Από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα έχουν υλοποιηθεί στους ακαδημαϊκούς κόλπους του περισσότερα από 100 έργα έρευνας και ανάπτυξης. Μάλιστα, σύμφωνα με την έρευνα SCIMAGO Institutions Rankings για το 2014 και τον δείκτη της αριστείας στην έρευνα, το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο κατατάσσεται πέμπτο μεταξύ των ελληνικών πανεπιστημίων. Τα εγκαίνια του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου έγιναν τον Σεπτέμβριο του 2002. Εδρα του είναι η Τρίπολη, ωστόσο το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου αναπτύσσεται σε επίπεδο ολοκληρωμένων σχολών και στις άλλες πρωτεύουσες των νομών της Περιφέρειας Πελοποννήσου –Κόρινθο, Καλαμάτα, Ναύπλιο, Σπάρτη. Μάλιστα, το κτίριο στην Τρίπολη, στο οποίο στεγάζεται η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου, είναι το σπίτι όπου γεννήθηκε ο ποιητής Κώστας Καρυωτάκης. Το κτίριο παραχωρήθηκε στο πανεπιστήμιο από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, αναμορφώθηκε και ανακαινίστηκε πλήρως.

Σήμερα, το Ιδρυμα έχει πέντε σχολές και εννέα τμήματα, ενώ λειτουργούν και 19 προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών.

Περισσότερες από 100 συνεργασίες με άλλα ευρωπαϊκά εκπαιδευτικά ιδρύματα έχει πραγματοποιήσει το πανεπιστήμιο, στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus. Μία από τις τελευταίες επιτυχίες του Ιδρύματος Πελοποννήσου είναι η λειτουργία που προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών που θα ξεκινήσει το Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου, με τίτλο «Space Systems Design –Σχεδίαση Διαστημικών Συστημάτων». Το πρόγραμμα αυτό είναι το πρώτο και μοναδικό πρόγραμμα σπουδών Ανώτατης Εκπαίδευσης στον τομέα του Διαστήματος στην Ελλάδα και συνεργάτης και υποστηρικτής θα είναι μεταξύ άλλων και το κορυφαίο Ινστιτούτο Αεροδιαστημικής της Ευρώπης Von Karman Institute for Fluid Dynamics. Στο πρόγραμμα, μάλιστα, θα διδάξουν καθηγητές διεθνούς κύρους της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού.

ΔΙΑΡΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ. Για ποιους λόγους ένας υποψήφιος φοιτητής να βάλει στο Μηχανογραφικό Δελτίο σχολές του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου; Σύμφωνα με τον πρύτανη, Κωνσταντίνο Μασσέλο, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου είναι ένα σύγχρονο και δυναμικά αναπτυσσόμενο Ιδρυμα της ελληνικής Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, «το οποίο καλύπτει σημαντικό εύρος γνωστικών αντικειμένων, τόσο των ανθρωπιστικών – κοινωνικών επιστημών (φιλολογία, ιστορία-αρχαιολογία, κοινωνική και εκπαιδευτική πολιτική, διεθνείς και ευρωπαϊκές σπουδές, θεατρολογία) όσο και της εφαρμοσμένης έρευνας (ηλεκτρονικοί υπολογιστές και τηλεπικοινωνίες, οικονομικές επιστήμες, οργάνωση και διοίκηση αθλητισμού, νοσηλευτική), συνδυάζοντας τις παραδοσιακές μεθόδους διδασκαλίας με καινοτόμες προσεγγίσεις και πρακτικές και αξιοποιώντας δημιουργικά τις νέες τεχνολογίες».

Οπως επισημαίνει, οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου τίθενται στο επίκεντρο της παροχής εκπαίδευσης και υπηρεσιών υψηλών προδιαγραφών από το σύνολο του διδακτικού, διοικητικού και τεχνικού προσωπικού. «Διαθέτει άρτιες υποδομές, άριστα εξοπλισμένες και συντηρημένες, και εύκολα προσβάσιμες. Οι δε σχέσεις όλων των μελών της ακαδημαϊκής του κοινότητας αναπτύσσονται σε κλίμα αλληλοκατανόησης και πολύ καλών διαπροσωπικών επαφών».

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ. Πολύ σημαντικό, σύμφωνα με τον κ. Μασσέλο, είναι οι διακρίσεις του πανεπιστημίου για τον ερευνητικό προσανατολισμό του, μέσα από την ανάπτυξη ποικίλων προγραμμάτων και επιστημονικών δραστηριοτήτων, επιδιώκοντας και επιβραβεύοντας την αριστεία. «Παρά τη σύντομη έως τώρα διαδρομή του, βρίσκεται αρκετά υψηλά στους σχετικούς πίνακες κατάταξης με βάση τα επιτεύγματα του διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού του, ενώ αναπτύσσει μεγάλο αριθμό –για το μέγεθός του –τμηματικών, διαπανεπιστημιακών και διακρατικών μεταπτυχιακών προγραμμάτων, με υψηλή ζήτηση στην αγορά εργασίας».

Το γεγονός ότι τα τμήματά του εδρεύουν σε πέντε πόλεις της Πελοποννήσου είναι για τον πρύτανη ένα ακόμη «ατού». «Είναι πόλεις με αξιοζήλευτο ιστορικό και πολιτιστικό παρελθόν, με άριστη συγκοινωνιακή σύνδεση με την πρωτεύουσα και πολύ φιλόξενο κοινωνικό περιβάλλον».