Στις αρχές Δεκεμβρίου διοργανώθηκε στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας το 3o StartUp Weekend Volos 2014, στο οποίο ομάδες νεαρών έπρεπε να αναπτύξουν καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες σε μόλις 54 ώρες! Και αυτή δεν είναι η μοναδική δράση που κάνει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για να συνδέσει τις σπουδές με την αγορά εργασίας.

Οι συνεργασίες με άλλα ιδρύματα της χώρας αλλά και πανεπιστήμια του εξωτερικού καθώς και το ερευνητικό έργο που παράγουν καθηγητές και φοιτητές καθιστούν το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ένα από τα πλέον αξιόλογα της χώρας. Αλλωστε, αυτή την εκτίμηση έρχεται να επιβεβαιώσει και η λίστα που δημοσίευσε για το 2014 το Κέντρο Παγκόσμιας Κατάταξης Πανεπιστημίων. Σύμφωνα λοιπόν με την κατάταξη, στα 1.000 καλύτερα πανεπιστήμια παγκοσμίως, στην 631η θέση βρίσκεται το Πανεπιστήμιο Πατρών, 17 θέσεις χαμηλότερα βρίσκεται το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ενώ το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας κατατάσσεται 926ο.

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ιδρύθηκε πριν από 30 χρόνια –μαζί με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο –με έδρα την πόλη του Βόλου. Στην αρχή, το ΑΕΙ περιελάμβανε πέντε τμήματα –το Τμήμα Γεωπονίας, Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής, το Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, το Τμήμα Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης και το Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών. Ενα χρόνο αργότερα ιδρύθηκαν ως ανεξάρτητα τμήματα το Τμήμα Ιατρικής και το Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού. Ολα τα τμήματα σε αυτή την αρχική φάση λειτουργίας του Πανεπιστημίου είχαν έδρα τον Βόλο, εκτός από το Τμήμα Ιατρικής που είχε έδρα τη Λάρισα.

Από τότε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας μεγάλωσε, αυξήθηκαν οι σχολές και τα τμήματά του. Σήμερα το ίδρυμα περιλαμβάνει έξι σχολές, οι εγκαταστάσεις του όμως δεν είναι συγκεντρωμένες στον Βόλο, αλλά επεκτείνονται σε άλλες τέσσερις πόλεις: Λάρισα, Καρδίτσα, Τρίκαλα και Λαμία.

Οι προπτυχιακοί φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, βάσει των τελευταίων διαθέσιμων στοιχείων, φτάνουν τους 12.690 και ο αριθμός των μεταπτυχιακών σπουδαστών ξεπερνά τους 1.550. Συνολικά 813 άτομα είναι το προσωπικό του Πανεπιστημίου, από τα οποία τα 450 είναι μέλη ΔΕΠ (Διδακτικό Ερευνητικό Προσωπικό) και 69 είναι μόνιμοι διοικητικοί υπάλληλοι. Τα τμήματα που φαίνεται ότι προσελκύουν περισσότερους φοιτητές είναι αυτό των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών – Μηχανικών Υπολογιστών, τα Παιδαγωγικά, το Οικονομικό καθώς και τα ΤΕΦΑΑ.

«Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας περιλαμβάνει σχολές σε πέντε πόλεις της Κεντρικής Ελλάδας, ενώ η έδρα του βρίσκεται στον Βόλο. Το γεωγραφικό πλεονέκτημα του πανεπιστημίου συνεπάγεται την εύκολη πρόσβαση των φοιτητών και των οικογενειών τους από όλες τις περιοχές της χώρας. Πρόκειται για ένα σχετικά νέο αλλά αρκετά ώριμο πια ίδρυμα, στο οποίο σπουδάζουν σήμερα 15.000 προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές» τονίζει ο πρύτανης του πανεπιστημίου Γιώργος Πετράκος.

Το Πανεπιστήμιο, όπως επισημαίνει, είναι δομημένο στις σχολές Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών, Γεωπονικών Επιστημών, Πολυτεχνική, Επιστημών Υγείας, ΤΕΦΑΑ και Θετικών Επιστημών και σε 18 τμήματα, καλύπτοντας έτσι ευρύ φάσμα επιστημών και γνωστικών αντικειμένων. «Το μέγεθος του Πανεπιστημίου διευκολύνει την προσωπική επικοινωνία μεταξύ φοιτητών και εκπαιδευτικού προσωπικού καθώς επίσης διασφαλίζει υγιές πνεύμα διαλόγου στο εσωτερικό της ακαδημαϊκής κοινότητας. Η ομαλή και οργανωμένη λειτουργία του ιδρύματος παραδοσιακά έχει εξασφαλίσει την έγκαιρη ολοκλήρωση των σπουδών προστατεύοντας τους φοιτητές και τις οικογένειές τους από καθυστερήσεις».

Ανταγωνιστική εκπαίδευση. Οι σύγχρονες εγκαταστάσεις, το υψηλό επίπεδο του διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού, η σύζευξη έρευνας και εκπαιδευτικής διδασκαλίας και η συμμετοχή σε διεθνή δίκτυα πανεπιστημιακών ιδρυμάτων εγγυώνται, σύμφωνα με τον πρύτανη, την άρτια και ανταγωνιστική εκπαίδευση νέων επιστημόνων που συχνά διακρίνονται σε διεθνές και εθνικό επίπεδο. «Η σύνδεση του Πανεπιστημίου με τις τοπικές κοινότητες, η διοργάνωση προγραμμάτων πρακτικής άσκησης και η δικτύωση με παραγωγικούς τομείς σε τοπικό και διεθνές επίπεδο συμβάλλουν στη γόνιμη ένταξη των πτυχιούχων μας στην αγορά εργασίας» καταλήγει.