα το κατώφλι του Νέου Μουσείου Ακρόπολης

6
ένας αναγνώστηςrdc)
20/03/2010 11:07
Ετσι -να περιορίζεστε εσείς στο να ομφαλοσκοπείτε την αρχαία αθήνα και να αυτοθαυμάζεστε και να καταπίνετε ολόκληρη ελληνιστική περίοδο με χιλιάδες βιβλιοθήκες και θέατρα σε όλη την ασία και όχι μόνο που ίδρυσε η Μακεδονική αυτοκρατορία που τους κατέκτησε πολιτισμικά .
Σιγά-σιγά θα περιοριστείτε στην ακρόπολη -που είναι το κορυφαίο ανθρώπινο δημιούργημα- και στους αρχιτέκτονές της σαν τα μοναδικά ελληνικά δημιουργήματα ,και άν κάποιος ισχυριστεί ότι οι ικτίνος και καλικράτης ήταν π.χ μή έλληνες ι θα είσαστε έτοιμοι να υπογράψετε ότι δεν υπάρχει ελληνικός πολιτισμός.
Άλλά τί λέω -εδώ οι νοτιοσλάβοι βιάζοντας την αλήθεια και την ιστορία αποσπούν το πιο ένδοξο ελληνικό όνομα και οι ακαδημίες σας και εσείς οι ψευτολάτρεις των αρχαίων γελάτε πίσω από τον φερετζέ σας .
Κ.ΠΑΠΠΑΣ
20/03/2010 10:52
Η διαφημιζόμενη αρχαία γειτονιά υπό τό λεγόμενο Μουσείο τής Ακρόπολης, θά ηταν ακόμη μεγαλύτερη άν δέν είχαν ξηλωθεί πλήρως τά αρχαία πού είχαν βρεθεί ακρίβώς δίπλα στά διαφημιζόμενα, στόν χώρο τού σταθμού τού μετρό. Εκεί προτιμήθηκε ο σταθμός. Τά άλλα -πολύ λιγότερο σημαντικά-σώθηκαν γιά τό θεαθήναι. Αυτή είναι η Ελλάδα καί ο πολιτισμός της
Χρήστος Κ
20/03/2010 00:38
@Αρης 19/3/2010 10:14 :Στην ΚΝΩΣΣΟ , το αποχετευτικό σύστημα είναι από την 2η χιλιετηρίδα....
ΒΑΣΙΛΗΣ
19/03/2010 11:09
..δημόσια κρήνη του 4ου αι. π.Χ. και πιο κάτω θα βλέπουν λουτρά και αποχωρητήρια..

ΟΤΑΝ Η ''ΕΥΡΩΠΗ'' ΤΟΥ ΛΟΥΔΟΒΙΚΟΥ 14ου 1715 Μ.Χ. ΚΑΤΟΥΡΟΥΣΕ ΣΤΟ ΤΣΟΥΚΑΛΙ
Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΧΕ ΥΔΡΟΦΟΡΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΑΠΟΧΕΤΕΥΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΤΗ ΚΝΩΣΟ ΑΠΌ ΤΟΝ 7ο ΑΙΩΝΑ Π.Χ.
Αρης
19/03/2010 10:14
Αν σεβομασταν την ιστορια μας θα ειμασταν μια κατεξοχην τουριστικη χωρα με τεραστιο αρχαιολογικο ενδιαφερον αλλα δυστιχως κρυβουμε η ακομη πεταμε τα αρχαια μας γιατι τα θεωρουμε μπελα. Υπαρχουν περιοχες στην Ελλαδα που μενουν ανεκμεταλευτες και φυσικα αφυλακτες ετσι ωστε να μπορει ο καθε καφρος να ξηλωνει και να εμπορευεται οτι πιο αξιολογο εχουμε να δειξουμε σαν λαος.
Στέλλα Βαρναβίδου
19/03/2010 10:13
Θέλει τον χρόνο της είναι η απάντηση του κ. Παντερμαλή στα ΝΕΑ, ο οποίος τονίζει ωστόσο πως το μουσείο κατάφερε να ανοίξει σε χρόνο ρεκόρ. !!!!! 35 χρόνια αποτελούν ρεκόρ;;;; Θεέ μου, τι άλλο θα ακούσουμε;;;;