ΈΚΘΕΣΗ ΚΑΙ ΜΠΑΖΑΡ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥΣ KΑΛΑΣ

Π.Κ.  | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/02/2005 |


Πάνινες κούκλες και κορδέλες υφαντές. Ξυλόγλυπτα και χειροποίητα κοσμήματα του Πακιστάν. Καπελάκια με κοχύλια. Τέτοια καλλιτεχνήματα μπορούν να παράγουν και να εξάγουν οι τελευταίοι Καλάς, 3.000 ψυχές που ζουν στα βόρεια του Πακιστάν, σκορπισμένοι σε τριάντα χωριά, και θεωρούνται κατά κάποιο τρόπο αδέρφια μας. Αυτά τα έργα χειροτεχνίας που δώρισαν οι ίδιοι οι Καλάς στους Έλληνες ταξιδιώτες που τους ανακάλυψαν και τους έθεσαν υπό την προστασία τους περιλαμβάνει η έκθεση και οι εκδηλώσεις που οργανώνονται το Σαββατοκύριακο στο Κτήμα Βασιλείου.

Μαζί και το μπαζάρ χειροτεχνημάτων για τη συγκέντρωση πόρων που οργανώνουν οι Έλληνες εθελοντές, μη κυβερνητική οργάνωση, που έχει φτιάξει σχολείο, μουσείο - πολιτιστικό κέντρο, το σπίτι της γυναίκας, λουτρά και δεξαμενές νερού, υγειονομικό σταθμό με τη βοήθεια και του υπουργείου Εξωτερικών. Ψυχή όλης αυτής της εκστρατείας με τους πολύ υγιείς στόχους είναι ο Αθανάσιος Λερούνης, εκπαιδευτικός, που συγκεντρώνει εθνογραφικά και άλλα στοιχεία και επικεντρώνει τις προσπάθειές του στη σωτηρία αυτού του ζωντανού θησαυρού.

Οι ίδιοι οι Καλάς πιστεύουν ότι κατάγονται από τους στρατιώτες του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αν και υπάρχουν μαρτυρίες ότι η παρουσία Ελλήνων στην περιοχή του πρώην Καφιριστάν είναι πολύ παλαιότερη και φθάνει ώς τον 6ο αι. π.X. Για τους ειδωλολάτρες Καλάς έγιναν πολλές μελέτες από ξένα Πανεπιστήμια, αλλά λείπει ακόμα η ελληνική επιστημονική ματιά στην καταγραφή, τη συγκέντρωση και την επεξεργασία των στοιχείων που απαρτίζουν τον πολιτισμό τους.

INFO

Διήμερο εκδηλώσεων στο Κτήμα Βασιλείου, Κορωπί, 26ο χιλ. Λαυρίου, τηλ. 210-6626.870.