Τον περασμένο Ιούλιο ομάδα φοιτητών του ΤΕΙ Θεσσαλίας πήρε το τρίτο βραβείο (χρηματικό έπαθλο αξίας 500 ευρώ) στον Διαγωνισμό Καινοτόμων Προϊόντων Διατροφής Εcotrophelia 2014 που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων.

Η ομάδα του Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων του ΤΕΙ βραβεύτηκε για το καινοτόμο προϊόν ΚetchupEco. Μία κέτσαπ που διαφέρει από οποιαδήποτε άλλη στην αγορά. Εχει κύρια συστατικά βιολογικές ντομάτες επιλεγμένου παλιού σπόρου από την Καρδίτσα, βιολογικό ξίδι, κρεμμύδι, ενώ δεν έχουν χρησιμοποιηθεί προστιθέμενα σάκχαρα, συντηρητικά ή χρωστικές. Ως γλυκαντικό έχει γλυκοζίτες στέβιας.

Αυτή ήταν η δεύτερη συνεχόμενη διάκριση του ΤΕΙ Θεσσαλίας στον συγκεκριμένο διαγωνισμό. Το 2013 το τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων του Ιδρύματος είχε βραβευτεί πάλι με το 3ο βραβείο, για το καινοτόμο προϊόν Διά Ελιάς και Αέρος. Ενα σαλάμι αέρος με πολυφαινόλες ελιάς, χωρίς χημικά πρόσθετα και συντηρητικά. Σημειώνεται ότι το 2014 το ΤΕΙ συμμετείχε στην τελική φάση του διαγωνισμού με δύο προϊόντα και το 2014 με τρία.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ. Πλούσια είναι επίσης η επιστημονική – ερευνητική δραστηριότητα του Τμήματος Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου του ΤΕΙ. Συχνές είναι οι δημοσιεύσεις φοιτητών – καθηγητών του τμήματος σε επιστημονικά περιοδικά αλλά και η συμμετοχή τους σε διεθνείς και Πανελλαδικούς Διαγωνισμούς σχεδιασμού (design), όπου έχουν αποσπάσει 4 διεθνή βραβεία. Τα παραπάνω είναι ενδεικτικά της προσπάθειας που καταβάλλει το Ανώτατο Τεχνολογικό Ιδρυμα της Θεσσαλίας στον τομέα της έρευνας, της καινοτομίας αλλά και της εξωστρέφειας.

20.000 ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ. Το ΤΕΙ Θεσσαλίας –που λειτουργεί από το 1983, αρχικά με τον τίτλο ΤΕΙ Λάρισας και από το 2013 με το σημερινό του όνομα –το τρίτο μεγαλύτερο τεχνολογικό ίδρυμα της χώρας και τρίτο σε σειρά κατάταξης ΤΕΙ με βάση τη διεθνή κατάταξη webometrics (www.webometrics.info/en/Europe/Greece%20) έχει έδρα τη Λάρισα και δραστηριοποιείται επίσης στην Καρδίτσα και στα Τρίκαλα.

Στο Ιδρυμα της Θεσσαλίας σπουδάζουν σήμερα περίπου 20.000 σπουδαστές.

Το ΤΕΙ Θεσσαλίας διαθέτει 4 Σχολές (Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών, Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής, Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας) και 14 Τμήματα. Σήμερα προσφέρει 23 ειδικεύσεις επιστημόνων εφαρμογής (προπτυχιακές σπουδές), 4 εξειδικεύσεις επιπέδου Master (μεταπτυχιακές σπουδές) και 3 προγράμματα Διά Βίου Εκπαίδευσης.

Οι εγκαταστάσεις καλύπτουν έκταση περίπου 1.300 στρεμμάτων, εξ αυτών τα 300 στρέμματα είναι τα κτίρια. Σε αυτό το μεγάλο campus, σε απόσταση 4 χλμ. δυτικά του κέντρου της Λάρισας, δίπλα στη Παλαιά Εθνική Οδό Θεσσαλίας Τρικάλων, βρίσκονται το κύριο συγκρότημα των διοικητικών υπηρεσιών, οι σχολές, οι φοιτητικές εστίες, το εστιατόριο, αθλητικές εγκαταστάσεις, το αγρόκτημα του ΤΕΙ και η βιβλιοθήκη.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του Ιδρύματος Ευστάθιος Βελισσαρίου απαντώντας στο ερώτημα γιατί να έρθει ένας νέος να φοιτήσει στο ΤΕΙ Θεσσαλίας σημειώνει πως «μεταξύ των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του ΤΕΙ είναι οι νέες κτιριακές υποδομές, ο σύγχρονος εξοπλισμός, η οργάνωση, αλλά και οι δικτυακές υποστηρικτικές υπηρεσίες και εφαρμογές, που διευκολύνουν την εκπαιδευτική διαδικασία και τη φοίτηση γενικότερα στο ΤΕΙ. Η πλούσια σε υλικό βιβλιοθήκη, η πρόσβαση σε ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων, αλλά και το ασύρματο δίκτυο του ΤΕΙ κατατάσσονται επίσης στα δυνατά σημεία του». Προσθέτει δε πως οι «φοιτητές έχουν τη δυνατότητα να δραστηριοποιηθούν στις αθλητικές και πολιτιστικές ομάδες του ΤΕΙ, ενώ το ΤΕΙ είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά δρώμενα της Περιφέρειας».

Ενα από τα ατού του Τεχνολογικού Ιδρύματος της Θεσσαλίας είναι η επαγγελματική αποκατάσταση των αποφοίτων. Για παράδειγμα, έρευνα που διεξήχθη το 2013 σε αποφοίτους του Τμήματος Σχεδιασμού & Τεχνολογίας Ξύλου & Επίπλου του ΤΕΙ από τον καθηγητή Ιωάννη Παπαδόπουλο έδειξε πως 53% των αποφοίτων είχε ήδη βρει δουλειά πριν από τη λήψη πτυχίου (το 30% άμεσα σχετιζόμενη με το πτυχίο τους, το 23% έμμεσα σχετική ή μη σχετική), ενώ μόνο το 29% ήταν σε αναζήτηση πρώτης εργασίας. Το υπόλοιπο 18%, είτε υπηρετούσε στον Στρατό είτε θα συνέχιζε σε μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό.

Με μια ματιά

19.837είναι οι ενεργοί φοιτητές του

1.300 στρέµµατακαλύπτει το κάµπουςτου Ιδρύµατος

300 στρέµµαταείναι η κτιριακή κάλυψη

Το εστιατόριο έχει δυνατότητα σίτισης περίπου3.500 σπουδαστών

2.778 τ.µ.είναι το εµβαδόν του νέου µοντέρνου κτιρίου της Κεντρικής Βιβλιοθήκης

602 κλίνεςδιαθέτει η σπουδαστική εστία του ΤΕΙ

Παροχέςστους φοιτητές

Σε ό,τι αφορά τις παροχές προς τους φοιτητές, το ΤΕΙ προσφέρει δωρεάν στέγαση στη Σπουδαστική Εστία σε νέους χα­μηλού οικογενειακού εισοδήματος. Διαθέτει 602 κλίνες. Επίσης, το εστιατόριο του ιδρύματος δίνει τη δυνατότητα σίτισης σε περίπου 3.500 φοιτητές.

Πολύτιμη στήριξη στους φοιτητές προσφέρει το Κέντρο Ψυχολογικής Συμβουλευτικής Φοιτητών του ΤΕΙ Θεσσαλίας. Παρέχει ψυχολογική στήριξη, συμβουλευτική και ενημέρωση.

Το τεχνολογικό ίδρυμα της Θεσσαλίας διαθέτει μία από τις πιο σύγχρονες βιβλιοθήκες. Το νέο τριώροφο κτίριο (2.778 τ.μ.) της Κεντρικής Βιβλιοθήκης ολοκληρώθηκε το 2008. Περιλαμβάνει βιβλία, επιστημονικά περιοδικά, ηλεκτρονικά περιοδικά, οπτικοακουστικό και πληροφορικό υλικό. Οι χρήστες της φτάνουν τους 12.000.

Ακόμη, το ΤΕΙ προσφέρει σειρά ηλεκτρονικών υπηρεσιών στους φοιτητές όπως είναι η ηλεκτρονική γραμματεία και η e-class για διδασκαλία μέσω υπολογιστή.