Τα στοιχεία του Εθνικού Αρχείου Διδακτορικών Διατριβών (ΕΑΔΔ) κατατάσσουν το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης στην έβδομη θέση στην 10άδα των ελληνικών πανεπιστημίων με τα περισσότερα διδακτορικά. Στα 40 χρόνια λειτουργίας του Δημοκρίτειου που συμπληρώθηκαν φέτος έχουν εκπονηθεί 992 διδακτορικά. Το παραπάνω είναι ενδεικτικό της ποιότητας διδασκαλίας και του επιπέδου έρευνας στο ακριτικό ΑΕΙ. Σήμερα στο Δημοκρίτειο φοιτούν περισσότεροι από 15.000 φοιτητές. Μάλιστα, στη συντριπτική τους πλειονότητα, 95%, είναι νέοι εκτός Θράκης. Παρακολουθούν δε τα μαθήματα στις οκτώ σχολές και τα δεκαοκτώ τμήματα, όχι σε μία αλλά σε τέσσερις πόλεις της Θράκης. Εφτά τμήματα βρίσκονται στην Κομοτηνή, πέντε στην Ξάνθη, τέσσερα στην Αλεξανδρούπολη και δύο στην Ορεστιάδα. Είναι το πρώτο ελληνικό περιφερειακό πολυεδρικό πανεπιστήμιο.

Εδώ και χρόνια το Δημοκρίτειο φημίζεται πως διαθέτει μερικές από τις πιο αξιόλογες σχολές και τμήματα στην Ελλάδα όπως η Ιατρική, η Νομική Σχολή, το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών. Για το υψηλό επίπεδο σπουδών του ξεχωρίζει επίσης το Τμήμα Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής. Η καλή μαρτυρία για τις παραπάνω σχολές δεν είναι διόλου τυχαία. Τα περισσότερα διδακτορικά έχουν εκπονηθεί στην Ιατρική και τη Νομική.

Τα πλεονεκτήματα. Γιατί όμως ένας νέος που σήμερα βρίσκεται στην Γ’ λυκείου και αναζητά την ιδανική σχολή να επιλέξει το Δημοκρίτειο ψηλά στο Μηχανογραφικό για τις ανώτατες σπουδές του; Γιατί να φύγει από τον μόνιμο τόπο διαμονής και μάλιστα σε καιρό κρίσης και να έρθει σε μία από τις τέσσερις πόλεις της Θράκης όπου βρίσκονται τα τμήματα του Δημοκρίτειου; Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθανάσιος Καραμπίνης απαντά ότι το υψηλό επίπεδο σπουδών σε συνδυασμό με τις καλές συνθήκες φοίτησης με έντονο το ανθρώπινο στοιχείο είναι αυτό που κάνει το Δημοκρίτειο να ξεχωρίζει. «Είμαστε ένα πανεπιστήμιο το οποίο σε πάρα πολλούς τομείς έχει επιδόσεις πάνω από τον μέσο όρο, όπως έδειξαν τα αποτελέσματα των εξωτερικών αξιολογητών. Τα παλιά μας τμήματα είναι πολύ πάνω από τον μέσο όρο και τα πιο νέα περίπου στον μέσο όρο» αναφέρει ο κ. Καραμπίνης.

Οι άριστες υποδομές και οι υπηρεσίες προς τους φοιτητές, προσθέτει ο πρύτανης, είναι ακόμη ένα στοιχείο που θα πρέπει να έχουν υπόψιν τους οι νέοι όταν βάζουν στο μυαλό τους το ερώτημα «γιατί να σπουδάσω στο Δημοκρίτειο». Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το εργαστήριο του Πολυτεχνείου που θεωρείται από τα καλύτερα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. «Πρόσφατα υπογράψαμε μία συμφωνία με φοιτητές –πολιτικούς μηχανικούς της Βορειοανατολικής Κίνας. Θα έρθουν στο εργαστήριο του Δημοκρίτειου προκειμένου να πειραματιστούν στη χρήση υλικών νέας τεχνολογίας πάνω στο θέμα της σεισμικής θωράκισης».

Προσωπική επαφή. Το Δημοκρίτειο διαθέτει 9 campus (πανεπιστημιουπόλεις). «Δεν έχουμε τις χαώδεις πανεπιστημιουπόλεις. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η επαφή του φοιτητή με τον καθηγητή να είναι ευκολότερη. Βρίσκει κανείς εύκολα τον διδάσκοντα. Είναι πιο προσωπικές και ανθρώπινες οι σχέσεις. Το ίδιο συμβαίνει δε και στις μεταξύ των φοιτητών σχέσεις» τονίζει ο κ. Καραμπίνης.

Μεταπτυχιακά εξ αποστάσεως. Σχέδιο για ίδρυση μεταπτυχιακών προγραμμάτων εξ αποστάσεως μελετά το Δημοκρίτειο με στόχο την προσέλκυση ακόμη περισσότερων φοιτητών. «Ενας απόφοιτος που μένει μόνιμα στην Αθήνα δύσκολα θα επιλέξει να κάνει μεταπτυχιακό για έναν χρόνο σε ακριτικό πανεπιστήμιο. Γι’ αυτό τον λόγο σκέφτομαι την ίδρυση εξ αποστάσεως μεταπτυχιακών, για τμήματα βέβαια που δεν απαιτείται οι φοιτητές να είναι παρόντες» εξηγεί ο πρύτανης Αθανάσιος Καραμπίνης.