Υπάρχουμε - Συνυπάρχουμε

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/02/2010 07:00 |


Καλές ειδήσεις είναι οι κακές ειδήσεις...
Του Γκαζμέντ Καπλάνι gazikap@gmail. com

Διαβάζω ότι σύμφωνα με μια πανευρωπαϊκή έρευνα για τα ΜΜΕ οι αναγνώστες και οι θεατές αγαπούν περισσότερο τις αρνητικές ειδήσεις και τις ιστορίες βίας και καταστροφής. Αναρωτιέμαι γιατί μια είδηση για κάποιον που βοηθά τον διπλανό του να ζήσει αξίζει λιγότερα από μια είδηση για κάποιον που στέλνει κάποιον άλλον στον άλλο κόσμο. Πολύ απλά, απαντούν τα «ιερά βιβλία» της δημοσιογραφίας: οι ειδήσεις είναι εξαιρετικά γεγονότα. Η γνωστή θεωρία για την κυρία που δαγκώνει τον σκύλο. Ο δημοσιογράφος είναι σαν τον γιατρό. Απευθύνεσαι σε αυτόν για να του πεις τι δεν πάει καλά. Μόνο που συχνά αυτός ο γιατρός δεν νοιάζεται για τη θεραπεία της νόσου. Οι δυνατοί και η εξουσία επιθυμούν να υπάρχουν μόνο καλές ειδήσεις. Έζησα σε ένα καθεστώς όπου απαγορεύονταν οι κακές ειδήσεις, ενώ η δυστυχία κυριαρχούσε στην πραγματική ζωή. Τώρα, στις δημοκρατίες όπου ζούμε, φαίνεται πως συμβαίνει το αντίθετο. Το καλό σπάνια βρίσκει χώρο. Και όταν βρίσκει μετατρέπεται σε δακρύβρεχτη ιστοριούλα. Ένα πράγμα είναι σίγουρο, πάντως, τουλάχιστον για εμάς που κυκλοφορούμε στην πόλη με λεωφορεία: μερικές φορές η πραγματικότητα είναι καλύτερη από αυτή που περιγράφουν τα μίντια, άλλες φορές χειρότερη.

Υπάρχουν λιγότεροι δολοφόνοι και ληστές στους δρόμους της πόλης από ό,τι περιγράφεται σε ένα δελτίο ειδήσεων. Υπάρχουν περισσότερες σκοτεινές περιοχές, ειδικά στον κόσμο του χρήματος, από αυτό που φωτίζουν οι «δάδες της ενημέρωσης». Το κακό είναι ότι, ως δημοσιογράφος, νιώθω πως είμαστε όλο και λιγότερο ικανοί να αφηγούμαστε το καλό και το κακό. «Πουλάμε» αγωνία σε «μαστουρωμένους», που απαιτούν όλο και μεγαλύτερη δόση. Η πλειονότητα του κοινού, νομίζω, έχει εθιστεί τόσο ώστε δεν είναι καν σε θέση να εκτιμήσει την καλή ενημέρωση. Είναι δύσκολο πλέον να βρεις ποιος άρχισε πρώτος και γιατί. Είμαστε μαριονέτες και πλάστες μαριονετών ταυτόχρονα. Διαβάζοντας, π.χ., τα σχόλια των αναγνωστών στην εφημερίδα στην οποία γράφω, μερικές φορές με σοκάρει ο κυνισμός που συναντώ. Καθρέφτης, ίσως, μιας αναγνωστικής νοοτροπίας που μιμείται με τον χειρότερο τρόπο την κυριαρχούσα μιντιακή νοοτροπία. Παρ΄ όλα αυτά, καλές και κακές ειδήσεις δεν υπάρχουν. Υπάρχει ο τρόπος προσέγγισης. Γιατί η δημοσιογραφία είναι προπαντός τέχνη. Γιατί όμως κάθησα και τα έγραψα όλα αυτά; Ίσως επειδή τις προάλλες έλαβα ένα μήνυμα από φίλο μου στην Αμερική, που με ρωτάει πανικόβλητος τι γίνεται στην Ελλάδα. Η εικόνα που μεταδίδουν τα μίντια για την πραγματικότητα όπου ζω, είναι τόσο ζοφερή ώστε τρομάζει κάποιον που ζει στην Αμερική. Τι να του γράψω; Του γράφω πως τα πράγματα είναι δύσκολα, αλλά σήμερα, Καθαρά Δευτέρα, τα παιδάκια πέταξαν χαρταετούς. Όταν βγήκα από το σπίτι μου για να τρέξω στο άλσος, είδα δυο ερωτευμένους να φιλιούνται στη γωνία, κάτω από τις κρεμασμένες εφημερίδες που μιλούν για ενδεχόμενη χρεοκοπία. Του γράφω ότι θα την παλέψουμε και ελπίζω πως στην κακή στιγμή οι Έλληνες θα βγάλουν τον καλύτερο εαυτό τους. Το πείσμα και την ελπίδα, άλλωστε, για μια κακή μέρα τα χρειαζόμαστε. Του γράφω ότι η πραγματικότητα είναι πάντα πιο γενναιόδωρη και απρόβλεπτη από τις ειδήσεις και τις προβλέψεις των ΜΜΕ...

LΙΝΚ:
http://gazikapllani.blogspot.com

18
βασίλης
19/02/2010 13:09
@ θαρσειν χρη Αναλογισθείτε μόνο τι λέτε. Από πότε το ανήκειν σε μια εθνότητα συνεπάγεται διαπιστευτήρια ή απολογίες για τυχόν πράξεις άλλων, της ίδιας εθνότητας. Συνέβησαν αυτά στη δεκαετία του ?30 με τα γνωστά αποτελέσματα. Δεν αντέχουν σε καμια κριτική αυτά που ισχυρίζεσθε και απαιτείτε.
Θαρσείν Χρη κ. Καπλάνι...
19/02/2010 06:18
Υπάρχουμε-συνυπάρχουμε; Για να γίνει το 2ο πρέπει να δώσετε τα διαπιστευτήριά σας... Το Ν/Σ από μόνο του δεν θα σας κάνει πότε Έλληνες (στην πράξη) αν δεν μας δείξετε πως συμπάσχετε κι εσείς με τα δικά μας προβλήματα κι αγωνίες. Αντι λοιπόν να κουκουλώνετε την αλλοδαπή εγκληματικότητα που εσάς εκθέτει, παραδεχτείτε την και καταδικάστε απερίφραστα τους συμπατριώτες σας, που σας έχουν "χαλάσει" το όνομα... Όσο το κουκουλώνετε, η κουκούλα θα μπαίνει και στο δικό σας το κεφάλι... (συμφωνώ με Νίκο)
Θαρσείν Χρη κ. Καπλάνι...
19/02/2010 06:02
Κ. Καπλάνι, οι 2 εγκληματίες του Βύρωνα ήταν συμπατριώτες σας... Αλήθεια, πότε θα ζητήσει κάποιος από σας (τους καλούς αλβανούς) ΣΥΓΓΝΩΜΗ από τον Ελληνικό λαό για τα εγκλήματα των κακών συμπατριωτών σας, που έχουν παραλύσει την χώρα εδώ και 2 δεκαετίες;;; Θα ήταν πολύ πιο γενναίο εκ μέρους σας, από το να τα βάζετε με τα media και να ωραιοποιείτε μια ζοφερή πραγματικότητα, κάνοντας ρητορικούς ελιγμούς αποπροσανατολισμού... Και τα media σας προστατεύουν !! Κρύβουν τα περισσότερα εγκλήματά σας, συνήθως δεν αναφέρουν την εθνικότητα των δραστών και γενικά υπερασπίζονται στο έπακρο τα δικαιώματά σας... Μια έστω έμμεση αναφορά-συγγνώμη σε μελλοντικό σας άρθρο, θα ήταν ΠΟΛΥ στα υπέρ σας. Ειλικρινά.
βασίλης
18/02/2010 02:20
Και ποιος σου είπε, αγαπητέ Γιάννη, ότι νομιμοποιείσαι να ζητάς κοινωνιολογικές αναλύσεις από ένα συμπολίτη μας επειδή έχει άλλη καταγωγή από τη δική σου; Σ? ερωτώ λοιπόν κι εγώ με τη σειρά μου: Μπορείς να μου αναλύσεις τη μεγάλη εγκληματικότητα των συμπατριωτών μας ως προς την ιδιοποίηση του δημοσίου χρήματος; Ή ακόμα ως προς τα εγκλήματα των διαφόρων, και εναι πάρα πολλοί, παιδεραστών, βιαστών, δολοφόνων, και άλλων πολλών συμπατριωτών μας; Δεν είναι προσωπική επίθεση αλλά μια προσέγγιση επιστημονική στο θέμα για τη χώρα που ζεις. Eπιπλέον το θέμα είναι επίκαιρο.; Eνας αλβανός πολίτης έπεσε νεκρός κάτω από τις σφαίρες ελλήνων (αστυνομικών).
Γεωργία Τ.
17/02/2010 22:04
@Εμβέρ αφήνουμε στην άκρη την ορθογραφία. Λυπάμαι είσαι πολλαπλά νεκρόφιλος. Φέρνεις το όνομα ενός νεκρού ανθρώπου, κουβαλάς τα μυαλά του νοσταλγείς και το καθεστώς του που ως γνωστόν έχει πεθάνει προ πολλού
Μαρία
17/02/2010 20:58
@Γιάννη Κάποτε στην γειτονιά μου υπήρχε ένας Γιάννης που έσφαξε το παιδί και την γυναίκα του. Καταδικάστηκε ισόβια αν θυμάμαι καλά δεν ξέρω τι απέγινε μετά. Γιάννη αφού φαίνεσαι πραγματικά μορφωμένος και ψαγμένος ως συνονόματος που είσαι μπορείς να εξηγήσεις γιατί κάποιος που λέγεται Γιάννης γίνεται εγκληματίας; Εννοείται ότι η ερώτηση δεν είναι επιθετική προς εσένα.
γιαννης
17/02/2010 18:41
ΑΦΟΥ ΕΙΣΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΜΟΡΦΩΜΕΝΟΣ, ΚΑΝΕ ΜΑΣ ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ . . ΜΙΑ ΣΕΙΡΑ ΑΡΘΡΩΝ ΘΑ ΜΑΣ ΕΔΕΙΧΝΕ ΤΙΣ ΑΙΤΙΕΣ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ. ΕΤΣΙ ΘΑ ΜΑΣ ΒΟΗΘΟΥΣΕΣ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ΤΗΝ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ ΤΟΥΣ . ΒΕΒΑΙΩΝΩ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΚΦΡΑΖΩ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ, ΑΛΛΑ ΜΙΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΑΥΤΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΩΦΕΛΙΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΖΕΙΣ. ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΑΙΡΟ
vasvali
17/02/2010 16:07
Το μόνο που βλέπω σε πολλά σχόλια είναι η έκφραση επιθετικότητας έναντι του συγγραφέα. κάτι σαν παε η...κι η χαρά δεν την αφήνει. Ας είναι. Είμαστε πολλοί κι είμαστε αλλιώς.
Εμβέρ Χότζα
17/02/2010 13:34
Βλέπεις για τον κ. Καπλάνι δεν υπάρχει τιποτε άλλο απο διακρίσεις σε βάρος μεταναστών. Ούτε εκμετάλλευση ανθρώπου απο άνθρωπο ούτε ταξικές διακρίσεις ούτε ταξική πάλη. Αλλα και τις διακρίσεις σε βάρος των μεταναστών τα αφεντικά του τις δημιούργησαν για να απολαμβάνουν φθηνή εργατική δύναμη.
Εμβέρ Χότζα
17/02/2010 09:11
@ Γεωργία Τ.
Είχα σκοπό να προκαλέσω το αντιδραστικό στοιχείο Καπλάνι και μόνο. Νεκρόφιλη είσαι και φαίνεσαι! Αφού υπερασπίζεσαι το πρωτόγωνο και μεσαιωνικό καπιταλιστικό σύστημα,χωρίς να απαντάς στα επιχειρήματά μου
dora
16/02/2010 22:02
Μαρία,έχεις απόλυτο δίκιο.
Κουραστήκαμε να διαβάζουμε τέρατα.
Ούτε σε site κιτρινοφυλλάδων δεν έχω προσέξει,παρά ΜΟΝΟ εδώ δυστυχώς.
αναγνώστρια
16/02/2010 20:02
Ήπιο άρθρο, απέχει από την έμεση επιθετικότητα των προηγούμενων: καλοδεχούμενο!!! Γενικά, ο ρόλος της δημοσιογραφίας είναι η αποκάλυψη των αιτιών και όχι η απεικόνιση των αφορμών. Με αυτό εννοώ πως είδηση δεν είναι ο αιωνίως φορολογούμενος έλληνας, αλλά ο παντοιοτρόπως και ανέκαθεν κερδοσκόπος γερμανός/γάλλος/ρώσος/αμερικάνος επιχειρηματίας/κυβερνητικός υπάλληλος, νομίζω...
πανος
16/02/2010 17:10
Διαβάζοντας το άρθρο αναρωτήθηκα.....άραγε ο ΚΑΠΛΑΝΙ εντάχτηκε στην ελληνική κοινωνία και δεν γράφει πια σαν ..ΑΤΥΠΟΣ πρόεδρος ολων των λαθρομεταναστών, ούτε σαν υποχείριο των γνωστών ...ψευτοκουλτουριάρηδων κύκλων , των ΑΠΟΔΟΜΗΤΩΝ , του 3,1% του πληθυσμού κ.λ.π. ...Ομως προσεκτικότερα βλέπω ότι το κείμενο ειναι τουλάχιστον επιδερμικό, αν εξειδικεύσουμε τα κακά νέα στον τομέα της εγκληματικότητας....Η ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ έχει αυξηθεί κατακόρυφα, οι παληοί ΑΘΗΝΑΙΟΙ καταλαβαίνουν τι εννοώ. ΦΤΑΙΝΕ 1) Το ελληνικό κράτος και ΕΜΜΕΣΑ ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ , που το ελληνικό κράτος τους κρατά χωρίς να τους έχει εξασφαλίσει στέγη, εργασία, κοινωνικές διευκολύνσεις. ΟΤΑΝ ΠΕΙΝΑ ο ανθρωπος και θα κλέψει και θα ληστέψει και θα βιαιοπραγήσει. 2) Η οικονομική κρίση ελπίζω να μην μας καταντήσει όπως στην ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ που οι πολίτες μπουκάριζαν στα μαγαζιά. Ο ΚΑΠΛΑΝΙ ΔΕΝ ΕΘΙΞΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΙ ΝΑ ΣΥΚΟΦΑΝΤΗΣΕΙ ΤΟΥΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ. ΟΜΩΣ ΑΥΤΟΙ ΑΝ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΑΥΞΗΣΕΙ ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΑ ΤΗΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΜΕΝΟΙ όπως προείπα.
Γεωργία Τ.
16/02/2010 16:14
@Μόνο λάσπη και ψέμματα γιά την εποχή που η πατρίδα του ήταν σοσιαλιστική". Εκτός απο τους κυνικούς προσθέσετε και τους νεκρόφιλους. Αγαπητέ Εμβέρ ούτε το όνομα σας δεν ξέρετε να γράφετε σωστά, Ενβέρ (Enver) είναι το σωστό νεκρόφιλε μου εσύ!
νικος
16/02/2010 14:52
ΕΙΠΕ Ο Κ. ΚΑΠΛΑΝΙ......Του γράφω ότι θα την παλέψουμε και ελπίζω πως στην κακή στιγμή οι Έλληνες θα βγάλουν τον καλύτερο εαυτό τους. ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΔΙΑΦΩΝΩ ΜΑΖΙ ΣΟΥ. ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΩΣΤΕ ΣΥΝΗΘΕΣ ΝΑ ΔΙΑΦΩΝΟΥΝ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ. ΟΜΩΣ ΜΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥΓΡΑΨΕΣ ΔΕΙΧΝΕΙΣ ΟΤΙ ΣΥΝΥΠΑΡΧΟΥΜΕ. ΠΡΟΣΕΓΓΙΖΕΙΣ ΣΑΝ ΕΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ και όχι σαν ένας περιθωριακός (λαθρο)μετανάστης. Πάντως η ΕΛΛΑΔΑ ήταν διαφορετική, με ελάχιστες έκκνομες πράξεις. ΠΟΙΟΙ ΑΡΑΓΕ ΦΤΑΙΝΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ????
SPYROS
16/02/2010 13:44
Κε ΚΑΠΛΑΝΙ, ΣΑΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΠΟΥ ΕΙΣΤΕ ΘΑ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ ΤΟ ΚΑΚΟ ΠΟΥΛΑΕΙ ΟΤΑΝ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΑΙΣΘΑΝΘΕΙ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΓΙΑ ΛΙΓΟ ΤΟ ''Α, ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ''! ΕΞΑΛΛΟΥ ΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΜΕΓΑΛΕΣ ΚΑΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ, ΟΠΟΤΕ..? ΤΟ ΚΑΛΟ ΜΕ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΠΟΥ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ''ΚΥΝΙΚΑ'' ΟΔΗΓΟΥΝ ΚΑΠΟΥ, ΣΕ ΕΝΑ ΔΙΑΛΟΓΟ.
Εμβέρ Χότζα
16/02/2010 13:30
Σαν πιστό τσοπανόσκυλο της νέας τάξης πραγμάτων ο κ. Καπλάνι δεν γνωρίζει τίποτε για το διεθνές κεφάλαιο τη διεθνή κερδοσκοπία τις εγκληματικές πολεμικές επιδρομές.
Μόνο λάσπη και ψέμματα γιά την εποχή που η πατρίδα του ήταν σοσιαλιστική. Αντιπερισπασμός τώρα που σώνεται το λάδι του καπιταλισμού; Πιθανόν. Ας πάει σήμερα στην Αλβανία να εξηγήσει στους συμπατριώτες του γιατί υποφέρουν με 2 δολλάρια την ημέρα και γιατί κυριαρχεί η μαφία και η σωματεμπορία Και ο μεγάλος πολιτικός του πρόγονος Ζώγου την κοπάνησε απο τη χώρα λίγο πρίν μπούν οι Γερμανοί παίρνοντας μαζί του και το κρατικό ταμείο.
Μαρία
16/02/2010 12:01
@Διαβάζοντας, π.χ., τα σχόλια των αναγνωστών στην εφημερίδα στην οποία γράφω, μερικές φορές με σοκάρει ο κυνισμός που συναντώ. Καθρέφτης, ίσως, μιας αναγνωστικής νοοτροπίας που μιμείται με τον χειρότερο τρόπο την κυριαρχούσα μιντιακή νοοτροπία. Πράγματι αρκεί να ρίξεις μια ματιά στα σχόλια όχι μόνο εφημερίδων αλλά και ιστοσελίδων στο διαδίκτυο για να επιβεβαιώσεις την διαπίστωση