Ο εκπαιδευτικός αναλυτής και διευθυντής των φροντιστηρίων Ομόκεντρο Αντώνης Φλωρόπουλος καταγράφει τους πέντε παράγοντες που οδήγησαν στη φετινή έκρηξη των βάσεων ειδικά στα «ρετιρέ» των τμημάτων, αλλά και στις σχολές της περιφέρειας που έχουν αντίστοιχες σχολές σε κεντρικά ιδρύματα. Πρέπει να σημειωθεί ότι η ανακοίνωση των βάσεων επιβεβαίωσε απολύτως τρία πρόσφατα πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα των «ΝΕΩΝ» (τα οποία στηρίχθηκαν στις προβλέψεις του κ. Φλωρόπουλου) που ενημέρωσαν εγκαίρως τους αναγνώστες ότι οι βάσεις θα εμφανίσουν εφέτος άνοδο στις σχολές αιχμής και στην περιφέρεια λόγω μετεγγραφών και θα πλησιάζουν εκείνες του 2012.

1Τα θέματα στις Εξετάσεις που δόθηκαν φέτος ήταν σαφώς ευκολότερα από τα θέματα της περασμένης χρονιάς. Ο παράγοντας αυτός αποδείχθηκε για μία ακόμα φορά ότι αποτελεί τη σπουδαιότερη συνιστώσα που ωθεί τις βάσεις ανοδικά (όταν τα θέματα είναι εύκολα) ή καθοδικά (όταν τα θέματα είναι δύσκολα).

2 Η μείωση του αριθμού των προσφερόμενων θέσεων είναι η δεύτερη συνιστώσα που επηρέασε σημαντικά την κίνηση των βάσεων.

3Οι προτιμήσεις των υποψηφίων είναι σημαντικότατος παράγοντας που μετακινεί το ασανσέρ των βάσεων προς τα πάνω ή προς τα κάτω. Για τις πρωτοκλασάτες, όμως, σχολές οι προτιμήσεις των υποψηφίων κάθε χρόνο δεν παρουσιάζουν σημαντικές μεταβολές. Λόγω της υφιστάμενης οικονομικής κρίσης που έχει πλήξει το σύνολο σχεδόν των οικογενειών και λόγω της παρατεταμένης ανεργίας, οι νέοι προτίμησαν τις σχολές που δίνουν καλύτερη επαγγελματική αποκατάσταση. Αυτό συνετέλεσε οι σχολές που δίνουν ευκολότερα επαγγελματική αποκατάσταση να παρουσιάσουν άνοδο των βάσεων, ενώ οι σχολές που οδηγούν σε σίγουρη ανεργία να σημειώσουν πτώση. Εδώ αρκεί να σημειώσουμε ότι Σχολές Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας παρουσίασαν αύξηση κατά 1.410 μόρια!

4Οι σχολές της επαρχίας, όπως εξάλλου είχαμε επανειλημμένως επισημάνει, παρουσίασαν αύξηση επειδή οι υποψήφιοι θέλησαν να εκμεταλλευτούν το νέο καθεστώς των μετεγγραφών. Με την ελπίδα ότι θα πάρουν μετεγγραφή για σχολές κοντά στον τόπο της μόνιμης κατοικίας τους, δήλωσαν ευκολότερα προτιμήσεις για τις σχολές της επαρχίας, πράγμα που δεν συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια.

5Οι καλύτερες επιδόσεις στα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας μετακίνησαν προς τα πάνω τις βάσεις με μεγαλύτερη ορμή από πέρυσι. Τα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας είναι: Αρχαία Ελληνικά και Ιστορία για το 1ο Πεδίο, Μαθηματικά και Φυσική για το 2ο και 4ο Πεδίο, Βιολογία και Χημεία για το 3ο Πεδίο, Αρχές Οικονομικής Θεωρίας και Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής για το 5ο Πεδίο.