Ένα Στρουμφάκι που «έντυσε» ο Μίκης Θεοδωράκης πρωταγωνιστεί σε επετειακή δημοπρασία. «Ο καθένας μπορεί να ταυτιστεί με ένα Στρουμφ», λέει στα «ΝΕΑ» η Βερονίκ Κιλιφόρ, κόρη του Βέλγου δημιουργού τους
«Η επιτυχία που γνωρίζουν τα Στρουμφάκια οφείλεται στο γεγονός ότι παρ΄ όλο που είναι όλα ίδια εξωτερικά, το καθένα έχει τον δικό του χαρακτήρα. Έτσι, μπορεί κανείς να ταυτιστεί με κάποιο από αυτά», λέει στα «ΝΕΑ» η Βερονίκ Κιλιφόρ, κόρη του Πεγιό, του Βέλγου δημιουργού των Στρουμφ. Μαζί με τα μπλε χαριτωμένα δημιουργήματα που φιλοτέχνησαν διάσημες ευρωπαϊκές προσωπικότητες – ανάμεσά τους και ο Μίκης Θεοδωράκης- η Βερονίκ Κιλιφόρ ταξίδεψε σε 15 πόλεις της Ευρώπης, και στην Αθήνα, για να γιορτάσει τα «Στρουμφογενέθλια» με αφορμή τα 50 χρόνια από την πρώτη εμφάνιση των Στρουμφ.

Τα Στρουμφάκια είναι αναμφισβήτητα οι πιο επιτυχημένοι Βέλγοι ήρωες καρτούν που κατάφεραν να περάσουν τα σύνορα της χώρας τους. Δημιουργήθηκαν το 1958 από τον Βέλγο σκιτσογράφο Πιερ Κιλιφόρ, ή αλλιώς Πεγιό, για να συμμετάσχουν σε μία από τις περιπέτειες των παιδικών ηρώων Γιόχαν και Πιρλούι στο βελγικό περιοδικό κόμικς «Σπιρού».

«Στον πατέρα μου άρεσε να διηγείται αστείες ιστορίες στα παιδιά. Από μικρός έφτιαχνε τα δικά του παραμύθια. Δεν του άρεσε να ζωγραφίζει αλλά έφτιαχνε σκίτσα για να δίνει μορφή στους ήρωές

LΙΝΚS

Στις ιστοσελίδες www. happysmurfday. com και www.auction.smurf.com παρουσιάζεται ο κατάλογος των διάσημων Στρουμφ, καθώς και επετειακές φιγούρες. Υπάρχει και δυνατότητα συμμετοχής στη δημοπρασία.

του. Ο πατέρας μου ήταν πάντα ένα παιδί», λέει η Βερονίκ Κιλιφόρ.

Τα εκατό μικροσκοπικά ανθρωπάκια με τα άσπρα σκουφάκια- εκτός από τον ηλικιωμένο αρχηγό τους που φοράει κόκκινο- έχουν ανθρώπινα χαρακτηριστικά αλλά είναι… μπλε. «Η μητέρα μου ήταν εκείνη που επέλεξε το μπλε χρώμα. Ο πατέρας σκεφτόταν να τα ζωγραφίσει ροζ αλλά δεν ήθελε να τους δώσει τόσο γλυκό χρώμα. Το γκρι του φάνηκε μουντό και με το πράσινο φοβήθηκε ότι δεν θα ξεχωρίζουν από το γρασίδι του Στρουμφοχωριού. Τότε εκείνη αυθόρμητα του είπε: Γιατί δεν τα κάνεις μπλε;», λέει η Βερονίκ Κιλιφόρ. Το 1975, το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ΝΒC άρχισε την προβολή της σειράς κινουμένων σχεδίων, που έφτασε τα 256 επεισόδια με φανατικούς θαυμαστές σε περισσότερες από 30 χώρες. «Ο αγαπημένος μου ήρωας είναι η Στρουμφίτα. Είναι η μοναδική κοπέλα στο Στρομφοχωριό και πάντα είχα την επιθυμία να την προστατεύσω. Όμως, όλα τα θεωρώ μέλη της οικογένειάς μου. Άλλωστε, η γέννησή μου συνέπεσε με τη χρονιά που ο πατέρας μου δημιούργησε τα Στρουμφάκια», λέει η Κιλιφόρ.

Τι απαντά σε εκείνους που πιστεύουν ότι τα αθώα Στρουμφάκια προβάλλουν τον κομμουνισμό και ότι είναι φτιαγμένα από τους Σοβιετικούς; «Αυτή η άποψη είναι λάθος. Ο πατέρας μου δεν ασχολήθηκε ποτέ με την πολιτική. Ήταν ένας ανοιχτόμυαλος άνθρωπος. Αυτή η θεωρία ίσως πηγάζει από το γεγονός ότι υπάρχουν στερεότυποι ρόλοι μέσα στην κλειστή στρουμφοκοινωνία, όπου όλοι είναι ίσοι και μοιράζονται τα πάντα. Πρόκειται απλά για την ιδέα ενός ανθρώπου που ήθελε να διασκεδάσει τα παιδιά. Τίποτα παραπάνω».

«Ο πολιτισμός φέρνει συναδέλφωση»


«Μακάρι κάθε κράτος να έδινε στα φτωχά παιδιά το 1% των χρημάτων που δίνει για όπλα», λέει ο Μίκης Θεοδωράκης, ο οποίος δημιούργησε το δικό του Στρουμφάκι, σε συνεργασία με την εγγονή του, τοποθετώντας στον σκούφο του παρτιτούρες.

Προσθέτοντας ότι με τα παιδιά πιασμένα χέρι χέρι στη ζώνη και την υδρόγειο στο παντελόνι ήθελε να μιλήσει για συναδέλφωση των ανθρώπων και των λαών με τη βοήθεια του πολιτισμού. Διάσημες προσωπικότητεςόπως η Αxelle Red (Βέλγιο), ο Αlbert Uderzo, δημιουργός του «Αστερίξ και Οβελίξ» (Γαλλία), η οικογένεια Βenetton (Ιταλία)- από όλη την Ευρώπη φιλοτέχνησαν από ένα Γιγαντοστρούμφ ύψους 1,20 μ. Τα διάσημα Στρουμφ θα δημοπρατηθούν στο Δημαρχείο των Βρυξελλών στις 23 Οκτωβρίου, για τους φιλανθρωπικούς σκοπούς της UΝΙCΕF.