Η Βιολογία θεωρείται μια από τις πιο σύγχρονες και ραγδαία εξελισσόμενες επιστήμες, αλλά πολύ συχνά ακούγεται ότι είναι δύσκολος κλάδος. Βέβαια, επειδή συνδυάζει αυτά τα χαρακτηριστικά είναι και εξαιρετικά ενδιαφέρουσα! Κατά τη διάρκεια της φοίτησης στο Τμήμα Βιολογίας υπάρχει ποικιλία μαθημάτων σε όλους τους τομείς της επιστήμης και έτσι έχει την ευκαιρία ο φοιτητής να διαπιστώσει ποιος ή ποιοι από τους κλάδους τού ταιριάζουν και τον ενδιαφέρουν.

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ. Για τους περισσοτέρους το μεταπτυχιακό, και στη συνέχεια και το διδακτορικό, είναι προτεραιότητα μόλις τελειώσουν τη σχολή. Οι επιλογές είναι πολλές, αφού υπάρχουν και διατμηματικά μεταπτυχιακά τόσο σε πανεπιστημιακά τμήματα (π.χ. Τμήμα Ιατρικής) όσο και σε ερευνητικά κέντρα (π.χ. Ινστιτούτο Παστέρ). Η επιλογή του ιδρύματος και του θέματος του μεταπτυχιακού απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή, αφού η καλή οργάνωση του ιδρύματος επηρεάζει την καλύτερη απόδοση της έρευνας στον δεδομένο χρόνο του μεταπτυχιακού, ενώ το θέμα σχετίζεται με τη σύνδεση που υπάρχει μεταξύ των σπουδών και της αγοράς εργασίας.

Είναι γεγονός ότι έχει παρέλθει η εποχή που το ενδιαφέρον συγκέντρωναν κυρίως τα μεταπτυχιακά στη Μοριακή Βιολογία και στη Γενετική. Τα μεταπτυχιακά που σχετίζονται με το περιβάλλον και τη διαχείρισή του, καθώς και τη βιοτεχνολογία, κερδίζουν συνεχώς έδαφος.

ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ. Η επαγγελματική αποκατάσταση για τον πτυχιούχο της Βιολογίας μπορεί να περιλαμβάνει διάφορους τομείς: τον τομέα της υγείας σε επίπεδο διαγνωστικό, ερευνητικό ή κλινικό, την εκπαίδευση, την περιβαλλοντολογία, την ωκεανολογία, τη βιοτεχνολογία και βέβαια την έρευνα σε όλους τους τομείς της Βιολογίας (μοριακή, γενετική, ζωολογία, βοτανική, οικολογία, μικροβιολογία κ.λπ). Για κάποιον που δεν έχει κατασταλάξει στα θέλω του, καλό θα ήταν να προσπαθήσει να δοκιμαστεί σε διάφορους τομείς της επιστήμης, ώστε να αγαπά και να απολαμβάνει τη δουλειά του.

Η Φανή Γκιγκέλου είναι καθηγήτρια Βιολογίας