Τα σχολικά βιβλία στις 16 Ιουνίου θα μπουν οριστικά στη βιβλιοθήκη. Για τους μαθητές αρχίζουν οι ημέρες χαλάρωσης. Οχι όμως και για τους γονείς, που θα συνεχίσουν να εργάζονται μέχρι να πάρουν την καλοκαιρινή τους άδεια.

Η δημιουργική απασχόληση των παιδιών έστω και για μία εβδομάδα είναι για τις περισσότερες οικογένειες επιθυμητή αφού οι μαθητές, εκτός από ψυχαγωγικές δραστηριότητες, θα κάνουν νέες παρέες και θα λάβουν μέρος σε εκπαιδευτικά προγράμματα.

Ποιο είναι το κατάλληλο καλοκαιρινό πρόγραμμα, μικρής ή μεγαλύτερης διάρκειας, για το παιδί σας; Σε ποιες δραστηριότητες –ψυχαγωγικές, αθλητικές και εκπαιδευτικές –θα πρέπει να συμμετέχει; Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που απασχολούν τους γονείς, πριν στείλουν τα παιδιά τους να παρακολουθήσουν κάποιο summer camp. Ωστόσο, όπως εξηγούν άνθρωποι του χώρου, η σωστή επιλογή καλοκαιρινού προγράμματος είναι η βάση για να αρχίσει μια διασκεδαστική – εκπαιδευτική εμπειρία για τα παιδιά.

Προτού οι οικογένειες λάβουν την τελική απόφασή τους, καλό είναι να συμβουλευτούν κάποιους χρυσούς κανόνες για την κατάλληλη επιλογή καλοκαιρινών κατασκηνώσεων – προγραμμάτων, τους οποίους παρουσιάζουν σήμερα «ΤΑ ΝΕΑ».

Η απόφαση να είναι συλλογική

Πολλοί είναι οι γονείς, κυρίως οι εργαζόμενοι, οι οποίοι σκέφτονται να γράψουν τα παιδιά τους σε κάποιο καλοκαιρινό πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης. Ωστόσο, η τελική απόφαση δεν πρέπει να ληφθεί μόνο από τους γονείς. Τα παιδιά θα πρέπει να ρωτηθούν αν ενδιαφέρονται να περάσουν κάποιες ημέρες μέσα στο καλοκαίρι συμμετέχοντας σε δραστηριότητες και ποιες είναι οι δραστηριότητες στις οποίες θα ήθελαν να λάβουν μέρος. Υπάρχουν άλλωστε πολλά καλοκαιρινά προγράμματα κατασκηνώσεων, κάποια από αυτά εξειδικευμένα, για να καλύψουν όλες τις απαιτήσεις των μικρών κατασκηνωτών.

Το κόστος

Τα καλοκαιρινά κατασκηνωτικά προγράμματα, εκτός αυτών που καλύπτονται μέσω συμβάσεων από τα ασφαλιστικά ταμεία, κοστίζουν. Για αυτό και οι γονείς πριν αποφασίσουν να στείλουν τα παιδιά τους σε κάποιο summer camp θα πρέπει πρώτα να έχουν δει αν ο οικογενειακός προϋπολογισμός αντέχει και αυτό το έξοδο. Ενα μέσο κόστος, ανάλογα βέβαια με την ηλικία των παιδιών και τη διάρκεια του προγράμματος, μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τα 500 ευρώ. Πάντως, όπως διευκρινίζουν άνθρωποι του κλάδου, οι γονείς πρέπει να προσέξουν τα «κρυμμένα» κοστολόγια, καθώς σε πολλές περιπτώσεις τα φυλλάδια διαφημίζουν πολύ χαμηλές τιμές για τη συμμετοχή στα προγράμματα, δεν αναφέρουν όμως το κόστος για υπηρεσίες όπως είναι η μεταφορά των παιδιών από και προς τις εγκαταστάσεις.

Η ασφάλεια

Οπως τονίζουν οι υπεύθυνοι summer camps, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κοιτάξουν οι γονείς είναι το θέμα της ασφάλειας. Από τη στιγμή που τα παιδιά τους θα βρίσκονται στους χώρους της κατασκήνωσης για κάποιες ώρες της ημέρας ή θα διανυκτερεύουν εκεί, οι γονείς πρέπει να εξασφαλίσουν ότι πρόκειται για εγκαταστάσεις που λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας. Μεταξύ αυτών, η λειτουργία ιατρείου στελεχωμένου με ιατρό και νοσηλεύτρια.

Το προσωπικό

Δικλίδα ασφαλείας για τους γονείς είναι, σύμφωνα με τους ειδικούς, το εκπαιδευμένο προσωπικό. Σε πολλές περιπτώσεις, συνήθως προτιμάται συνεργασία με καθηγητές φυσικής αγωγής, νηπιαγωγούς, ειδικούς παιδαγωγούς, οι οποίοι έχουν άμεση σχέση με την εκπαιδευτική διαδικασία, τη δυνατότητα και την εμπειρία να διαχειρίζονται νέους ανθρώπους. Στα ερωτήματα που πρέπει να θέσουν οι γονείς στους υπεύθυνους των summer camps είναι αν οι ομαδάρχες έχουν περάσει από ειδική εκπαίδευση, αν έχουν διπλώματα ναυαγοσωστικής. Παράλληλα, βασικό κριτήριο για τη σωστή επιλογή θα πρέπει να είναι και η αναλογία ομαδαρχών και μαθητών τόσο εντός των εγκαταστάσεων όσο και κατά την πραγματοποίηση κάποιας δραστηριότητας εκτός αυτών.

Διασκέδαση μεν, εκπαίδευση δε

Σίγουρα οι μικροί κατασκηνωτές αφού κλείσει η πόρτα του σχολείου για το καλοκαίρι, θέλουν να αφήσουν πίσω οτιδήποτε τους θυμίζει μάθημα. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι υπεύθυνοι των summer camps, το καλοκαιρινό κατασκηνωτικό πρόγραμμα δεν θα πρέπει να βασίζεται μόνο στο παιχνίδι. Αντίθετα, καλό είναι να υπάρχει συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο θα περιλαμβάνει βιωματικές δραστηριότητες και εκπαιδευτικές επισκέψεις. «Το καλοκαιρινό πρόγραμμα δεν πρέπει να απομακρύνεται από τη βάση της μάθησης» λένε.

Δείτε τους χώρους

Πώς είναι οι αθλητικές εγκαταστάσεις; Οι αίθουσες κλιματίζονται; Τηρούνται οι κανόνες υγιεινής στο εστιατόριο; Στα ερωτήματα αυτά μπορούν πολύ εύκολα να βρουν απάντηση οι γονείς εάν κάνουν μία επίσκεψη στον χώρο της κατασκήνωσης. Σε αυτή την επίσκεψη, οι γονείς έχουν τη δυνατότητα να παρατηρήσουν πώς φέρονται οι ομαδάρχες στα παιδιά και αν τηρούνται όλοι οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας.