Μελετούσαν μεθοδικά. Με πρόγραμμα και με προσήλωση στον στόχο τους. Τελείωσαν εγκαίρως την ύλη τους. Και προς το τέλος έκαναν και επαναλήψεις. Ωστόσο δεν το παράκαναν με το διάβασμα. Είχαν και τις σταθερές εξόδους τους, τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Το αποτέλεσμα; Αρίστευσαν!

Οι μαθητές της Γ’ Λυκείου που έσπασαν τα βαθμολογικά κοντέρ στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις, τονίζουν ότι ακολουθώντας τα παραπάνω κατάφεραν όχι μόνο να γράψουν καλά αλλά και να έχουν μεγάλες πιθανότητες να εισαχθούν στη σχολή που επιθυμούν. Συνεπώς αυτή είναι και η συμβουλή που δίνουν οι αριστούχοι των Πανελλαδικών στα παιδιά που την επόμενη χρονιά θα βρεθούν στην Γ’ τάξη του Λυκείου.

Οι περισσότεροι χαρακτηρίζουν τη χρονιά που μόλις τελείωσε δυσκολότερη από την προηγούμενη. Σίγουρα, λένε, ήθελε πολύ διάβασμα. Επισημαίνουν όμως ότι χρειάζεται μέτρο. Για να καταφέρει κάποιος να μπει στη σχολή που θέλει δεν θα πρέπει να ξεχάσει να… ζει. Προέχει η μελέτη, αλλά χρειάζεται και ο ελεύθερος χρόνος.

Ολοι οι αριστούχοι πάντως υπογραμμίζουν ξανά και ξανά ότι το άγχος δεν είναι καλός σύμβουλος. Αυτό, λένε, πρέπει να το έχουν στο μυαλό τους όσοι θα δώσουν Πανελλαδικές Εξετάσεις στο μέλλον. Προσθέτουν μάλιστα πως καλό είναι να διατηρούν την ψυχραιμία τους στις εξετάσεις.

Κωνσταντίνος Κυριακόπουλος 19.350 μόρια

«Για να αποδώσω, άφησα φέτος το ροκ συγκρότημα»

Σε όλα τα μαθήματα Θεωρητικής Κατεύθυνσης έγραψε πάνω από 19, με υψηλότερο τον βαθμό που πήρε στα Λατινικά (19,9). Ο Κωνσταντίνος Κυριακόπουλος θα είναι, όπως όλα δείχνουν, φοιτητής της Νομικής Αθηνών από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά. «Μπορεί να είναι ένα κορεσμένο επάγγελμα αλλά ως πρώτο πτυχίο δίνει στους σπουδαστές αρκετές επιλογές» λέει. Η επικέντρωση στις Πανελλαδικές Εξετάσεις και στο διάβασμα, το οποίο τις τελευταίες εβδομάδες ήταν σαφώς πιο εντατικό, έκανε τον Δημήτρη να αφήσει στην άκρη τους τελευταίους αυτούς μήνες όχι μόνο το μπάσκετ αλλά και το ροκ συγκρότημα στο οποίο συμμετείχε. Αλλωστε, όπως εξηγεί, τα τρία από τα τέσσερα μέλη του μουσικού συγκροτήματος έδιναν φέτος εξετάσεις.

Νίκη Νησωτάκη 19.407 μόρια

«Το 8ωρο ύπνου κάθε μέρα ήταν απαράβατος κανόνας»

Με δύο 20άρια στη Λογοτεχνία και την Ιστορία Κατεύθυνσης και ένα 18,2 στο μάθημα των Αρχαίων, η Νίκη Νησωτάκη είναι βέβαιο ότι πρώτη στο Μηχανογραφικό της θα βάλει τη σχολή που πάντα ήθελε, τη Νομική Αθήνας. Και μάλιστα, όπως εξηγεί, θα ήθελε να ασχοληθεί με το Διοικητικό Δίκαιο. Συνταγή επιτυχίας, όπως λέει η νεαρή, δεν υπάρχει, «το μόνο που έκανα εγώ είναι να μην αφήνω κενά. Οσο διάβαζα στην Α’ Λυκείου τόσο διάβαζα και στην τελευταία τάξη, με μια εντατικοποίηση φυσικά το τελευταίο διάστημα. Για μένα το μυστικό επιτυχίας, εάν μπορώ να το χαρακτηρίσω έτσι, ήταν η θέλησή μου να πετύχω». Τώρα πια, ανακουφισμένη από το άγχος της αναμονής, ετοιμάζει βαλίτσες για διακοπές.

Δημήτρης Χρήστου 19.140 μόρια

«Μεθοδευμένο διάβασμα και υπομονή»

Η Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου είναι ο στόχος για τον Δημήτρη Χρήστου από τη Νίκαια με βάση τα 19.140 μόρια που συγκέντρωσε στις Πανελλαδικές. Οπως λέει ο νεαρός αριστούχος, «πρόκειται για ένα καλό τμήμα και με καλή αγορά εργασίας». Η χρονιά που πέρασε ήταν δυσκολότερη σε σύγκριση με αυτή της Β’ Λυκείου, «αλλά όχι τόσο όσο την περιγράφανε» σημειώνει. Εκείνος πάντως τα κατάφερε «με μεθοδευμένο διάβασμα και με συγκεκριμένες ώρες μελέτης κάθε μέρα». Αυτή είναι και η συμβουλή του προς τους μαθητές που θα δώσουν Πανελλαδικές Εξετάσεις του χρόνου: «Πρέπει να έχουν σαφή στόχο, να προσπαθούν και να έχουν υπομονή. Τότε σίγουρα θα τα καταφέρουν».

Τζένη Χαραλαμπέα 18.693 μόρια

«Προτεραιότητα στο διάβασμα αλλά και έξοδοι»

Με την υψηλή βαθμολογία που συγκέντρωσε η Τζένη Χαραλαμπέα από τα Καμίνια ευελπιστεί ότι θα μπορέσει να περάσει στη Νομική Αθήνας και έτσι να κάνει πρακτική με τον δικηγόρο πατέρα της. Διαφορετικά, «σε νομική σχολή άλλης πόλης. Η Νομική είναι αυτό που ήθελα εξαρχής» σημειώνει. Η χρονιά της Γ’ Λυκείου ήταν δύσκολη και με πολύ διάβασμα, «χρειάζονταν τουλάχιστον 5-6 ώρες μελέτη την ημέρα» αναφέρει η Τζένη. Συμβουλεύει όμως τους μαθητές που θα είναι του χρόνου στην Γ’ Τάξη να μην το παρακάνουν. «Σε όλα χρειάζεται μέτρο. Να δίνουν προτεραιότητα στο διάβασμα, αλλά δεν πρέπει να σταματήσουν να ζουν. Αυτό έκανα κι εγώ. Δεν σταμάτησα τις εξόδους μου προκειμένου να ανανεώνω τη σκέψη μου. Επίσης να θυμούνται να μην είναι αγχωμένοι και να είναι ψύχραιμοι στις Εξετάσεις».

Αλεξάνδρα Ιωαννίδου 19.377 μόρια

«Η κατάσταση της χώρας φυσικά και μας επηρέασε»

Στο μάθημα της Φυσικής στην Τεχνολογική Κατεύθυνση, στο οποίο σχεδόν το 80% των υποψηφίων έγραψε κάτω από τη βάση, έπιασε το απόλυτο 20. Και η υπόλοιπη βαθμολογία της, όμως, δεν ήταν καθόλου άσχημη, αφού με ένα 19 στα Μαθηματικά Κατεύθυνσης, 19,6 στη Χημεία, 17,9 στη Βιολογία και 20 στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας η Αλεξάνδρα Ιωαννίδου ευελπιστεί ότι από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα είναι φοιτήτρια στην Ιατρική Σχολή Θεσσαλονίκης. «Δεν ήταν εύκολο. Ηθελε συστηματικό διάβασμα όχι μόνο την τελευταία χρονιά αλλά όλες τις προηγούμενες. Φυσικά και χρειάστηκε να θυσιάσω ελεύθερο χρόνο, ιδίως τις καθημερινές. Μία φορά την εβδομάδα, όμως, είχα μία έξοδο για να αλλάζω παραστάσεις» λέει η νεαρή. Το άγχος τής χτύπησε την πόρτα την περίοδο των εξετάσεων και σίγουρα, όπως λέει, οι περισσότεροι συνομήλικοί της δεν έμεναν ανεπηρέαστοι από την κατάσταση της χώρας.

Δημήτρης Ξενίας 19.059 μόρια

«Θα επιλέξω ή Πολυτεχνείο ή Στρατιωτικές Σχολές»

Η βαθμολογία που συγκέντρωσε του δίνει το δικαίωμα της επιλογής. Ο Δημήτρης Ξενίας σκέφτεται να επιλέξει κάποιο τμήμα του ΕΜΠ (ηλεκτρολόγος μηχανικός ή μηχανολόγος μηχανικός), αλλά στο πίσω μέρος του μυαλού του υπάρχει και η επιλογή της ΣΜΑ (Σχολή Μηχανικών Αεροπορίας). «Η αλήθεια είναι ότι περιόρισα κατά πολύ τις εξόδους μου. Ακόμη και τα Σάββατα, μετά το εντατικό διάβασμα όλης της εβδομάδας, ήθελα απλά να καθήσω σπίτι και να ηρεμήσω. Και αυτή ήταν συνειδητή απόφαση» λέει ο Δημήτρης, ο οποίος έχει πλέον μπροστά του τη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού και τις εξετάσεις για τα αθλήματα στα μέσα Ιουλίου μέχρι να φτάσει η ώρα που θα ξεκινήσει τις διακοπές.

Ολγα Κυριαζή 19.521 μόρια

«Προτιμώ την επαφή με τον άνθρωπο, όχι την έρευνα»

Κατάφερε να συγκεντρώσει μία από τις υψηλότερες βαθμολογίες στις φετινές εξετάσεις. Η Ολγα Κυριαζή ακολούθησε την Τεχνολογική Κατεύθυνση, στην οποία οι μαθητές σε αυτές τις εξετάσεις δεν τα πήγαν καθόλου καλά. Εκείνη όμως κατάφερε να διαπρέψει. Με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, χθες, ένιωσε ανακούφιση. Ταυτόχρονα η Ολγα θα είναι από τους τυχερούς που δεν θα χρειαστεί να καρδιοχτυπήσει ξανά στα τέλη Αυγούστου με την ανακοίνωση των βάσεων. Αλλωστε, έχει ήδη εξασφαλισμένη μία θέση στο Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. «Μου αρέσουν τα μαθηματικά, αλλά δεν με ενδιαφέρει η έρευνα. Θέλω και την επαφή με τον άνθρωπο και διαπίστωσα πως οι σπουδές στα οικονομικά το προσφέρουν αυτό». Για να πετύχει τον στόχο της χρειάστηκε να εγκαταλείψει για ένα χρόνο την ομάδα βόλεϊ, στην οποία έπαιζε αλλά και τις ξένες γλώσσες, «τα οποία ήδη έχω ξεκινήσει ξανά».

Βασιλική Καραχισαρίδου 18.818 μόρια

«Το μυστικό της επιτυχίας; Πρόγραμμα και καθόλου άγχος»

«Αν έχεις καλό προγραμματισμό στο διάβασμα κατά τη διάρκεια της χρονιάς και δεν έχεις άγχος θα έχεις σίγουρα καλά αποτελέσματα». Αυτό είναι το βασικό δίπτυχο για να έχει ένας μαθητής καλή βαθμολογία στις Πανελλαδικές Εξετάσεις τονίζει η αριστούχος Βασιλική Καραχισαρίδου από το Αιγάλεω. Η Βασιλική κάνει σχέδια για να εισαχθεί στην Ιατρική ή στη Φαρμακευτική, στην Αθήνα ή στην Πάτρα. Οπως συμπληρώνει, ένα βασικό στοιχείο που πρέπει να έχουν στο μυαλό τους όσοι θα φοιτήσουν στην Γ’ Λυκείου είναι ότι «θα πρέπει να τελειώσουν νωρίς την ύλη και μετά να κάνουν επαναλήψεις». Αυτό, λέει, θα τους δώσει τη δυνατότητα να είναι πιο χαλαροί προς το τέλος, στις εξετάσεις. Και βέβαια σημαντικό είναι αναφέρει «να είναι πάντα αισιόδοξοι».