Το Ειδικό Μάθημα αποτελεί μια επιλογή για τα παιδιά σας την οποία συνήθως την αφήνουν να περάσει απαρατήρητη, χωρίς να δίνουν τη δέουσα σημασία που απαιτείται. Κι ο λόγος που το λέμε αυτό είναι γιατί η περίοδος δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερη για να ενημερωθείτε σχετικά με την ευκαιρία που παρέχουν τα Ειδικά Μαθήματα στην επιλογή των σχολών, αφού τον Φεβρουάριο τα παιδιά σας θα πρέπει να δηλώσουν αν ενδιαφέρονται να εξεταστούν σε κάποιο από τα Ειδικά Μαθήματα ή όχι. Στη λίστα των επιλογών είναι η ξένη γλώσσα (Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ιταλικά και Ισπανικά), το Σχέδιο (Ελεύθερο και Γραμμικό), η Αρμονία και ο Ελεγχος Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων. Πρώτο στην προτίμηση των υποψηφίων έρχεται το μάθημα τον Αγγλικών με 11.567 παιδιά να εξετάζονται το 2014 και δεύτερο στη σειρά το Σχέδιο με 1.783 στο Ελεύθερο και 1.687 στο Γραμμικό.

Eπιπλέον μόρια. Το παιδί σας θα πάρει επιπλέον μόρια από την επίδοσή του στα Ειδικά Μαθήματα, τα οποία καθορίζονται από τον συντελεστή του μαθήματος για κάθε τμήμα ξεχωριστά (π.χ. τα Αγγλικά έχουν συντελεστή 2 για την Αγγλική Φιλολογία ενώ έχουν συντελεστή 1 για τα ΜΜΕ). Κάτι που σημαίνει ότι ανάλογα με το τμήμα που θα επιλέξει το παιδί σας και τον συντελεστή του Ειδικού Μαθήματος θα μπορεί να πάρει επιπλέον από 1.000 έως 4.000 μόρια.

Ας συνεχίσουμε με κάποια παραδείγματα: Αν το παιδί σας λοιπόν είναι στο 5ο Επιστημονικό Πεδίο κι επιζητεί να εισαχθεί σε κάποιο από τα τρία οικονομικά πανεπιστήμια αλλά με τα μόρια που έβγαλε δεν το έχει καταφέρει, ας γνωρίζει ότι υπάρχει το Τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς που έχει Ειδικό Μάθημα τα Αγγλικά με συντελεστή 1. Η βάση για το συγκεκριμένο τμήμα βρίσκεται στα 15.975, κάτι που σημαίνει ότι το παιδί σας, αν έχει βγάλει 14.500 περίπου στο 5ο Επιστημονικό Πεδίο, με ένα 15 στα Αγγλικά (που η εξέταση είναι επιπέδου Lower με Advanced) θα μπορεί να μπει σε ένα πολύ καλό τμήμα αλλά και στον χώρο της ναυτιλίας, με πολλές προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης.

Αν το παιδί σας θα ήθελε να αποκτήσει τα επαγγελματικά δικαιώματα του οικονομολόγου από το 1ο Επιστημονικό Πεδίο, μπορεί να έχει στο μυαλό του την επιλογή των Τμημάτων Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πάντειο ή στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Επιλέγοντας συγκεκριμένη Κατεύθυνση Οικονομικών εγγράφεται στο Οικονομικό Επιμελητήριο. Το Ειδικό Μάθημα στο οποίο θα εξεταστεί θα είναι μία ξένη γλώσσα από τηνΑγγλική, τηΓαλλική, τηΓερμανικήή τηνΙταλική. Κι εδώ ο συντελεστής είναι 1.

Φυσικά θα πρέπει να αναφέρουμε πως αν ενδιαφέρουν το παιδί σας οι ξενόγλωσσες φιλολογίες, το αντίστοιχο μάθημα της Ξένης Γλώσσας του δίνει επιπλέον μόρια και έχει συντελεστή 2. Κάτι που ισχύει και για τα Τμήματα Μουσικών Σπουδών με το Ειδικό Μάθημα της Αρμονίας και του Ελέγχου Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων.

Τέλος, να τονίσουμε τη σημαντικότητα της προετοιμασίας του παιδιού σας εφόσον επιλέξει το Σχέδιο, που θα πρέπει να την έχει ξεκινήσει από τη Β’ Λυκείου.

Για περισσότερες πληροφορίεςπου αφορούν τον επαγγελματικό προσανατολισμό του παιδιού σας μπείτε στο

www.orientum.gr

Οι Σπύρος Μιχαλούλης και Νίκος Παυλάκος είναι συγγραφείς του βιβλίου «Πάμε… Πανεπιστήμιο 2015», εκδόσεις Orientum –Σύμβουλοι Σταδιοδρομίας.