Οκτώ βιβλία σύγχρονων Ελλήνων συγγραφέων θα περιλαμβάνει (δωρεάν) το πρώτο ηλεκτρονικό βιβλίο ΒeΒook, που θα διαβάζονται και από τα κινητά τηλέφωνα
«Η παλιά γενιά βιβλιόφιλων δεν προλαβαίνει να αλλάξει. Στη νέα γενιά όμως τα πράγματα θα εξελιχθούν ραγδαία γιατί το μέσο αυτό είναι φιλικό», λέει η Λένα Διβάνη, μιλώντας για την είσοδο του βιβλίου στην ηλεκτρονική εποχή. Το μυθιστόρημά της «Εργαζόμενο αγόρι», μαζί με επτά ακόμη μυθιστορήματα συγγραφέων των Εκδόσεων Καστανιώτη, θα περιλαμβάνεται από την επόμενη εβδομάδα στο περιεχόμενο του ΒeΒook, μιας νέας ηλεκτρονικής συσκευής ανάγνωσης (e-book), που θα μπορεί να αγοράζει κανείς από τα βιβλιοπωλεία.

«Είτε μας αρέσει είτε όχι, είναι το μέλλον», συνεχίζει η Λένα Διβάνη. «Η πειρατεία θα μπει, βέβαια, και αυτή στη ζωή μας. Αλλά το αντίβαρο θα είναι η διάδοση του βιβλίου».

Οι Εκδόσεις Καστανιώτη, με τη σύμφωνη γνώμη οκτώ συγγραφέων τους, παραχώρησαν δωρεάν ισάριθμα βιβλία τους- όχι τα πιο πρόσφατα- προκειμένου το πρώτο αυτό e-book που διατίθεται στην ελληνική αγορά- σύντομα θα ακολουθήσουν κι άλλα- να μπορεί να διαθέτει περιεχόμενο προς ανάγνωση. Τα βιβλία αυτά θα διατίθενται δωρεάν και από την ιστοσελίδα του εκδοτικού οίκου, σε μορφή συμβατή με όλες τις συσκευές ανάγνωσης, αλλά και με τα κινητά τηλέφωνα τύπου smart phone, iΡod Τouch και iΡhone.

Τα βιβλία που θα περιέχονται στη συσκευή είναι: «Έρως μετ΄ εμποδίων» (Ντόρα Γιαννακοπούλου), «Νέρων. Εγώ ένας θεός» (Στέφανος Δάνδολος), «Εργαζόμενο αγόρι» (Λένα Διβάνη), «Το Μπουντουάρ του Ναδίρ» (Ιωάννα Μπουραζοπούλου), «Οι Εννέα Καίσαρες» (Βασίλης Παπαθεοδώρου), «Οδός Θησέως» (Αλέξης Σταμάτης), «Έρως, Θέρος, Πόλεμος» (Ευγενία Φακίνου), «Ψυχ» (Λένος Χρηστίδης). Ο αγοραστής της συσκευής (κοστίζει 329 ευρώ) θα πληρώνει την αξία της χωρίς επιβάρυνση για τα βιβλία αυτά, το σύνολο της αξίας των οποίων ανέρχεται σε 126 ευρώ. Από τον Σεπτέμβριο, πάντως, και τα νέα βιβλία του συγκεκριμένου εκδοτικού οίκου θα διατίθενται και ηλεκτρονικά, χωρίς ακόμη να ανακοινώνεται κάτι για την τιμή.

Τα συγκεκριμένα βιβλία ο αγοραστής θα τα παίρνει ενσωματωμένα στη συσκευή, στο μέλλον όμως θα αγοράζει το ηλεκτρονικό περιεχόμενο κατεβάζοντάς το στον υπολογιστή του και από εκεί, μέσω θύρας USΒ (που μπορεί να αποθηκεύει μέχρι και 1.000 βιβλία) θα μπορεί να το διαβάζει στην ηλεκτρονική συσκευή.

Ο Αργύρης Καστανιώτης, των ομώνυμων εκδόσεων, σημειώνει ότι «οι οθόνες των συσκευών αυτών δεν είναι οπίσθιου φωτισμού, όπως των κομπιούτερ, αλλά χρησιμοποιούν το φυσικό φως, δίνουν αίσθηση χαρτιού και δεν κουράζουν».

«Μέχρι πέρυσι οι πωλήσεις ηλεκτρονικών βιβλίων παγκοσμίως αντιπροσώπευαν το 1% του συνόλου των πωλήσεων», λέει ο εισαγωγέας του ΒeΒook, Στέλιος Κατέχης. «Ήδη όμως αρχίζει μεγάλη αύξηση. Στην Ολλανδία προβλέπουν ότι σε πέντε χρόνια, το ένα τρίτο του πληθυσμού θα διαθέτει συσκευή e-reader».

«Τα 1.000 βιβλία σε 1 είναι το πιο σημαντικό στοιχείο αυτών των συσκευών. Παραμένει, βέβαια, το ερώτημα, αν μια τέτοια συσκευή μπορείς να την πετάξεις στην άμμο ή να τη βρέξεις και να μη χαλάσει», λέει ο συγγραφέας Λένος Χρηστίδης.

«Οι αλλαγές έχουν αρχίσει από καιρό», λέει η Ιωάννα Μπουραζοπούλου. «Προσωπικά έγραφα για δέκα χρόνια χειρόγραφα. Το να φύγω από τις μουτζούρες και να έχω τη σκέψη μου καθαρή μπροστά μου, όπως και το να γράφω με την ταχύτητα, σχεδόν, που σκέφτομαι, αποτέλεσε τρομερή αλλαγή. Επίσης η πρόσβαση στους θησαυρούς αλλά και στα σκουπίδια του Διαδικτύου άλλαξε την έμπνευση. Άρα η αλλαγή από τη μεριά του συγγραφέαέχει ήδη συντελεστεί εδώ και χρόνια», προσθέτει.

«Για τους νέους μπορεί και να είναι ερέθισμα για ανάγνωση», λέει ο Βασίλης Παπαθεοδώρου, συγγραφέας παιδικών βιβλίων. «Δεν είμαι τεχνοφοβικός. Τη νέα κατάσταση πρέπει να τη δούμε ως ευκαιρία», λέει ο Αλέξης Σταμάτης. Και ο Στέφανος Δάνδολος: «Για εμάς τους φετιχιστές είναι κάτι ξένο. Αλλά μπορεί να αγγίξει πολύ κόσμο».