Ο κλάδος της υγείας πολλές φορές θεωρείται παρεξηγημένος, είτε για τις ευκαιρίες που προσφέρει είτε για το σύστημα με το οποίο λειτουργεί. Ξέρουμε ότι οι περισσότερες μαμάδες θα θέλατε το παιδί σας να γίνει γιατρός και να το λέτε με καμάρι… Το παιδί σας το ρωτήσατε όμως; Και ο κύριος λόγος που το αναφέρουμε είναι διότι η επιλογή να ασχοληθεί το παιδί σας με τον τομέα της υγείας χρειάζεται αρκετή προσοχή και πάνω απ’ όλα να είναι μια συνειδητή απόφαση.

Θα ξεκινήσουμε με την επιστήμη της κτηνιατρικής! Πολλοί γονείς πιστεύετε ότι το παιδί σας μπορεί να επιλέξει αυτό το τμήμα για να ανοίξει ένα ιατρείο μικρών ζώων. Ναι, φυσικά και αυτό αποτελεί επιλογή από τις συγκεκριμένες σχολές, αλλά η κτηνιατρική προσφέρει μια πληθώρα επιλογών ενασχόλησης με την υγεία, όπως η υγεία των παραγωγικών ζώων και των ζώων συντροφιάς, η προστασία της υγείας του καταναλωτή από ζωοανθρωπονόσους (ασθένειες οι οποίες μεταφέρονται από τα ζώα στον άνθρωπο) ακόμα και με τη γενετική, κατ’ αποκλειστικότητα στην ενασχόληση με τη μεταφύτευση γονιμοποιημένων ωαρίων στα θηλαστικά ζώα, την κτηνοτροφία κ.ά. Οσον αφορά την επιχειρηματικότητα σε αυτόν τον τομέα, μπορούν να ιδρύσουν το δικό τους εργαστήριο ελέγχου τροφίμων ζωικής προέλευσης.

τρεις ομάδες. Εναν άλλον σημαντικό τομέα της υγείας αποτελούν τα λεγόμενα παραϊατρικά επαγγέλματα. Υπάρχουν τρεις ομάδες τμημάτων που ασχολούνται με τη φροντίδα και τη θεραπεία του ανθρώπου. Μιλάμε για τα Τμήματα Εργοθεραπείας, τΦυσικοθεραπείας και Λογοθεραπείας. Τα μαθήματά τους δεν θα είναι ιδιαίτερα δύσκολα για το παιδί σας αν έχει επιλέξει κάποια άλλη κατεύθυνση, εκτός της Θετικής. Επίσης, δεν υπάρχουν αντίστοιχα πανεπιστημιακά τμήματα στην

Τριτοβάθμια Εκπαίδευση της χώρας, κάτι που θα προσφέρει αρκετές προοπτικές εύρεσης εργασίας μελλοντικά στο παιδί σας.

Η επιλογή μεταξύ των τριών εξαρτάται κυρίως από το είδος των προβλημάτων με τα οποία θέλει να ασχοληθεί μελλοντικά ο υποψήφιος, ενώ για το Τμήμα Εργοθεραπείας πρέπει να διαθέτει ιδιαίτερο ψυχικό σθένος καθώς θα ασχολείται με άτομα που έχουν σωματικά ή νοητικά προβλήματα και κάποιες μορφές ειδικών αναγκών (π.χ. σύνδρομα, νοητική υστέρηση κτλ.), κυρίως μέσα από βιωματικά παιχνίδια και χειρονακτικές δραστηριότητες.

Η φυσικοθεραπεία επικεντρώνεται στην αποκατάσταση μυϊκών τραυματισμών περισσότερο από αθλητικές δραστηριότητες και αν το παιδί σας επιλέξει να ασχοληθεί με τον αθλητισμό έχει πολλά διαφορετικά τμήματα στα οποία μπορεί να εξειδικευθεί και να βρει απασχόληση. Ο λογοθεραπευτής, από την άλλη, ασχολείται με παιδιά με προβλήματα άρθρωσης, ομιλίας και φωνής. Κι εδώ η εκπαίδευση και αποκατάσταση των παιδιών γίνεται μέσα από βιωματικές δραστηριότητες. Αναπτυσσόμενη τάση στην αγορά είναι η επιχειρηματικότητα σε αυτούς τους τομείς, με τη συνεργασία των τριών επαγγελμάτων που προαναφέραμε και τη δημιουργία Κέντρου Αποκατάστασης και Φροντίδας.

Τέλος, δεν θα μπορούσαμε να αφήσουμε εκτός τον τομέα της διαιτολογίας. Το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και τα τρία ΤΕΙ που υπάρχουν στον συγκεκριμένο κλάδο προσφέρουν στο παιδί σας εξίσου καλές σπουδές. Δίνεται η δυνατότητα απασχόλησης σε τμήματα διατροφής ιδιωτικών και δημόσιων κλινικών, ινστιτούτα αδυνατίσματος, μονάδες μαζικής παραγωγής τροφίμων, βιομηχανίες παρασκευής ειδικών τροφίμων (παιδικών τροφών, διαβητικά προϊόντα κ.λπ.) και η λίστα αυτή δεν έχει τελειωμό. Φυσικά, μόνο από τα προαναφερθέντα τμήματα θα μπορεί το παιδί σας να ανοίξει το δικό του γραφείο διαιτολόγου.

Οι Σπύρος Μιχαλούλης και Νίκος Παυλάκος είναι συγγραφείς του βιβλίου «Πάμε… Πανεπιστήμιο 2014», εκδόσεις Orientum – Σύμβουλοι Σταδιοδρομίας.

Στείλτε μας e-mail στο orientum@orientum.gr και κερδίστε εντελώς δωρεάν το «Πάμε… Πανεπιστήμιο 2014», το οποίο θα μπορείτε να παραλάβετε από τα γραφεία μας στο Ν. Ψυχικό εντός μιας εβδομάδας. Για περισσότερες πληροφορίες για τον επαγγελματικό προσανατολισμό του παιδιού σας μπείτε στο www.orientum.gr