Συνεχίζοντας το θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων που ξεκινήσαμε πριν από δύο εβδομάδες, θέλουμε να ολοκληρώσουμε τον κύκλο που αφορά το 1ο Επιστημονικό Πεδίο. Σήμερα θα παρουσιάσουμε κάποια τμήματα για τα οποία μπορεί να παρερμηνεύονται οι προοπτικές που προσφέρουν στην αγορά εργασίας είτε λόγω του τίτλου του εκάστοτε τμήματος είτε λόγω κατοχυρωμένων επαγγελματικών δικαιωμάτων είτε ακόμη γιατί το αντικείμενο με το οποίο ασχολούνται θα μπορούσαν τα παιδιά σας να το παρακολουθούν μεν, σπουδάζοντας δε κάποια άλλη επιστήμη που μπορεί να τους ενδιαφέρει.

Θα ξεκινήσουμε από το Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών. Στον τίτλο του τμήματος υπάρχει η λέξη «Φιλολογίας», όμως το τμήμα δεν προσφέρει στα παιδιά σας τα επαγγελματικά δικαιώματα του φιλολόγου, δεν θα μπορούν δηλαδή να εγγραφούν στο ΠΕ 09. Σύμφωνα με το ιδρυτικό του διάταγμα, έχει ως κύρια αποστολή την καλλιέργεια, προαγωγή και διάδοση, με τη διδασκαλία και την έρευνα, της γλώσσας, της γλωσσολογίας, της λογοτεχνίας και του πολιτισμού των λαών των παρευξείνιων χωρών, ιδίως των ελληνικής καταγωγής, και την κατάρτιση επιστημόνων ικανών να μελετούν, να ερευνούν, να κατανοούν και να διαδίδουν τις γλώσσες, τη λογοτεχνία και τον πολιτισμό των λαών των προαναφερόμενων χωρών. Οι απόφοιτοι οδηγούνται στην αγορά εργασίας στην ενασχόληση με πολιτισμικές και τουριστικές δραστηριότητες.

Μια πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση είναι αυτή των Τμημάτων Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Οι απόφοιτοι των συγκεκριμένων τμημάτων μπορούν, κατά κύριο λόγο, να εργαστούν ως δημοσιογράφοι (συντάκτες ή ρεπόρτερ), ως διαφημιστές, ως επικοινωνιολόγοι, ως κριτικοί τέχνης και ως στελέχη δημοσίων σχέσεων. Τα παραπάνω επαγγέλματα δεν έχουν συγκεκριμένα επαγγελματικά δικαιώματα, που σημαίνει ότι δεν αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση κάποιος να έχει τελειώσει κάποιο από τα προαναφερθέντα τμήματα για να ασκήσει αυτά τα επαγγέλματα. Δηλαδή, το παιδί σας θα μπορούσε ν’ ασχοληθεί με τη δημοσιογραφία και χωρίς να έχει τελειώσει κάποιο από αυτά τα τμήματα. Κάτι που κάνει τον ανταγωνισμό για τους συγκεκριμένους αποφοίτους αρκετά μεγάλο. Να θυμίσουμε ότι η εισαγωγή στα συγκεκριμένα τμήματα απαιτεί εξέταση σε ειδικό μάθημα (ένα εκ των Αγγλικών, Γαλλικών, Γερμανικών και Ιταλικών) και ο συντελεστής του μαθήματος είναι 1 (ο βαθμός που θα γράψει ο υποψήφιος πολλαπλασιάζεται με το 100).

ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΙ ΣΙΝΕΜΑ. Κλείνοντας, θέλουμε να αναφερθούμε σε κάποια τμήματα στα οποία το αντικείμενο με το οποίο ασχολούνται είναι ιδιαίτερο. Δηλαδή τα παιδιά σας θα μπορούσαν να το δοκιμάσουν σπουδάζοντας παράλληλα κάποια άλλη επιστήμη που θα τους κατοχυρώνει επαγγελματικά. Μιλάμε για τα Τμήματα Θεατρικών Σπουδών και το Τμήμα Κινηματογράφου. Επαγγέλματα όπως ο ηθοποιός ή ο σκηνοθέτης κι ο σκηνογράφος δεν απαιτούν κάποιον συγκεκριμένο τίτλο σπουδών για να μπορέσουν οι απόφοιτοι να εργαστούν. Κάτι που σημαίνει ότι ο ανταγωνισμός είναι μεγαλύτερος και θα μετρήσει περισσότερο στην αγορά εργασίας η προϋπηρεσία που θα έχει το παιδί σας σε αυτόν τον τομέα και το έργο που έχει κάνει παρά ο ακαδημαϊκός τίτλος.

«Οι 10 πρώτοι που θα μας στείλετε e-mail με τα στοιχεία σας (όνομα μαθητή/γονέα, τηλ., περιοχή) στο orientum@orientum.gr θα κερδίσετε ΔΩΡΕΑΝ το Τεστ Επαγγελματικών Ενδιαφερόντων (Horizon) που σας παρουσιάζει τις σχολές που ταιριάζουν στα ενδιαφέροντα του παιδιού σας»

Οι Σπύρος Μιχαλούλης και Νίκος Παυλάκος είναι συγγραφείς του βιβλίου «Πάμε… Πανεπιστήμιο 2015», εκδόσεις Orientum – Σύμβουλοι Σταδιοδρομίας.