«H φωνή του αμαξά, ο θόρυβος από τις ρόδες και ο ήχος από τα κουδούνια του

αλόγου τάραζαν την ηρεμία μέσα στο δάσος της Νέας Πεντέλης, κάθε Σάββατο και

Κυριακή πρωί, όταν οι Αθηναίοι ανέβαιναν για εκδρομές στην πευκόφυτη περιοχή,

όπου οι βοσκοί έφερναν τα κοπάδια με πρόβατα και γίδια». Ο Γιάννης Τζεβελέκας

θυμάται και ζωντανεύει εικόνες από την προπολεμική Πεντέλη, που ήταν ένα από

τα πιο ιδανικά θέρετρα της Αττικής λόγω του ξηρού κλίματος, το οποίο

διατηρείται ακόμη μέχρι σήμερα. Και όπως λέει, γύρω από την περιοχή Πεντέλης –

Μελισσίων διέμεναν τότε Αθηναίοι που έπασχαν από αναπνευστικά νοσήματα. Ο

πατέρας και ο θείος του διατηρούσαν ένα παλιό κιόσκι, όπου σερβίριζαν γάλα,

γιαούρτι και ρυζόγαλο, αλλά τα Σαββατοκύριακα είχε γίνει στέκι γιατί, εκτός

των άλλων, διέθετε κρασί, ούζο και μεζέδες της στιγμής. «Ήμουν πολύ μικρός

τότε», λέει ο Γιάννης Τζεβελέκας, «και ο πατέρας μου με ήθελε κοντά του, γιατί

πολλοί από τους πελάτες μας με συμπαθούσαν και ήθελαν να τους σερβίρω εγώ.

Πολλές φορές, θυμάμαι, υπήρχαν παρέες με κιθάρες και ακορντεόν από την Αθήνα

και τον Πειραιά κι έπιαναν το τραγούδι. Έλεγαν τραγούδια της Βέμπο, του

Γούναρη, καντάδες και ρεμπέτικα.

Μετά τον πόλεμο άλλοι έρχονταν εδώ στη Νέα Πεντέλη με αμαξάκια και άλλοι με τα

πρώτα μικρά λεωφορεία της γραμμής. Ο κόσμος, τότε, περπατούσε μέσα στο δάσος.

Έκαναν μικρές πορείες και ύστερα έρχονταν στο μικρό μας μαγαζί για λιτό

φαγητό. Μέχρι το 1955, το τοπίο εδώ ήταν μοναδικό. Είχε πολλή ομορφιά.

Αναπνέαμε οξυγόνο, υπήρχε απόλυτη ηρεμία. Οι θόρυβοι και οι φασαρίες άρχισαν

μετά το 1960, όταν τα αυτοκίνητα αυξήθηκαν». Τη δεκαετία 1950 – 1960, το

κιόσκι του «Τζεβελέκα» διευρύνθηκε. Έγινε ταβέρνα. Ο Γιάννης ανέλαβε το

μαγαζί. Έγινε ψησταριά και διέθετε πάντα γαλακτοκομικά και γλυκό εκμέκ. Εδώ

και δέκα χρόνια, η ταβέρνα, με την ίδια πάντα διεύθυνση, έχει ανακαινιστεί και

λειτουργεί σε μία πολύ ευρύχωρη αίθουσα και τα καλοκαίρια έξω στη μεγάλη αυλή

με τον πλάτανο και το σιντριβάνι. Και τώρα ακόμη, όταν είναι ο καιρός καλός,

βγάζει τραπέζια στην αυλή. Πριν αναφέρουμε το μενού και την καλή κουζίνα,

πρέπει να τονίσουμε τη μαστοριά του Γιάννη στο κρασί. Το φτιάχνει ο ίδιος κάθε

χρόνο τέτοια εποχή και γεμίζει τα 50 βαρέλια που βρίσκονται σ’ ένα πεντακάθαρο

υπόγειο του μαγαζιού. Στην κουζίνα, η κυρία Δήμητρα Τζεβελέκα φτιάχνει κάθε

μέρα τυρόπιτες και σπανακόπιτες με φύλλο στριφτό που ετοιμάζει η ίδια.

Μαγειρεύει, επίσης, με αγνά υλικά: μοσχάρι στιφάδο, κατσικάκι γιουβέτσι,

λαχανοντολμάδες αυγολέμονο, μακαρονάδες, σκέτο από γιουβέτσι, γίγαντες και

πατάτες φρεσκοτηγανισμένες. Σπεσιαλιτέ όμως είναι το κοκορέτσι που φτιάχνει ο

Γιάννης. Επίσης παϊδάκια με το κιλό και όλα τα κρέατα της ώρας. Χόρτα βουνού

και πλούσιες σαλάτες. Επιδόρπιο: Εκμέκ παγωτό και φρούτα.

Λαϊκή ταβέρνα ο «ΤΖΕΒΕΛΕΚΑΣ», Ηρώων Πολυτεχνείου 20, Πλατεία Νέας

Πεντέλης. Τηλέφωνα 210-8043.540 και 210-8047.749. Το μαγαζί λειτουργεί

καθημερινά από το μεσημέρι μέχρι τη 1 μετά τα μεσάνυχτα.