1ο Επιστημονικό Πεδίο

Η επίδοση στα Αρχαία Ελληνικά, που αποτελεί μάθημα αυξημένης βαρύτητας, συνετέλεσε στην αύξηση των βάσεων στις υψηλόβαθμες σχολές, όπως είναι οι Νομικές Σχολές και οι Σχολές Ψυχολογίας. Οι Νομικές Σχολές παρουσίασαν αύξηση από 143 μόρια, που είναι η Νομική Αθήνας, μέχρι και 389 μόρια για τη Νομική Κομοτηνής. Στα Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής καθώς και στο μάθημα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας οι υποψήφιοι έγραψαν πολύ καλύτερα από πέρυσι. Αποτέλεσμα αυτού είναι ότι όσοι επέλεξαν τα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας και τις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας ευνοούνται για την εισαγωγή τους στις σχολές του 5ου Πεδίου, όπου βρίσκονται οι Οικονομικές Σχολές και οι Σχολές Αστυνομίας. Στα παιδαγωγικά τμήματα οι μεταβολές δεν είναι σημαντικές και οι αποκλίσεις είναι πολύ μικρές σε σύγκριση με το 2013.

2ο και 4ο Επιστημονικό Πεδίο

Στα θέματα Μαθηματικών Κατεύθυνσης και Φυσικής Κατεύθυνσης (μαθήματα αυξημένης βαρύτητας) οι επιδόσεις ήταν πολύ καλύτερες. Η αναμενόμενη αύξηση των αριστούχων, την οποία από πολύ νωρίς είχαμε επισημάνει, ώθησε τις βάσεις προς τα πάνω σε όλες τις πρωτοκλασάτες σχολές αλλά και στις σχολές «μεσαίας» ζήτησης. Στα υπόλοιπα μαθήματα έχουμε καλύτερες επιδόσεις από πέρυσι και αυτό συνετέλεσε στο να εκτοξευτούν οι βάσεις προς τα πάνω. Στα τμήματα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου παρουσιάστηκαν πολύ μεγάλες αυξήσεις, μέχρι και 850 μόρια που είναι η αύξηση στους Μηχανολόγους Μηχανικούς. Αντίστοιχη και ακόμα μεγαλύτερη αύξηση συναντάμε και στις «μεσαίες» σχολές, όπως για παράδειγμα στο Τμήμα Φυσικής Αθήνας όπου η αύξηση είναι 624 μόρια, ενώ η αύξηση στο αντίστοιχο Τμήμα Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης είναι 803 μόρια.

3ο Επιστημονικό Πεδίο

Οι Ιατρικές Σχολές αύξησαν το εισιτήριο εισαγωγής από 300 έως 500 μόρια. Για να περάσει κάποιος το κατώφλι της Ιατρικής Σχολής απαιτούνται 19.233 μόρια για την Αθήνα, ενώ η χαμηλότερη βάση είναι 18.710 για την Ιατρική Αλεξανδρούπολης, 620 μόρια περισσότερα από πέρυσι. Οσοι δεν κατάφεραν να εισαχθούν σε κάποια Ιατρική Σχολή επέλεξαν τις Σχολές Βιολογίας. Η μεγαλύτερη αύξηση σημειώθηκε στη Βιολογία Πάτρας (αύξηση κατά 914 μόρια). Η Βιολογία Αθήνας έχει βάση 18.245, ήτοι 852 μόρια περισσότερα από πέρυσι. Σε αυτό συνετέλεσαν τα ευκολότερα θέματα σε όλα σχεδόν τα μαθήματα σε σχέση με τα περσινά. Ο αριθμός των αριστούχων ήταν μεγαλύτερος από πέρυσι. Σε όλες τις σχολές, ακόμα και στα ΤΕΙ, παρατηρείται αύξηση βάσεων.

5ο Επιστημονικό Πεδίο

Για να επιλέξει κάποιος τις σχολές του Πεδίου αυτού απαιτείται να εξεταστεί αντί σε επτά μαθήματα αντί για έξι, με 7ο μάθημα τις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας που μαζί με τα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας δίνουν και τα περισσότερα μόρια, μια και τα δυο αποτελούν μαθήματα αυξημένης βαρύτητας. Οι πολύ καλύτερες επιδόσεις στα δυο αυτά μαθήματα αλλά και σε όλα τα υπόλοιπα επαλήθευσαν τις προβλέψεις μας ότι στο Πεδίο αυτό θα σημειωθούν σημαντικές αυξήσεις. Ο Γενικός Βαθμός Πρόσβασης που προσδιορίζεται από τα 7 μαθήματα είναι για την πλειονότητα των υποψηφίων πολύ υψηλότερος. Ολες σχεδόν οι Οικονομικές Σχολές του 5ου Επιστημονικού Πεδίου αύξησαν το όριο εισαγωγής. Από την ορμή των δύο αυτών μαθημάτων δεν απέφυγαν την εκτόξευση ούτε και οι Αστυνομικές Σχολές που παρουσίασαν μεγάλη ζήτηση. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Αθήνας σταμάτησε στα 17.775 μόρια, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 937 μόρια, ενώ η Οργάνωση και Διοίκηση Πειραιά έχει βάση 15.186 μόρια, δηλαδή αύξηση από πέρυσι κατά 919 μόρια.

Η ανάλυση της κίνησης των βάσεων ανά Επιστημονικό Πεδίο έγινε με τη συνδρομή του εκπαιδευτικού αναλυτή Αντώνη Φλωρόπουλου και των καθηγητών – συνεργατών των φροντιστηρίων Ομόκεντρο