Στις ανθρωπιστικές επιστήμες υπάρχουν κάποια βασικά χαρακτηριστικά που θα πρέπει να προσέχει το παιδί σας για την επιλογή σχολής. Δύο πολύ σημαντικά στοιχεία είναι (α) η σχολή η οποία θα επιλέξει το παιδί σας να εντάσσεται σε κάποιον κλάδο Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ), και (β) η άδεια ασκήσεως του επαγγέλματος το οποίο θέλει να ακολουθήσει. Να τονίσουμε ότι αρκετές σχολές που ανήκουν σ’ αυτό το Επιστημονικό Πεδίο οδηγούν τα παιδιά σας στην ενασχόληση με την εκπαίδευση και φυσικά θα πρέπει να γνωρίζουν ότι υπάρχουν πολλές καλές επιλογές συνδυασμού του πρώτου τους πτυχίου με κάποιο μεταπτυχιακό, ώστε να φτάσουν στον τελικό επαγγελματικό τους στόχο.

Μερικές από τις σχολές με πολλές εναλλακτικές στην αγορά εργασίας από το συγκεκριμένο Επιστημονικό Πεδίο είναι της Νομικής, της Ψυχολογίας, της Αγγλικής Φιλολογίας και ένα από τα αγαπημένα μας ΤΕΙ, το ΤΕΙ Κοινωνικής Εργασίας. Αν το παιδί σας ενδιαφέρεται να ακολουθήσει κάποια από αυτές τις επιστήμες, θα πρέπει να γνωρίζει (ψάχνοντας!) πόσες και ποιες επιλογές έχει από το κάθε τμήμα.

Να γνωρίζει δηλαδή ότι από τη Νομική, πέρα από το Αστικό και το Ποινικό Δίκαιο, μπορεί να εξειδικευθεί και σε δίκαια που δεν είναι τόσο γνωστά ακόμα, όπως το Δίκαιο Πνευματικών Δικαιωμάτων, Δίκαιο Αλλοδαπών και φυσικά ένα Δίκαιο που έχει πολύ μεγάλη ζήτηση ειδικά τα τελευταία χρόνια, το Φορολογικό, ή να απασχοληθεί ως νομικός σύμβουλος σε εταιρείες κάνοντας κάποιο μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Επιχειρήσεων.

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ. Συνεχίζοντας με τις σχολές της Ψυχολογίας, το παιδί σας θα πρέπει να γνωρίζει ότι αν θέλει να ασκήσει το επάγγελμα του ψυχολόγου, μπορεί να το κάνει μόνο από τα τέσσερα τμήματα Ψυχολογίας. Επίσης, πέρα από το να ανοίξει δικό του γραφείο, μπορεί να απασχοληθεί και στον ιδιωτικό τομέα, σε επιχειρήσεις δηλαδή, συνδυάζοντας το πρώτο του πτυχίο μ’ ένα μεταπτυχιακό στη Διαχείριση Ανθρωπίνων Πόρων ή τις Επικοινωνίες, ώστε να απασχοληθεί στο τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού ή στο τμήμα Μάρκετινγκ σε κάποια εταιρεία.

Από τα τμήματα Αγγλικής Φιλολογίας το παιδί σας θα μάθει πολύ καλά να χειρίζεται τον προφορικό και τον γραπτό λόγο στα αγγλικά. Μπορεί να απασχοληθεί είτε ως μεταφραστής ή διερμηνέας, δουλεύοντας ως ελεύθερος επαγγελματίας (να σημειωθεί ότι δεν θα μπορεί να υπογράφει επίσημες μεταφράσεις!), είτε με κάποιο μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Επιχειρήσεων σε τομείς επιχειρήσεων που ζητάνε πολύ καλή γνώση των αγγλικών, όπως π.χ. στο τμήμα των εξαγωγών/εισαγωγών σε κάποια εταιρεία.

Κλείνοντας, το ΤΕΙ Κοινωνικής Εργασίας αποτελεί μια πολύ καλή επιλογή για το παιδί σας. Οι απόφοιτοι εργάζονται ως κοινωνικοί λειτουργοί και δουλεύουν κυρίως με ευπαθείς ομάδες (μετανάστες, φυλακισμένους, ορφανά παιδιά κ.λπ.), έχουν πολύ καλή επαγγελματική αποκατάσταση και σε συνεργασία με άλλους επιστήμονες μπορούν να ασχοληθούν σε συμβουλευτικές υπηρεσίες, έρευνες, ακόμα και να εξειδικευθούν στον τομέα της υγείας με κάποιο μεταπτυχιακό.

Οι Σπύρος Μιχαλούλης και Νίκος Παυλάκος είναι συγγραφείς του βιβλίου «Πάμε… Πανεπιστήμιο 2014», εκδόσεις Orientum – Σύμβουλοι Σταδιοδρομίας.

Στείλτε μας e-mail στο orientum@orientum.gr και κερδίστε εντελώς δωρεάν το «Πάμε… Πανεπιστήμιο 2014», το οποίο θα μπορείτε να παραλάβετε από τα γραφεία μας στο Ν. Ψυχικό εντός μιας εβδομάδας. Για περισσότερες πληροφορίες για τον επαγγελματικό προσανατολισμό του παιδιού σας μπείτε στο www.orientum.gr