ΣΚΕΨΕΙΣ ΕΝΟΣ ΑΘΕΟΥ

Του Γκαζμέντ Καπλάνι gazikap@gmail. com   | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/07/2009 07:00 |

Στην τελευταία του εγκύκλιο, Caritas in Veritate, ο Πάπας Ράτσινγκερ τα βάζει με τους άθεους. Επειδή- γράφει- αποτελούν «ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για την ανάπτυξη». Επειδή- ξαναγράφει- η ανάπτυξη «χρειάζεται χριστιανούς που να τείνουν τα χέρια τους ψηλά προς τον Θεό σε πράξη προσευχής». Εάν όλοι οι άνθρωποι μιμούνταν τον Άγιο Ιωάννη, στον συγκλονιστικό πίνακα του Ελ Γκρέκο «Το όραμα του Αγίου Ιωάννη», σύμφωνα με τον Πάπα, θα είχαμε καλύτερους δρόμους, θα λειτουργούσε σωστά το Δημόσιο, δεν θα υπήρχαν καρτέλ στην αγορά, δεν θα υπήρχε φοροδιαφυγή, δεν θα πληρώναμε φακελάκια στα νοσοκομεία, δεν θα υπήρχαν διεφθαρμένοι πολιτικοί και πελατοκρατία, δεν θα παρκάραμε παράνομα, δεν θα καίγαμε τα δάση, θα φοβόμασταν και θα φθονούσαμε λιγότερο τον διπλανό μας, είτε είναι γηγενής είτε ξένος. Για να πω την αλήθεια, αυτή η αναφορά του Πάπα με «έθιξε». Ως άθεος, ένιωσα ότι κάποιος άνθρωπος με τεράστια εξουσία με θεωρεί εμπόδιο για την ανάπτυξη. Άφησα τότε στην άκρη την εγκύκλιο και έπιασα τον χάρτη του κόσμου. Εκεί βρήκα κάποια παρηγοριά. Διαπίστωσα ότι περισσότεροι άθεοι υπάρχουν στις αναπτυγμένες χώρες παρά στις μη αναπτυγμένες. Δεν μιλάω βέβαια για την αθεΐα τύπου σοσιαλιστικού ρεαλισμού, όπου σκότωσαν τον Θεό και τους αγίους γιατί τους ζήλευαν και ήθελαν οι ηγέτες του κόμματος και τα μέλη του Πολιτμπιρό να πάρουν τη θέση τους.

Μιλάω για την αθεΐα όπως αυτή στις σκανδιναβικές χώρες. Όπως και να το κάνουμε, έχω την εντύπωση ότι η αθεΐα και η κοσμικότητα συνάδει περισσότερο με την ανάπτυξη και την ευημερία. Όταν ο κόσμος δεν φοβάται και δεν πεινάει, όταν βρίσκει ενδιαφέρουσα και ανθρώπινη τη ζωή πάνω σε αυτή τη Γη, όταν νιώθει ότι ζει σε μια χώρα όπου το κράτος τον σέβεται και τον φροντίζει, βασανίζεται λιγότερο από την ιδέα του Παραδείσου- και ειδικά της Κόλασης. Γι΄ αυτό ο Φρόιντ και ο Μαρξ πίστεψαν ότι κάποια στιγμή οι άνθρωποι θα πάψουν να πιστεύουν στον Θεό. Βγήκαν γελασμένοι. Οι άνθρωποι θα έχουν ανάγκη το υπερβατικό από τη στιγμή που αναζητούν ένα νόημα για τη ζωή τους και μια συνέχεια για τον θάνατό τους. Και αυτή την αγωνία δεν μπορεί να την θεραπεύσει κανένας ορθός λόγος, καμιά ανάπτυξη, κανένας τέλειος κοινωνικός προγραμματισμός. Όπως και να το κάνουμε, πάντως, τα έθνη που βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της παγκόσμιας ανάπτυξης έχουν και τον μεγαλύτερο αριθμό άθεων. Εκείνα που κατατάσσονται στις τελευταίες χαρακτηρίζονται από υψηλό βαθμό θρησκευτικότητας και θρησκοληψίας. Είναι επιπόλαιο, όμως, να υποστηρίζει κανείς ότι η απάλειψη της πίστης στον Θεό θα λύσει το πρόβλημα της ανάπτυξης και της προόδου της ανθρωπότητας. Όπως είπε ο Ησαΐας Μπέρλιν, ο άνθρωπος είναι φτιαγμένος από τέτοιο στραβό ξύλο, ώστε δεν ισιώνει με τίποτε. Ούτε πιστεύοντας στον Θεό ούτε μην πιστεύοντας. Η τελειότητα δεν κατοικεί στον κόσμο ετούτο και η ανθρωπότητα προοδεύει διά της δοκιμής και της πλάνης. Ένας Πάπας κάνει τη δουλειά του όταν ενθαρρύνει την πίστη στον Θεό. Το να αποκαλέσεις όμως τους άθεους «εμπόδιο για την ανάπτυξη», θυμίζει την εποχή κατά την οποία κυνηγούσαν τις μάγισσες ως πράκτορες του Σατανά. Η θρησκεία είναι και θα παραμείνει σημαντικό κομμάτι της ανθρώπινης κοινωνίας. Θα επηρεάζει συνειδητά ή ασυνείδητα τις αντιλήψεις και τις νοοτροπίες μας. Αλλά σε μια εποχή όπου είναι τρέντι να πιστεύεις στον Θεό, ας γυρίσουμε τρεις αιώνες πίσω. Τότε που στη Δύση κατοχυρώθηκε η ιδέα ότι το να πιστεύεις ή όχι στον Θεό δεν σε κάνει καλύτερο άνθρωπο ούτε καλύτερο πολίτη. Είναι μια αντίληψη, νομίζω, που άνοιξε κάποια χαραμάδα στην επώδυνη και εύθραυστη πορεία της ανθρώπινης προόδου...

LΙΝΚ:
http://gazikapllani.blogspot.com

42
ΦΑΝΟΥΡΗΣ
18/07/2009 09:25
Στο DK. Αρχικα σε συγχαιρω γιατι ανεβασες το επιπεδο στην συζητηση , για ενα θεμα που κατα τους ειδικους ειναι λυμενο, αλλα αποτι βλεπω εχει ενδιαφερον. Η ηθικη που αναφερεται στην αρμονικη συνυπαρξη των ανθρωπων και την οποιαν επικαλειται ο ΑΘΕΟΣ, ειναι κατα μειζονα λογο αντικειμενικη. Για να μην εχει ο καθενας τη δικια του ηθικη , ηρθαν οι διαφορες θρησκειες( ειτε συμφωνουμε με το μεταφυσικο τους μερος ειτε οχι) και κωδικοποιησαν κανονες ηθικης για τις πλατειες μαζες. Το αν αυτοι οι κανονες ηθικης πετυχαν να διαμορφωσουν καλυτερες ή οχι κοινωνιες , αλλα και ποιες θρησκειες το πετυχαν αυτο εινα ενα ερωτημα. Αυτο το απευθυνουμε στον κ.Καπλανι να κρινει απο τα αποτελεσματα(δηλ. την εξελιξη των κοινωνιων αναλογα με τη θρησκεια τους) Αυτο το ερωτημα ειναι περισσοτερο ενδιαφερον παρα το αν κανεις ειναι ΑΘΕΟΣ ή οχι....,κατι που ειναι τελειως προσωπικο, και , στην εποχη μας οχι τοσο γενναιο , αλλααπολυ συνηθισμενο. σε χαιρετω
DK
16/07/2009 14:15
Νίκο, θα σου πω κάτι και το θεωρώ σημαντικό. Δεν το λέω απλώς έτσι: Το να δεις το θέμα αποκληστικά απο θεολογικής απόψεως έχει ένα μεγάλο μειονέκτημα. Γιατι αν αύριο αποφασίσεις οτι δεν υπάρχει θεός, αυτομάτως διαγράφεται ένα τεράστιο ιστορικό κεφάλαιο. Όπως ο Άκις: Επιδή αποφάσισε ότι δεν υπάρχει θεός, διέγραψε με μία κίνηση όλη την ιστορία της Ελλάδας κατά το Βυζάντιο. Όμως αυτό είναι παράλογο. Βλέπεις ας πούμε τους δυτικούς και λένε ότι οι Ελληνες ότι έκαναν το έκαναν πριν 2000 χρόνια. Μετά έπεσαν για ύπνο. Αργότερα την ίδια μέρα πας σε μία αγγλικανική εκκλησία και βλεπεις τον παπα να ψέλνει "κύριε ελεισον"! Καταλαβένεις; Ο Ελληνοχριστιανικός πολιτισμός είναι η βάση του σημερινού δυτικού πολιτισμού. Ανεξαρτήτως αν υπάρχει ή όχι ο ορθόδοξος θεός! Όπως ο κλασσικός πολιτισμός είναι κληρονομιά μας, ανεξαρτήτως από το αν υπήρχαν ή όχι οι 12 θεοί.
DK
16/07/2009 11:42
Φανούρη, πιστεύω ότι η ηθική είναι αντικειμενική κατά ένα μεγάλο μέρος, με αναφορές στα γενετικά χαρακτηριστικά του ανθρώπου, αλλά και υποκειμενική σε ένα άλλο μέρος. Ας πούμε το "ου φονεύσεις" είναι αντικειμενικό. Η Μπούρκα και το στυλ ντυσήματος των γυναικών είναι υποκειμενικό και εξαρτώμενο από κοινωνικές τάσεις.
ΝΙΚΟΣ
16/07/2009 10:12
Επειδη ξεκινησα αυτον τον διαλογο....Μπορει ο χριστιανισμος ναναι σκοταδισμος, να μην υπαρχει θεος, να κατεστρεψε τον ελληνισμο ,οπως ισχυριζονται πολλοι....ΤΟ ερωτημα που εθεσα ομως παραμενει αναπαντητο. Εκτος του ΙΣΙΔΟΡΕ και του DK που το προσεγγισαν κοινωνιολογικα και με σοβαροτητα, ολες οι αλλες απαντησεις ηταν ρηχες. ΕΤΣΙ το ξαναθετω::::<<<ΓΙΑΤΙ ΟΛΑ ΣΧΕΔΟΝ ΤΑ ΑΝΑΠΤΥΓΜΕΝΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΚΡΑΤΗ ΕΙΧΑΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΗΘΙΚΟ ΥΠΟΒΑΘΡΟ>>> σε αυτα τα κρατη διαλογιζομαστε ελευθερα, οπως τωρα, και σαυτα καταφευγουν οι κατατρεγμενοι της γης προσφυγες για να βρουν απαγγειο. ΤΟ ερωτημα το εθεσα για να αντικρουσω εμμεσα τον επιλογο του κ.ΚΑΠΛΑΝΙ...<<<<<στη Δύση κατοχυρώθηκε η ιδέα ότι το να πιστεύεις ή όχι στον Θεό δεν σε κάνει καλύτερο άνθρωπο ούτε καλύτερο πολίτη.>>>>>.
φανουρης
16/07/2009 10:10
ΣΤΟΝ αθεο ...Α, και κατι αλλο
Αυτη ειναι η προσωπικη σου ηθικη να απευθυνεσαι απαξιωτικα στον ΝΙΚΟ. Λεγονταστον φτωχο τω πνευματι κ.λ.π. Ενω εσυ , γεματος υπεροψια, νομιζεις οτι τα ξερεις ολα.
Γραψε μας λοιπον ενα βιβλιο που να περιεχει και αλλες τετοιες αρχες ηθικης οπως Η ΥΠΕΡΟΨΙΑ .
Ετσι θα ζησουν αρμονικα οι ανθρωποι???
ΦΑΝΟΥΡΗΣ
16/07/2009 07:41
Ο ΑΘΕΟΣ ΕΓΡΑΨΕ::::<<<<<η αρμονική συνύπαρξη των ανθρώπων δεν έχει ανάγκη κανένα υπέρτατο ον, καμία Κόλαση και κανέναν Παράδεισο. Είναι θέμα πρώτον, προσωπικής συνείδησης και ηθικής και δεύτερον, και κυριώτερο, θέμα κράτους και πολιτειακής οργάνωσης. Αληθεια φιλε τι εννοεις οταν λες ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΗΘΙΚΗ??? Η ΗΘΙΚΗ ειναι κατι το αντικειμενικο και οχι κατι ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΙΚΟ που αλλαζει απο ανθρωπο σε ανθρωπο. Τοτε χαθηκαμε. Επισης ξερω οτι υπαρχουν οι ηθικες των διαφορων θρησκειων,,,και οτι μεγαλοι στοχαστες οπως Ο ΚΑΝΤ, Ο ΣΠΙΝΟΖΑ, Ο ΝΙΤΣΕ...εφαγαν τη ζωη τους για να καθορισουν μια αντικειμενικηηθικη. ΕΣΥ πια ηθικη εννοεις. Αν ανακαλυψες καποια αλλη καλως να τη δεχτουμε, αφου ομως εκδωσεις το σχετικο συγγραμμα. Επισης την πολιτειακη οργανωση την κανουν ανθρωποι και οχι ΟΥΦΟ. ΑΥΤΟΙ αραγε τι ηθικη θαχουν τη .....δικια τους ή την δικια σου.
ακιs
15/07/2009 23:11
Ο Θεός Ιαχωβά του Χριστιανισμού, κοινός Θεός και όλων των υπόλοιπων Μονοθεϊστών, δεν είναι παρά ένα φανταστικό όν που έχει εφευρεθεί, είναι μία απλή σκεπτομορφή που ντύθηκε με τα σημερινά θεολογικά χαρακτηριστικά της από ένα τμήμα του τότε Ιουδαϊκού ιερατείου μόλις μετά την επιστροφή των Ιουδαίων από την Βαβυλώνιο Αιχμαλωσία. Μέχρι τότε ο Ιαχωβά, όπως είναι το όνομα του Θεού των χριστιανών, μοιραζόταν μαζί με την σύζυγό του την Ασεράχ δύο θέσεις σε ένα ακόμη πολυπληθές πάνθεον, εκείνο του Έθνους των Ιουδαίων.
Είναι φανερό λοιπόν ότι αυτός ο παραποιημένος Θεός, δραπέτης από ένα κανονικό εθνικό πάνθεον, ούτε υπάρχει, ούτε και υπήρξε ποτέ, αλλά ζεί μόνο ως σκεπτομορφή θρεμμένη από την ψυχική ενέργεια των δυστυχισμένων οπαδών του, η οποία σκεπτομορφή θα πάψει ακόμη και ως τέτοια να υφίσταται μόλις μειωθούν πολύ ή εκλείψουν οι πιστοί στο είδωλό της.
ΤΑΚΗΣ
15/07/2009 22:41
Ο ΚΩΣΤΑΣ ΕΓΡΑΨΕ:::: <<<<ΝΙΚΟΣ ET al tou LAOS>>>> ΙΣΩΣ ΞΕΧΑΣΤΗΚΕΣ και εγραψες στα ΑΛΒΑΝΙΚΑ. Ο ΝΙΚΟΣ ( ο πρωτος σχολιαστης ) εθεσε απλως ενα ερωτημα που δεν απαντηθηκε::::::: <<<ΓΙΑΤΙ ΟΛΑ ΣΧΕΔΟΝ ΤΑ ΑΝΑΠΤΥΓΜΕΝΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΚΡΑΤΗ ΕΙΧΑΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΗΘΙΚΟ ΥΠΟΒΑΘΡΟ>>> ΤΙ σχεση αυτο με το ΛΑΟΣ ::
DK
15/07/2009 22:01
Να πετάξω και γω μια... άποψη! Συμφωνώ με το Νίκο για το θέμα του Χριστιανισμού ως υπόστρωμα στις ανεπτυγμένες κοινωνίες. Για να το πω αλλιώς δεν θεωρώ ότι ο Χριστιανισμός είναι μία οντότητα που προέκυψε από το τίποτα ή ως απλή συνέχεια του Ιουδαισμού. Έχω την εντύπωση ότι ο Χριστιανισμός από τη γένεσή του είχε ισχυρές Ελληνικές επιρροές. Μην ξεχνάμε ότι στη μέση ανατολή και γενικά στη μεσογειακή λεκάνη υπήρχε ισχυρότατη διάδοση του ελληνικού πολιτισμού. Πιστεύω ότι η έννοια της δικαιοσύνης και της ισότητας γεννήθηκε στην αρχαία ελλάδα με την επιννόηση της Δημοκρατίας αλλά και άλλων συναφών εννοιών. Ο Χριστιανισμός τι λέει στο ηθικό υπογάστριό του; Αγάπα το διπλανό σου, ζήσε με ταπεινοτητα, αν έχεις δύο χειτώνες δώσε τον ένα, τα επίγεια πλούτη είναι ματαιότητα, κάτω οι άρχοντες κλπ. Πιστεύω ότι ο Χριστιανισμός ήταν ένα όχημα που συμπύκνωσε τα κοινωνικοιστορικά τεκτενόμενα της εποχής. Δηλαδή την αφαιρετική ελληνική ιδέα της ισότητας, την επανάσταση των προλετάριων της εποχής κατά του ρωμαικού ζηγού, την απλότητα και ανοτερώτητα του μονοθεισμού έναντι του παγανισμού (μειώθηκαν οι προκαταλύψεις και η ειδωλολατρία) και συμπεριέλαβε ή και εμπέδωσε την παρακμή του κλασσικού ελληνισμού. Κατά μία έννοια ίσως να ήταν "κλασικός πολιτισμός για τις μάζες"! Από όλα τα θετικά και αρνητικά που έφερε αυτή η θρησκεία, εγώ κρατάω την έννοια της ισότητας. Όταν λέει να αγαπάς τον εχθρό σου, πώς αυτή η ιδέα να μην οδηγήσει σταδιακά στην καταργηση τησ δουλειας; Ή στην ισότητα αδρών γυναικών; Ή στην ιδέα της κοινωνικής δικαιοσύνης; Στην ισότητα ευκαιριών; ''Η ακόμα και στην (φιλοσοφικά εσφαλμένη κατά τη γώνμη μου) ιδέα της ισότητας εισοδήματος, δηλαδή του σοσιαλισμου; Όλες αυτές οι ισότητες προέρχονται από την μία και μονδαδική ελληνική εφεύρεση της πολιτικής ισότητας δηλαδή της Δημοκρατίας. Ο Χριστιανισμός επίσης μέσω της ιδέας της εκλογίκευσης του θείου (κατάργηση πολυπληθών μύθων και δοξασιών έναντι ενός δομημένου πνευματικού μοντέλου-αγία τριάδα κλπ) οδήγησε και στην έννοια της αμφισβήτησης του ίδιου το Χρηστιανικού μοντέλου και άρα της αθεϊας! Γι αυτό όπως λέει ο Νίκος πράγματι οι ανεπτγμένες κοινωνικά και οικονομικά χώρες είναι οι χριστιανικές. Οι ανεπτυγμένες ασιατικές χώρες είναι αντίγραφα του δυτικού οικονομικού μοντέλου, χωρίς αυτό να συνοδεύεται από το κοινωνικό μοντέλο. Επίσης θα διαφωνήσω μέ τον αρθρογράφο ότι η αθεία είναι σκανδιναυικό "προνόμιο". Και η Αγγλία είναι το ίδιο άθεη και νομίζω ότι και η Γερμανία και η Γαλία είναι πάνω κάτω στα ίδια επίπεδα.
ΜασταΡΑκουνας Ευαγγελος
15/07/2009 21:42
Προς ακις Δε μου λες χαϊβανακις σε μενα απευθυνεσαι και με αποκαλεις καλο χριστιανο με σκοτεινη ψυχη, μισοκακομοιρο και πως δεν θα ηθελες με τιποτα να εισαι εγω? Γιατι αλλο Μαστακουνας κι αλλο ΜασταΡΑκουνας. Ο καθενας μπορει να λεει ελευθερα οτι θελει αλλα πρεπει να προσεχουμε τι λεμε οταν απευθυνομαστε ονομαστικα σε καποιον. Αν ομως απευθυνεσαι σε μενα γραψτο σωστα να σου απαντησω.
cthulhu
15/07/2009 19:41
Πραγματικά δεν έχω καν το κουράγιο να σχολιάσω αυτό το θέμα.Είχα ξεχάσει ότι υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που κινούνται,ενεργούν και σκέφτονται με βάση θρησκείες και δοξασίες από τα βάθη της εξέλιξης,των πρωτόγονων φόβων και ελπίδων.Τα αρχέγονα ένστικτα που κατοικούν ακόμα στο μυαλό όλων μας φαίνεται ότι κάποιους αδύναμους,φοβισμένους,μισαλλόδοξους χωρίς όνειρα και δίψα για γνώση τους επηρεάζουν ακόμα και σήμερα. Καλή τύχη να τους ευχηθώ στην ψεύτικη αυτή ''αναζήτηση'' ή ''τρέλα'' τους.Αρκεί να αφήσουν εμάς τους υπόλοιπους ήσυχους και να μη βασανίσουν άλλο τον πλανήτη με την παράνοιά τους....
Xenophon K.
15/07/2009 17:20
O KOUMMOUNIZMOS APAGOREUSE THN THRHSKIA.,
O KAPITALISMOS ESKOTOSE TON THEO !

"IN GOD WE TRUST "., FOR THE NAIVE IN LINE...
TO FOLLOW THE GLORY OF "EXPLOITATION"...
"ME ABOVE YOU"., " I AM....YOU ARE NOT "., " I AM THE CENTER OF THE UNIVERSE"..." i "....." I "..."I " !!!
"ONE DAY.. I WILL BECOME A STAR " !

BRAIN-WASHED BY THE MEDIA OF CAPITALIST -STRATEGISTS...TO MAKE PEOPLE MORE CONFUSED THAN EVER BEFORE....AND THE MOST IMPORTANT OF ALL...
TO NEVER WONDER : " WHO AM I "? ...AND "WHAT IS THE TRUE MEANING OF HUMANITY'' ?
THE NEW " SEMI-HUMAN- ZOMBIES"...WALKING NOWHERE!

"GOD"....THE WEAPON OF "FEAR" AGAINST THE MASSES !
"THE FEAR OF GOD, IS THE BEGINING OF WISDOM"....!!!
NOT...NOT..." THE LOVE OF WORLD JUSTISE IN THE NAME OF HUMANITY IS THE BEGGING OF WISDOM " ! ! !

"TAKE FEAR AWAY FROM THE HUMAN MIND...
WE LOST THE GAME OF CONTROL OF THE MASSES" !

SO ...PUT YOUR FACE DOWN MY FRIENDS..AND MAYBE ONE DAY....YOU WILL DISCOVER "EVERLASTING LIFE"...IN THE PARADISE OF " MATERIALISM " AND " IGNORANCE" !

H THRHSKIA STON ANTROPO ...GIA TON ANTHROPO...GIA MIA ANTROPINI PANKOSMIA KOINONIA....
PROS TO PARON " APAGOREVETE " !

www.xenophonblog.com
ΘΑΝΟΣ
15/07/2009 14:09
ΑΛΗΘΕΙΑ fani TO θεωρεις γενναιο να δηλωσει καποιος δημασια οτι ειναι αθειος????
ΠΟΙΟΣ θα τον πειραξει????Η ανεξιθρησκεια ειναι κατοχυρωμενη απο το συνταγμα.
!!!!!!Το πιο γενναιο ειναι να δηλωσει καποιος οτι ειναι ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ και ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ. Τοτε θα πεσουν ολοι να τον φανε. Δεν βλεπεις τι συρανε στον ΝΙΚΟ εδω????
ΤΙ ΦΑΣΙΣΤΑ , ΤΙ ΦΤΩΧΕ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ, ΤΙ ΛΑΟΣ ΤΙ ΜΙΣΣΑΛΟΔΟΞΕ κ.λπ.
ακις
15/07/2009 13:53
@Τheodora

Mα ακριβως ειπες την μαγικη λεξη "ο ιδιος ο ανθρωπος" , ειναι αυτος που δημιουργησε την υπαρξη του Θεου και που ουασιστικα η δηθεν υπαρξη του υπερτατου οντος ειναι η μεγαλυτερη εφευρεση της ανθρωποτητας. . Αν θελεις να μιλησουμε για σφαγες , η ιστορια ειναι γεματη αιμα , μονο που σου διαφευγει κατι οι σφαγες του Χριστιανισμου εγιναν στο ονομα του θεου και της αγαπης.

Και κατι τελευταιο , το χριστιανικο Βυζαντιο κυοφορησε των φρικτο Μεσαιωνα (που εσυ δεν τον θεωρεις σκοτεινο και που με οδηγει στο συμπερασμα οτι εισαι η ανιστορητη η φρικτα φανανατικη).

@Μαστακουνας

Διαβαζοντας σε καλε χριστιανε με την σκοτεινη ψυχη , πειθομαι ακομα περισσοτερο οτι εκανα την ορθη επιλογη να ειμαι αθεος , δεν θα ηθελα με τιποτα να ειμαι ΕΣΥ μισοκακομοιρε .
ΣΩΤΗΡΗΣ
15/07/2009 13:51
ΩΣΤΕ ΕΤΣΙ ΚΩΣΤΑ

<<<Ο ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ ειναι μονοθεϊστικη θρησκεια , οχι ανεκτικη ΧΑ ΧΑ ΧΑ !>>>>

Ο ΧΑΧΑΣ
Fani
15/07/2009 13:41
χαίρομαι που επιτέλους σε μια ελληνική εφημερίδα υπάρχει έστω κι ένας που έχει το σθένος να δηλώσει δημόσια και μάλιστα στον τίτλο του άρθρου του ότι είναι άθεος. Είστε πραγματικά γενναίος κ. Καπλάνι και σας εύχομαι μακροημέρευση. Ωστόσο να σας επιστη΄σω την προσοχή καθώς η εποχή Χριστόδουλου και σια έχει εκκολάψει πολλά φιδίσια αυγά. Από την καθολική, καθολικότατη Βαυαρία που αποκαλεί το άλλοτε χιτλερικό νεολαίο "ο δικός μας Πάπας". Τι να λέμε, άλλωστε ο Χίτλερ έφτιαξε τουλάχιστον δρόμους
fuser
15/07/2009 13:31
"Tι ειναι θεός, τι μη θεός και τι τ''ανάμεσά του"? ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ "Θεε μου αν υπαρχεις, σωσε την ψυχη μου, αν υπαρχει" ΝΙΤΣΕ (στο νεκροκρεβατο) "Υπαρχει τιποτα πιο βολικο απο εναν σπιτικο θεο"? ΚΑΦΚΑ και αφιερωμενο σε ολους με αγαπη "ΞΕΓΛΙΣΤΡΑΤΕ ΑΝΘΡΩΠΟΙ, ΜΗΝ ΠΙΑΝΕΣΤΕ ΑΠΟ ΠΟΥΘΕΝΑ" Μπερατης (τρισμεγιστος) Κε Καπλανι θα διαφωνησω στο γεγονος οτι οι περισσοτεροι αθεοι βρισκονται στισ αναπτυγμενες χωρες εν γενει, το παραδειγμα των ΗΠΑ ειναι μαλλον επιβεβαιωση του αντιθετου - μπορειτε να το θεωρησετε και ως εξαιρεση παντως.
Theodora
15/07/2009 12:32
@ akis: Χωρίς διάθεση υπεράσπισης οποιουδήποτε δόγματος, απλά να παρατηρήσω ότι δολοφονικό και γενοκτόνο (όπως εσύ χαρακτήρισες), δεν είναι το δόγμα του Χριστιανισμού, αλλά δυστυχώς ο ίδιος ο άνθρωπος, στο πέρασμα των αιώνων... Επειδή ανέφερες τον αρχαίο Πολιτισμό, μήπως θα ήθελες να σου θυμίσω τη σφαγή της Μήλου, όπου οι Αθηναίοι κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού πολέμου, αφού κατέκτησαν τη Μήλο έσφαξαν όλους, μέχρι τον τελευταίο, τους άρρενες κατοίκους... Και δεν είναι η Μήλος το μοναδικό περιστατικό εκδήλωσης ακραίας βίας στην πολιτισμένη αρχαιότητα... Όσο για το Μεσαίωνα καλό θα ήταν να μην αναπαράγουμε κλισέ αιώνων και να διαβάζουμε σύγχρονα συγγράμματα... Η τάση για τον χαρακτηρισμό του Μεσαίωνα ως σκοτεινής εποχής έχει πλέον ξεπεραστεί... Μην ξεχνάς ποια εποχή υπήρξε το παιδί του κι ένα παιδί δε γεννιέται ξαφνικά, αλλά πάντοτε υπάρχει η περίοδο της κυοφορίας...
ΜασταΡΑκουνας Ευαγγελος
15/07/2009 12:22
Η ενωση του Θειου με τον ανθρωπο βρισκεται στο νου κατι που (κατα πως φαινεται) απουσιαζει απο τα αλλα ειδη του εμβιου κοσμου οπως πχ στα γουρουνια και τα πιθηκοειδη μιστερ Γκαζμέντ Καπλάνι. Η αδυναμια αντιληψης του Θειου συνεπαγεται ελειψη του νου. Οσο περισοτερο αντιλαμβανεται ο νους τοσο μεγαλυτερο ειναι το δεος για το Θειο. Η γενεση ειναι θειο δωρο. Ζησε την καθε μερα σου σαν να ειναι η τελευταια και μαθαινε σαν να προκειται να ζησης αιωνια. Κομφουκιος. Οι αθεοι γενικα ειναι οι μετριοι ημημαθεις οι ανοητοι αυτοι που νομιζουν πως ταχα ξερουν, χωρις στοχασμο και τους χαρακτηριζει το τριπτυχο, οτι φαμε οτι πιουμε και οτι αρπαξει ο κωλος μας μιστερ Γκαζμέντ Καπλάνι. Σαφως και θα ζουσαμε σε εναν καλυτερο κοσμο αν υπηρχε σεβασμος προς το Θειο και το περιβαλον αλλα βλεπεις οι ρασοφοροι σωματεμποροι ειναι οι μεγαλυτεροι υλιστες. Τα μεγαλυτερα εγκληματα κατα της ανθρωποτητας εχουν τελεστει απο ανθρωπους που δηθεν υπηρετουν το Θειο. Αν βρισκομαστε στο χειλος ενος πυρηνικου ολεθρου οφειλεται και μονο στην υλιστικη αντιληψη του καπιταλισμου που εξυπηρετει τα ιμπεριαλιστικα σχεδια του Σιωνισμου- Illuminati-Μασωνιας για μια νεα ταξη πραγματων οπου αυτοι που εχουν το χρημα και τα οπλα κυβερνουν.
kostas
15/07/2009 11:28
NIKOS ET AL tou LAOS: O XRISTIANISMOS DEN DIDAKSE ANOXI. O XRISTIANISMOS KYNIGISE KAI DIXASE TIS KOINONIES KAI TIN ELEFTHERI SKEPSI. O XRISTIANISMOS EINAI MONOTHE''I''STIKI THRISKIA KAI ETSI APO TIN FISI TIS OXI ANEXTIKI. (MONOTHE''I''STIKI ME TREIS THEOTITES. Xa xa XA! TI PSAXNEIS TORA...)
SKEPSEIS, GIA THS Σκέψεις ενός άθεου !!!
15/07/2009 10:24
OTAN GINONTAI Σκέψεις ενός άθεου, TOTE ANAGKASTIKA TON ODHGOUN STON ... THEO h STON ANTIPODA TOU !!
DEN YPARXEI TRITOS DROMOS !!
Totos
15/07/2009 01:47
@γιάννης αγιάννης
POLI SOSTA, KE TORA THA DOKIMASOUME KE TON MOUSOULMANISMO......
KE MIN MILATE GIA ELLINISMO GIATI THA SAS POUN FASISTA,ETHIKISTI,APANTHROPO I OTI ALO TOUS KATEVI.
GIA HARA....
Α.Σ.
14/07/2009 23:02
Όντας άθεη από 12 ετών, δεν με απασχολούν διόλου τα λεγόμενα των παπάδων για την αθεϊα. Ωστόσο, αφού ο Πάπας μιλάει για τους άθεους, δικαιούμαι και εγώ να σχολιάσω τα λεγόμενά του. Άν λοιπόν ο Πάπας οδηγήθηκε στο συμπέρασμα ότι οι άθεοι είναι εμπόδιο για την ανάπτυξη, λόγω της έντονης θρησκευτικότητάς του, τότε και εγώ οδηγούμαι στο συμπέρασμα ότι η θρησκευτικόητα είναι εμποδιο για την ανάπτυξη του ορθολογισμού των ανθρώπων.
ακις
14/07/2009 21:48
Πιστευετε σε κατι απο πεποιθηση , οτι υπηρξε , παρολο που οι ιστορικες πηγες δεν συνηγορουν στην υπαρξη του λεγομενου Ιησου . Ο χριστιανισμος σαν οργανωμενη κοσμικη οντοτητα , υπηρξε ανυποφορα δολοφονικος και γενοκτονος , πολεμησε τον Αρχαιο πολιτισμο ως μιαρο και τον αντικατεστησε με την χειροτερη εποχη που γνωρισε ο ανθρωπος .....τον Μεσαιωνα. Καποιος ανεφερε τα μυστηρια της Ορθοδοξιας , αν ειχες κανει φιλε τον κοπο να διαβασεις θα ειχες μαθει , οτι ολα ειναι κλεμμενα απο τις αρχαιες θρησκειες της Μεσογειου (Δωδεκαθεο , Βααλ , Μανης , Μιθρας κλπ).

Δεν πιστευω στην υπαρξη του Βιβλικου Θεου , για ενα και μονο λογο.........λογω ελλειψης στοιχειων και αποδειξεων , τοσο απλα.
ioannis schinas
14/07/2009 20:27
ta kata synthiki psevdi !!!!!!!!! se afto to riton strifogyrizoun oi skepseis mas............. ta fronima anthropina dikaiomata den exei kanenas to dikaioma na ta aferisi............ston .anthropo apo anthropo ......... kai... organomenes omades diaforon foreon kratikon kai mi.........episis plisimo egefalou apo tous idious foreis . ina epityxoun tous skopos tous eis varos tou synolou me katastreptika apotelsmata...... organoseis thriskion to epidiokoun epi aionon istorikos anaferontai mexris stis imeres mas........(stin mesi anatoli ) me toses ekatontades kai xiliades zoes anatinazoun me ekriktika ton eafton tous kai tous gyrous ton synathropous me tin entoli tou theou tous se timoria stous exthrous tis thriskeia tous . kai tosa alla arnitika pou mas dimeiourgoun polemous.
X
14/07/2009 19:55
pediaYSHXIA MILAH O ALBANOS
Θωμάς
14/07/2009 18:27
Χωράει πολλή κουβέντα σε όλα αυτά, που δυστυχώς έχει υπεραπλουστεύσει ο Καπλάνι εδώ. Και στο κάτω κάτω δεν είμαστε και στην ίδια βάρκα με τον καθολικισμό για να απολογούμαστε για τις δηλώσεις του Πάπα. Αλλά αυτό που βλέπω, τόσο έξω στον κόσμο όσο κι εδώ στα σχόλια είναι ότι ο χριστιανισμός διώκεται και καταδικάζεται για πράγματα με τα οποία δεν έχει σχέση. Τι τόμησε να πει ο Βενέδικτος δηλαδή, ότι υπάρχει κι άλλου είδους ανάπτυξη, που να περιέχει και το πνευματικό στοιχείο. Κι αυτό καθυστερημένο και αντιδραστικό πια;;;
ΝΙΚΟΣ(2)
14/07/2009 18:15
Στη ΓΕΩΡΓΙΑ δεν θα απαντησω . Φαινεται οτι δεν καταλαβαινει αυτα που εγραψα. Τι δουλεια εχει το ΛΑΟΣ , η μισσαλοδοξια κ.λ.π. ειναι εκτος θεματος ΚΑΙ ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΑ ΦΑΝΑΤΙΚΗ..
Οσο για τον ΑΝΤΙ . Φιλε εγω δεχομαι να εισαι ΑΘΕΟΣ , ΑΛΛΩΣΤΕ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΘΕΜΑ, ζουμε σε μια δημοκρατικη χωρα και αυτα τα θεματα εχουν λυθει απο καιρο.

Η παρεμβαση μου εχει να κανει με το ερωτημα ::::
<<<<<Γιαιτι ολα ΣΧΕΔΟΝ τα τα αναπτυγμενα οικονομικα και πολιτισμικα κρατη ΕΧΟΥΝ ΟΛΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ, ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟ ΥΠΟΣΤΡΩΜΑ????>>>>
ΤΙ στιγμη που αλλες κοινωνιες δεν εχουν λυσει ακομη βασικα προβληματα π.χ. ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΣΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΤΟΥΣ ο χριστιανισμος ειχε απλα πει::::
<<<<ΟΥΚ ΕΣΤΙΝ ΑΡΡΕΝ ΚΑΙ ΘΗΛΥ ....>>>
ΟΣΟ για τον ΑΘΕΟ , που μας χαρακτηριζει τους απλους χριστιανους ανθρωπους σαν <<<ΦΤΩΧΟΥΣ ΤΩ ΠΝΕΥΜΑΤΙ>>>
και κατα συνεπειαν τον εαυτο του <<ΠΛΟΥΣΙΟ ΤΩ ΠΝΕΥΜΑΤΙ>>>>
τι να πω σεναν τοσο ΕΞΥΠΝΟ ΑΝΘΡΩΠΟ , απλως οτι
τα λεγομενα του :::::<<<η αρμονική συνύπαρξη των ανθρώπων .... Είναι θέμα πρώτον, προσωπικής συνείδησης και ηθικής και δεύτερον, και κυριώτερο, θέμα κράτους και πολιτειακής οργάνωσης>>>>
ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΟΪΚΑ
PROS: ΑΝΤΙ 14/7/2009 14:39
14/07/2009 17:17
FILE MOU ANTI, GRAFEIS: ".... αρχές του χριστιανισμού και τα όσα διδάσκει αυτός -που λίγο πολύ είναι ίδια σε όλες τις επίσημες θρησκείες- δεν καταλαβαίνω ..."!! AYTO POU KRATAO EINAI TO " ...δεν καταλαβαίνω.." !! DIOTI EAN 1on. ANALYSEIS "EPISTHMONIKA" TA MYSTHRIA (MONO THS XRISTIANIKHS ORTHODOXIAS), TOTE THA KATALABEIS .... OLA !! (ALLOSTE MIA APO THS SHMANTIKOTERES DIAFORES ME TOUS KATHOLIKOUS KAI PROTESTANTES, EINAI TA MYSTHRIA!!). 2on. SE KAMMIA ALLH THRHSKEIA, (EFARMOSMENH h MH), DEN YPARXEI O OROS, H ENNOIA, H ANTILHPSH TOU .... THAYMATOS !!! SE KAMMIA !!!!!
EKTOS TOU XRISTIANISMOU !!! GIAYTO TIPOTA DEN EINAI IDIO !! GIA EINAI TO IDIO: H ALHTHEIA KAI TO FOS, ME TO PSEMA KAI TO SKOTOS ;;;; ISOS SOU FAINONTAI MESAIONIKA KAI SKOTADISTIKA AYTA POU SOU GRAFO !! ALLA ME ENA "GNOTHEIS EAYTON" ISOS KATALABEIS THN .... DIAFORA !!!! FYLIKA !!
Julian
14/07/2009 17:04
Indeed dear Gazment, Christian religion is alive only in third world countries (call me Greece, Russia, Latin America, etc). The current Pope is an ex-Nazi anti-Semite and his presence is just another disgrace for Europe and the religion which he represents. The fact that whenever he speaks he tells bullshit adds to his status.
Kris
14/07/2009 16:29
Τα καλύτερα κράτη και τις πιο δίκαιες και πλούσιες κοινωνίες τα συναντάμε σε βόρειες προτεσταντικές χώρες της Ευρώπης (παρόμοιες χώρες είναι και ο Καναδάς ή η Αυστραλία).Η Αυστρία όμως (και η Βαυαρία η πατρίδα του Πάπα) είναι καθολικές χώρες, αλλά έχουν τέτοια "βόρεια" προοδευτικά χαρακτηριστικά. Πλούσιες κοινωνίες αλλά και πολύ ιεραρχικές είναι και η Ιαπωνία, σύντομα και η Νότια Κορέα. Ωστόσο αν εξαιρέσουμε τις ΗΠΑ, όλες οι πλούσιες χώρες γίνονται όλο και πιο άθεες. Οι χώρες που πρωτεύουν στη διαφθορά και στην αδικία είναι καθολικές, στη Νότια Ευρώπη και στη Νότια Αμερική, ορθόδοξες και μουσουλμανικές. Αλλού είναι τα αίτια της υπανάπτυξης. Μια θρησκεία αποκτά αποβλακωτικό ή προοδευτικό χαρακτήρα ανάλογα με την κοινωνία της.
PROS: ΑΝΤΙ 14/7/2009 14:39
14/07/2009 15:41
"... δεν καταλαβαίνω γιατί το αυτονόητο θα πρέπει να το κάνουμε θρησκεία." EDO FILE MOU ANTI, EFOSON ANAFEREIS TO "AYTONOHTO", THA SE ROTOUSA: GIATI O HRAKLHS, STO STAYRODROMI, DIALEXE TON DROMO THS ARETHS, TO DYSKOLO, ANYFORIKO KAI KOURASTIKO, KAI DEN DIALEXE TO "AYTONOHTO", TON DROMO THS KAKIAS, TON EYKOLO, ANETO KAI KATHFORIKO ;;; MHPOS TA ADIEXODA MAS, MAS YPOBALLOUN MIA "APOLYTH SIGOUREIA" (SYNDROMO AYTOSYNTHRHSHS) ;;;
ΑΝΤΙ
14/07/2009 14:39
Εγώ παρ'' ότι απλός άνθρωπος (μα πιο απλός δε γίνεται σου λέω) φίλε μου Νίκο, δεν νοιώθω την ανάγκη κανενός ισμού (αναφέρομαι στις θρησκείες). Όσο για τις αρχές του χριστιανισμού και τα όσα διδάσκει αυτός -που λίγο πολύ είναι ίδια σε όλες τις επίσημες θρησκείες- δεν καταλαβαίνω γιατί το αυτονόητο θα πρέπει να το κάνουμε θρησκεία. Μπορείς δηλαδή να βοηθάς και να αγαπάς τον πλησίον σου, να μην κλέβεις, να μην εκμεταλεύεσαι, να βοηθάς τους αναξιοπαθούντες κ.λ.π. κ.λ.π. χωρίς να είσαι χριστιανός, βουδιστής ή μωαμεθανός. Και κάτι άλλο. Εγώ σέβομαι και δέχομαι να πιστεύεις ότι θες. Εσύ γιατί δεν δέχεσαι να μην πιστεύω αυτό που θες;
OTI MAS SYMFEREI ..... LEME !!!!
14/07/2009 13:27
TO KEIMENO SAS "XORAEI" POLY SYZHTHSH, KOINONIKOFILOSOFIKOU KAI OIKONOMIKOKOINONIKOU PERIEXOMENOU !!! DEN EINAI TOSO "APLA" OPOS TA GRAFEIS, ALLA KAI DEN EINAI TOSO "RHXA" OPOS TA LEEI O PAPAS !! OMOS TO PROTO THEMA-PROBLHMA EINAI TI KATALABAINOUME KATO APO THN "ENNOIA" THEOS;; ALLO KATALABAINEI O ... PAPAS ;;!! ALLO ESY !! (SYGNOMH, ALLA DEN EISAI "ATHEOS" OPOS DHLONEIS !!),
KAI ALLO EGO !! DIOTI NA TO PO KAI LIGO SAXLA: O THEOS/XRHSTOS ENDOIAFERETAI GIA THN SOTHRIA TOU ANHTROPOU, ALLOSTE O XRHSTOS EITANE "THEANTROPOS", EIXE KAI ANTHROPINES ADYNAMIES !! LYPH, PONO, SYMPONEIA, ALLA KAI GIAYTO ME ARESEI, EIXE KAI ORGH, OTAN EGBALE TO MASTIGIO TOU KAI MASTIGOSE TOUS .... EMPOROUS !!
O YIOS TOU THEOU ENDOIAFERETAI GIA THN SOTHRIA TOU ANTHROPOU, KAI OXI THN SOTHRIA TOU ....KEFALAIOU !!!
Isidore, Buenos Aires, Argentina
14/07/2009 13:26
Kyrie Kaplani, mallon diaforetika diavazoume tous xartes. Egw otan koitw ton xarti tis yfiliou blwpw oti i pio anaptygmenes koinwnies ine aftes pou exoun xristainiki paradosi. Ke den ennow mono tin Europi, USA, i Australia alla akomi ke tin latiniki ameriki se sxesi me tin afriki i tin Asia.

ine kala ereunimeno panw apo 100 xronia - Max Webber gia paradeigma- i sxesi tis anaptyxis me ton xristainismo, tin anagki genikeumenou alfavitismou ke tis epistimonikis gnwsi, i tin thesi tis gynekas / gennitikotitas..

Episis tha itan endiaferon na anaferthoume oti polles apo tis kainourgies thewries epistimonikou typou( blepe Richard Dawkins) ine kata vasi -narration-existrorisi panw ston kosmo i stin Koinwnia. Telika se antrwpologiko epeipedo i exoun akrivws tin idia varitita pou exoun ke i alles megales existoriseis theologikou i ideologikou typou.
πολίτης
14/07/2009 13:17
Εάν όλοι οι άνθωποι μιμούνταν τό. Αγιο Ιωάννη.................................θά λειτουργούσε σωστά τό Δημόσιο \ Εχω δεί σε δημόσιες υπηρεσίες τόσους αγίους!! σέ τοίχους,σέ γραφεία! σέ υπολογιστές πλάι σέ οθόνες! πλάι σ΄ς πληκτρολόγια!! που όμως δέ λειτουργούν καθόλου σωστά.
πολίτης
14/07/2009 13:17
Εάν όλοι οι άνθωποι μιμούνταν τό. Αγιο Ιωάννη.................................θά λειτουργούσε σωστά τό Δημόσιο \ Εχω δεί σε δημόσιες υπηρεσίες τόσους αγίους!! σέ τοίχους,σέ γραφεία! σέ υπολογιστές πλάι σέ οθόνες! πλάι σ΄ς πληκτρολόγια!! που όμως δέ λειτουργούν καθόλου σωστά.
Άθεος Γ.
14/07/2009 13:08
"Εμεις οι απλοι ανθρωποι εχουμε την αναγκη του χριστιανισμου.", λέει ο φίλος Νίκος με αφοπλιστική ειλικρίνεια.

Έτσι είναι! απλοί, φτωχοί τω πνεύματι και κυρίως φοβούμενοι τον ίδιο τους τον εαυτό, είναι οι θρησκευόμενοι άνθρωποι. Θέλει τεράστια δύναμη να απελευθερωθείς από τα δεσμά των προκαταλήψεων και των δεισιδαιμονιών όταν έχεις γεννηθεί σε χώρα με ''επίσημη θρησκεία''. Εκτός των μεταφυσικών αναζητήσεων, μπλέκονται και άλλα άσχετα ζητήματα όπως η ''παράδοση'', ο ''σεβασμός στους γονείς, τους προγόνους, την ιστορία'', η ''συνέχιση του έθνους'' αλλά και ακόμη ο κοινωνικός στιγματισμός, ή αντίθετα η επιδίωξη οικονομικών, επαγγελματικών, κοινωνικών οφελών μέσω της επίσημης θρησκείας.

Αγαπητέ Νίκο, η αρμονική συνύπαρξη των ανθρώπων δεν έχει ανάγκη κανένα υπέρτατο ον, καμία Κόλαση και κανέναν Παράδεισο. Είναι θέμα πρώτον, προσωπικής συνείδησης και ηθικής και δεύτερον, και κυριώτερο, θέμα κράτους και πολιτειακής οργάνωσης.

Το αν και τι πιστεύει ο καθένας για όσα δεν κατανοεί ο νους, αυτό είναι εντελώς προσωπικό του θέμα και καμια θέση δεν έχει στην κοινωνία.

Επίσης, από αυτά που λέτε για τα μουσουλμανικά και τα προοδευμένα κράτη, συμπεραίνω ότι μάλλον δεν έχετε βρεθεί σε κανένα τέτοιο κράτος για να ισχυρίζεστε αυτά. Κάντε αν θέλετε ένα ταξίδι ως το Ντουμπάι να δείτε ότι οι οικονομικοί μετανάστες δεν κινούνται με κριτήριο τη χριστιανικότητα της χώρας προορισμού, ή ως την Ιαπωνία για να διαπιστώσετε ότι δεν είχαν ''όλα τα προοδευμένα κράτη ως αφετηρία τους τον χριστιανισμό''.

Οι θρησκείες είναι απομεινάρια ενός πολύ μακρινού παρελθόντος είτε το θέλετε είτε όχι. Έπαιξαν τον ρόλο τους στην ανάπτυξη των ανθρώπινων κοινωνιών αλλά πλέον είναι ξεπερασμένοι θεσμοί. Αποτελούν απλώς βαρίδια της εξέλιξης.

Φιλικά,
γιάννης αγιάννης
14/07/2009 13:03
ο χριστιανισμός απλά κατέστρεψε τον Ελληνισμό...
Γεωργία Τ.
14/07/2009 12:43
Ποιος δεν σέβεται ποιον δεν έχω καταλάβει. Ένας άνθρωπος που υπερασπίζεται το δίκαιωμα να μην πιστεύει στον Θεο και να μην τον πουν μπαμπούλα ή κάποιος που κάνει κηρύγματα μισαλλοδοξίας στο όνομα του χριστιανισμού και της αγάπης προς το πλησίον; Που ήσουν κύριε Νίκο όταν τους Κούρδους τους έβαζαν στο γκέτο του Λαυρίου και τους Ιρακινούς στην κόλαση της Ομόνοιας; Αγαπάμε τους εχθρούς των εχθρών μας έτσι; Αυτό διδάσκει το Ευαγγέλιο; Και αυτούς πάλι, τους εχθρούς των εχθρών μας, τους αγαπάμε απο μακριά, αρκεί να μην βρίσκονται στην αυλή μας, στην γειτονιά μας. Γιατί τότε ψηφίζουμε ΛΑΟΣ. Αυτό το κόμμα του Θεού στην Ελλάδα εάν δεν κάνω λάθος. Κατά τα άλλα, η ουσία είναι μια "περισσότεροι άθεοι υπάρχουν στις αναπτυγμένες χώρες παρά στις μη αναπτυγμένες"
Ilias Flaounas
14/07/2009 12:35
@NIKOS: "Ο ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ [...] ΒΑΣΙΣΜΕΝΟΣ ΣΤΟ ΚΥΡΗΓΜΑ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΛΗΣΙΟΝ ΜΑΣ", αγάπη προς τον πλησίον σαν αυτή της εποχής του Βυζαντίου; Αλματώδης προόδος υπήρχε στην ευρώπη μέχρι τους πρώτους αιώνες, μετά ήταν η εποχή του ΣΚΟΤΑΔΙΣΜΟΥ... Επίσης οι μετανάστες πάνε στις πλούσιες χώρες και όχι στις χριστιανικές. Το ότι οι πλούσιες χώρες είναι χριστιανικές ίσως σχετίζεται ότι από εκει ξεκίνησαν όλοι οι μεγάλοι κατακτητές που τις έκαναν σήμερα...πλούσιες - κατακτητές προκειμένου να εκχριστιανίσουν, ελευθερώσουν Αγίους Τόπους κ.α. φαιδρά.
ΝΙΚΟΣ
14/07/2009 11:51
Απο την ομιλια του ΠΑΠΑ, σε μεταφορα του κ.ΚΑΠΛΑΝΙ <<<<Εάν όλοι οι άνθρωποι μιμούνταν τον Άγιο Ιωάννη, στον συγκλονιστικό πίνακα του Ελ Γκρέκο Το όραμα του Αγίου Ιωάννη, σύμφωνα με τον Πάπα, θα είχαμε καλύτερους δρόμους, θα λειτουργούσε σωστά το Δημόσιο, δεν θα υπήρχαν καρτέλ στην αγορά, δεν θα υπήρχε φοροδιαφυγή, δεν θα πληρώναμε φακελάκια στα νοσοκομεία, δεν θα υπήρχαν διεφθαρμένοι πολιτικοί και πελατοκρατία, δεν θα παρκάραμε παράνομα, δεν θα καίγαμε τα δάση, θα φοβόμασταν και θα φθονούσαμε λιγότερο τον διπλανό μας, είτε είναι γηγενής είτε ξένος.>>>> Σιγουρα αυτα διδασκει ο χριστιανισμος, τώρα αν οι ανθρωποι μπορουν να τα εφαρμοσουν ειναι θεμα προσωπικης προσπαθειας. Αλλωστε η προσπαθεια για την εφαρμογη των παραπανω ειναι η καταξιωση του καθε ανθρωπου. Εμεις οι απλοι ανθρωποι εχουμε την αναγκη του χριστιανισμου. Ο ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΕ ΣΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΤΩΝ ΕΘΝΩΝ , ΣΤΗΝ ΑΝΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ, ΒΑΣΙΣΜΕΝΟΣ ΣΤΟ ΚΥΡΗΓΜΑ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΛΗΣΙΟΝ ΜΑΣ. Δεν ειναι τυχαιο οτι ολα τα προοδευμενα κρατη ειχαν σαν αφετηρια τους τον χριστιανισμο. Σε αυτα τα κρατη καταφευγουν οι κατατρεγμενοι της γης , δηλαδη οι μεταναστες για να βρουν καταφυγιο.!!!!!!! Ειδατε να καταφευουν σε μουσουλμανικα κ.λ.π κρατη??? Σε ενα τετοιο κρατος καταφυγατε και εσεις κ.ΚΑΠΛΑΝΙ, σε μια κοινωνια που διαμορφωθηκε βασισμενη στο κυρηγμα της αγαπης και της φιλανθρωπιας προς τον πλησιον μας. Τώρα που ειναι τρεντι ναναι κανεις αθεος, σε αντιθεση με αυτο που λετε εσεις, ηδη εχει διαμορφωθει ενα ευρωπαϊκο κινημα αθεϊας αλλα με υποστρωμα τη χριστιανικη ηθικη που προυπηρξε για πολλους αιωνες στην ευρωπη . Ετσι η σημερινη ανεκτικοτητα και αθεϊα στην ευρωπη <<πατησε επανω στην αξιοθαυμαστη και και υπερτατη διδασκαλια του ΝΑΖΩΡΑΙΟΥ>> Και κατι αλλο κ.ΚΑΠΛΑΝΙ , τουλαχιστον πρεπει να σεβομαστε τις παραδοσεις των συμπολιτων μας ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ, ετσι θα πρεπει να μαθεις οτι τους θρησκευτικους ηγέτες δεν τους αποκαλουμε με το επωνυμο τους , αλλα με τον θρησκευτικο τους τιτλο. ΟΧΙ ΛΟΙΠΟΝ ΡΑΤΣΙΓΓΕΡ ΑΛΛΑ ΑΠΛΩΣ ΠΑΠΑΣ (ΧΨΖ) ΕΛΠΙΖΩ να το κανατε απο αγνοια και οχι για να προκαλεσετε. Επισης αφιερωστε ενα κειμενο σας για τις επιπτωσεις του χριστιανισμου στις ευρωπαϊκες κοινωνιες. Περιμενω επισης ενα κειμενο σας για ΤΟΥΣ ΚΟΥΡΔΟΥΣ, ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΡΑΚΙΝΟΥΣ ΠΟΥ καταπιεζονται απο τη ΓΕΙΤΟΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΡΔΥΝΑΜΗ αντιστοιχα. Μετα τους ΟΥΙΓΟΥΡΟΥΣ, ΤΣΕΤΣΕΝΟΥΣ ασχοληθειτε και μαυτους τους γειτονικους στην πατριδα μας λαους. ΕΤΣΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΕΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΧΗΜΑΤΑ