Να παραμείνουν κοντά στα σπίτια τους και να εισαχθούν σε σχολές που κατά τεκμήριο προσφέρουν επαγγελματική αποκατάσταση επέλεξαν φέτος οι υποψήφιοι.

Ο συνδυασμός διαφορετικών παραγόντων όπως η οικονομική κρίση, τα capital controls (που ξεκίνησαν ενώ οι υποψήφιοι συμπλήρωναν ακόμη τα Μηχανογραφικά τους), τα δύσκολα θέματα στις Εξετάσεις και το μαχαίρι στις μετεγγραφές προκάλεσαν τελικά σημαντική βουτιά στις βάσεις των ρετιρέ της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ακόμη και στις περιζήτητες Ιατρικές, Νομικές και Πολυτεχνικές Σχολές.

Ετσι, δεκάδες υψηλόβαθμοι υποψήφιοι που λόγω οικονομικής δυσχέρειας των οικογενειών τους δεν δήλωσαν σχολές εκτός του τόπου κατοικίας τους, αφού αδυνατούν να τις παρακολουθήσουν, έμειναν εκτός ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Από την πτώση διασώθηκαν ιδίως οι Οικονομικές Σχολές του 5ου Πεδίου, μεμονωμένες σχολές που θεωρούνται έξυπνες επιλογές, με τη λογική ότι οδηγούν σε δουλειά, ακόμη και αν αυτές αφορούν τη Γεωπονία και τη Ζωική Παραγωγή, και οι Αστυνομικές. Συνολικά 246 σχολές κατέβασαν εφέτος τον πήχη τους και 217 ανέβασαν (πέρυσι 331 είχαν ανέβει), όμως στην πραγματικότητα οι σχολές που έπεσαν εκτείνονται σε όλα τα Πεδία εκτός από το 5ο, των Οικονομικών Επιστημών.

Για μια ακόμη χρονιά εξάλλου, καταγράφηκε το φαινόμενο της αντίθεσης μεταξύ των αριστούχων (οι οποίοι πάντως εφέτος ήταν αισθητά λιγότεροι από πέρυσι) που έμειναν εκτός των σχολών πρώτης τους επιλογής από τη μία και των υποψηφίων που μπήκαν σε σχολές με πολύ χαμηλές βαθμολογίες από την άλλη. Ενδεικτικά, ο πρώτος των πρώτων εισήχθη στο Φυσικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών με 19.880 μόρια, ενώ ο τελευταίος των τελευταίων με 3.539 μόρια (που αντιστοιχούν όμως σε βαθμό 2,17!) στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Ηπείρου (Ηγουμενίτσα).

Συνολικά, από τους 104.616 φετινούς υποψηφίους (77.054 με το 90%, 15.640 με το 10%, 11.922 με τα ΕΠΑΛ – ΟΜΑΔΑ Α’) εισήχθησαν 70.988. Αυτό δίνει ποσοστό επιτυχίας σχεδόν 68% κατά μέσο όρο.

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΓΓΡΑΦΗ. Τα δικαιολογητικά και η διαδικασία εγγραφής θα ανακοινωθούν τις προσεχείς ημέρες με νεότερο Δελτίο Τύπου και αναλυτική εγκύκλιο. Σημειώνεται πάντως ότι για πρώτη φορά φέτος αναμένεται να εφαρμοστεί διαδικασία ηλεκτρονικής εγγραφής, κάτι που θα ανακουφίσει τους επιτυχόντες σε σχολές πόλεων διαφορετικών από αυτήν του τόπου διαμονής τους. Επισημαίνεται ότι όλοι οι επιτυχόντες στα ΤΕΙ εισάγονται στο α’ εξάμηνο.

Η προθεσμία και η διαδικασία εγγραφής των επιτυχόντων στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, στη Σχολή Ανθυποπυραγών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού και στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης Ρόδου και Κρήτης θα ορισθεί και θα ανακοινωθεί από τις ίδιες τις σχολές. Οι ιδιώτες επιτυχόντες στις Σχολές Αστυφυλάκων και Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας θα εγγραφούν το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017.