Λέει μία φράση: «Εσείς που ζητάτε στις αγγελίες «έμπειρους/ες έως 24 ετών» μάλλον πιστεύετε στις προηγούμενες ζωές». Αν και πολλοί το πιστεύουν αυτό, αρκετοί απόφοιτοι το διαψεύδουν με την πορεία τους και ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι γιατί κατά τη διάρκεια των σπουδών τους, παράλληλα με το πτυχίο τους, ασχολήθηκαν και με άλλα πράγματα, ασχολήθηκαν με την ενδυνάμωση του βιογραφικού τους και έγιναν ανταγωνιστικοί.

Μερικά από τα πιο βασικά βήματα που πρέπει να κάνει ένα φοιτητής μέσα στο πανεπιστήμιο είναι αυτά που θα τον οδηγήσουν στο Γραφείο Διασύνδεσης. Τι είναι αυτό; (θα ρωτήσετε τώρα εσείς οι μαμάδες). Το Γραφείο Διασύνδεσης είναι ένα μικρό δωματιάκι μέσα στο πανεπιστήμιο το οποίο οι περισσότεροι φοιτητές ανακαλύπτουν στο 3ο με 4ο έτος των σπουδών τους. Ο λόγος ύπαρξής του είναι απλός: Συνδέει τον φοιτητή με την αγορά εργασίας! Από το Γραφείο Διασύνδεσης μπορεί το παιδί σας να έρθει σε επαφή με εταιρείες για την αναζήτηση εργασίας, να ενημερωθεί για απασχόληση και σπουδές στο εξωτερικό, να ζητήσει συμβουλευτικές υπηρεσίες, να διαβάσει έρευνες και έντυπο υλικό και φυσικά να αναζητήσει υποτροφίες για τις μετέπειτα σπουδές του.

Σεμινάρια και εκδηλώσεις –«ωχ μωρέ, πού να τρέχουμε τώρα, δεν πάμε για καφέ;» είναι η πιο κλασική απάντηση των φοιτητών. Αυτό που χρειάζεται να καταλάβουν τα παιδιά σας είναι ότι κάθε φορά που το πανεπιστήμιο διοργανώνει κάποιο εκπαιδευτικού τύπου σεμινάριο ή εκδήλωση θα πρέπει να βρίσκονται εκεί. Πέρα από τη γνώση που θα αποκομίσουν, τους δίνεται η ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με ανθρώπους μέσα από τον εργασιακό χώρο. Καθηγητές, στελέχη επιχειρήσεων, ιδρυτές εταιρειών αφιερώνουν χρόνο από τη δουλειά τους για να συμμετέχουν σ’ αυτή τη δραστηριότητα και οι φοιτητές το πιο απλό που μπορούν να κάνουν είναι να ζητήσουν τα στοιχεία επικοινωνίας τους (τις business cards τους) και να δημιουργήσουν μια πρώτη επαφή. Αργότερα, οι απόφοιτοι τελειώνοντας τη σχολή τους μπορούν να προσεγγίσουν αυτούς τους ανθρώπους κάνοντας το πρώτο βήμα στην αναζήτηση εργασίας.

Μέσα στο πανεπιστήμιο υπάρχει και το Γραφείο Πρακτικής Ασκησης. Το συγκεκριμένο γραφείο δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά σας κατά τη διάρκεια των σπουδών τους να πάνε σε μια εταιρεία και να δουλέψουν πάνω στο αντικείμενο που σπουδάζουν. Κι αυτό γιατί οι εργοδότες δεν ψάχνουν «καλούς βαθμούς» στο απολυτήριο του παιδιού σας, αλλά εστιάζουν στις γνώσεις τους πάνω στο αντικείμενο της δουλειάς. Για να το θέσουμε πολύ απλά, δεν γίνεται να έχει τελειώσει το παιδί σας μια σχολή που το βγάζει οικονομολόγο, να θέλει να εργαστεί ως λογιστής και να μην έχει μπει ποτέ σε κάποιο λογιστικό γραφείο να δει πώς βγαίνει ένας ισολογισμός. Να γνωρίζει, δηλαδή, πώς λειτουργεί σε πραγματικές καταστάσεις το αντικείμενο με το οποίο θέλει να ασχοληθεί.

Κι ένα bonus για το τέλος. Οταν το παιδί σας περάσει στο πανεπιστήμιο, βάλτε το να ψάξει ποιες άλλες ευκαιρίες μπορεί να του δώσει η σχολή του πέρα από την ακαδημαϊκή γνώση. Μια πρόσφατη έρευνα της McKinsey για τους νέους εργαζομένους στην Ευρώπη (και κυρίως στην Ελλάδα) ανέφερε ότι οι περισσότεροι εργοδότες θεωρούν ότι οι νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας διαθέτουν πολύ καλές ακαδημαϊκές γνώσεις (πρώτο πτυχίο, μεταπτυχιακό κ.ά.) αλλά τους λείπουν μη τυπικές δεξιότητες. Περισσότερα γι’ αυτό την επόμενη εβδομάδα…

Οι Σπύρος Μιχαλούλης και Νίκος Παυλάκος είναι συγγραφείς του βιβλίου «Πάμε… πανεπιστήμιο 2014», εκδόσεις Orientum – Σύμβουλοι Σταδιοδρομίας.
Στείλτε μας e-mail στο orientum@orientum.gr και κερδίστε δωρεάν το «ΠΑΜΕ… ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ 2014», το οποίο θα μπορείτε να παραλάβετε από τα γραφεία μας στο Νέο Ψυχικό εντός μίας εβδομάδας. Για περισσότερες πληροφορίες για τον επαγγελματικό προσανατολισμό του παιδιού σας: www. orientum.gr