Σχολές που διαχρονικά είναι μέσα στις επιλογές των υποψηφίων και αποτελούν πολύ καλή ευκαιρία με αρκετές διεξόδους θα παρουσιάσουμε στο σημερινό άρθρο.

Θα αρχίσουμε από το 1ο Επιστημονικό Πεδίο και τη Σχολή της Νομικής. Το παιδί σας θα πρέπει να γνωρίζει ότι από τη Νομική, πέρα από το Αστικό και το Ποινικό Δίκαιο, μπορεί να εξειδικευθεί και σε δίκαια που δεν είναι τόσο γνωστά ακόμη, όπως το Δίκαιο Πνευματικών Δικαιωμάτων, Δίκαιο Αλλοδαπών και φυσικά ένα δίκαιο που έχει πολύ μεγάλη ζήτηση, ειδικά τα τελευταία χρόνια, το Φορολογικό. Επιπλέον, μπορεί να απασχοληθεί ως νομικός σύμβουλος σε εταιρείες κάνοντας κάποιο μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Φυσικά υπάρχει και η επιλογή να ενταχθεί στη Διπλωματική Ακαδημία ή να ακολουθήσει το μονοπάτι του δικαστή.

Συνεχίζοντας, στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο θα εξετάσουμε την επιλογή των Τμημάτων Μαθηματικών. Τα παιδιά (και οι γονείς) θεωρούν ότι ο μόνος τομέας στον οποίο μπορεί να απασχοληθεί κάποιος είναι η εκπαίδευση, άρα να γίνει καθηγητής. Αυτό που αγνοούν τα παιδιά σας για τα Μαθηματικά είναι ότι αποτελούν τη βάση δύο πολύ σημαντικών γνωστικών αντικειμένων, της Πληροφορικής (προγραμματισμό) και των Χρηματοοικονομικών. Μπορούν, δηλαδή, με συγκεκριμένη εξειδίκευση σε αυτές τις δύο επιστήμες (π.χ. με κάποιο μεταπτυχιακό) να ακολουθήσουν έναν από τους δύο κλάδους με πολύ καλές προοπτικές αποκατάστασης και όχι μόνο. Αναλογιστής, μετεωρολόγος, προγραμματιστής, χρηματ/κός σύμβουλος, λογιστής, αστρονόμος είναι μερικά από τα επαγγέλματα με τα οποία μπορεί να ασχοληθεί κάποιος απόφοιτος ενός Τμήματος Μαθηματικών.

Τα Τμήματα Ιατρικής στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο αποτελούν μία από τις πιο περιζήτητες ομάδες τμημάτων όλων των πανεπιστημιακών σχολών και ιδιαίτερα των Σχολών Επιστημών Υγείας και ασχολούνται με την προώθηση και προαγωγή της ιατρικής γνώσης μέσω της έρευνας. Εχουν σκοπό την ανάδειξη επιστημόνων ιατρών υψηλού επιπέδου που να ασχολούνται αφενός με την πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία των ασθενειών του ανθρώπου και αφετέρου με την έρευνα σε όλους τους τομείς της. Εδώ τα παιδιά σας, από τα πρώτα χρόνια μέσα στις συγκεκριμένες σχολές, θα πρέπει να προσανατολιστούν σε ειδικότητες όχι τόσο συνηθισμένες στην αγορά εργασίας (γυναικολόγος, παιδίατρος, ορθοπεδικός κ.ά.) αλλά σε πιο συγκεκριμένες και εξειδικευμένες με δυνατές προοπτικές στην αγορά εργασίας της Ελλάδας και του εξωτερικού (χειρουργοί παίδων, ενδοκρινολόγοι, ρευματολόγοι κ.λπ.)

Στο 4o Επιστημονικό Πεδίο θα συζητήσουμε για τα Τμήματα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών. Η συγκεκριμένη επιστήμη δίνει τη δυνατότητα στο παιδί σας να απασχοληθεί στον χώρο των κατασκευών (υπογράφουν ηλεκτρολογικές και μηχανολογικές μελέτες), προσφέρει όμως και μια τεράστια γκάμα από άλλες επιλογές σε σχετικά αντικείμενα με το πρόγραμμα σπουδών τους. Αν κάποιος θέλει να ειδικευτεί και στους υπολογιστές τότε θα επιλέξει ηλεκτρολόγους και όχι μηχανολόγους. Τα τμήματα αυτά συνδυάζουν αρκετές επιστήμες και ειδικότητες, γι’ αυτό και πολλοί υποψήφιοι τα προτιμούν ώστε να έχουν πολλές δυνατότητες εξειδίκευσης και εύρεσης εργασίας στη συνέχεια.

Τέλος, από το 5ο Επιστημονικό Πεδίο τα Τμήματα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής ασχολούνται με τον τομέα του λογιστηρίου και του χρηματοοικονομικού σχεδιασμού μιας επιχείρησης (finance). Στόχοι των τμημάτων είναι η εξειδικευμένη διδασκαλία της Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, η σύνδεση με την επιχειρηματική δραστηριότητα και η κατάρτιση επαγγελματιών που ικανοποιούν το πρότυπο του σύγχρονου οικονομικού στελέχους ή διευθυντή. Οι αποκτηθείσες γνώσεις και δεξιότητες επιτρέπουν στους πτυχιούχους να λειτουργήσουν ως αποτελεσματικά στελέχη στις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς που θα δραστηριοποιηθούν.

Οι Σπύρος Μιχαλούλης και Νίκος Παυλάκος είναι συγγραφείς του βιβλίου «Πάμε… Πανεπιστήμιο 2015», Εκδόσεις: Orientum – Σύμβουλοι Σταδιοδρομίας.

Οι 10 πρώτοιπου θα μας στείλετε e-mail μετα στοιχεία σας (όνομα μαθητή/γονέα, τηλέφωνο, περιοχή) στο orientum@orientum.grθα κερδίσετε ΔΩΡΕΑΝ το τεστ επαγγελματικών ενδιαφερόντων (Horizon), το οποίο παρουσιάζειτις σχολές που ταιριάζουνστα ενδιαφέροντα του παιδιού σας