ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΕ «ΟΜΟΦΟΒΙΚΗ» ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΜΟΥΣΙΚΩΝ

Φιλιά, «γιούχα» και φάλτσα στη Λυρική

Των Γιώργου Δ. Κ. Σαρηγιάννη, Παύλου Ηλ. Αγιαννίδη gsarigiannis@dolnet.gr   | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/03/2009 07:00 |
 Φιλιά, «γιούχα» και φάλτσα στη Λυρική
Διαμαρτυρία μελών ομοφυλοφιλικών οργανώσεων (που προπηλακίστηκαν) για την «ομοφοβική παρέμβαση» του Δ.Σ. της Ορχήστρας της ΕΛΣ πριν από την παράσταση του Σαββάτου (φωτογραφία από το http://indy.gr)

Παρέμβαση των μουσικών της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για ένα ομοφυλοφιλικό φιλί στην «εισαγόμενη» γαλλική παραγωγή της όπερας του Ντβόρζακ «Ρούσαλκα» προκάλεσε αντίδραση ομοφυλοφιλικών οργανώσεων
«Όμως, όπως θα διαπιστώσετε παρακολουθώντας την παράσταση, η συγκεκριμένη σκηνοθετική απόδοση εκτός του ότι αλλοιώνει το libretto προσδίδει στον κεντρικό ήρωα του έργου ομοφυλοφιλικές τάσεις με ακραίες σκηνές, κάτι για το οποίο διαμαρτυρηθήκαμε εγγράφως στη Διοίκηση της Λυρικής».

Τα ανωτέρω περιλαμβάνονταν στην «προκήρυξη» που μοίραζαν την Παρασκευή στην είσοδο του θεάτρου «Ολύμπια» στους εισερχομένους για την πρεμιέρα της όπερας του Ντβόρζακ «Ρούσαλκα» (σε πανελλήνια πρώτη) μέλη της Ορχήστρας της Λυρικής, προσπαθώντας να τους προκαταλάβουν εναντίον της παράστασης στην οποία συμμετείχαν! «Προκήρυξη» που κατέληγε με τη φράση «με έντονο προβληματισμό...», ανακατεύοντας μαθητές και «εκπαιδευτικό χαρακτήρα» της παράστασης με σύνοψη του έργου ώστε οι θεατές να καταλάβουν πόσο η σκηνοθεσία το «αλλοιώνει».

Η παράσταση (συμπαραγωγή της Λυρικής Σκηνής και της Όπερας της Νίκαιας- Οpera de Νice) κύλησε ήρεμα, με παρόντες, μεταξύ άλλων, τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο, πολλά μέλη του Διπλωματικού Σώματος, τον καλλιτεχνικό διευθυντή της ΕΛΣ Τζοβάνι Πακόρ και τον πρόεδρό της Οδυσσέα Κυριακόπουλο. Το κοινό είδε στη σκηνή υλοποιημένη μία γερά τεκμηριωμένη ψυχαναλυτική άποψη της Γαλλίδας σκηνοθέτριας Μαριόν Βασερμάν που θέλησε τον Πρίγκιπα του έργου, με σαφείς παραπομπές στον Λούντβιχ Β΄ της Βαυαρίας, να παλεύει ανάμεσα στο πρέπει των καθηκόντων του και στην ερωτική του διαφορετικότητα, προσωποποιημένη, ως alter ego, στη νεράιδα Ρούσαλκα. Και μία παράσταση που, παρά τις όποιες ατέλειές της, ζωντάνεψε το «νεκρό» λιμπρέτο μιας πολύ ενδιαφέρουσας μουσικά όπερας. Διακριτικά, χωρίς καμία ακρότητα. Και το φιλί του Πρίγκιπα με έναν νέο ή κάποιες άλλες ομοφυλοφιλικές νύξεις υλοποιήθηκαν χωρίς καμία χυδαιότητα και χωρίς ίχνος πρόκλησης...

Το φινάλε έγινε δεκτό με θερμό χειροκρότημα. Αλλά από τους εξώστες άρχισαν, σιγά σιγά, να αναδύονται αποδοκιμασίες: «Ουου», «Αίσχος»...

Που επεκτάθηκαν και προς την πλατεία και δυνάμωσαν όταν άρχισαν οι ατομικοί χαιρετισμοί των καλλιτεχνών: όλοι, μα όλοι- ανάμεσά τους μερικοί με εξαιρετικές αποδόσεις, με κορυφαία μία σπουδαία Σλοβάκα μέτζο, την Ντενίσα Χαμάροβα, που υποδύθηκε τους ενοποιημένους από τη σκηνοθεσία ρόλους της Γέζιμπαμπα και της Ξένης Αρχόντισσας με υποκριτική κύρους και κίνηση και μέση χορεύτριας - έγιναν δεκτοί με κραξίματα που προσπαθούσαν να επιβληθούν στα χειροκροτήματα και στα «μπράβο».

Το ίδιο συνέβη και με τον Τσέχο μαέστρο Γιάροσλαφ Κίζλινγκ. Αποκορύφωμα, η εμφάνιση της σκηνοθέτιδος: οι φωνές και τα γιουχαΐσματα φούντωσαν... Οπότε η Μαριόν Βασερμάν με νεύμα ζήτησε να μιλήσει. «Θέλω επίσημα να ευχαριστήσω...» πρόλαβε να πει στα γαλλικά και σε μία έκρηξη αγένειας τα γιουχαΐσματα τής απαγόρευσαν να συνεχίσει... Την ώρα που κάποιος από το κοινό, όρθιος, φώναζε: «Αυτή η ορχήστρα να πάει να παίξει στην Τεχεράνη!».

Στην έξοδο πολλοί μιλούσαν για απαράδεκτη ενέργεια του συνδικαλιστικού οργάνου της ορχήστρας να επέμβει στο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα με ομοφοβικά- εν έτει 2009...- επιχειρήματα και να ζητήσει λογοκρισία. Υπήρχε όμως και θεατής που συμφωνούσε με το κράξιμο λέγοντας: «Πώς θα φέρνουμε πια τις γυναίκες μας σε τέτοια θεάματα;». Εντύπωση προξένησε, πάντως, η ανοχή της διοίκησης της ΕΛΣ που επέτρεψε μέσα στον χώρο του θεάτρου συντελεστές της να υπονομεύουν εκ των προτέρων μία παράστασή της αναλαμβάνοντας ρόλο κριτικού και κοινωνικού τιμητή.

Αν και χθες εξέδιδε ανακοίνωση υποστηρίζοντας ότι «ουδεμία παρέμβαση έγινε στην ελεύθερη έκφραση της καλλιτεχνικής άποψης της σκηνοθέτιδος. Αυτό θα ήταν τελείως αντίθετο προς τις αρχές που διέπουν τη Λυρική Σκηνή». Προσθέτοντας πως «η λογοκρισία και ο φανατισμός δεν μπορεί να χαρακτηρίζουν έναν σύγχρονο καλλιτεχνικό οργανισμό» και ότι «η ευθύνη της επιλογής και παρουσίασης του έργου ανήκει στη διοίκηση της ΕΛΣ». Ήταν δε γνωστό εδώ και έναν χρόνο, από τότε που πρωτοπαρουσιάστηκε η παραγωγή της Όπερας της Νίκαιας, τι συνέβαινε επί σκηνής στη συγκεκριμένη γαλλική παραγωγή...

Βέβαια, στην προ-γενική πρόβα αφαιρέθηκε το ομοφυλοφιλικό φιλί, με την αιτιολογία ότι ήταν παρόντες μικροί μαθητές, αλλά στις παραστάσεις (την Παρασκευή, το Σάββατο και χθες) τηρήθηκε κανονικά η σκηνοθεσία.

ΙΝFΟ
«Ρούσαλκα» του Ντβόρζακ στην Εθνική Λυρική Σκηνή (Ακαδημίας 59-61, τηλ. 210-3612.461) στις 13, 14 και 15 Μαρτίου. Εισιτήρια:
20-68 ευρώ.

«Δεν συμφωνούσαν όλοι οι μουσικοί»

Το Σάββατο, στη δεύτερη παράσταση της «Ρούσαλκα», οργανώθηκε διαμαρτυρία από μέλη της Ομοφυλοφιλικής και Λεσβιακής Κοινότητας Ελλάδας και το ιντερνετικό www. 10percent.gr, που θέλησαν να καταγγείλουν ως «ομοφοβική» την κίνηση των μουσικών της ΕΛΣ. Γύρω στα πενήντα άτομα- ανάμεσά τους ο Γρηγόρης Βαλλιανάτος - μπήκαν στην αίθουσα και διάβασαν από την πλατεία, μπροστά από το πιτ της ορχήστρας (όπως τους ζητήθηκε από τη Διοίκηση), κείμενό τους.

Κάποιοι μουσικοί, από το πιτ, τους προπηλάκισαν και τους πήραν τη σημαία του ουράνιου τόξου, κάποια κυρία φώναξε «ήρθαμε να διασκεδάσουμε και μας το χαλάτε», αλλά τελικά αφού ανέγνωσαν τη διαμαρτυρία αποχώρησαν από την αίθουσα και άρχισε η παράσταση, που κύλησε κανονικά, όπως και η χθεσινοβραδινή.

«Δεν ήταν καν όλα τα μέλη της ορχήστρας ενήμερα για την προκήρυξη», είπε στα «ΝΕΑ» ο διευθυντής του ιντερνετικού περιοδικού www. 10percent. gr Λύο Καλοβυρνάς- κάτι που επιβεβαίωσε στα «ΝΕΑ» και ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Ορχήστρας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ο φλαουτίστας Θοδωρής Μαυρομμάτης, που διευκρίνισε πως «συμφώνησε το πενταμελές Διοικητικό Συμβούλιο».

«Με ποιο δικαίωμα μια ορχήστρα έχει λόγο στο περιεχόμενο μιας παράστασης;», πρόσθεσε ο κ. Καλοβυρνάς. «Εμείς θεωρήσαμε ότι ως ενεργοί πολίτες είχαμε υποχρέωση να υπερασπιστούμε την ελευθερία της καλλιτεχνικής έκφρασης. Εκτός αν θα πρέπει για να δούμε ένα έργο στη Λυρική Σκηνή να έχουμε την άδεια του κορνετίστα και του φλαουτίστα. Δεν είναι ζήτημα ομοφυλοφιλικό. Η ελευθερία της έκφρασης είναι μία. Αν δηλαδή κάποτε μια παράσταση εμφανίζει έναν Αλβανό να παντρεύεται Ελληνίδα, θα πρέπει οι μουσικοί να έχουν δικαίωμα παρέμβασης;».

«Δεν πιστεύω ότι πρέπει οι μουσικοί να αποφασίζουν για το περιεχόμενο μιας παράστασης», ήταν η άποψη του προέδρου του Δ.Σ. της Ορχήστρας Θοδωρή Μαυρομμάτη. «Δεν πρέπει όμως να υπάρχει όριο στη σκηνοθεσία; Δεν ήταν ρατσιστική η κίνηση και δεν έχουμε τίποτα να μοιράσουμε με κανέναν ή με εκείνους που διαμαρτυρήθηκαν. Απλώς θέλαμε να κάνουμε κάτι για εκείνο που ξεπερνάει τα όρια και ταράζει τις ισορροπίες».

Για την ιστορία: στην παραγωγή της μονόπρακτης όπερας «Η σύντομη ζωή» του Μανουέλ Ντε Φάλια στην Εθνική Λυρική Σκηνή, μουσικός της ορχήστρας διαφώνησε με τη σκηνοθεσία και αποχώρησε τρεις ημέρες πριν από την πρεμιέρα. Τιμωρήθηκε με πρόστιμο και τελικά δικαιώθηκε από το υπηρεσιακό συμβούλιο...

78
O Βαντερερ
11/03/2009 12:25
@ κατερινα,

Απολυτως σεβαστη, κατανοητη και εν πολλοις λογικη η προτιμηση σας. Δεν ειμαι εγω που θα υποστηριξω οτι οποιοσδηποτε "εξυπνακιστικος" κακοχωνεμενος, φτωχα υποστηριγμενος, νεωτερισμος ειναι, αναγκαστικα αγλαισμα ωτων και οφθαλμων . Η αντιδραση μου, στο δικο σας σχολιο, ηταν ακομψη και καπως υπερβολικη. Σας ζητω συγγνωμη. Μαλλον σας πηρε και σας η μπαλλα, μαζι με τους αλλους, μαλλον κακοπιστους και μαλλον απειρους περι τα καλλιτεχικα και τα μουσικα. Το σχολιο απλα υπονοουσε οτι η απομακρυνση (σε διαφορους βαθμους και με ποικιλια καλλιτεχνικου αποτελεσματος) απο το λιμπρεττο ειναι πλεον ο κανονας παρα η εξαιρεση, Το αν αυτο ειναι επιτυχημενο ή αθλιο πρεπει να κρινεται εκ του αποτελεσματος, ειδικα για ενα τιοσο συνθετο και δυσκολο ειδος παραγωγης που ειναι η οπερα. Ολοι εχουμε δει παραστασεις στο "πνευμα του λιμπρεττου " που ειναι απαραδεκτες, αλλα και "νεωτεριστικες" που ειναι αριστουργηματικες, ετσι δεν ειναι; Και παλι συγγνωμη για το "αφ''υψηλου", ακομψο, σχολιο που σας απηυθηνα.
katerina
11/03/2009 10:56
.....οταν θα παρακολουθησω ικανο αριθμο παραστασεων εδω ή αλλου,μπορει "να ανοιξει το μυαλο μου" και να σε καταλαβω αγαπητε Βαντερερ...προς το παρον,ως απλη μουσικος,προτιμω τα μνημεια σκηνικής τεχνης, να παραμενουν αρτηριοσκληρωτικα απολιθωματα, απο το να κατακρεουργουνται απο ακραιες σκηνοθετικες αποψεις.ευχαριστω παντως....τωρα εμαθα πως να κρινω μια παρασταση....!
idem
11/03/2009 10:23
Προς τον " Ο βαρντερερ" και λοιπούς : Εάν εσείς και οι όπως εσείς, γράφετε αυτά που γράφετε, επειδή πιστεύετε, νομίζετε και θέλετε, ότι η Τέχνη είναι και σημαίνει "ελευθερία στην έκφραση", τότε καλώς κάνετε. Και αν κάποιοι άλλοι γράφουν αυτά που γράφουν, επειδή πιστεύουν (: θέλουν και νομίζουν) ότι η Τέχνη είναι και σημαίνει κάτι άλλο - ας πούμε ότι έχει σχέση με το Κάλλος -, τότε και αυτοί καλά κάνουν και ενημερώνουν με φυλλάδια όλους εκείνους που προσέρχονται να ακούσουν και να δουν ένα, υποτίθεται, υψηλών απαιτήσεων θέαμα και ακρόαμα. Φυσικά, ακόμη και μέσα από την αθλιότητα μιας προκλητικής και συνειδητά εμβόλιμης και υποβόλιμης καλλιτεχνικής/αισθητικής πράξης, άποψης ή άλλου τινός, δεν αποκλείεται το Κάλλος να αναδείχνεται ή και να υπεμφαίνεται. Τούτο όμως, καθώς ανέφερα στην αρχή του σχολίου, δεν είναι μέσα στις προδιαγραφές αυτών που, εν ονόματι της ελευθερίας στην έκφραση, ποιούν Τέχνη. Το Κάλλος αποτελεί δομικό στοιχείο έμπνευσης σε κάθε είδος Τέχνης και η θεία καταγωγή του ( παρένθεση : είναι πολλοί που αποκαλούν "θεϊκή" τη μουσική του Μότσαρτ και μερικών άλλων ) δεν είναι ούτε απρόσωπη, ούτε ανυπόστατη, ούτε εν πολλοίς χυδαία, όπως επιμένουν να το προσδιορίζουν όσοι σήμερα κάνουν Τέχνη στο όνομα της ελεύθερης ( ελευθεριάζουσας ) έκφρασης.
Δημτρίου
11/03/2009 00:32
"ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΠΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΤΟΥΣ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ Ο ΕΡΓΟΔΟΤΗς ΝΑ ΤΟΥς ΑΠΟΛΥΣΕΙ ΓΙΑΤΙ ΔΥΣΦΗΜΟΥΝ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ." Συγνώμη αλλά την δυσφήμηση την κάνει η σκηνοθέτιδα, και άθλεά του ο κύριος Τζ. Πακόρ.. Το πλήγμα που υπέστει η λυρική είναι μεγάλο. Κρίμα.
ΤΡΟΥΠΗΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΟΠΕΡΑΤΙΚΕΣ ΚΟΥΒΕΝΤΕΣ...
10/03/2009 22:19
Ντρέπομαι που θα το πώ
δεν πάω να δώ όπερα, ο,τι και να ναι ΠΟΥ ΝΑ ΜΕ ΠΛΗΡΩΝΕΙ Ο ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ.
ΜΕ ΚΑΜΙΑ ΠΑΝΑΓΙΑ!
ΑΥΤΑ ΤΑ ΟΥΡΛΙΑΧΤΑ ΣΑΝ ΝΑ ΣΟΥ ΧΩΝΟΥΝ ΕΝΑ ΣΤΙΛΕΤΟ ΣΤΑ ΑΧΑΜΝΑ, ΜΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΨΕΥΤΙΚΕΣ ΦΩΝΕΣ, ΕΛΕΟΣ, ΕΛΕΟΣ, ΕΛΕΟΣ!
ΠΙΑΣΤΕ, ΑΔΕΡΦΙΑ ΚΑΝΑ ΚΛΑΡΙΝΟ, ΝΑ ΣΥΝΈΛΘΕΤΕ, ΟΛΟΙ ΟΙ ΚΟΥΛΤΟΥΡΙΑΡΗΔΕΣ ΕΔΩ ΜΕΣΑΑΑΑ!
Ο βαντερερ
10/03/2009 20:59
@ κ. δημητριου, τελευταια φορα.
Για "Τα αφεντικά της Λυρικής (οι θεατές, οι μουσικοί και ο λαός)" και τα εμεσματα για τους "αριστεριστες": [ βρηκα και εγω την καταληψη ατοπη και γελοια, αλλα αυτο αφορα μονον εμενα και δεν γενικευω παραδοπιστα]
Χωρις να προκαταλαμβανω τιποτα, και με τη προσηκουσα τιμη, σας μιλαω ειλικρινα, αν αυτη ειναι η ιδεολογια σας : Κνιτικα μου ακουγονται τα γραφομενα σας.
Σας παραπεμπω λοιπον στην ΕΣΣΔ και στα εκει καλλιτεχνικως κρατησαντα: Ψαξτε να βρειτε πως ο Μραβινσκι, ο Ροζντεστβενσκι και ο Κοντρασιν, μεγιστοι μαεστροι, μουσικοι τιτανες [μελη του κομματος, ηρωες της εργασιας, επιφανεις καλλιτεχνες του λαου, βραβεια Σταλιν/Λενιν] διοικησαν τις ορχηστρες τους και με τι ορους κρατουσαν ή απελυαν, πως φερονταν στους μουσικους τους, τι συνθηκες εργασιας τους επεβαλλαν. ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΙ ΑΠΟΤΕΛΣΜΑΤΑ ΠΗΡΑΝ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ!!! Ερευνηστε αν ειχαν λογο οι τεχνικοι, οι μουσικοι και οι διοικητικοι [ή το κοινο] για τις σκηνοθεσιες και τις χορογραφιες στο Μπολσοι η στο Κιροφ. Δεν ειναι η ορχηστρικη τεχνη κολλεκτιβα, δεν γινεται ανεβασμα οπερας ή εκτελεση συμφωνικης μουσικης με ψηφοφοριες. Το λεξιλογιο σας δειχνει ποσο λιγη γνωση ή πειρα εχετε περι τα μουσικα ή εστω, ποσο στρεβλωμενη απο ιδεοληψια ειναι η αντιδραση σας αν, παρ''ελπιδα, εχετε οντως γνωση και πειρα περι τα μουσικα. Κρατηθηκατε, κρατηθηκατε, στο τελος σας βγηκε το φυσικο σας, εν απουσια επιχειρηματων επι της ουσιας.

ΥΓ: πραγματικα, το "Προβα Ορχηστρας" του Φελλινι θα σας εκανε καλο.

Και τωρα μπορειτε να βρισετε εμενα και τους υπολοιπους, δεν προκειται να σας απαντησω πλεον.
ΡΟΔΑΝΘΟΣ
10/03/2009 20:14
Αγαπητε κ. Δημητριου, γραφετε οτι οι μουσικοι εχουν δικαιωμα για "Αξιολογικές κρίσεις για ποιότητα της εργασίας που παρέχει το ίδρυμα στο οποίο δουλεύουν και το οποίο χρηματοδοτείται από το Κράτος". ΠΡΩΤΑ ΑΠΟ ΟΛΑ Η ΚΡΙΣΗ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΗς ΕΡΓΑΣΙΑΣ. ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΕΔΕΙΡΕ ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ. ΗΤΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΔΑΣ. ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΠΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΤΟΥΣ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ Ο ΕΡΓΟΔΟΤΗς ΝΑ ΤΟΥς ΑΠΟΛΥΣΕΙ ΓΙΑΤΙ ΔΥΣΦΗΜΟΥΝ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ. ΔΗΛΑΔΗ ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΑΥΤΟΙ ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΚΑΙ ΑΝ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΑΥΤΟ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΖΗΜΙΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΚΑΙ ΕΞΕΥΤΕΛΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΧΩΡΑ. ΑΡΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΟΥΝ ΜΕ ΚΑΠΟΙΟ ΤΡΟΠΟ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΡΧΗΣΤΡΑ. ΕΚΤΟΣ ΑΝ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ Η ΜΑΕΣΤΡΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΕΡΩΤΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΜΟΥΣΙΚΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΑΝ ΤΟΥΣ ΑΡΕΣΕΙ Ο ΤΑΔΕ Η Ο ΔΕΙΝΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΟΛΙΣΤΕΣ ΑΛΛΑ ΟΡΧΗΣΤΡΑ. ΤΑ ΕΧΟΥΜΕ ΜΠΛΕΞΕΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ.
straight
10/03/2009 19:19
διαβαζω και ξαναδιαβαζω οτι το εργο (λογω ομοφυλοφιλικων σκηνων) ηταν ακαταλληλο για ανηλικους. Αναρωτιεμαι ενα φιλι ετεροφυλων ειναι καταλληλο η οχι?? Και πως βγαινουν αυτες οι γνωματευσεις??
Ο βαντερερ
10/03/2009 19:11
Το πασαλειμα καζουιστικης δεν οδηγει πουθενα, κ. δημητριου. Τα ερωτηματα σας εχουν απαντηθει και μια και δυο και τρεις φορες. Διαβαστε και τι γραφει ο ροδανθος που μπηκε στο κοπο να σας απαντησει φραση προς φραση. Διαβαστε και τι γραφει ο αξιοπρεπεστατος κ. Δραζινακης, παρακατω, απο την δικη του, του μεσου, ευκαιριακου θεατη σκοπια. Την Παρασκευη σας βεβαιω οτι ολα αυτα θα εχουν ξεχαστει, ειτε αυτο ειναι καλο, ειτε αυτο ειναι κακο. Μενει μονο να δουμε, σε λιγες εβδομαδες, αν ο Μαυροματης εκλεγει ξανα η οχι και αν 3-4 μελη του ΔΣ θα ξανακανουν σουσουρο την επομενη φορα που θα τους ζορισει λιγο παραπανω ενας ξενος μαεστρος. Συμπερεαματα δεν θα βγαλουμε, οπως για μια ακομα φορα στον τοπο μας. Αυλαια
Δημητρίου
10/03/2009 17:40
Αυτά που λέγονται εδώ μέσα είναι ακατανόητα.. για να συνοψίσουμε: 1) Οι μουσικοί είχαν κάθε δικαίωμα να μοιράζουν φυλλάδια τα οποία καμία περίπτωση δεν δυσφυμούσαν το έργο, απλώς έκαναν αξιολογική κρίση που όπως αποδείχτηκε είχε πολύ λιγοτερη οξύτητα από την κρίση του μέσου θεατή που και τελικά είναι το μόνο αφεντικό 2) Οι μουσικοί εκτέλεσαν το έργο και μάλιστα ικανοποιητικά, τηρώντας και τις συμβατικές τους υποχρεώσεις ακόμα και όπως τις αντιλαμβάνεται και ο πιο κοκόπιστος. Και μάλιστα αυτή η ικανοποιητική απόδωση έγινε παρά την κατάληψη επί ημέρες από αριστεριστες της λυρικής. Επομένως, το σαμπονταζ του έργου έγινε μάλλον από τα "ξαδέλφια" του Βαλλιανάτου και των ομοφιλοφίλων, παρά από τους φιλότιμους μουσικούς. 3) Χωρίς αμφιβολία το ΔΣ εξέφρασε την πλειοψηφία των μουσικών, διότι ενώ έχουν περάσει πάνω από 5 μέρες ΚΑΝΕΙΣ μουσικός δεν αποδοκίμασε ή αμφισβήτησε την εγκυρότηταα της ανακοίνωσης του ΔΣ. 4) Τα αφεντικά της Λυρικής (οι θεατές, οι μουσικοί και ο λαός) μέσω των αποδοκιμασιών απαιτούν από τον Σαμαρά να πετάξει με τις κλωτσιές την κάθε άσχετη καλιτέχνιδα σκηνοθέτη που νομίζει ότι μπορεί να πειραματίζεται στου κασσίδη το κεφάλι. Δικαίωμα τις να τα κάνει αυτά με ιδιωτική χρηματοδότηση, όχι με τα λεφτά του Ελληνικού λαού.
ο Βαντερερ
10/03/2009 16:11
@ δημιτριου
Σας αντιγραφω
Προς Βαντερερ Η σύγκριση Μιας όπερας με ένα σχέδιο BMW είναι το λιγότερο ... Αυτα περι του οφθαλμολογικου σκελους.

Γιια τα υπολοιπα εχω απαντησει, νομιζω, διαβαστε και το καπελωτικο κειμενο του μαυροματη απο το Βημα. Οχι στο ονομα ολης της ορχηστρας φιλτατε! Επισης, ενδεχεται η ολη συμπεριφορα, που υπερσκελιζει τον καλλ. διευθυντη και εχει ενδχομενως επιπτωση στο οικονομικο μερος μιας παραγωγης (προσελευση κοσμου) α ειναι πειθαρχικο παραπτωμα.
δημοκρατια ναι, ασυδοσια και αμετροεπεια οχι.
Τελος, συμφωνα με το καταστατικο τησ Λυρικης (στη διαθεση μου) οι λογοι για τους οποιους μουσικος αρνειται να συμπραξει εναι συγκεκριμενοι. Δεν γνωριζω τα πραγματικα περιστατικα της Βιδα Μπρεβε.

Ακομη, με ειδατε να αναφερομαι στην αντιδραση του κοινου; Η διαμαρτυρια ειναι δικαιωμα του, εδω και παντου. Οχι ομως και να εξισωνεται η συμπαριφορα 3 η 4 μελων του ΔΣ για εξωκαταστατικο θεμα με την ελευθερια εκφρασης που εχει ο τελικος αποδεκτης, το κοινο..
Δημητρίου
10/03/2009 15:54
Ο Βαντερερ θα μας τρελάνει. από που προκύπτει στο κείμενο που παραθέσατε ότι οι 96 μουσικοί διαφωνούσαν με το κείμενο της πλειοψηφίας του ΔΣ. Το Βήμα γράφει:"ότι α κ ό μ η και στους κόλπους της Ορχήστρας υπήρξαν αντιδράσεις ως προς το επίμαχο κείμενο το οποίο τελικά κυκλοφόρησε με απόφαση της π λ ε ι ο ψ η φ ί α ς του Δ Σ" Δηλαδή, ότι ακόμη και μέσα στην ορχήστρα, παρά του ότι μέχρι τώρα πιστεύαμε κάποιοι αντέδρασαν. Αυτοί οι κάποιοι μπορεί να είναι 5 μπορεί και 96 αλλά από που προκύπτει ότι ήταν σίγουρα 96. επειδή ακριβώς δεν ξέρεουμε πόσοι ήταν, ο μόνος που μπορεί να εκφράσει αυθεντικά την ορχήστρα είναι το ΔΣ. Και φυσικά εάν το ΔΣ δεν εξέφραζε την πλειοψηφία θα είχε κατά κάποιο τρόπο μέχρι σήμερα αποδοκιμαστεί από τους μουσικούς της Λυρικής. Επομένως, δεν υπάρχει εμφιβολία ότι το ΔΣ εξέφρασε το κλίμα στην ορχήστρα. Κτά τα άλλα τα ίδια τα ΝΕΑ μας λένε ότι και μόνος του να είναι ένας μουσικός όχι μόνο έχει δικαίωμα να μοιράσει φυλλάδια άλλα και να μην εκτελέσει το έργο.
ΡΟΔΑΝΘΟΣ
10/03/2009 15:52
Περι BMW. Και ομως και στις δυο περιπτωσεις εκατονταδες ανθρωποι εργαζονται αρμονικα για την παραγωγη ενος προιοντος καλλιτεχνικου η τεχνολογικου.

Τα σχέδια της BMW είναι ιδιοκτησία της και κάνει ότι θέλει. (ΣΙΓΟΥΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΣΛΗΦΘΕΙ ΝΑ ΕΚΤΕΛΕΣΟΥΝ ΑΥΤΑ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ. ΕΠΕΙΔΗ ΔΗΛΑΔΗ ΕΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΤΗΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ ΤΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΚΑΠΟΙΟς ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΡΙΤΙΚΗ? ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ. ΤΙ ΛΕΜΕ ΤΩΡΑ. ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΡΙΤΙΚΗ. ΑΠΛΑ ΟΤΑΝ ΕΙΝΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΝΑ ΤΟΝ ΑΠΟΛΥΣΕΙ ΟΤΑΝ ΑΥΤΟΣ ΔΥΣΦΗΜΙΖΕΙ ΤΟ ΠΡΟΙΟΝ. ΤΙ ΣΧΕΣΗ ΕΧΕΙ Η ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΚΑΤΑΝΟΗΤΟ). Η όπερα αυτή έχει δημιουργηθεί από τον Ντβοζαρκ (Ο ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΕΛΘΕΙ 20 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΠΙΑ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΟΤΙ ΘΕΛΕΙ ΜΕ ΑΥΤΟ, ΟΠΩΣ ΕΚΑΝΕ ΚΑΙ Η ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ, ΑΣΧΕΤΩΣ ΑΝ ΣΥΜΦΩΝΩ Η ΟΧΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΤΗΣ ΑΠΟΨΗ), και όταν πάω στην παράσταση αναμένω ότι θα δω το όραμα του συνθέτη. (ΔΗΛΑΔΗ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΙΟ ΕΛΑΣΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΑ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΙΟ ΑΥΣΤΗΡΟΙ. ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ ΔΕΝ ΒΛΕΠΩ ΤΗΝ ΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ. ΕΔΩ ΚΡΙΤΙΚΑΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΜΑΡΤΗΡΙΑ ΤΩΝ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΠΑΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΒΑΣΙΚΟ ΛΟΓΟ ΟΠΩΣ ΓΡΑΦΟΥΝ ΤΙΣ ΑΚΡΑΙΕΣ ΣΚΗΝΕΣ, ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ, ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΛΟΙΩΣΗ ΤΟΥ ΛΙΜΠΡΕΤΟΥ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΚΑ ΕΠΙΤΡΕΠΤΗ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΛΘΕΙ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ. ΤΟ ΘΕΜΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΟΤΑΝ 30 Η 40 ΜΟΥΣΙΚΟΙ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΝΤΑΙ ΚΑΤΑ ΟΜΑΔΕΣ ΟΠΟΤΕ ΤΟΥΣ ΓΟΥΣΤΑΡΕΙ ΟΤΑΝ ΤΟ ΕΡΓΟ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΤΟΥΣ. ΑΥΤΟ ΛΕΜΕ. ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΝΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΕΡΓΟΥ (ΣΠΙΤΙΟΥ, ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ, ΟΡΧΗΣΤΡΙΚΟΥ ΚΛΠ.) ΟΤΑΝ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΔΙΑΜΑΣΤΡΥΡΕΤΑΙ ΧΩΡΙΣ ΟΥΤΕ ΝΑ ΑΠΟΣΤΑΣΙΟΠΟΙΕΙΤΑΙ (ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ) ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΟ?

Αν κάποιος αλλοιώσει το έργο θέλω να με προειδοποιήσει, αλλιώς αυτό είναι ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΗ. (ΜΑ ΤΟ ΕΙΠΑΜΕ ΟΤΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΔΕΝ ΗΤΑΝ Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΟΤΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΔΙΑΣΚΕΥΗ. ΑΝ ΕΚΑΝΑΝ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ. ΕΔΩ ΔΕΝ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΔΥΣΦΗΜΗΣΗ. ΔΗΛΑΔΗ ΟΤΙ ΟΙ ΜΟΥΣΙΚΟΙ ΔΥΣΦΗΜΙΖΟΥΝ ΤΟ ΕΡΓΟ ΠΟΥ ΠΑΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ ΜΕ ΤΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΜΕΡΟΣ. ΕΓΩ ΔΕΝ ΣΥΖΗΤΩ ΤΟ ΠΟΣΟ ΚΑΛΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΑΛΛΑ ΤΟ ΑΝ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΜΟΥΣΙΚΟΙ ΟΠΟΤΕ ΤΟΥς ΚΑΤΕΒΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ. ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΕΜΕΝΑ ΝΑ ΜΗΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΑΛΛΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΟ. ΟΙ ΜΟΥΣΙΚΟΙ ΔΕΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΑΝ, ΑΛΛΑ ΔΥΣΦΗΜΙΣΑΝ.


Με τον ίδιο τρόπο εάν κάποιος πάει να πάρει αμάξι 1600 κυβικών και αυτό είναι τελικά 1400, προφανώς θέλει να τον προειδοποιήσουν. (ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΛΕΣ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ Ο ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΝΑ ΒΓΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΤΗΝ ΜΗΧΑΝΗ ΜΕΣΑ Η ΝΑ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΘΕΩΡΕΙ ΟΤΙ Η ΜΗΧΑΝΗ ΣΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΑΥΤΟ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ 1600 ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΓΙΑΤΙ ΕΤΣΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ. ΑΛΛΟ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΝΑ ΔΥΣΦΗΜΗΣΕΙ ΤΟ ΠΡΟΙΟΝ. ΤΟ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΘΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΒΓΕΙ Ο ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΠΙΤΡΕΠΤΟ ΝΑ ΒΑΦΕΤΑΙ Η ΜΗΧΑΝΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΣΕ ΧΡΩΜΑ ΡΟΖ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΓΚΕΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΟ.

Ας αφήσουμε το γεγονός ότι στην BMW κουμάντο κάνει η πλειοψηφία των μετόχων και όχι ο σχεδιάστης. (ΔΗΛΑΔΗ ΟΙ ΜΕΤΟΧΟΙ ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΝ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΤΙ ΜΗΧΑΝΗ ΘΑ ΜΠΕΙ ΚΛΠ? ΤΙ ΛΕΜΕ ΤΩΡΑ? ΟΙ ΜΕΤΟΧΟΙ ΕΓΚΡΙΝΟΥΝ ΑΤΟΜΑ Η ΤΑ ΑΠΟΛΥΟΥΝ. ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ (ΤΙ ΜΗΧΑΝΗ ΘΑ ΜΠΕΙ, ΤΙ ΧΡΩΜΑ ΘΑ ΒΑΦΤΟΥΝ ΤΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΚΛΠ.) ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΟΠΩΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΟΙ ΣΚΗΝΟΘΕΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΑΕΣΤΡΟΙ. ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΟΝΤΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΑΡΕΣΕΙ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΚΑΚΟ. ΟΙ ΑΠΟ ΚΑΤΩ ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΝ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΑΥΤΑ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΟΥΣΙΚΟΙ, ΚΑΙ ΑΠΛΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΩΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ. ΒΛΕΠΕΙΣ ΛΟΙΠΟΝ ΠΟΥ ΙΣΧΥΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΟΤΑΝ ΜΙΑ ΟΜΑΔΑ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΤΥΧΕΙ ΚΑΤΙ?)


Αυτά για τον derwanderer που είχε το θράσος να μιλήσει για ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ οι οποίοι πρέπει να υπακούουν στα αφεντικά. (ΜΑ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ. ΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΚΟΥΟΥΜΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΛΕΝΕ ΟΙ ΑΝΩΤΕΡΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΤΥΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ Η ΣΧΕΔΙΑΣΤΗΣ ΕΝΟΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΤΟΥ. ΠΩΣ ΑΛΛΟΙΩΣ ΘΑ ΠΕΤΥΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΤΟΥ? ΜΕ ΤΗΝ ΛΟΓΙΚΗ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΘΑ ΕΙΧΑΜΕ ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΟΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΗΡΧΕ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΠΑΡΑΧΘΟΥΝ ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 2 ΑΤΟΜΑ.)

Ποια είναι τα αφεντικά, η μειωψηφία του 10%. Αυτά για να μην τρελαθούμε εδώ μέσα με αυτά που λέγονται. (ΤΟ ΘΕΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ 10% η 1%. (ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΕΝΑ ΟΡΑΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΚΟΥΣΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ. ΕΧΕΙΣ ΜΠΛΕΧΤΕΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ. ΑΛΛΟ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΦΩΝΩ ΜΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΩΝ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΝΑ ΔΥΣΦΗΜΟΥΝ ΕΝΑ ΕΡΓΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΦΩΝΩ ΜΕ ΤΟ ΕΡΓΟ. ΑΠΟ ΟΤΙ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΤΑ ΕΧΕΙΣ ΜΠΛΕΞΕΙ ΛΙΓΟ.)
Δραζινάκης Γιώργος
10/03/2009 15:43
Αν και η συζήτηση εξελίσεται σε "κόντρα" μεταξύ κάποιων που γνωρίζουν καλά το χώρο και πιθανώς κατέχουν και θέσεις, θα προσπαθήσω να καταθέσω τη δική μου άποψη, ως απλός θεατής της παράστασης του Σαββάτου. Δεν έχω ιδιαίτερη μουσική παιδεία, άρα δεν είμαι σε θέση να κρίνω από τη θέση του "ειδικού". 1. Ήταν μεγάλο λάθος και πρόκληση η επιλογή των μουσικών να προκαταλαμβάνουν το κοινό με το μοίρασμα φυλλαδίων για το τι πρόκειται να παρακολουθήσει, ακόμη και αν τελικά συμφωνήσουν πολλοί (ανάμεσα σε αυτούς και εγώ) με την ερμηνεία και κρίση των μουσικών που αφορά το καλλιτεχνικό μέρος (και μόνο). Ήταν απαράδεκτη η "εισβολή" των οργανώσεων, με ανοιχτές κάμερες και φωνές εναντίον μουσικών και θεατών. Θα μπορούσαν και αυτοί να μοιράζουν πολιτισμένα τα φυλλάδιά τους στην είσοδο του θεάτρου, αντί να "εισβάλουν" για λόγους εντυπωσιασμού στην αίθουσα, απαιτώντας να ακούσουν όλοι την ανακοίνωσή τους. Εμένα αυτά μου θύμισαν αμφιθέατρο του πανεπιστημίου στη δεκαετία του 80. Ήταν ανεπίτρεπτη αμέλεια από την πλευρά της Λυρικής να μην προειδοποιεί τουλάχιστον αυτούς που αγόρασαν ΠΑΙΔΙΚΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ και ήρθαν μαζί με τα παιδιά τους (όπως εγώ) ότι το έργο ακολουθεί μία "ιδιαίτερη" προσέγγιση και σε καμία περίπτωση ΔΕΝ είναι θέαμα κατάλληλο για παιδιά. Για τον ανηλεή σφαγιασμό του λιμπρέτου από τη σκηνοθέτιδα δεν έχω το δικαίωμα να ζητήσω εξηγήσεις, αφού αυτή ήταν η καλλιτεχνική της άποψη, δικαιούμαι όμως να πω ότι, κατά τη γνώμη μου, παρακολούθησα ένα θέαμα υστερικό, ακατανόητο και αντιαισθητικό. Πολύ ρηχή η προσέγγιση του θέματος της ομοφυλοφίλίας, με έκδηλο το στοιχείο της ανασφάλειας και της ενοχής που δε συνοδεύει αναγκαστικά κάθε ομοφυλόφιλο. Με λίγα λόγια, χάσαμε την ευκαιρία να δείξουμε στα παιδιά μας εικόνες πολιτισμού και ευπρέπειας, εξαιτίας των εμμονών που προφανέστατα οδηγούν κάποιους ανθρώπους σε λανθασμενες επιλογές.
Ο Βαντερερ
10/03/2009 15:33
Και για να τελειωνουμε με το ελλειμα , δηθεν δημοκρατιας στην ορχηστρα : ΑΠΟ ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΒΗΜΑ: (οι υπογραμμισεις δικες μου)

Σ ε δηλώσεις του προς Το Βήμα ο πρόεδρος του ΔΣ της Ορχήστρας Θόδωρος Μαυρομάτης αρνείται κατηγορηματικά ότι η όλη ιστορία προκλήθηκε για λόγους προεκλογικής εκμετάλλευσης εν όψει των επικείμενων αρχαιρεσιών στο σωματείο του. Παράλληλα αναγνωρίζει ότι ακόμη και στους κ ό λ π ο υ ς της Ο ρ χ ή σ τ ρ α ς υπήρξαν α ν τ ι δ ρ ά σε ι ς ως προς το επίμαχο κείμενο το οποίο τελικά κυκλοφόρησε με απόφαση της π λ ε ι ο ψ η φ ί α ς του Δ Σ . Ωστόσο υποστηρίζει το χαρτί αυτό παρεξηγήθηκε.Θεωρώ απαράδεκτο το να μας παρουσιάζουν ως ομοφοβικούς ή ρατσιστές.Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τους ανθρώπους που επιλέγουν σύντροφο από το ίδιο φύλο. Αυτό που θ έ λ α μ ε ήταν να ε κ φ ρ ά σ ο υ μ ε τη διαμαρτυρία μας για την παραποίηση του λιμπρέτου. Το κακό με την αυθαιρεσία ορισμένων σκηνοθετών έχει παραγίνει. Η “Ρούσαλκα” ανεβαίνει πρώτη φορά στην Ελλάδα και θ ε ω ρ ο ύ μ ε ότι θα έπρεπε να έχει παρουσιαστεί όπως γράφτηκε.

Προσεξτε τωρα : ΑΝΤΙΔΡΑΣΔΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΚΟΛΠΟΥΣ ΤΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ (100 και πλεον μελη)
ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΟΥ... ΔΣ (5 μελη) δηλαδη 3, αντε 4. Ουτε κα συσσωμο το ΔΣ δηλαδη

4 στους 100, λοιπον, αναρμοδιως (το ζητημα ηταν καλλιτεχνικο και οχι συντεχνιακο η εργατικο, ετσι δεν ειναι;) και με συνοπτικες διαδικασιες καπελλωσαν τους 96 υπογραφοντας κατι (εξωφρενικο και πρωτογνωρο) στ'' ονομα τους και στη συνεχεια ανεβηκαν στα μπαλκονια να τους γιουχαρουν και να τους εξευτελισουν και απο πανω.
ΕΥΓΕ.
S.
10/03/2009 15:17
Ροδανθέ
με μάγεψε το...τουμπεκιστάν! :-)
δημητρίου
10/03/2009 15:13
Προς "βαντερερ": Μάλλον εσείς είστε πρεσβύωψ, Γράφω επί λέξη: "Αυτά για τον derwanderer που είχε το θράσος......." Η όλη ανάλυσης σας είναι εντελώς άσχετη σε σημείο του να υπάρχει δυσκολία κατανόησης. ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ το εξής: Ως πολίτες οι μουσικοί της Λυρικής έχουν δικαίωμα να μοιράζουν φυλλάδια έξω από το χώρο εργασίας τους όπου να κάνουν αξιολογικές κρίσεις για ποιότητα της εργασίας που παρέχει το ίδρυμα στο οποίο δουλεύουν και το οποίο χρηματοδοτείται από το Κράτος;;;; ΝΑΙ ή ΟΧΙ;;;; Σας πληροφορώ ότι είστε ο μόνος άνθρωπος στην Ελλάδα που πιστεύει ότι δεν έχουν το δικαίωμα. Στην πραμγατικότητα έχουν το δικαίωμα ακόμα και να μην συμμετάσχουν στην εκτέλεση του έργου όπως η ίδια η εφημερίδα τα ΝΕΑ μας πληροφορεί: "Για την ιστορία: στην παραγωγή της μονόπρακτης όπερας Η σύντομη ζωή του Μανουέλ Ντε Φάλια στην Εθνική Λυρική Σκηνή, μουσικός της ορχήστρας διαφώνησε με τη σκηνοθεσία και αποχώρησε τρεις ημέρες πριν από την πρεμιέρα. Τιμωρήθηκε με πρόστιμο και τελικά δικαιώθηκε από το υπηρεσιακό συμβούλιο... " Κατά τα άλλα στο εξωτερικό (όσον αφορά την συμπεριφορά του κοινού η οποία ήταν άσχετη με το φυλλάδιο) γίνοτναι πολύ χειρότερα.
ο βαντερερ
10/03/2009 14:59
προς ομσερβερ:
Λοιπον, 1, ποτε δεν ειπα οτι οι μουσικοι ειαι εκει για να υπακουν φορολογουμενους. ειπα οτι εκτελουν τις παρτες που επιλεγει ο καλλ, διευθυντης τους με τον τροπο που επιθυμει ο αρχιμουσικος τουσ, παγκοσμιως και επι σειρα δεκαετιων, για να μην πω αιωνα και βαλε.
Το ΓΙΑΤΙ ΕΓΙΝΕ ΤΟ ΘΛΙΒΕΡΟ ΕΠΙΣΟΔΕΙΟ μας εδιαφερει, φυσικα. Οι μουσκοι δε εχουν δικαιωμα σαμποταζ , εχουν απλα δικαιωμα να παραποουνται ιεραρχικως και ο τελευταιος λογος ανηκει στη διοικηση και/η στον αριμουσικο και σκηνοθετη. Οι κκ της ορχηστρας ΗΞΕΡΑΝ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΟΤΑΝ ΕΓΛΕΙΦΑΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΣΑΝ ΓΙΑ ΜΙΑ ΜΟΝΙΜΗ ΘΕΣΗ. πολλοι ειναι πραγματι εξοχοι μουσικοι και υπεροχοι ανθρωποι, αλλοι ειναι βολεμενοι και μετριοι, οπως σε ολα τα επαγγελματα εξαλλου. Η διαμαρτυρια τους, ειχε, κατα πασα πιθανοτητα κρυφα κινητρα, άλλα απο την αντιθεση τους σε ενα συγκεκριμενο ανεβασμα. Και παντως ηταν και παραμενει αντι - συμβατικη, με τη νομικη εννοια του ορου. Και ακομψη, και καπελλωτικη και ομοφοβικη και, και, και. αλλα αυτα ειναι αξιολογικες κρισεις. Στη συνειδηση του πραγματικα μουσικοφικου κοσμου εχουν κριθει, δε το λεω εγω, το λεει συσσωμος ο τυπος, οι μουσικοκριτικοι κλπ κλπ (ακομα και αυτοι που εφριξαν με την σκηνοθετικη αποψη)

ΥΓδεστε την ταινια του Φελλινι "Προβα Ορχηστρας", εχει ενδιαφερον και ενει και παλι επικαιρη.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Π.
10/03/2009 14:57
ΟΠΩΣ ΠΑΝΤΑ, ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΑ ΝΕΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΑΝ ΤΗΝ GAY ΚΑΙ STR8 ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ 6 ΣΕΛΙΔΕΣ ΔΙΑΜΑΧΗΣ. ΕΓΩ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΞΕΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΠΑΡΑΒΑΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ Η ΟΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΥΤΟ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΤΑ ΕΤΕΡΟΝΥΜΑ ΕΛΚΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΤΑ ΟΜΟΝΥΜΑ ΑΠΟΘΟΥΝΤΑΙ. ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΙΚΡΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΔΕΧΘΕΙ ΚΑΠΟΙΟ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟ ΕΡΕΘΙΣΜΑ Η ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΗΣ, ΔΙΟΤΙ ΠΕΡΙ ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΕΩΣ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ, ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΗΡΕΑΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ. ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΟΤΙ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΣΗΜΕΙΩΘΕΙ ΚΑΠΟΥ ΟΤΙ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΣΚΗΝΕΣ, ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΜΙΑ, ΑΝΑΛΟΓΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ.
Ο βαντερερ
10/03/2009 14:47
προς Δημητριου: για το εξης σχολιο σας : δημητρίου 10/3/2009 13:23
Σας διαβασαμε χτες αγαπητε, δεν εχουμε αλτζχαιμερ, θυμομαστε τα χτεσινα ποστς. επι της ουσιας , τι να πω; μαλλον δεν εχετε διαβασει ποτε λιμπρεττο οπερας στη ζωη σας : (Με εξαιρεση μια χουφτα πραγματικων ποιητικων αριστουργηματων ) ειναι απλα ενα πλαισιο, ενα προ-κειμενο, ευκαιρια για μουσικη επενδυση και πολλοι, οχι ολοι, οι συν8ετες ως τετοιο το αντιμετωπιζουν: Το ντυνουν με μουσικη, εχοντας ζητησει απο τον ποιητη ενα στανταρντ αριθμο συμβασεων: Λιγη ζηλια εδω, λιγη οργη εκει, ερωτας παρακατω, ενα χορωδιακο κοκ . Απο τον 20 αιωνα και μετα μπαινει στη μεση και ο σκηνοθετης και τα πραγματα περιπλεκονται . ΑΛΛΑ ΕΠΑΑΛΑΜΒΑΝΟΜΑΙ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΜΑΣ. Καλως η κακως εδω και εκατο χρονια την ευθυνη για το ερμηνευτικο μερος (θεατρικο) το αναλαμβανει ο σκηνοθετης και το μουσικο ο αρχιμουσικος στον οποιο κατα κανονα υπακουν και σολιστ και μουσικοι του πιτ. Ο σολιστ, αν δεν του κανει ο αρχιμουσικος η ο σκηνοθετης ΔΕΝ ΣΥΜΠΡΑΤΤΕΙ και -σε λιγοτερες περιπτωσεις ΚΑΙ ΕΦΟΣΟΝ ΑΥΤΟ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΤΟΥ- ενδεχομενως αποχωρει. ΟΥΔΕΝ ΤΕΤΟΙΟ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΓΙΑ ΜΟΥΣΙΚΟΥΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ, και ακομα λιγοτερο απο δημοσιους υπαλληλους που και ηξεραν που πηγαιναν οταν υπεγραφαν και γνωριζουν οτι αποφασιζοντας να γιουν μελη ορχηστρας δεν τους αναγνωριζεται ποτε και πουθενα visum περι τα σκηνοθετικα ή την μουσικη συλληψη (αυτη ανηκει στον αρχιμουσικο, αντε και σε καμμια δεκαρια σουπερ σταρς του τραγουδιου, υπο τον αρχιμουσικο, παντα).

Αυτο που εσεις ονομαζετε "οραμα" του συνθετη βρισκεται σε ενα τομο με ... μυγοχεσματα και διακεκομμενες λεξεις, απροσπελαστο για το 99,99% των κοινων θνητων που δεν ξερουν "βαρβατη" μουσικη -οχι σολφεζ και συγχορδιες για εφηβους- αλλα αρμονια, αντιστιξη, και λοιπα αλλα εσωτεριστικα.

Εχει λοιπον επικρατησει η συμβαση να εκτελουνται τα "οραματα" μεσω σκηνοθετη, αρχιμουσικου, σολιστ και μουσικων ορχηστρας, με λιγη, πολλη ακομα και εξωφρενικη αποκλιση απο το κειμενο και το πνευμα του αρχικου συμβατικου ιστου του λιμπρεττου. Καλως η κακως, ΠΑΝΤΟΥ ΕΣΤΙ ΕΙΝΑΙ, ΠΟΥΘΕΝΑ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ Η ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΟΤΙ ΤΗΣ...ΣΦΥΡΙΞΕΙ. Σε μη μονιμους δημ υπαλληλους μουσικους συμπεριφορα Μαυροματη θα σημαινε σχεδο αυτοματη απολυση με συναπακολουθο εξαιρετικη δυσκολια να ξανασυνεργαστει με αλλη σοβαρη ορχηστρα, διοτι, βεβαια, η μονιμοτητα ΔΕΝ απαντα σε χωρες με μουσικη παραδοση και σπουδαιες δισ και τρις αιωνοβιες ορχηστρες οπου, ΕΞΑΙΤΙ΅ΑΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΤΟΥΣ, ΤΗΣ ΑΨΟΓΗΣ ΠΕΙΘΑΡΧΙΑΣ ΤΟΥΣ, ΤΟΥ ΥΠΕΡΘΕΤΙΚΟΥ ΠΡΕΣΤΙΖ ΤΟΥΣ, ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΟΥΡΕΣ ΜΕΓΑΛΕΣ. (μην μου βγητε απο αριστρεα οτι δηθεν ετσι ειναι ο καπιταλισμος, οκ? Ετσι ειναι η ορχηστρικη τεχνη και παραδοση απο τοτε που υπαρχει. Ρωτηστε πως συμπεριφερονταν σπουδαιοι κομμουνιστες μαεστροι, αλλα και τι υπεροχα αποτελεσματα εφερνε η σκληρη πειθαρχια που επεβαλλαν. )

Οσον αφορα τωρα στην "παραπλανηση" σας: Αν αγαπατε την οπερα και πηγαινετε συχνα, ξερετε περιπου τι θα δειτε, διαβαζοντας και μονο το ονομα του σκηνοθετη και των λοιπων συντελεστων. Και τισ ανακοινωσεις ποθ στο 99% των περιπτωσεων συνοδευουν μηνες ή και χρονια ενα νεο ανεβασμα. Αν δεν σας αρεσει και δεν πατε, ή πατε μια φορα στα χιλια για να κοψετε κινηση, δεν εχει νοημα να συζηταμε.

Για το αλλο σχολιο σας: εκτος απο "παραπλανημενος" ειστε μαλλον και πρεσβυωψ, καθοτι οι αιτιασεις σας περι ΒΜνν κπ κλπ δεν αφορουν εμενα αλλα αλλον παρεμβαινοντα, τον

ροδανθος 10/3/2009 13:12.
Τα κειμενα του οποιου (αξιολογα, προσυπογραφω καποιοα απο τα γραφομενα του) εχουν εντελως διαφορη οπτικη γωνια.

ΥΓ Κρατηστε τα γραφικα φληναφηματα σας για την πολιτικη μου προτιμηση για σας: με ειδατε να παρεμβαινω υπερ της καταληψης, του ΣΥΝ, ή ο,τι σχετικο; Αν παντως περνιεστε για "φιλελευθερος", με την ουσιαστικη εννοια, σας λειπει εκτος απο μουσικη ΚΑΙ πολιτικη παιδεια
dimitriou
10/03/2009 13:34
Προς Βαντερερ Η σύγκριση Μιας όπερας με ένα σχέδιο BMW είναι το λιγότερο ανόητη. Τα σχέδια της BMW είναι ιδιοκτησία της και κάνει ότι θέλει. Η όπερα αυτή έχει δημιουργηθεί από τον Ντβοζαρκ, και όταν πάω στην παράσταση αναμένω ότι θα δω το όραμα του συνθέτη. Αν κάποιος αλλοιώσει το έργο θέλω να με προειδοποιήσει, αλλιώς αυτό είναι ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΗ. Με τον ίδιο τρόπο εάν κάποιος πάει να πάρει αμάξι 1600 κυβικών και αυτό είναι τελικά 1400, προφανώς θέλει να τον προειδοποιήσουν. Ας αφήσουμε το γεγονός ότι στην BMW κουμάντο κάνει η πλειοψηφία των μετόχων και όχι ο σχεδιάστης. Αυτά για τον derwanderer που είχε το θράσος να μιλήσει για ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ οι οποίοι πρέπει να υπακούουν στα αφεντικά. Ποια είναι τα αφεντικά, η μειωψηφία του 10%. Αυτά για να μην τρελαθούμε εδώ μέσα με αυτά που λέγονται
δημητρίου
10/03/2009 13:23
Κατ'' αρχήν πρέπει πάντα να προειδοποιούνται οι θεατές όταν υπάρχει παραποίηση του έργου. Η όπερα δεν είναι ροκ ή τζαζ μπάντα. Κάποιος πηγαίνει με την βεβαιώτητα ότι θα παιχτεί ένα συγκεκριμένο λιμπρέτο και τελικά παραπλανείται. Τι ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ από τους αριστεριστές ψευτοκουλτουριάρηδες!!! Επί μέρες ανεχόμασταν καλλιτεχνικά μειράκια (σπουδαστές σχολών) να κατεβάζουν παραστάσεις, να κλείνουν την Λυρική κλπ. Και μιλούσαν όλοι για τον προοδευτισμό των νέων. Και όταν μουσικοί με πλέον 30 χρόνων εκπαίδευση και θητεία στην μουσική και στην Λυρική σκηνή αποφάσιαν να μοιράσουν μια προκύρηξη με τις θέσεις τους κάποιοι ΥΠΟΚΡΙΤΕΣ αριστεριστές ενοχλήθηκαν!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Διυλίζουν τον κώνωπα και καταπίνουν την κάμηλο. Και λίγα έκαναν οι μουσικοί της Λυρικής. Είχαν κάθε δικαίωμα να προειδοποιήσουν τους θεατές για αυτή την βάρβαρη αλλοίωση του έργου. Και κάτι ακόμα ΥΠΟΚΡΙΤΕΣ. Εάν ήταν έργο του Χατζιδάκι ποιος θα τολμούσε να το αλλοιώσει χωρίς να τον "κράξει" όλοι η μουσική κοινότητα;;; Και κανείς δεν θα έλεγε τίποτα!!
ροδανθος
10/03/2009 13:12
Σε καθε πολιτιστικο γεγονος δεν νομιζω οτι ο καλλιτεχνης πρεπει να προειδοποιει εκτος αν απαγορευεται για ανηλικους. Ελα στην συναυλια αλλα ξερεις δεν θα παιξουμε αυτο το τραγουδι η ο ντραμερ μας ειναι αρρωστος σημερα και θα παιξει καποιος αλλος. Η, ξερεις, αποφασισαμε να παιξουμε με ακουστικες κιθαρες και οχι με ηλεκτρικες. Εχετε δει ποτε τετοιες ανακοινωσεις? Διαβασε την κριτικη σου και πηγαινε να το δεις αν θελεις.

Για οσους διατεινονται οτι το θεμα δεν ηταν η ομοφυλλοφιλια ειναι προφανες οτι αυτο ηταν. Για διαβαστε λιγο τι γραφουν στην ανακοινωση-μπουκοταζ. Λενε "προσδίδει στον κεντρικό ήρωα του έργου ομοφυλοφιλικές τάσεις με ΑΚΡΑΙΕΣ ΣΚΗΝΕΣ, κάτι για το οποίο διαμαρτυρηθήκαμε εγγράφως στη Διοίκηση της Λυρικής." Δηλαδη αν το φιλι ηταν μεταξυ ετεροφυλλων δεν θα ηταν ακραιες οι σκηνες. Ολοι γνωριζουν οτι το φιλι σε ενα εργο ποτε δεν ειναι ακραια σκηνη. Εδω υπαρχουν φιλια σε απειρες ταινιες και οπερατικες εκτελεσεις εδω δεκαετιες. ΑΡΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΦΑΝΕΣ ΟΤΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΤΟ ΟΜΟΦΥΛΛΟΦΙΛΙΚΟ ΦΙΛΙ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΑΙΑ ΣΚΗΝΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟ ΦΙΛΙ ΑΡΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ Η ΟΜΟΦΥΛΛΟΦΙΛΙΑ. Επισης το προβλημα τους δεν ειναι η μη ενημερωση του κοινου οπως πολλοι λενε αλλα η διαμαρτυρια προς την διευθυνση ηταν καθαρα οι ακραιες σκηνες και η αλλοιωση του λιμπρετου. Αρα λοιπον οταν δεν αρεσει κατι καλλιτεχνικα στην ορχηστρα αυτη θα εκδιδει ανακοινωση. Σταματηστε λοιπον την κλασικη Ελληνικη υποκρισια περι του οτι δεν μας ενημερωσαν. Το θεμα δεν ηταν η ενημερωση και ειναι προφανες απο την ανακοινωση.

Οσον αφορα την ελευθερια των μουσικων να παιζουν οτι θελουν. Απλα ορισμενοι νομιζουν οτι η κλασικη ορχηστρα ειναι μια ροκ μπαντα. Αν ειναι λοιπον ετσι και οι μουσικοι μπορουν να εχουν λογο για το σημαντικο θεμα που ειναι αν θα παιχτει κατι, τοτε γιατι να μην εχουν λογο για το πως θα παιχτει κατι που ειναι χαμηλοτερης σημασιας. Εφοσον λοιπον εχουν λογο για το πως θα παιχτει κατι γιατι ο καθενας να μην παιζει με το δικο του υφος? Αρα λοιπον αυτοματως καταργουμε τον μαεστρο. Ορισμενοι νομιζουν οτι δημοκρατια ειναι ο καθενας να κανει οτι νομιζει και να εχει δικαιωμα να το κανει οπουδηποτε ακομα και αν εχει συμφωνησει και υπογραψει οτι θα πληρωνεται για να παιζει οτι του λενε. Ολες οι ορχηστρες λειτουργουν πανω σε αυτην την συμφωνια και αρχη αλλοιως δεν θα υπηρχε κλασικη μουσικη και ΣΥΜΦΩΝΙΚΗ ορχηστρα. Οσοι καταλαβαινουν ελληνικα η ορχηστρα λεγεται ΣΥΜΦΩΝΙΚΗ. Δυστυχως δεν μπορουν να συντονιστουν αυτοματα 100 ατομα. Οσον αφορα την διαμαρτυρια, ειναι λογικη επισης αλλα πριν κανεις την διαμαρτυρια παραιτεισαι απο την θεση σου. Δεν μπορεις να κανεις διαμαρτυρια για κατι με το οποιο εισαι αντιθετος και να συνεχιζεις να συμμετεχεις σε κατι που ειναι αντιθετο με τα πιστευω σου. Δεν πρεπει να το μπλεκουμε αυτο βεβαια με καποια απεργια γιατι θιγονται τα δικαιωματα των εργαζομενων, εκει ειναι νομιμο το δικαιωμα. Ειναι λοιπον διαφορετικο να κανει απεργια καποιος σε ενα εργοστασιο αυτοκινητου γιατι δεν τηρουνται οι κανονες ασφαλειας η γιατι δεν πληρωθηκε και αλλο να κανει απεργια και να εκδιδει ανακοινωση γιατι δεν του αρεσε το νεο κιβωτιο ταχυτητων στην νεα BMW. Εφοσον λοιπον δεν ισχυουν τα παραπανω οι μουσικοι ουσιαστικα δηλωνουν οτι οταν δεν τους αρεσει κατι σε μια παρασταση θα εκδιδουν ανακοινωσεις εναντιον του εργου. Δηλαδη ειναι σαν να μαζευονται 100 εργατες της BMW και να εκδιδουν ανακοινωση που να λεει οτι "εμεις το φτιαξαμε το αυτοκινητο γιατι ετσι μας ειπαν, αλλα το κιβωτιο ταχυτητων δεν μας αρεσει και τοσο και δεν ειναι τοσο γρηγορο οσο το παλιοτερο. Προσπαθησαμε να πεισουμε την δοιικηση να συνεχισει να βαζει το παλιοτερο κιβωτιο, που ηθελε και λιγοτερη δουλεια για να φτιαχτει αλλα αρνηθηκε. Επισης η επιχειρηση δεν ανακοινωνει τον κοσμο οτι το κιβωτιο αυτο ειναι κατωτερο του προηγουμενου. Ετσι λοιπον στο μελλον εμεις οταν πιστευουμε οτι κατι δεν μας αρεσει θα σας ενημερωνουμε αμεσα. Παρεπιπτωντως, τι κακογουστα ειναι τα νεα φαναρια του νεου μοντελου.". Η ανακοινωση λοιπον ηταν κατι τετοιο. Εχετε δει ποτε σας τετοια ανακοινωση? εχετε δει ποτε σας τετοια ανακοινωση σαν αυτη που εκδοθηκε απο τους μουσικους? ΟΧΙ.

Τωρα οσον αφορα το οτι βλεπουμε συνεχως ομοφυλλοφιλους στα θεαματα. Εγω θα ρωτησω. Βλεπουμε τοσο συχνα πιστολιδι μπροστα μας οσο συχνα το βλεπουμε στις ταινιες? Στην ζωη μου δεν εχω δει ποτε πιστολιδι (εκτος της σκοποβολης στον στρατο). Αν κατσω τωρα και μετρησω ποσες φορες εχω δει πιστολιδι στην τεχνη ισως φτασω τις δεκαδες χιλιαδες. Σιγουρα η τεχνη προσπαθει να επηρρεασει την κοινωνια θιγοντας καποια θεματα σημαντικα που δεν τα βλεπουμε καθε μερα. Σκοπος της ειναι να μας ενημερωσει και να μας μορφωσει και να μας εκπαιδευσει. Δεν βλεπω κανενα προβλημα. Ολοι γνωριζουμε καποιον ομοφυλλοφιλο. Λυπαμαι πολυ και για φιλους μου οι οποιοι εχουν ομοφυλλοφιλους μεσα στην οικογενεια τους η τους εχουν σαν φιλους και οταν συζηταμε το θεμα αυτο λενε οτι δεν θελουν να τους βλεπουν στα θεαματα. Οταν αναφερω βεβαια το επιχειρημα με το πιστολιδι ... τουμπεκισταν. Ειπαμε .. αλλο το φυσιολογικο και αλλο το επιθυμητο για τον καθενα.
Observer
10/03/2009 12:50
derwanderer Παραθέτεις ένα κάρο ΑΣΧΕΤΑ η δευτερεύοντα πράγματα με την αντίδραση των μουσικών, η ταμπακέρα όμως βρίσκεται στο αν έχουν το ΔΙΚΑΙΩΜΑ να μην συμμετέχουν σε έργα που προσβάλλουν την αισθητική τους ή ακόμη και θεμελιώδη ιδεολογικών τους αντιλήψεων. Ή αναγνωρίζεις αυτό τους το δικαίωμα ή δεν το αναγνωρίζεις . Το ότι αντιλαμβάνεσαι -στε τους μουσικούς ως πιόνια - γρανάζια δημ. υπαλλήλους που απλώς εκτελούν άνευ διαμαρτυρίας τις εντολές οποιουδήποτε είναι το λιγότερο θλιβερό και αποκαλύπτει στο χαλαρό το μέγεθος του ψευτοπροοδευτικού αντιδημοκρατισμού σας . Εξίσου θλιβερές είναι οι επικλήσεις σας στους φορολογούμενους και στην υποχρέωση των μουσικών να εκτελούν απλώς τις επιθυμίες τους , αλλά και σε αυτό το επίπεδο να την ρίξεις την επιχειρηματολογία σας , θα πρέπει να απαντήσεις - σετε για ποιους φορολογούμενους μιλάς ! ... για τους πλειοψηφούντες που δεν γουστάρουν την Gay αισθητική παραλλαγή ή τους μειοψηφούντες που σκέφτονται πως θα την διαφημίσουν με την πρώτη ευκαιρία ?
Ο Βαντερερ
10/03/2009 11:02
Χρισταρα μου, πας και στη Λυρικη, πουλακι μου , και πληρωνεις και 50 ευρωπουλα; Ως τακτικος, θα εχεις φυσικα καταλαβει οτι το ποσοστο των απεσκομενων εις το εν λογω ειδος σκηνικης τεχνης ειναι οχι 10, οχι 30 αλλα μαλλον 50%. Να φορας τσιγγινο σλιπακι την επομενη φορα που θα διεισδυσεις σε Α''Θεωρειο η σε Μπενιουαρ Πλατειας... Δε ξερεις ποτε σε τι ανωμαλο θα πεσεις...
Ο Βαντερερ
10/03/2009 10:52
Κατερινα, μαλλον δεν βλεπεις πολλη οπερα, ουτε εδω ουτε αλλου. Μια παρασταση κρινεται εκ του αποτελεσματος, παντοτε. Ας πουμε οτι η συγκεκριμενη ειναι υπερβολλικη ή αποτυχημενη. Ε ΚΑΙ; Τα εργα του μελοδραμματος δεν ειναι μουσεια ή αρτηριοσκληρωτικα απολιθωματα! Η μεγαλοσυνη των μνημειων της σκηικης τεχης εγκειται στο οτι επιδεχονται πληθος αποδοσεων και "διαβασματων" και, οπως σωστα γραφεις, αν η παρασταση εχει βαθος ή καλες ερμηνειες ΣΩΖΕΤΑΙ (α η σκηνοθεσια ειναι κακη) ή ΑΠΟΚΤΑ ΝΕΟ ΦΩΤΙΣΜΟ (αν η τελευταια ειναι επιτυχημενη). Η συγκεκριμεη σκηνοθετικη προταση της Βασσερμάν σφαγιαστηκε απο αναρμοδιους τιμητες ΠΡΙΝ ΤΗΣ ΔΟΘΕΙ ΚΑΝ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΠΑΙΧΤΕΙ ΨΥΧΡΑΙΜΑ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΑ. Τα σχολια του τυπου και του μικροκοσμου, οσον αφορα στη σκηνοθεσια , παντοτε, ειναι για αλλη μια φορα διχασμενα.
derwanderer
10/03/2009 10:31
Οχι αγαπητε Ομπσερβερ, ΔΕΝ ειναι ετσι. Οι μουσικοι ειναι εκει για ενα λογο: ΝΑ ΕΚΤΕΛΟΥΝ τα εργα που επιλεγει ο καλιτεχνικος διευθυντης τους, διευθυνει ο μαεστρος τους και σκηνοθετει ο/η σκηνοθετης που οι ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΔΥΟ επελεξαν. ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΚΡΙΝΟΝΤΑΙ. ΚΑΙ ΩΣ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΅ΩΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙ΅ΕΣ ειναι υποχρεωμενοι να συμμορφωθουν. Αν θελουν να πουν τη γνωμη τους, τη λενε ιεραχικα και συννομα. Δεν απειλουν με μπουκοταζ η λευκο σαμποταζ τον εργοδοτη τους (την ΕΛΣ, κατα κυριο λογο και εμας (που φορολογουμαστε για να πληρωνονται). Και σιγα που εγιναν ξαφνικα χαμηλοβλεπουσες παλαιοημερολογιτισσες! Μαλλον (τι μαλλον, βοα ο μικρος καλλιτεχικος χωρος) ειχαν παρτιδες με τον μαεστρο τους (για δευτερη φορα σε 3 μηνες ξενος μαεστρος περιωπης τους ξεσκισε στις προβες και ξεφτυλισε με σχολικες μεθοδους την διαβοητη τεμπελια και προχειροτητα τους- η αλλη περιπτωση ηταν ο Ταγχωυζερ τον Ιανουαριο στο Μεγαρο-) με εξαιρετικα μουσικα αποτελεσματα (να ειμαστε δικαιοι με τον ορχηστρα) αλλα και με αρκετη πικρια που παραμενει στην δημοσιουπαλληλιστικη νοοτροπια τους. Ο πολλα βαρυς Μαυροματης με το 5μελες ΔΣ του, αφου απειλησε διευθυνση και σκηνοθετιδα χωρις αποτελεσμα, αποφασισε να σαμποταρει την παρασταση, μοιραζοντας τα περιφημα ομοφοβικα φυλλαδια -χωρις αλλη συζητηση με τους μουσικους (περα απο τους 5 του ΔΣ του)- και μετα ανεβηκε στα θεωρεια (ειχε ρεπο εκεινη τη μερα και πηρε και αλλους 2-3 με ρεπο μαζι του να ΓΙΟΥΧΑΡΕΙ και να κατευ8υνει την κλακα : Οχι μονο τη σκηνοθετιδα αλλα ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ, μαεστρο, σολιστ, κλπ κλπ ολο τον κοσμο, δηλαδη και να απαξιωσει την προσπαθεια και αυτων ακομα των συναδελφων του που επαιζαν εκεινο το βραδυ... Καφριλα δηλαδη. Αλλα ετσι ειναι! Εχει και συνδικαλιστικες εκλογες σε ενα μηνα περιπου. Με τα τουτα και με τα κεινα ,παντως , εχουμε γινει αλλη μια φορα ο περιγελως της οπερατικης ευρωπης (θελετε λινκς απο εφημεριδες και εξειδικευμενα μπλογκ της ...πολυπολιτισμικης και διεφθαρμενης Ευρωπης;;; εχω καμμια δεκαρια!) Κανεις φυσικα δεν παιρνει το μερος των μουσικων- νεαντερνταλ. Και παλι θα μεινουμε να ψαχνουμε για καλους συντελεστες για μετακληση, όπως τον "παλιο καλο καιρο"... Αυτο βεβαια ενοχλει τους λιγους λατρεις του μελοδραμματος, αλλα ποσως τους μουσικους, που τα εχουν βρει μια χαρα με την ντοπια βυσματωμενη μετριοτητα που συνηθως συνοδευουν και τους διευθυνει. Οσον αφορα στα επιχειρηματα τους, οχι, χιλιες φορες οχι! Αποπειρα (υποκριτικης) λογοκρισιας με (υποκριτικα) ομοφοβικα σχολια! Στη Λυρικη! Σε ποιον αιωνα ζουμε πλεον;;;
xristaras
10/03/2009 10:14
Διάβασα ένα κείμενο ολόκληρη σελίδα που έγραψε ο mitsos στις 9/3 στις 21.50.
Θέλει να μας κάνει υπέρμαχους της ομοφυλιφιλίσς και καταλίγει στο ότι το 10% του γενικού πληθυσμού είναι ομοφυλόφιλοι.
Ομως γιατί στην τηλεόραση δεν υπάρχει σειρά (Ελληνική κυρίως) που να μην περιλαμβάνει και έναν τοιούτο!!!
Είναι μόδα? Ευχαριστώ δεν θα πάρω.
Μήπως είναι τακτική για να γίνει το 10% 30%?
Και άντε στην τηλεόραση δεν πληρώνω και μού βάζουν ότι θέλουν. Αλλάζω κανάλι.
Ε όχι και στην Λυρική!!!
mitso μου- mitso μου αν έχεις αγοράκι βάλτο να βλέπει όλα αυτά τα έργα και θα συμβάλεις έτσι στην αύξηση του ποσοστού και εσύ.
Αν όχι μήπως θέλεις να μας παραπλανήσεις με το όνομάσου?
γειά σου mitso μου!!!
katerina
10/03/2009 10:00
εμενα δεν με ενοχλει το ομοφυλοφιλικο θεμα,αλλα το καλλιτεχνικο.πιστευω οτι δεν εχει ο καθενας δικαιωμα να αλλοιωνει ενα εργο τιοσο,που στην ουσια γινεται ενα αλλο εργο!ας προσλαβει ενα μουσικο και ας φτιαξει μια δικη της οπερα η κυρια σκηνοθετης.ο Ντβορζακ τι της φταιει?!πειτε με κολλημενη,αλλα εγω πηγα να δω παραμυθι.αν ηθελα κατι αλλο,θα πηγαινα σε κατι αλλο!ημαρτον πια με τη διαστροφη του καθενος που σκαρφιζεται οτιδηποτε προκειμενου να πρωτοτυπησει πανω στα εργα των αλλων!λιγος σεβασμος επιτελους!!!ευτυχως που η μουσικη μας εσωσε και μας ταξιδεψε ασχετα με το τι βλεπαμε.οπως και η ερμηνεια της Μάτας Κατσουλη!μπραβο!!!
observer
10/03/2009 09:02
Όπως η σκηνοθέτης έχει το δικαίωμα να παρουσιάσει μια παραλλαγή του έργου διανθισμένη με μια "gay αισθητική", έτσι και οι μουσικοί ή άλλοι συντελεστές του έργου έχουν το δικαίωμα να αρνηθούν να εκτελέσουν ή να συνδράμουν σε αυτή την αισθητική . Τα δικαιώματα στην ελευθερία έκφρασης ή και αντίδρασης στην όποια αισθητική (δια της αποχής) αφορούν όλες τις πλευρές και όχι μόνο τους "επαγγελματίες κατατρεγμένους". Οι μουσικοί αρνήθηκαν να παίξουν ένα έργο που κατά την γνώμη τους προσέβαλε την δική τους αισθητική και τις δικές τους αντιλήψεις και αυτό είναι δικαίωμά τους .
politis-x
10/03/2009 08:38
Αλλο ενα βραβειιο καφριλας& αγενειας πηρε το Νεοελληνικο λεφουσι. Αρχιζω πλεον και ανησυχω σοβαρα , οτι η χωρα αντι να πηγαινει μπροστα παει πισω με προορισμο τον πνευματικο Μεσαιωνα και οχι μονο.
Margie
10/03/2009 04:26
Καταρχήν το βασικότερο θέμα δεν είναι η ομοφυλοφιλία.

Το ζητούμενο σε αυτή την παράσταση ήταν πως δεν υπήρχε ενημέρωση στο τι πας να δεις. Όλα τα δελτία τύπου και τα επίσημα προγράμματα της Λυρικής μιλούσαν για την κλασσική ιστορία της Ρούσαλκα, την νεραιδα που ερωτεύεται έναν πρίγκηπα και γίνεται άνθρωπος για να βρεθεί κοντά αλλά που στο τέλος την προδίδει και μένει μετέωρη να πλανιέται και ο πρίγκηπας πεθαίνει.

Εδώ λοιπόν η σκηνοθέτρια -αντί για την Ρούσαλκα και με δική της πρωτοβουλία-έβαλε σαν κεντρικό πρωταγωνιστή τον Λουβοβίκο τον Β της Βαυαρίας με τις ομοφυλοφιλικές του τάσεις στην θέση του πρίγκηπα και την Ρούσαλκα σαν απεικόνιση της γυναικειας του φύσης.
Σα να λέμε πας να δεις την Άννα Βίσση και να σου εμφανίζεται ο Κουρκοιύλης να τραγουδήσει ως ομοφυλόφιλος αλλά και με την γυναικέια του πλευρά ως Άννα Βίσση.

Με λίγα λόγια το πρόβλημα είναι πως άλλο πήγαινες να δεις και άλλο έβλεπες γιατί δεν υπήρχε σωστή επίισησμη ενημέρωση από την Λυρική. ΄Αλλο η λογοκρισία και άλλο η ενημέρωση.
Με αυτή την λογική πολλοί πήραν τα παιδιά τους να δουν το παραμύθι και κανέις από το ταμείο δεν μπήκε στον κόπο να τους ενημερώσει.

Επίσης επειδή βρέθηκα στην πρεμιέρα της παράστασης, οι μουσικοί, οι ερμηνευτές, τα κοστούμια-αν και άσχετα- ήταν πολύ καλά!

Η σκηνοθεσία, οι φωτισμοί και η σκηνογραφία άτεχνη και επιφανειακή.

Νομίζω το θέμα είναι πως πέρα από ετεροόφυλους και ομοφυλόφυλους- που είναι αστείο να διαχωρίζουμε- ήταν μια άνευρη και ασύνδετη παράσταση που η Λυρική αμέλησε να επικοινώνησει σωστά με τα δελτία τύπου και τα προγράμματα που εξέδωσε έτσι ώστε το κοινό που ήθελε να πάει να δει να πήγαινε και το άλλο όχι.

Επίσης η άποψη των μουσικών είναι επίσης δικάιωματα τους και σαφώς ένα χαρτί πριν την παράσταση δεν επηρρεάζει εύκολα το κοινό που έχει πληρώσει και μπαίινει στην αίθουσα να δει την παράσταση...
Προσωπικά δεν είδα κανέναν να διαμαρτύρεται πριν την παράσταση ούτε να φεύγει...μετά έγινε ότι έγινε από το κοινό που ενημερώθηκε λαθεμένα για το ανέβασμα μιας αλλης όπερας που θα έπρεπε να λέγεται "Λουβοκίκος ο Β σε λιμπρέτο και μουσική Ρούσαλκα".
mitsos
09/03/2009 21:57
themi, sygharitiria gia ti stasi sou k edw k sti diamartiria. lypamai pou den imouna ekei na voithisw. kakws fygate pantws. eprepe na ginei kathistiki diamartiria mehri na afisoun ta fasistomoutra tis orhistras na anagnwstei to 3lepto keimeno sas. fysika, opoios einai eksw apo to hwro polla tragoudia leei. auto pou egine den tha perasei pantws....tha mas vreite mprosta sas koufales omofovikoi!
Θέμης Κατσαγιάννης
09/03/2009 20:29
Όοσν αφορά το κατά πόσον είναι φυσιολογική η ομοφυλοφιλία έχω να πω τα εξής Υπάρχουν ενδείξεις και αποδείξεις από το χώρο της γενετικής, της ψυχολογίας-ψυχιατρικής και της βιολογίας που δείχνουν ότι η ομοφυλοφιλία και η αμφιφυλοφιλία όχι μόνο είναι φυσιολογικές, αλλά και εξαιρετικά διαδεδομένες σε πολλές περιπτώσεις. Όλα ανεξαιρέτως τα θηλαστικά και η συντριπτική πλειοψηφία των ειδών αυτού του πλανήτη (πτηνά, ερπετά, ψάρια, έντομα, θηλαστικά κτλ) εμφανίζουν ομοφυλοφιλικές και αμφιφυλοφιλικές συμπεριφορές σε σταθερά ποσοστά. Σε κάποιες περιπτώσεις η ετεροφυλοφιλία είναι και η μειοψηφούσα σεξουαλική συμπεριφορά. Μάλιστα, ένα είδος πιθήκου είναι 100% αμφιφυλόφιλο και τυχαίνει αυτό το είδος να είναι πιό κοντά στον άνθρωπο γενετικά (98% ίδιο DNA). Τυχαίο; Έχει παρατηρηθεί, επίσης, ότι ανάμεσα σε ομοζυγωτικά δίδυμους (που έχουν ίδια γονίδια) η πιθανότητα να είναι ο ένας gay, αν είναι και ο άλλος είναι πολύ πιο αυξημένες απότι αν ήταν απλά αδέρφια ή άσχετοι μεταξύ τους. Να λοιπόν και τα γονίδια. Ας αναφέρω και ότι ο APA (Αμερικανική Ένωση Ψυχολόγων) από το 1973 έχει αποσύρει την ομοφυλοφιλία από τους επίσημους καταλόγους ψυχολογικών διαταραχών, αναγνωρίζοντας ότι τα στοιχεία που έβαλαν την ομοφυλοφιλία σε αυτούς τους καταλόγους προέρχονταν από προκατειλημμένες έρευνες και ερευνητές. Όλα αυτά θα έπρεπε να ήταν γνωστά σε όλους και όλες μέσα από την σεξουαλική διαπαιδαγώγηση που θα έπρεπε να παρέχεται στα σχολεία. Αλλά βλέπεται ορισμένοι αντιδρούν στην επιστημονική, αντικειμενική και αμερόληπτη μόρφωση των παιδιών. Οι ίδιοι που φοβούνται μήπως τα παιδιά δουν ένα φιλί μεταξύ αντρών στα πλαίσια μιας μυθοπλασίας. Όσο για την απόδοση των έργων, έχω να πω ότι με αυτά που γράφτηκαν θα έπρεπε να βλέπουμε αρχαίες τραγωδίες από άντρες ντυμένους γυναίκες στα αρχαία ελληνικά. Και να δούμε με την εκπληκτική παιδεία μας ποιός και ποιά θα καταλάβει. Από κει και πέρα οι gay είμαστε μια χαρά με τον εαυτό μας γι'' αυτό και αντιδρούμε στις διακρίσεις που υφιστάμερθα και πιστέψτε με είναι πολλές. Το να μην αντιδρούσαμε στις διακρίσεις θα έδειχνε ότι έχουμε χοντρό πρόβλημα. Άλλωστε το να κάθεσαι να τις τρως και να το βουλώνεις, μάλλον δείχνει πρόβλημα και όχι το αντίθετο. Από απλές μέχρι πολύ περίτεχνες είναι οι διακρίσεις. Κι εχουμε κι εμείς δικαίωμα να φαινόμαστε, όπως και κάθε άλλος άνθρωπος ισότιμα. Οι straight φαίνονται τόσο πολύ και επί τόσους αιώνες που κι όταν επιβάλλονται ετερό πρότυπα αυτό περνά απαρατήρητο. Οι ετεροφυλοφιλία (όχι μόνο ως σεξουαλικός προσανατολισμός) φαίνεται στα βιβλία, στις εφημερίδες, στα περιοδικά, στις διαφημίσεις, στο διαδίκτυο, στα έργα, στην τηλεόραση, στην εργασία, στα σχολεία, στο δρόμο, στα περζοδρόμια, στις παραλίες και γενικά σε κάθε χώρο όπου υπάρχουν άνθρωποι και ανθρώπινη δραστηριότητα. Δεν συμβαίνει το ίδιο και με την ομοφυλοφιλία παρόλο που θεωρητικά όλοι και όλες έχουν το ίδιο δικαίωμα προβολής, συμμετοχής στην οικονομική, κοινωνική και πολιτική ζωή του τόπου (αρ. 4 Ελληνικό Σύνταγμα) και παρόλο που η ομοφυλοφιλία στο ανθρώπινο είδος αποτελεί το 10% του γενικού πληθυσμού. Με τις πληροφορίες αυτές πολύ θα ήθελα να δω τί επιχειρήματα μπορεί να επικαλεστεί κανείς, για να μην φαίνεται ένα gay φιλί σε μια σκηνή.
απο στρειτ αλλα οχι κολλημενος
09/03/2009 20:24
να υποθεσω οτι στη επομενη διαμαρτυρια που θα γινει στην Λυρικη Σκηνη, θα βγουν μπροσταρηδες και οι καθαριστριες η θα περιοριστουμε μονο στους μουσικους?? Η πρεπει να φυσας τρομπονι για να εχεις αποψη επι του θεματος??
Stef
09/03/2009 18:01
@ Maki

de se piano file mou:

Ama de thelo tecni apo ton omoio mou (dil. allo ellina) epeidi ton theoro achristo tote me tin idia logiki tha eprepe na mi thelo na me kivernaei kai ellinas politikos!
Ligo zoriko senario!
αρκας
09/03/2009 17:49
διαφημιστικο τρικ ειναι μη μασατε!ολοι ξερουμε αλλωστε οτι οι περισσοτεροι της λυρικης ειναι καστρατοι!Σιγα που τους ενοχλησε κιολας.χαχαχαχα
Μακης
09/03/2009 17:44
ΚΑΚΟΜΟΙΡΗ ελληνα που θες και τεχνη απο τους ομοίους σου!
salo
09/03/2009 17:43
NΝΛ
ΟΛΑ σχεδόν απο ο,τι δείχνει η τηλεόραση είναι ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ. Και η 24ωρη βία, και ο πανσεξουαλισμός.
Το καλυτερο είναι να μην έχει κανείς τηλεόραση, τουλάχιστον μέχρι να ενηλικιωθούν τα παιδιά του, αλλά ελάχιστοι γονείς αντέχουνε τέτοια στέρηση...Σε λίγο θα εισπράττουμε ακόμα πιο αρρωστες κοινωνικές συμπεριφορές με τόσο σκουπίδι που προβάλλεται απο τις οθόνες , μικρές και μεγάλες.
Και βέβαια, δεν είναι καταδικαστέα κάθε σωματική επαφή μεταξύ ανδρών. Αλίμονο. Υπάρχουν διαβαθμίσεις, και αποχρώσεις διαθέσεων...

ροδανθος
09/03/2009 17:42
JustAnotherGoneOff,

πολυ σωστα τα λες. Αυτο ομως δεν θα πειραζει κανεναν, αρκει ο καστρατο που θα ειναι 100% ομοφυλλοφιλος λογω ελειψης ανδρογονων να μην το λεει οτι ειναι ομοφυλλοφιλος. Οσο δεν το λεει ολα ειναι ΟΚ και φυσιολογικα, χωρις καμμια αποκλινουσα συμπεριφορα. Οτι αποκλινει πρεπει να πεθαινει η να κρυβεται για να ειμαστε ολοι ιδιοι με καρμπον, στρατιωτες ετοιμοι για πολεμο.
nikos
09/03/2009 17:36
Re paidia, auta ta erga den exoun graftei gia kwlo-xwria opws h ellada! den exoun graftei gia potapous kai faltsous mousikous kai koino pou den exei paideiaa mousikh! exoun graftei gia allous topous pou "shkwnoun" texnh kai den shkwnoun tous bolemenous tou dhmosiou kai ton ka8e xwriati a3esto pou to paizei e3upnos fwnazontas mesa sth lurukh! as 3upnhsoume epitelous!
foreigner
09/03/2009 17:31
Οι συγκεκριμένοι "μουσικοί" απλώς είναι δημόσιοι υπάλληλοι του χειρίστου είδους και καλά θα ήταν κάποια στιγμή να διαλυθεί το αίσχους που αποκαλείται λυρική σκηνή και να επανασυσταθεί μια νέα όπερα, στελεχωμένη από νέους ανθρώπους που να πονάνε την τέχνη και να την υπερασπίζονται.
Ρεζίληδες...!
Γκόλφω
09/03/2009 17:05
φρανκ
τα είπες όλα!
<<φέρτε τη Στανίση πίσω και μια τζατζίκι στο 4
1>>
αι σιχτίρ Γιουνανιστάν!
JustAnotherGoneOff
09/03/2009 16:46
Αφού η Λυρική Σκηνή κόπτεται πως είναι θεματοφύλακας της οπερατικής παράδοσης και δεν ανέχεται μοντερνισμούς, πχ gay φιλιά μεταξύ ανδρών, ας τολμήσει να ζητήσει την επαναφορά του θεσμού των καστράτων. Αγόρια προεφηβικής ηλικίας που χειρουργούν τα γεννητικά τους όργανα για να μην αλλοιωθεί η φωνή τους. Παράδειγμα μεγάλου καστράτο ήταν ο Φαρινέλι. Αγαπάμε την όπερα και στηρίζουμε την παράδοση. Νισάφι. http://blog.teleologikos.eu
Stef
09/03/2009 16:31
@ Thomas

File Thoma to epitheto "fasistik-os, -i, o" distichos sto stoma tou neoellina simainei oti oi "alloi" eine enantion auton pou APAITEI o idios. Kai epeidi oloi apaitoun kati diaforetiko kai den tous kaigete karfitsa ean auto den simbibazete me to koino kalo (gia mena auto simainei "o megistos koinos paronomastis se mia koinonia") akougete pollakis. Echeis dikio legontas oti echei chasei tin apaisia simasia tou.

Pos kathoreizeis omos tin kalitechniki koinotita? ean ennoeis oti apoteleite apo tous 100 logou chari mousikous tis lirikis skinis esto kai ean oi 10 eine kata tou ergou tote vreiskonte se meiopsifia. Gia mena dimokratia seimainei oti autoi oi 10 EPITREPETE na provaloun ti gnomi tous alla "apagoreute" na prospathoun na tin EPIVALOUN (...dia vois).
Gia mena auto eine i asidosia!

To thetiko omos pou vlepo ego stin oli peristasi eine oti archeizei kai geinete koinonikos dialogos gia kapoia pragmata pou mechri simera ta vlepoume kathimerina giro mas, ta dechomaste meso ton MME, den mas aresoun kai gi` auto kleinoume ta matia mas... Ean den prosexoume kala kindineuoume na geinoume thima ligon epitideion!

Me ektimisi
Ο Βαντερερ
09/03/2009 16:16
Για το θωμα: ΜΑ ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΝ, με το ορο ομως οτι ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΚΟΙΤΑΞΟΥΝ να ΕΚΤΕΛΟΥΝ ΤΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΤΟΥΣ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ, δηλαδη την ανευ φαλτσων ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΘΕΣΕΩΝ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΑΝΑΛΟΓΙΑ ΤΟΥΣ, και αυτο ΟΠΩΣ ΤΟ ΕΠΙΘΥΜΕΙ Ο ΚΑΘ''ΥΛΗΝ ΑΡΜΟΔΙΟΣ: Ο Αρχιμουσκος που τους διευθύνει, ΠΟΛΛΩ ΔΕ ΜΑΛΛΟΝ ΟΤΑΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΓΝΩΣΤΟΣ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΩΣ ΚΑΤΑΞΙΩΜΕΝΟΣ. Και δεν μιλω για "διεθνη καριερα αλα Μανωλιδου", ετσι; Βοα ο κοσμος οτι οποιος τους ξεβολευει και τουσ πλακωνει στη δουλεια υφισταται τις συνεπειες της αμουσης εκδικητηκοτηας τους. Αυτο εγινε με τον Ωγκεν στον Τανχωυζερ, μαλλον αυτο εγινε και με τον Κυζλιν. Τα υπολοιπα ειναι, κατα πασα πιθανοτητα, (παλαιοημερολογιτικα) φυλλα συκης και προπετασματα (τεχερανικων) καπνων των εν πολλαις (μουσικαις) αμαρτιαις περιπεσοντων συνδικαλιστων.
ΒΑΓΓΕΛΗΣ
09/03/2009 16:11
ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ Ο ΚΑΘΕ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ ΝΑ ΕΡΜΗΝΕΥΕΙ ΟΠΩς ΘΕΛΕΙ ΑΠΟ ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΜΕΧΡΙ ΛΙΜΠΡΕΤΑ ΟΠΕΡΑΣ; ΚΑΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΡΩΤΗΘΟΥΜΕ: ΠΡΟΣ ΧΑΡΙΝ ΜΙΑΣ ΔΗΘΕΝ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΘΑ ΞΑΝΑΓΡΑΨΟΥΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ;
Ο Βαντερερ
09/03/2009 16:00
Μουσικη αναφορα θελετε; Μικρη ιστορικη αναδρομη λοιπον, για την αξιοκρατικη, "εθνικως και ηθικως ορθη" κρατουσα νοοτροπια στην κρατικοδιαιτη και αναξιοκρατικη ελληνικη μουσικη σκηνη:
Η νεαρη Μαριαννα Καλογεροπουλου (ναι ντε, Η Καλλας!) ΑΠΟΛΥΕΤΑΙ το 1944 απο την νεοσυστατη , τοτε ΕΛΣ, με την εξηγηση οτι η καλλιτεχνικη της αξια ηταν περιορισμενη, η συναδελφικη της συμπεριφορα αναρμοστη και η ηθικη της συμπεριφορα κατα τη διαρκεια της κατοχης επιληψιμη (διαβαζε: τσουλα των ιταλων!) Ενοχλουσε βεβαια, με το τελεντο της, τον επαγγελματισμο της και τα νειατα της, τους κυριους συαδελφους της και τις κυρατσες επαρχιακες πριμαντονες των αθηνων... Ε, πηγε η αχρηστη στο Μιλανο να ταισει κουτοχορτο τους ανιδεους ιταλους... Γνωστη η συνεχεια.
Παμε λιγο πιο πριν:
1933: μετα απο δεκα και πλεον χρονια αδιακοπης και σπαρακτικης προσπαθειας για το στησιμο ορχηστρων κλασσικης μουσικης, αδιακοπες συναυλιες παντου, θριαμβευτικα ρεσιταλ και συναυλιες στην αλλοδαπη, αρκετες πρωτοποριακες και καθολου ευκολες η ευπεπτες μουσικες συνθεσεις, ο Δημητρης Μητροπουλος εκλεγεται παρεδρο μελος της Ακαδημιας Αθηνων, και αυτη νεοσυστατη τοτε: Μια βδομαδα μετα, η Ενωση Ελληνων Μουσουργων, με πρωτο πρωτο τον προεδρο, "εθνικο συνθετη" Καλομοιρη, πληρωνει καταχωρηση σε ολες της εφημεριδες οπου καταγγελει την εκλογη ως μη συναδουσα προς τον "εθνικο σκοπο" της Ακαδημιας: Να στηριζει και προβαλλει "Εθνικη μουσικη" και "εθνικους" συνθετες. Και με ευσχημο αλλα σαφεστατο τροπο, κραζει και το "κουσουρι" του Μητροπουλου, καθως και τους "ιδιοτυπους ερωτικους στιχους του κ.Καβαφη που τον εμπνεουν" Υπογραφη: Καλοιμοιρης και Σια. Ο κουσουρλης και αντεθικως συθετων, πηρε, λιγο μετα, τον ορειβατικο του σακκο και πηγε να πουλησει μοντερνιες και πουστιες στην Μιννεαπολι, στην Φιλαρμονικη της Ν. Υορκης (επι δεκαετια μονιμος αρχιμουσικος και καλλ. διευθυντης) και στη Μετροπολιταν οπερα. Οι ''εθνικοι" που τον εκραξαν και τον εξευτελισαν του εγλειφαν επισταμενως, αντε να μην πω τι, για να τους εκτελεσει τις "εθνικες" τους συνθεσεις. με τους αμερικανους μουσικουσ του. Οποτε το τολμησε, εισεπταξε χλευασμο για την ποιοτητα των συνθεσεων απο τουσ διεθνεις κριτικους της Εσπεριας. Και καμμια αναγνωριση η ευγνωμοσυνη οικαδε...

ΑΝ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΔΕΝ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΚΑΤΙ, Η ΔΕΝ ΣΑΣ ΠΕΙΘΟΥΝ, ας ρωτησετε ΠΩΣ ΟΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΕΣ της ορχηστρας της ΕΡΤ "τελειωσαν" - και μιλω απολυτως κυριολεκτικα- τον, μετα τον Μητροπουλο, μεγιστο διεθνη ελληνα αρχιμουσικο Μιλτιαδη Καρυδη.
Δεν συγχωρουνται στην Ελλαδα, ουτε το ταλεντο, ουτε η σκληρη δουλεια, ουτε η αξιοπρεπεια ουτε η διεθνης διακριση. Φτουρανε οι δημοσιοσχεσιτες "κουνοξυλλακηδες" και οργανοπαιχτες, και οι συνδικαλισμενοι αναξιοκρατες, αγραμματοι χωριατες (τεχνικοι της μουσικης και μαλιστα μετριοι, αλλα οχι καλλιτεχνες) τυπου Μαυροματη, του συνδικατου των μουσικων τησ ΕΛΣ...
Stef
09/03/2009 15:59
Kai pali kapoioi fernoun to idio epeicheirima: "Ma na min ekfrasoun ti gnomoi tous oi mousikoi (stin prokeimeni periptosi, soublatzides, nekrothaftes klp se alles) pou echoun mia empeiria dekaetion?". Na tin ekfrasoun alla ochi eis varos kapoion allon! Asxeto to ean autoi oi alloi eine omofilofiloi, etaires, allodapoi, kiklopes kai oti allo. Giati o mousikos eine ekei gia na paixei MOUSIKI ochi gia na krinei. Den ton pleirono ego san forolougomenos gia na mou pei ti eine sosto kai euprepes kai ti ochi. Parte to champari pleon oti to na prospathei kathe enas na EPIVALEI ti gnomi pou ton SYMFEREI einai fasismos.

Ap` tin alli meria den kreivo omos tin aganaktisi mou kai gia tin authairesia kapoion eikastikon sto na prospathoun mesa apo ti douleia tous na perasoun dikes tous ideologies. Kai auto to paradeigma peftei exisou stin epivoli apopsis pou anefera parapano.

Lisi iparchei. Eneimerosi. Sto pleiroforiako filladio gia to ergo kai sti diafimisi tou na anaferete: "Ergo tade se eleutheri apodosi tou XY". Gia na min pereimeno to original ergo alla mia paralagi pou s` auti as kanei oti thelei o XY eikastikos. Mporo na psaxo kai na matho an i douleia tou sigkekreimenou me ekfrazei i ochi. An mporo na paro ta paidia mou stin parastasi i ochi.

Telika o neoellinas den xerei kanena allo tropo kritikis ektos tou en psichro omadikou ex apostaseos anonimou jioucharismatos. Meta apo 24 ores fisika ola echoun xechastei kai i katastasi paramenei i idia.
salo...
09/03/2009 15:54
Ιων δεν ξέρω τι σου κάνουν οι άλλοι , εγώ πάντως σε αγαπάω! :-)
mitsos
09/03/2009 15:52
twra pou to skeftomai...mipws i ratsistiki drasi twn palaiosyndikalistwn tis lyrikis itan enas tropos na dilwsoun tin syndikalistiki tous yparksi, hrisimopoiwntas ta pio syntiritika, fasistika antanaklastika kai proshimata? mipws niwsane to syndikalistiko tsifliki tous na apeileitai apo mia autonomi, eleutheriaki syndykalistiki drasi opws i proigoumeni katalipsi? kai ti einai autes oi agrammates, atalantes metriotites hwris to syndikalistiko tous hwrafaki?
kai o adolfos hitler strafike kata twn evraiwn gia na edraiwsei tin tyrrania tou. o fasismos allwste einai i antanaklastiki antidrasi tou agrammatou, anaksiou mikroastou. mikra hitlerakia syndykalistopateres sti lyriki. se ena hwro tehnis.
Apollwna, thee tou iliou k tis ideas tou fwtos (p elege k i ellinoprepis gkomena kali wra stin olympia), de rihneis kata dwthe kamia fwtia na mas kapseis?
ΝΝΛ
09/03/2009 15:47
"Το ζήτημα με τις θεατρικές παραστάσεις είναι οτι μπορούν να τις δούν και παιδιά, στα οποία δεν έχει στερεωθεί η υγιής ροπή της ψυχής ακόμη, και κατά τούτο, δεν είναι φρόνιμο, να τους δίνονται -και μάλιστα με ωραίο τρόπο-μη επιθυμητά ερεθίσματα." Στην κοινωνία μας το ανδρικό φιλί δεν πρεπει να το βλέπου τα παιδιά μας... Αλλά η βία που προβάλεται σε όλα τα κανάλια όλες τις ώρες και μέρες δεν μας πειράζει. "υγιής ψυχική ροπή" μη "επιθυμητά ερεθίσματα"? Τι είναι αυτά? Το να φιλιούνται δυό ανθρωποι είναι μή επιθυμητό ενώ αν έδερνε ο ένας τον άλλο, ή αν έκλεβε ο ένας τον άλλο, τον υπονόμευε, του εσκαβε το λάκο, του πήδαγε τη γυναίκα, τον σκότωνε, τού έχωνε τη μούρη στα σκατά, θα ήταν υγιές και επιθυμητό. Εχετε αναλογιστεί ότι η μόνη "φυσιολογική" επαφή μεταξύ δυό ανδρών εχει να κάνει με βία? Γιατί είναι φυσιολογικό να κλωτσάει ένας άνδρας τα .... του άλλου αλλά αν τον φιλάει ή του χαιδευει τα μαλλιά είναι "μή επιθυμητό ερέθισμα" για τα παιδιά μας?
φρανκ
09/03/2009 15:38
Ειχαμε μια φαγουρα τι εγινε στη Λυρικη του Γιουνανισταν..Γιατι δεν το κλεινουν το ρημαδι? Οι νεοΤουρκοελληναραδες μονο απο τσιφετελια και κομπολογια καταλαβαινουν. 400 χρονια παιδειας ειναι αυτα. Να πανε χαμενα? Φερτε τη Στανιση πισω και μια τζατζικι στο 4! Να το πουμε και κομψα για να το καταλαβουν τα χανουμακια: αι σιχτιρ Mitsos
Θωμάς
09/03/2009 15:27
Η Λυρική θα βρει όπως μπορεί τις ισορροπίες της. Εκείνο που είναι ανησυχητικό σε δημόσιο επίπεδο είναι ότι πως αν κάποιος δε στηρίζει την ασυδοσία, η αυτόματη λαϊκίστικη αντίδραση είναι ότι πρόκειται για φασιστική λογοκρισία. Πάρα πολύ εύκολα πετιέται αυτή η λέξη, και έχει χάσει την αξία της. Δεν έχουν το καλλιτεχνικό δικαίωμα μουσικοί που έχουν εμπειρία πολλών δεκαετιών να διαμαρτυρηθούν για μια αλλοίωη που - όπως φαίνεται - δε γίνεται αποδεκτή από την καλλιτεχνική κοινότητα; Γιατί όχι;
ιων
09/03/2009 15:24
προς κ. Νικολο και κ. Σαλο

Στο γιουνανισταν είσαι ότι δηλώσεις και δηλώνεις ό,τι είσαι. Απόψεις περί ναρκισισσμού, μύγες, ομοφυλοφιλία και νεκροφιλία και τρίχες κατσαρες είναι πραγματικά αισχρές. Προτού εκφράσετε τον εσωτερικό σας οχετό με ψυχολογίστικες απόψεις του αισχίστου είδους, που στον πολιτισμένο κόσμο ενδημούν πλέον μόνο σε νεοναζιστικές οργανώσεις, ανοίξτε ένα ρημάδι βιβλίο και ξεστραβωθείτε από την αγραμματοσύνη σας. Βέβαια πριν ανοίξετε βιβλίο, καλό θα ήταν πρώτα να ανοίξετε την καρδια σας. που δεν έχετε.
ντροπή και αίσχος σε αυτή τη άμοιρη ηλιόλουστη χώρα που τη μαγαρίζουν τα ανθρωπόμορφα κτήνη που λέγονται νεοέλληνες.
den eimaste kala
09/03/2009 15:21
Stin arxi nomiza oti diavaza eidisi apo ta diethni gia tin Texerani...
ροδανθος
09/03/2009 15:20
Νομιζω οτι καποιοι ανθρωποι εχουν μπλεξει στο μυαλο τους το φυσιολογικο και το επιθυμητο. Το φυσιολογικο ειναι οτι το λιονταρι ειναι ενα αιμοσταγες ζωο γιατι ειναι σαρκοφαγο. Το επιθυμητο ειναι το λιονταρι να μην σκοτωνει την ζεβρα γιατι μας αρεσει η ζεβρα η οποιοδηποτε αλλο θυραμα του που θεωρουμε πανεμορφο. Αποφασιζουν ορισμενοι να κλεισουν τα ματια στην σκηνη της επιθεσης του λιονταριου. Ειναι σωστο αυτο? πρεπει να επιβαλλουν και σε ολους τους αλλους να κλεινουν τα ματια και να μην μιλαν για το θεμα? Το φυσιολογικο ειναι λοιπον οι ομοφυλλοφυλοι να υπαρχουν μιας και πολυ απλα αν καποιος ανδρας εχει μια γεννετικα μειωμενη παραγωγη ανδρογονων θα γινει 100% ομοφυλλοφυλος. Εφοσον λοιπον συμβαινει αυτο σε εκατομμυρια ανθρωπους σε ολο τον κοσμο και δεν τους οδηγει στον θανατο ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ. Επισης μιας και δεν μπορουμε να το αλλαξουμε το κανει ακομα πιο φυσιολογικο. Σαν φυσιολογικο γεγονος υπαρχουν πολλες αναφορες ομοφυλλοφιλιας κυριως στην αρχαια Ελλαδα. Τωρα αν ειναι επιθυμητο ειναι θεμα που δεν αφορα την παρουσιαση του σε ενα εργο τεχνης. Αλλωστε το αν ειναι επιθυμητο δεν αφορα κανεναν γιατι ειναι προσωπικο θεμα το τι κανει ο καθενας στο κρεβατι του. Τωρα οσον αφορα το επιχειρημα του οτι χρειαζεται προειδοποιηση αν η οπερα θα εχει μοντερνα η κλασικη σκηνοθεσια ειναι γελοιο. Με την ιδια λογικη θα πρεπει να αναφερεται ποσο μοντερνο ειναι κατι. Με την ιδια λογικη επισης θα πρεπει να αναφερεται στην εισοδο ποσο κλασικη ειναι μια ροκ μπαντα. Θα πρεπει να γραφουν στην εισοδο για παραδειγμα. "Δεν θα παιξουμε με ηλεκτρικες κιθαρες οπως συνηθως αλλα με ακουστικες και το προγραμα δεν θα ειναι μοντερνο αλλα πιο κλασικο". Αν καποιος ειναι τοσο ηλιθιος να δινει τα λεφτα του χωρις να διαβασει μια κριτικη πριν παει να δει κατι δεν φταιει ο σκηνοθετης. Αν τωρα θελει να παει στην πρεμιερα παντα υπαρχει ο κινδυνος να μην ειναι της αρεσκειας το θεαμα. Αυτα ομως ισχυουν εδω και αιωνες. Δεν μπορω να καταλαβω τι θελουν να πετυχουν ορισμενοι ... να αλλαξουν την φυση και οτιδηποτε γινεται φυσιολογικα? Απο τωρα λοιπον θα πρεπει να σταματησουμε αναφορες στην ομοφυλοφιλια σε αντιθεση με αυτο που φυσιολογικα γινεται εδω και αιωνες σε αυτην την χωρα και κατα ενα παραξενο τροπο οι καλλιτεχνες θα πρεπει να εκδιδουν προειδοποιησεις για το ποσο μοντερνο ειναι κατι. Μηπως πρεπει να φωναξουμε και την αστυνομια να επιβαλλει τα παραπανω?
ροδανθος
09/03/2009 15:20
Νομιζω οτι καποιοι ανθρωποι εχουν μπλεξει στο μυαλο τους το φυσιολογικο και το επιθυμητο. Το φυσιολογικο ειναι οτι το λιονταρι ειναι ενα αιμοσταγες ζωο γιατι ειναι σαρκοφαγο. Το επιθυμητο ειναι το λιονταρι να μην σκοτωνει την ζεβρα γιατι μας αρεσει η ζεβρα η οποιοδηποτε αλλο θυραμα του που θεωρουμε πανεμορφο. Αποφασιζουν ορισμενοι να κλεισουν τα ματια στην σκηνη της επιθεσης του λιονταριου. Ειναι σωστο αυτο? πρεπει να επιβαλλουν και σε ολους τους αλλους να κλεινουν τα ματια και να μην μιλαν για το θεμα? Το φυσιολογικο ειναι λοιπον οι ομοφυλλοφυλοι να υπαρχουν μιας και πολυ απλα αν καποιος ανδρας εχει μια γεννετικα μειωμενη παραγωγη ανδρογονων θα γινει 100% ομοφυλλοφυλος. Εφοσον λοιπον συμβαινει αυτο σε εκατομμυρια ανθρωπους σε ολο τον κοσμο και δεν τους οδηγει στον θανατο ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ. Επισης μιας και δεν μπορουμε να το αλλαξουμε το κανει ακομα πιο φυσιολογικο. Σαν φυσιολογικο γεγονος υπαρχουν πολλες αναφορες ομοφυλλοφιλιας κυριως στην αρχαια Ελλαδα. Τωρα αν ειναι επιθυμητο ειναι θεμα που δεν αφορα την παρουσιαση του σε ενα εργο τεχνης. Αλλωστε το αν ειναι επιθυμητο δεν αφορα κανεναν γιατι ειναι προσωπικο θεμα το τι κανει ο καθενας στο κρεβατι του. Τωρα οσον αφορα το επιχειρημα του οτι χρειαζεται προειδοποιηση αν η οπερα θα εχει μοντερνα η κλασικη σκηνοθεσια ειναι γελοιο. Με την ιδια λογικη θα πρεπει να αναφερεται ποσο μοντερνο ειναι κατι. Με την ιδια λογικη επισης θα πρεπει να αναφερεται στην εισοδο ποσο κλασικη ειναι μια ροκ μπαντα. Θα πρεπει να γραφουν στην εισοδο για παραδειγμα. "Δεν θα παιξουμε με ηλεκτρικες κιθαρες οπως συνηθως αλλα με ακουστικες και το προγραμα δεν θα ειναι μοντερνο αλλα πιο κλασικο". Αν καποιος ειναι τοσο ηλιθιος να δινει τα λεφτα του χωρις να διαβασει μια κριτικη πριν παει να δει κατι δεν φταιει ο σκηνοθετης. Αν τωρα θελει να παει στην πρεμιερα παντα υπαρχει ο κινδυνος να μην ειναι της αρεσκειας το θεαμα. Αυτα ομως ισχυουν εδω και αιωνες. Δεν μπορω να καταλαβω τι θελουν να πετυχουν ορισμενοι ... να αλλαξουν την φυση και οτιδηποτε γινεται φυσιολογικα? Απο τωρα λοιπον θα πρεπει να σταματησουμε αναφορες στην ομοφυλοφιλια σε αντιθεση με αυτο που φυσιολογικα γινεται εδω και αιωνες σε αυτην την χωρα και κατα ενα παραξενο τροπο οι καλλιτεχνες θα πρεπει να εκδιδουν προειδοποιησεις για το ποσο μοντερνο ειναι κατι. Μηπως πρεπει να φωναξουμε και την αστυνομια να επιβαλλει τα παραπανω?
gk
09/03/2009 15:15
MP: Δεν το επιδοκιμαζω. Αλλα πλεον παντου ομοφιλοφιλους βλεπουμε και ακουμε. Αν ήταν φυσιολογικοι και τα ειχαν βρει με τον εαυτο και τη διαφορετικοτητα τους δεν θα μας επιδυκνυαν το σεξουαλικο προφιλ τους Apantisi: eimai omofulofilos k eho megalosei vlepontas tainies k theatra gia str8, akougontas tragoudia gia str8 k diavazontas vivlia gia str8, ola auta anamesa se str8 koinonies. thes na mou kaneis tin hari k na katalaveis pos uparhoun k merikoi pou einai gay kai, nai, prepei na ehoun to meridio tous stin ekrprosopisi? episis, den einai pos de ta ehoume vrei me ton eauto mas alla o kathenas hrisimopoiei ta mesa tou (oi kalitexnes tin texni) na provaloun idees/apopseis/ staseis klp. k oi gay einai logiko na provaloun kati analogo. telos, ti aidies einai autes peri mikron mathiton? eleos mesaionas. megalosa vlepontas str8 filia, egina str8? ohi! imarton. kati tetoio tha itan adianoito sto eksoteriko. mia zoi piso.
mitsos
09/03/2009 15:12
diladi olo auto egine epeidi 2 antres filithikan s ena theatro? He*** i forada st alwni. Ftina proshimata. Mallon prokeitai gia mia ekdilwsi omofovikou misous apo kapoious eterosexistes ratsistes ypallilous tis lyrikis, akrivws giati i opera einai kat eksohin morfi tehnis pou aresei stous omofylofilous.Einai diladi enas rouketoeidis emetos twn ypallilwn tis lyrikis pros to idio tous to koino. en oligois, diaforoi talimpan agrammatoi kafroi neoellines dioristikan sto dimosio san mousikoi k kouvalisan tin kafrila tous mazi tous. entelws alithina neoelliniko. to gegonos oti mporeis na eisai 30 hronia omofovikos ratsistis agrammatos kafros kai na dilwneis kalitehnis se dimosio idryma tehnis, profanws mono sto elliniko dimosio mporei na symvei.
Ioannis Georgas
09/03/2009 15:04
Ftanei pia! Pros Theou!
Kapou prepei epi telous na travihtei mia grami.
Harin tis" tehnis" O kathe skinothetis allazei senaria, allazei libreta, diastrevlonei akoma kai afti tin Istoria kai diaskevazei to "story" (sygnomi gia tin aglikoura) synfona me ti psyhoseksoualiki tou ropi. Kaka ta psemata ean thlei kapios na perasei ti gnomi tou se kati tha hrisimopioisei eite to theatro eite to kinimatografo kai pantote ti tileorasi. Tora valane heri kai stin opera. Sti periptosi tis Rousalka gia na perasei to mynima tous eipan oti boroun na to doun kai paidia. Pio efkola kaneis trypa sto zymari para sto psomi.Efhomai na antilamaneste ti enoo. Orismenoi fileleftheroi dieriksanto ta imatia ton gia ti symperifora ton mousikon legondas oti prosevale tin eleftheria tis ekfrasis. Ekeinoi de pou keinoun ta inia trivoun ta heria tous
me efharistisi. To kako einai oti ama sikoseis to kefali kai fonakseis se lene agroiko, anatoliti, talimpan, homeini kai lian epieikos opisthodromiko. ti allo na pei kaneis?
Yiannis N.Y. U.S.A.
dimitriou
09/03/2009 14:53
Τι ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ από τους αριστεριστές ψευτοκουλτουριάρηδες!!! Επί μέρες ανεχόμασταν καλλιτεχνικά μοιράκια (σπουδαστές σχολών) να κατεβάζουν παραστάσεις, να κλείνουν την Λυρική κλπ. Και μιλούσαν όλοι για τον προοδευτισμό των νέων. Και όταν μουσικοί με πλέον 30 χρόνων εκπαίδευση και θητεία στην μουσική και στην Λυρική σκηνή αποφάσιαν να μοιράσουν μια προκύρηξη με τις θέσεις τους κάποιοι ΥΠΟΚΡΙΤΕΣ αριστεριστές ενοχλήθηκαν!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Διυλίζουν τον κώνωπα και καταπίνουν την κάμηλο. Και λίγα έκαναν οι μουσικοί της Λυρικής. Είχαν κάθε δικαίωμα να προειδοποιήσουν τους θεατές για αυτή την βάρβαρη αλλοίωση του έργου. Και κάτι ακόμα ΥΠΟΚΡΙΤΕΣ. Εάν ήταν έργο του Χατζιδάκι ποιος θα τολμούσε να το αλλοιώσει χωρίς να τον "κράξει" όλοι η μουσική κοινότητα;;; Και κανείς δεν θα έλεγε τίποτα!!
Ο Βαντερερ
09/03/2009 13:45
@ ΜΡ
μαλλον κατι μπερδευετε, φιλτατε: Το προβλξμα ΔΕΝ ειναι η σκηνοθετικη αποψη καθ''εαυτη, ειναι η αντικαλλιτεχνικη, αναρμοδια και υποκτιτικη συμπεριφορα των μουσικοπατερων της ορχηστρας, που ξεφτελιζουν τη δουλεια τους ακομα και ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΠΑΙΖΟΥΝ, χωνονται εκει που δεν τους σπερνουν για να πατσισουν και γω δεν ξερω τι με τους εργοδοτες τους, και παρουσιαζονται αντδρωντες με μεθοδους "αγανακτησμενων πολιτων"- ο νοων νοειτο.

Απο εκει και περα: σε ποια "τεχνικα" προβληματα αναφερεστε, που επεφερε η απομακρυνση του Καρυτινου; Για εξηγηστε μας και μας που τα χασαμε...
Οσον αφορα στο περιεχομενο των παραστασεων τωρα. Μαλλον δεν παρακολουθειτε τι συμβαινει εδω και 50 χρονια στο χωρο τησ οπερατικης σκηνοθεσιας. Αν το κανατε, θα γνωριζατε οτι οι "αναθεωρητικες" "προκλητικες" "παραλογες" σκηνοθετικες προτασεις ειναι μαλλον ο κανονας παρα η εξαιρεση. ΟΛΟΙ ανεξαιρετως οι μεγαλοι μουσικοι, αρχιμουσικοι και τραγουδιστες εχουν συμβαλλει σε αντιστοιχεσ παραστασεις ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΠΑΝΤΟΤΕ ΚΑΙ ΠΑΝΤΟΥ ΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΕΚ ΤΟΥ ΤΕΛΙΚΟΥ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΚΑΙ ΑΙΣΘΗΤΙΚΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ ΩΣ ΣΥΝΟΛΟ, και οχι με κραυγες και ψιθυρους. Και σχεδον ποτε δεν σαμποταρονται απο τους αναρμοδιους εκτελεστες της "πηγαδας", καθηκον των οποιων ειναι να υπηρετησουν οσο καλυτερα μπορουν, την αποψη του αρχιμουσικου που τους διευθυνει την δεδομενη στιγμη, του σκηνοθετη που συλλαμβανει την παρασταση και αναλαμβανει τη ευθυνη, και του εκαστοτε καλλιτεχνικου διευθυντη που την παραγελλει. Για δοκιμαστε να βγαλετε γλωσσα στον προισταμενο σας, κατα την εκτελεση των καθηκοντων σας (συννομη , εννοειται πρεπει να ειναι η παραγγελια που σας διδεται)... Θα αφησετε τους μπετατζηδες να εκετεσουν τα σχεδια του σπιτιου σας, για να παρουμε ενα γραφικο παραδειγμα...
Για τον κ. Καρυτινο τωρα: Τον "αψογο" αυτον διοικητη. (τα μουσικα του ταλαντα δεν θα τα κρινω εδω ή δημοσιως, αν και εχω και τη παιδεια, και την πειρα να το κανω: Δεν ενδιαφερουν παρα εμενα και μονο, και ταυτιζονται με τα προσωπικα μου γουστα). Σας πληροφορω οτι ο Καρυτινος καταδικαστηκε ΔΙΣ σε αστικα δικαστηρια (πρωτοδικειο και εφετειο) για κλοπη πνευματικης ιδιοκτησιας : σε αποζημιωση του αιτουντος καλλιτεχνη που ειχε συλλαβει το νεο (και εντελως προσκαιρο) σημα της ΕΛΣ). Και στα ποινικα δικαστηρια, αφου καταδικαστηκε πρωτοβαθμως, προτιμησε να συμβιβαστει πριν την εκδοση της αποφασεως στο εφετειο, αποζημιωνοντας και παλι τον καλλιτεχνη.
Τελος, ως ενημερωμενος θεατης με αποψη που ειστε, γνωροζετε εκ των προτερων σκηνοθετες και μουσικους και αποφευγετε αυτες τισ προτασεις που ενδεχομενως θα σας σοκαρουν. Μην μας ζητατε ομως των υπολοιπων να συμππαξουμε, στο ονομα της παραδοσης, σε παραστασεις-μουσεια, οπου οι αρχαιοι τραγικοι θα ερμηευονται "αντιπροσωπευει μια εποχη, δεν ειναι μοντερνο θέατρο" για να σας αντιγραψω: Τραγωδιες με κοθορνους, μασκες και αρρεν προσωπικό; Οπερες με αυθεντικους ευνουχους καστρατους; Βαγκνερ με φοραδες επι σκηνης; Ακομα και εσεις βλεπετε το ατοπο. Τα μεγαλα εργα, σε ο,ποιον τομεα και αν ειναι, επιδεχονται, κυριως λογω της διαχρονικοτητας και της μεγαλοσυνης τους, πολλες διαφορετικες προτασεις ερμηνειας, αλλες καλες, αλλες ερεθιστικες, αλλες ατοπες και γελοιες... Ετσι ειναι η σοβαρη σκηνικη και μουσικιη τεχνη, οπου γης!!!

ΥΓ: Ελατε τωρα που βέπετε παντου ομοφυλοφιλους! Τοση ανασφαλεια νιωθετε για τον ανδρισμο σας (η την θηλυκοτητα σας) που στο παραμικρο τρεχετε να προστατευσετε το...απευθυσμενο σας και αυτο των συμπολιτων σας απο το ονειδος;
Dimitrios
09/03/2009 13:40
ΟΥΣΤ ΡΕ ΑΡΡΩΣΤΑ ΠΛΑΣΜΑΤΑ!ΟΥΣΤ!ΠΑΝΤΟΥ ΕΧΕΤΕ ΦΥΤΡΩΣΕΙ...ΚΑΝΤΕ ΟΤΙ ΚΑΝΕΤΕ ΑΛΛΑ ΜΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΤΕ ΝΕ ΜΑΣ ΕΠΙΒΑΛΕΤΕ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ!!!!ΑΙΣΧΟΣ!ΘΕΛΕΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΥΙΟΘΕΤΗΣΕΤΕ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ!!!!!ΓΙΑΤΙ?ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ?????ΦΤΟΥ ΣΑΣ...ΞΕΦΤΙΛΕΣ...ΜΗΔΕΝΙΚΑ.-
Pk
09/03/2009 13:32
Rodanthe symfwnw apoluta me ayta pou eipes! Na ksekatharisw oti den eimai guy alla sumfwnw oti oi guy pou kai autoi plhrwnoun me tous forous tous th lyrikh exoun to dikaiwma na provaloun th fush tous. Tha diafwnhsw me ton omofobiko MP sto oti oi guy prospathoun na provlhthoun epeidh den ta exoun kala me tous eautous tous. Opws kai oi eterofiloi filame o enas ton allo epi skhnhs, to idio dikaiwma exoun kai oi guy! Pou to parakseno dhladh? 8a ftiaksoume pote ena kosmo xwris guy? Oi xwris eterofilous? Oi xwris atheous kai theistes? Ola einai meros ths an8rwpinhs fushs!
Κώστας Α.
09/03/2009 13:18
Το επιχείρημα ότι μπορεί να δουν την παράσταση παιδιά κλπ δεν στέκει. Ας χαρακτηριστεί η παράσταση κατάλληλη για άτομα άνω των 18.

Κατά τα άλλα, πα΄ρ''ότι δεν συμφωνώ με το πλασάρισμα της ομοφυλοφυλίας ως φυσιολογικής κατάστασης, διαφωνώ κάθετα με τέτοιου είδους παρεμβάσεις που μας φέρνουν πιο κοντά στην Τεχεράνη απ''ότι στην ευρωπαική δύση.

Αν μη τι άλλο δίνεται βήμα και σε κάθε είδους βαλλιανάτους να κάνουν την προπαγάνδα τους ...
Νίκος Λαμπούδης
09/03/2009 13:12
Ας πάνε στο ΚΛΟΥΒΙ ΜΕ ΤΙΣ ΤΡΕΛΕΣ όλοι τους,
ανώδυνα, ειρηνικά και mainstream
ροδανθος
09/03/2009 13:05
Εφοσον λοιπον οι μουσικοι σε μια ορχηστρα εχουν λογο για την σκηνοθεσια, το λιμπρετο, και τελικα αν κατι θα πρεπει να παιχτει η οχι στην Ελλαδα τοτε δεν χρειαζομαστε ολους του υπολοιπους σκηνοθετες, μαεστρους, καλλ. διευθυντες κλπ. Ας ανεβαζουν μονοι τους τα εργα και μετα να δουμε ποιος θα τους βλεπει. Δηλαδη αμα σε μια ταινια αποφασισει ο σκηνοθετης να βαλει δυο ηρωες να κανουν κατι που δεν συμφωνει ο καμεραμαν, τοτε ο καμεραμαν εχει το δικαιωμα να εκδωσει ανακοινωση εναντιον του σκηνοθετη? Τι θελουν δηλαδη οι μουσικοι εκει να παιζονται τα παντα οπως παιζοταν 100-200 χρονια πριν? Να μας δηλωσουν λοιπον αν στοχος της ορχηστρας ειναι η καλλιτεχνικη δημιουργια η η λαογραφια. Αν στοχος τους ειναι η λαογραφια δηλαδη η ακριβης αναπαραγωγη μιας καλλιτεχνικης δημιουργιας οπως ακριβως αυτη ελαμβανε μερος σε καποια χωρα και στιγμη τοτε ας μετονομαστει απο "Λυρικη" σε λαογραφικο συλλογο. Το εχουμε αυτο το προβλημα και με το ρεμπετικο στην συγχρονη Ελλαδα. Ο Μ. Χιωτης εχει σφαγιαστει απο δεκαδες χιλιαδες Ελληνες γιατι δεν επαιζε μπουζουκι οπως ακριβως παιζοταν αυτο πριν απο 200 χρονια. Μα ο ανθρωπος δεν εκανε λαογραφια ηθελε να φτιαξει κατι καινουργιο με λατινοαμερικανικους ρυθμους και μπουζουκι. Ειτε μας αρεσει ειτε οχι αυτη ειναι η καλλιτεχνικη δημιουργια, ο εμπλουτισμος και η αλλαγη των συνηθισμενων πρακτικων, φορμων και νορμων. Αρα λοιπον εφοσον η "Λυρικη" δεν κανει λαογραφια το επιχειρημα της αλλαγης του λιμπρετου ειναι αστοχο. Εφοσον δεν ειναι αυτο το προβλημα, τι απομενει? Αυτο που απομενει ειναι η ομοφυλλοφιλικη σκηνη. Αρα λοιπον ουσιαστικα η Λυρικη σκηνη μας δηλωνει οτι καποιοι μουσικοι της αρνουνται να παιξουν εργα που εχουν αναφορες στην ομοφυλλοφιλια. Εφοσον λοιπον ειναι ετσι να μας ανακοινωσουν και τι αλλο αρνουνται να παιξουν. Αν δηλαδη καποιος γραψει ενα συγχρονο ορχηστρικο εργο για τους λαθρομεταναστες θα δεχθουν να το παιξουν? Αν καποιος γραψει ενα ορχηστρικο εργο για τον φασισμο-εθνικισμο-ρατσισμο στην Ελλαδα θα το παιξουν? Αρα λοιπον εχουμε μια λυρικη σκηνη που πληρωνεται απο τους φορους που πληρωνουν και χιλιαδες ομοφυλλοφιλοι αλλα ουτε αναφορα δεν επιτρεπεται σε αυτους. Εχουμε λοιπον μια λυρικη σκηνη οπου αρνειται να παιζει διαφορα εργα που θιγουν καποια κοινωνικα θεματα. Πως ειναι δυνατον να εχεις καλλιτεχνικη δημιουργια οταν δεν αγγιζεις κοινωνικα θεματα που απασχολουν την κοινωνια? Αυτα ειναι πραγματικα απαραδεκτα και δεν μπορει να γινονται. Επισης σαν λατρης της μουσικης και της κλασικης μουσικης ιδιαιτερα θα ηθελα να πω κατι αλλο. Ο Ελλ. λαος δεν πρεπει να θεωρει οτι επειδη καποιος ειναι μεγαλος μουσικος, η επειδη γνωριζει αρχαια Ελληνικα, η επειδη εχει καποιες ικανοτητες εντυπωσιακες ειναι και προοδευτικος ανθρωπος που μπορει να δωσει μια ωθηση στην κοινωνια ετσι ωστε να κανει την ζωη μας καλυτερη. Ας μαθουμε να εκτιμουμε τους ανθρωπους για αυτο που ειναι και οχι για αυτο που θα θελαμε η νομιζουμε οτι ειναι. Να θυμισω οτι μεγαλος και αξιοθαυμαστος μαεστρος ηταν μελος των Ναζι που ηταν υπευθυνοι για την θανατωση εκατομμυριων ανθρωπων με στοχο τον καθαρισμο της ανθρωπινης φυλης απο τα μελαψα μιασματα που θα συμπεριλαμβανε προφανως τουλαχιστον μερικες εκατονταδες χιλιαδες απο τους μελαψους Ελληνες.. Εν κατακλειδει η ορχηστρα και ιδιως η Λυρικη πρεπει να ειναι ευελικτη και να μπορει να παιζει οτι απαιτειται απο αυτον που εχει ενα καλλιτεχνικο οραμα χωρις να μπαινουν περιορισμοι απο τους μουσικους. Για αυτον τον λογο αλλωστε ειναι και δημ. υπαλληλοι. Πληρωνωνται για να παιζουν σε ενα εργο που καθοριζεται απο τον καθε σκηνοθετη. Με αυτην την λογικη και ο σκηνοθετης για παραδειγμα δεν ειναι δημ. υπαλληλος γιατι κρινεται απο το κοινο. Πρεπει να καταλαβουμε οτι δεν ειναι μια ροκ μπαντα οπου ολοι μαζι αποφασιζουν τι θα γραψουν και τι θα παιξουν.
MP
09/03/2009 12:51
Δεν το επιδοκιμαζω. Αλλα πλεον παντου ομοφιλοφιλους βλεπουμε και ακουμε. Αν ήταν φυσιολογικοι και τα ειχαν βρει με τον εαυτο και τη διαφορετικοτητα τους δεν θα μας επιδυκνυαν το σεξουαλικο προφιλ τους.
Σχετικα με τις παραστασεις τις λυρικης δυστυχως μετα την απομάκρυνση του Καρυτινου ειναι απαραδεκτες. Πολλα τεχνικα προβληματα, πολλα φαουλ στη σκηνοθεσία. Η οπερα αντιπροσωπευει μια εποχη, δεν ειναι μοντερνο θέατρο. Αν ανεβαινουν παραστασεις οπερας με μοντερνα σκηνοθεσια θα πρεπει καταρχιν να ανακοινώνεται ωστε οι θεατες των λυρικων παραστασεων να κανουν την επιλογή τους και οχι να πληρώνουμε πανακριβο εισιτηριο για να δουμε κατι που κατα τη γνώμη μας ειναι ανεπιτρεπτο.
Thanos
09/03/2009 12:50
Pes sta! Eimaste gia ta mpaza san kinwnia! Ksupnhste reeeee!!!
Zaxaris
09/03/2009 12:05
Etsi bravo! Gia mia akomh fora apodiknietai to xamhlotato epipedo ths neoellhnikhs paideias... Giati fysika den eimaste sto paramikro anta3ioi twn arxaiwn mas progonwn. Oxi twn tourkwn alla twn ellhnwn dhladh! H monh mou euxh einai na fygoume san koinwnia apo tis parelthontikes anohsies kai na ginoume oi ellhnes pou prepei na eimaste! Xwris omofobies kai kakomuries.
Ο Βάντερερ
09/03/2009 11:20
Μην ψαρωνετε και τοσο: Το ολο ζητημα ειναι κυριως εσωτερικο και ενδεικτικο του τροπου με τον οποιο οι μονιμοι δημοσιοι υπαλληλοι-μουσικοι της Λυρικης αντιλαμβανονται τη δουλεια τους: Ηταν η δευετρη φορα μεσα σε 3 μηνες που ενας ξενος, μετακλημενος μαεστρος ΕΞΕΥΤΕΛΙΖΕ μουσικα τους οργανοπαικτες αυτης της μετριας και βολεμενης ορχηστρας: Η αρχη εγινε στον Μεγαρικο Τανχωυζερ, με τον γαλλο μαεστρο Ωγκεν: Τους εσπασε τον τσαμπουκα και τον ωχαδελφισμο, τους ξεπατωσε στις προβες και το (πολυ καλο, να ειμαστε δικαιοι) αποτελεσμα ακουστηκε!!! Το ιδιο εκανε και ο τσεχος μαεστρος Κίζλινγκ, παλι με εξοχα μουσικα αποτελεσματα. Πισω ομως εχουν οι συνδικαλες τη ουρα: Ο Μαυροματης και η πενταδα του ΔΣ του, χωρις φυσικα να το συζητησουν με τους λοιπους συναδελφους τους, συνεταξαν αυτο το αθλιο και αθλια συνταγμενο κειμενο που μοιραζαν την παρασκευη και το σαββατο, προειδοποιωντας το κοινο για τα "αισχη" που θα παρακολουθουσε ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ, ΜΑΖΙ ΜΕ ΑΛΛΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΡΕΠΟ, ΜΠΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΡΑΞΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΚΟΥΡΔΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ του κοινου, να ευτελισουν δηλαδη τη δουλεια των συναδελφων τους που επαιξαν αξιοπρεπεστατα υπο την διευθυνση του "ξενου τυραννου". Και για αυτο το λογο επεσε ΚΑΙ ΓΙΟΥΧΑ κατα του Κίζλινγκ, πριν ξεσπασει Ο ΧΑΜΟΣ, κατα την παρουσιαση της σκηνοθετιδας, στο τελος.. Υποτεθεται οτι ειχαν ζητησει απο την γαλλιδα σκηνοθετιδα να απαλειψει το περιφημο φιλι που θεωρουσαν, λεει, "ακραια σκηνη" ,συμφωνα με το καταπτυστο φυλλαδιο τους. Η οποια το σκεφτηκε, αλλα απερριψε την προταση, ΑΦΟΥ ΔΟΚΙΜΑΣΕ ΝΑ ΔΕΙ ΠΩΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ, χωρις να προδώσει την -συζητουμενη, ισως προκλητικη, ισως κακοφτιαγμεη, τι σημασια εχει- συλληψη της. Οι μουσικοι της Λυρικης, ή μαλλον οι μουσικοπατερες του συνολου, βρηκαν λοιπον αυτον τον προστυχο και σκοταδιστικο, βαθια υποκριτικο τροπο να "προασπισουν το πνευμα και την ηθικη", γνωριζοντας την ευαισθησια (διαβαζε: τα συντηριτικα ρεφλεξ) των ΜΜΕ αλλα και μερους του παραδοσιακου κοινου της οπερας. Στη παργματικοτητα απλα κοιταζαν να προσαπισουν, σαν βολεμενα μαντροσκυλα, το"δικαιωμα" τους να εχουν αποψη επι παντος επιστητου, ακομα και για το τι ποιος, πως και με τι καλλιτεχνικα μεσα θα ανεβαινει στην ΕΛΣ. Και οση λιγοτερη δουλεια, οσο λιγοτερο ξεβολεμα, τοσο το καλυτερο!!! Σε καμμια οπερα του κοσμου οι μουσικοι-εκτελεστες δεν εχουν γνωμη και βετο για τις καλλιτεχνικες επιλογες του καλλ. διευθυντη ή του σκηνοθετη. Και σε ελαχιστες υπαρχει δημοσιουπαλληλικη μονιμοτητα των μελων της ορχηστρας, ΟΧΙ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΑΝΑΛΓΗΤΟΥ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΥ αλλα για απουτως καλλιτεχικους λογους. Θυμηθειτε πως εφυγε νυχτα ο προηγουμενος Διευθυντης της ΕΛΣ, Λαζαριδης, απολυτα καταξιωμενος διεθνως στον χωρο του επαγγελματιας, επειδη τους ετριξε τα δοντια και επιχειρησε να τους ξεβολεψει. Μην στεκεστε στο περιτυλλιγμα, πληθος κακων ή αμφιλεγομενων παρστασεων εχει ανεβει στη ΕΛΣ, αλλα ποτε δεν ειχαμε δει τετοια διαμαρτυρια και τετοια συμπεριφορα απο μουσκους: Να ξεφτυλιζουν, δηλαδη, τον οργανισμο που τους ταιζει με τα λεφτα μας και την αξια δουλεια των συαδελφων τους που "δωσιλογησαν" και συνεργαστηκαν "με τις δυναμεις του κακου" (που εκαναν σωστα και ευσυνειδητα τη δουλεια τους δηλαδη). Οι διαμαρτυριες των ακτιβιστων ειναι, κατα τη γνωμη μου διακολογημενες, αν και καπως υπερβολικες. Αλλα θα επρεπε να βλεπατε, το σαββατο, κατα τη διαρκεια της εισοδου των ακτιβιστων, ενα δυο "κουτσαβακια" απο τα δευτερα ή τριτα αναλογια των εγχορδων να φωασκουν και να χειρονομουν: "Ειμαστε εδω 30 χρονια εμεις! (σ.σ: "Ο παλιος ειναι αλλιως;;;;"). Εδω τρωμε ψωμι! Ποιοι ειστε εσεις που θελετε να μας το κοψετε;;;" Λες και κανεις τους απειλουσε με απολυση!!! Το οτι οι συναδελφοι τους συνδικαλιστες ειχα λαβει ξανα θεσεις στα θεωρεια για να γιουχαρουν και να απαξιωσουν την κοινη τους εργασια με αντικαλλιτεχικα, φαρισαικα επιχειρηματα (αφου πρωτα ειχαν προσπαθησει να φιμωσουν σκηνοθετιδα και να καπελλωσουν τη διοικηση με απειλη απεργιας και σαμποταζ). Ειναι πραγματι θλιβεροι, μετριοι και αναξιοι λογου. Κριμα, γιατι μια υπεροχη οπερα, σε πρωτη εκτελση, σφαγιαστηκε απο τη αμετροπεπεια οχι μονο μιας ακυρης σκηνοθετικης προτασης αλλα και απο ταλιμπανικες συμπεριφορες μετεχοντων "καλλιτεχνων" (μουσικοπατερων)...
lala
09/03/2009 11:15
500 xronia pisw...
ραν ταν πλαν
09/03/2009 10:47
μπανανια
GEORGE
09/03/2009 10:43
Οι υπηρέτες της παγκοσμιοποίησης επιχειρούν εδώ και πολλά χρόνια να γκρεμίσουν όλες τις ηθικές αξίες. Και μετά διαμαρτυρόμαστε γιατί συμβαίνουν όλα τα αίσχη στις κοινωνίες ανά τον κόσμο. Βιασμοί, παιδεραστίες, πορνογραφίες, ερωτοτροπίες μεταξύ μελών της ιδίας οικογενείας, ασέλγειες παντός τύπου και δεν συμμαζεύεται.
salo...
09/03/2009 10:36
Κατά την ταπεινή μου άποψη, φίλε Σταύρο, ΟΛΟΙ οι άνθρωποι, είναι δ υ ν ά μ ε ι ομοφυλόφιλοι, παιδόφιλοι, σαδιστές, φονείς, ψεύτες, κλέφτες, προδότες, κτηνοβάτες, νεκρόφιλοι.
(Οπως επίσης, για μένα, ΟΛΟΙ οι άνθρωποι είναι δυνάμει ήρωες και άγιοι.
Εξαρτάται τι ερεθίσματα θα ε π ι λ έ ξ ο υ ν και τι προθέσεις θα καλλιεργήσουν μυστικά , μέσα τους.)
Αυτό το γνώριζαν καλά οι αληθινά φωτισμένοι και άγιοι παλαιότερων εποχών , γι αυτό και δεν θίγονταν, όταν κάποιος τους χλεύαζε επι προσωπικού.
Σώπαιναν και το αποδέχονταν-ας ήταν καθαρότατοι ως άγγελοι- με την έννοια ότι θεωρούσαν τον εαυτό τους ικανό να διαπράξει το οτιδήποτε, κάτω απο ορισμένες συνθήκες πίεσης και θερμοκρασίας.
Το ζήτημα με τις θεατρικές παραστάσεις είναι οτι μπορούν να τις δούν και παιδιά, στα οποία δεν έχει στερεωθεί η υγιής ροπή της ψυχής ακόμη, και κατά τούτο, δεν είναι φρόνιμο, να τους δίνονται -και μάλιστα με ωραίο τρόπο-μη επιθυμητά ερεθίσματα.
Και επειδή ο θυμός, είναι συνήθως δευτερογενές συναίσθημα, και κάτω του, ο φόβος κρύβεται, κάνω την υπόθεση, ότι αυτοί που φώναξαν, κάτι φοβήθηκαν..
Κατσαγιάννης Θέμης
09/03/2009 10:18
Είστε εκτός θέματος κ. Νικολόπουλε. Το θέμα δεν είναι ο ρόλος. Δεν ήμασταν εκεί, για να διαμαρτυρηθούμε για τον ρόλο, αλλά για το γεγονός ότι η ορχήστρα αποφάσισε ετσιθελικά να βγάλει από το "σενάριο" ένα φιλί μεταξύ ανδρών το οποίο η σκηνοθέτιδα, όπως έχει πει, θεωρεί απαραίτητο. Δεν μας ενόχλησε ο ρόλος ούτε τί πρέσβευε, ούτε αν ο χαρακτήρας είναι "άστατος". Μας ενόχλησε που η παράσταση λογοκρίθηκε και μάλιστα με τρόπο που να καταστέλλει την έκφραη ομοερωτικής επιθυμίας. Αυτό είναι όλο. Τα υπόλοιπα για τυποποιημένες συμπεριφορές, πιστοποιητικά original gay, τρέλλα, ναρκισσισμούς, μύγες, ταμπού και αλήθειες είναι τουλάχιστον αστεία, δεδομένου ότι δεν καταλάβατε το αντικείμενο της διαμαρτυρίας. Άλλη φορά κ. Νικολόπουλε θα ήταν καλό να γνωρίζετε για ποιό θέμα γράφετε και να ενημερώνεστε αναλόγως. Έτσι, δεν θα ξαναθίξετε ανθρώπους με τα ανυπόστατα που αναφέρατε. Δυστυχώς πέσατε θύμα παραπληροφόρησης.
Νικολόπουλος Στάυρος
09/03/2009 09:36
Όπως ένας σεξομανής και άστατος ετεροφιλόφυλος δεν αποτελεί στίγμα για την κοινότητα των straight, έτσι και ένας ρόλος που στην φαντασία κάποιων είναι άστατος και συναισθματικά ανώριμος αμφί, αδυνατώ να καταλάβω που προσβάλλει την γκέι κοινότητα. Τελικά οι ομοφυλόφιλοι έχουν μια τυποποιημένη συμπεριφορά; Μήπως οι ομοφυλοφιλικές οργανώσεις εκδίδουν πιστοποιητικά original gay; Τί τρέλλα επικρατεί Θεέ μου! Είδα την παράσταση και μου φάνηκε πολύ ενδιαφέρουσα στις ψυχολογικές της προεκτάσεις. Αν έθιξε τους gay είναι μάλλον που μπέρδεψε ναρκισισμό και ομοφυλοφιλία. Όποιος έχει τη μύγα όμως, και μόνον αυτός, μυγιάζεται. Η αλήθεια πονά, ειδικά αν δεν θες να την παραδεκτείς, γιατί όσο απελευθερωμένος και αν θες να δείχνεις, τα ταμπού της ψυχής σου τα φοβάσαι όπως ο διάολος το λιβάνι...