Την επόμενη κιόλας ημέρα μετά το τέλος της σχολικής χρονιάς αρκετά είναι τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια που θα ξανανοίξουν τις πόρτες τους για τους καλοκαιρινούς μαθητές. Η φετινή σεζόν πάντως θα βρει τους τιμοκαταλόγους των summer camps των σχολείων στα ίδια –ενδεχομένως και σε χαμηλότερα σε σύγκριση με τις προηγούμενες χρονιές –επίπεδα, με αρκετές προσφορές και εκπτώσεις που θα διευκολύνουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με τους υπευθύνους καλοκαιρινών προγραμμάτων σε εκπαιδευτήρια, τα summer camps καλύπτουν μια μεγάλη ανάγκη των εργαζόμενων γονέων, οι οποίοι δεν έχουν πού να αφήσουν τα παιδιά τους μέχρι τις καλοκαιρινές διακοπές της οικογένειας. Διευκρινίζουν όμως ότι οι καλοκαιρινές κατασκηνώσεις δεν πρέπει να εκλαμβάνονται από τους γονείς ως πάρκινγκ των παιδιών τους, αλλά ως ευκαιρία για διασκέδαση και μάθηση με δημιουργικές και βιωματικές δραστηριότητες.

Η διάρκεια των περισσότερων summer camps στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια είναι ένας μήνας. Οπως εξηγούν οι άνθρωποι του χώρου, χωρίζονται σε εβδομαδιαίες περιόδους τις οποίες μπορούν να επιλέξουν οι γονείς. Υπάρχουν μάλιστα προγράμματα για παιδιά ηλικίας από τριών ετών και φτάνουν μέχρι και τις τελευταίες τάξεις του λυκείου. Τα παιδιά αρχίζουν το πρωί τις δραστηριότητές τους και στις περισσότερες περιπτώσεις τελειώνουν αργά το μεσημέρι. Σε κάποια ιδιωτικά σχολεία υπάρχουν οι κατάλληλες εγκαταστάσεις και παρέχεται δυνατότητα για διανυκτέρευση των παιδιών. Επιπλέον, διευκρινίζεται πως το γεγονός ότι αυτές οι καλοκαιρινές δραστηριότητες πραγματοποιούνται στους χώρους ιδιωτικών σχολείων, δεν αποκλείει παιδιά που δεν είναι μαθητές των εν λόγω εκπαιδευτηρίων. Αντίθετα, τα summer camps είναι ανοιχτά σε όποιο παιδί θέλει να απασχοληθεί δημιουργικά για μία εβδομάδα ή και παραπάνω.

Ανάλογα με την ηλικία και τα ενδιαφέροντα, οι καλοκαιρινές κατασκηνώσεις προσφέρουν πληθώρα δραστηριοτήτων. Από κολύμβηση, μαγειρική και μουσικοκινητική αγωγή μέχρι ιππασία, αναρρίχηση και ρομποτική.

Η γενικότερη οικονομική κατάσταση στη χώρα και κατ’ επέκταση οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν πολλές οικογένειες έχουν κάνει τους υπευθύνους των καλοκαιρινών σχολείων να επαναπροσδιορίσουν τους τιμοκαταλόγους και κυρίως να κάνουν διευκολύνσεις, προσφορές και εκπτώσεις.

Είναι λοιπόν ενδεικτικό ότι ένα μέσο κόστος για μία εβδομάδα δραστηριοτήτων, το οποίο ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία, τις δραστηριότητες που θα επιλεγούν αλλά και τις έξτρα παροχές, όπως είναι οι μεταφορές με σχολικό λεωφορείο, αρχίζει από 110 ευρώ και μπορεί να φτάσει έως 400 ευρώ. Ωστόσο, σχεδόν όλα τα summer camps κάνουν εκπτώσεις και προσφορές. Κάποια δίνουν 10% έκπτωση για την έγκαιρη εγγραφή των παιδιών. Σε κάποια άλλα γίνονται ειδικές τιμές για εταιρικά πακέτα, δηλαδή ομαδικές εγγραφές άνω των 15 παιδιών. Σε άλλα, η τιμή μειώνεται αν το παιδί συμμετάσχει μόνο στην πρώτη εβδομάδα του καλοκαιρινού κατασκηνωτικού προγράμματος. Τα περισσότερα καλοκαιρινά σχολεία, πάντως, κάνουν εκπτώσεις 5% – 30% στην περίπτωση συμμετοχής και αδελφών. Επίσης, αν το παιδί συμμετέχει σε παραπάνω από μία περιόδους και πάλι η έκπτωση στο τελικό κόστος κυμαίνεται από 5% έως 15%.