Την κατανομή των εισακτέων σε όλα τα τμήματα και τις σχολές των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ της χώρας για το ερχόμενο ακαδημαϊκό έτος παρουσιάζουν σήμερα «ΤΑ ΝΕΑ». Με τη νέα ενίσχυση των παραγωγικών και γενικά των θετικών σχολών κατά περίπου 3%-5% ανά περίπτωση και την ανάλογη μείωση των εισακτέων στις θεωρητικές σχολές όπως οι φιλολογικές αλλά και οι θεολογικές, ολοκληρώνεται η προσπάθεια που ξεκίνησε πέρυσι ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος (είχαν αυξηθεί κατά περίπου 16% οι εισακτέοι στις παραγωγικές σχολές και αντίστοιχα είχαν μειωθεί στις θεωρητικές) για καλύτερη απορρόφηση των αποφοίτων από την αγορά εργασίας και στροφή στις θετικές επιστήμες. Ετσι, δυσκολότερη θα είναι φέτος η εισαγωγή υποψηφίων στο 1ο πεδίο (ανθρωπιστικών επιστημών), που χάνει 720 εισακτέους, και ευκολότερη στα υπόλοιπα, στα οποία μοιράζονται οι απώλειες του 1ου –ιδιαίτερα στο 2ο (θετικών επιστημών) και στο 5ο (οικονομικών).

Η κατανομή εισακτέων αποτελεί χρήσιμο βοήθημα, καθώς ο αριθμός τους ανά τμήμα, συγκρινόμενος με τον αντίστοιχο περυσινό, αποτελεί από τα κεντρικά κριτήρια που θα προσδιορίσουν τις βάσεις εισαγωγής.

Τα άλλα κριτήρια που ακόμη παραμένουν άγνωστα είναι ο βαθμός δυσκολίας των θεμάτων που θα επιλεγούν στις εφετινές εξετάσεις και οι προτιμήσεις των υποψηφίων όταν συμπληρώσουν τα μηχανογραφικά τους δελτία. Οι προτιμήσεις πάντως δεν αναμένεται να διαφοροποιηθούν αισθητά από πέρυσι. Στους καταλόγους υπάρχει και τρίτη στήλη, στην οποία καταγράφεται ο τελικός αριθμός εισακτέων σε περίπτωση που το υπουργείο Παιδείας αποφασίσει –κάτι που αναμένεται μέσα στην εβδομάδα –να γίνουν εφέτος ελεύθερες μετεγγραφές υποψηφίων από τις λεγόμενες ειδικές κατηγορίες (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, κοινωνικά κριτήρια) λόγω της πρόσφατης απόφασης του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματική την έως σήμερα διαδικασία (ειδικές κατηγορίες που εισάγονται καθ’ υπέρβασιν του αριθμού εισακτέων)

Στην περίπτωση αυτή, στα μεν πανεπιστήμια Αθήνας και Θεσσαλονίκης οι θέσεις θα αυξηθούν σε ποσοστό περίπου 10% του αριθμού εισακτέων, ενώ στα υπόλοιπα σε ποσοστό έως και 30%.

Οπως προκύπτει από τη μελέτη των πινάκων, αύξηση εισακτέων της τάξης του 3-5% εμφανίζεται στις πολυτεχνικές, οικονομικές, τεχνολογικές και θετικές σχολές, με ανάλογη μείωση στις θεωρητικές και σταθερότητα στις περιζήτητες ιατρικές. Ο συνολικός αριθμός εισακτέων πάντως δεν διαφοροποιείται ιδιαίτερα σε σχέση με πέρυσι.

Συνολικά στα ΑΕΙ θα εισαχθούν 46.410 υποψήφιοι και στα ΤΕΙ, στα οποία πέρυσι είχε πέσει μεγάλο μαχαίρι, 23.555. Εν συνόλω γενικής σειράς και ελεύθερων μετεγγραφών φθάνουμε τους 69.965 εισακτέους, στους οποίους θα προστεθούν αργότερα και όσοι εισαχθούν σε στρατιωτικές κ.λπ. σχολές και από διάφορες άλλες ειδικές κατηγορίες καθ’ υπέρβασιν του αριθμού εισακτέων, όπως αθλητές, τέκνα ελλήνων εξωτερικού κ.ά.