Η τεχνολογία τα τελευταία χρόνια έχει μπει περισσότερο από ποτέ μέσα στη ζωή μας, πόσω μάλλον στην καθημερινότητα του παιδιού σας. Κινητά, tablets, υπολογιστές, ιστοσελίδες, εφαρμογές, ρολόγια και πολλά άλλα αποτελούν την καθημερινή ενασχόλησή του. Μήπως όμως, πέρα από το να αγοράζει τέτοια προϊόντα, ενδιαφέρει το παιδί σας και η επαγγελματική του αποκατάσταση μέσα από αυτόν τον κλάδο;

Πάμε να δούμε πώς θα μπορούσε να το κάνει. Συνολικά υπάρχουν 12 Τμήματα Πληροφορικής Πανεπιστημίου, οι απόφοιτοι των οποίων εντάσσονται στο ΠΕ 19. Οι σπουδές στα τμήματα αυτά διαρκούν τέσσερα χρόνια. Τα βασικά μαθήματα των τμημάτων δεν διαφέρουν μεταξύ τους, αλλά το καθένα έχει ξεχωριστή κατεύθυνση/ειδίκευση ανάλογα με το πρόγραμμα σπουδών, όπου κύριο ρόλο έχουν τα Μαθηματικά και η Φυσική.

Software – hardware. Τα τελευταία περίπου 10 χρόνια, τα Τμήματα Πληροφορικής ασχολούνται όχι μόνο με το software (λογισμικό), όπως έκαναν παλαιότερα, αλλά και με το hardware (υλικό). Τρία τμήματα παρουσιάζουν μια βασική διαφορά έναντι των υπολοίπων όσον αφορά στα επαγγελματικά τους δικαιώματα. Τα Tμήματα Πληροφορικής ΟΠΑ, Πληροφορικής Πειραιά και Εφαρμοσμένης Πληροφορικής Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Εκτός από την ιδιότητα του ειδικού πληροφορικής παρέχουν στα παιδιά σας και την ιδιότητα του λογιστή – οικονομολόγου, καθώς εγγράφονται στο Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδος.

Στα πέντε Τμήματα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών προσφέρεται η δυνατότητα στα παιδιά σας να αποκτήσουν εκπαίδευση για τον χώρο της ηλεκτρολογίας και των ηλεκτρονικών υπολογιστών, και να επιλέξουν κάποια χρονική στιγμή την κατεύθυνση στην οποία θέλουν να εστιάσουν. Οι σπουδές στα τμήματα αυτά διαρκούν πέντε χρόνια, καθώς είναι μηχανικοί. Οι απόφοιτοι των τμημάτων εντάσσονται στο ΠΕ 19 Πληροφορικής.

Υπάρχουν έξι Τμήματα Μηχανικών Υπολογιστών και οι σπουδές διαρκούν πέντε χρόνια, καθώς είναι μηχανικοί. Η βασική τους διαφορά από τα Τμήματα Ηλεκτρολόγων είναι ότι δεν περιέχουν το κομμάτι της ηλεκτρολογίας, άρα δεν έχουν καμία σχέση με κατασκευές, υπογραφή σε ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις κ.λπ. Κατά τα άλλα, τα προγράμματα σπουδών τους είναι παρεμφερή. Επίσης, οι απόφοιτοι των Τμημάτων εντάσσονται στο ΠΕ 19 Πληροφορικής.

Στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο υπάρχουν 11 τμήματα ΤΕΙ που ασχολούνται με την πληροφορική. Οι σπουδές στα τμήματα αυτά διαρκούν τέσσερα χρόνια και οι απόφοιτοί τους εντάσσονται στο ΠΕ 20 Πληροφορικής ΤΕΙ. Ο βασικός κορμός των μαθημάτων στα περισσότερα τμήματα είναι ίδιος και διαφέρουν σε συγκεκριμένες ειδικεύσεις ανά τμήμα. Η βασική διαφορά των σπουδών σε ένα τμήμα ΤΕΙ σε σχέση με τις σπουδές σε ένα τμήμα Πανεπιστημίου είναι ότι στα ΤΕΙ οι σπουδές είναι πιο πρακτικές, τα μαθήματα έχουν μεγαλύτερη σχέση με την εφαρμογή και όχι τόσο με τη θεωρία και τον σχεδιασμό, είναι υποχρεωτική η παρακολούθηση των εργαστηρίων και οι απόφοιτοι ειδικεύονται κυρίως στην υλοποίηση και όχι στον σχεδιασμό.

Κλείνοντας, να τονίσουμε στα παιδιά σας ότι ειδικά στον χώρο της πληροφορικής η επαγγελματική εξέλιξη που θα έχουν δεν περιορίζεται από το πρώτο τους πτυχίο, καθώς δεν υπάρχουν επαγγελματικά δικαιώματα που να ορίζουν τι μπορεί να κάνει κάθε απόφοιτος. Ετσι, όλοι έχουν τη δυνατότητα να εξελιχθούν απεριόριστα σε συνδυασμό με το μεταπτυχιακό που θα κάνουν και τα εφόδια γνώσεων που τους έχει δώσει το πρώτο τους πτυχίο.

Οι Σπύρος Μιχαλούλης και Νίκος Παυλάκος είναι συγγραφείς του βιβλίου «Πάμε… Πανεπιστήμιο 2014», Εκδόσεις: Orientum – Σύμβουλοι Σταδιοδρομίας.