H αποτέφρωση νεκρών είναι όμοια με τη διαδικασία ανακύκλωσης απορριμμάτων λέει η Ιερά Σύνοδος

  | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/01/2016 14:28 |
H αποτέφρωση νεκρών είναι όμοια με τη διαδικασία ανακύκλωσης απορριμμάτων λέει η Ιερά Σύνοδος
Ανακοίνωση κατά της καύσης νεκρών εξέδωσε η Ιερά Σύνοδος (Φωτό: Eurokinissi)

Για ακόμη μία φορά η Εκκλησία «αφορίζει» την καύση νεκρών και τις νομοθετικές ρυθμίσεις για το θέμα τονίζοντας με ανακοίνωση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου (ΔΙΣ) πως η αποτέφρωση νεκρών είναι...όμοια με την διαδικασία ανακύκλωσης απορριμμάτων. Ταυτόχρονα, η Σύνοδος επικρίνει τους Δημάρχους που έχουν ξεκινήσει τις διαδικασίες δημιουργίας χώρων αποτέφρωσης και ζητάει διαβούλευση με τους αρμόδιους κρατικούς και αυτοδιοικητικούς φορείς. 

Όπως αναφέρει η ΔΙΣ «η Ιερά Σύνοδος αρνείται ότι είναι αξιοπρεπές για τον νεκρό να καεί σε κλίβανο και να θρυμματισθεί σε μίξερ και δεν διακρίνει ιδιαίτερες διαφορές της σύγχρονης «αποτέφρωσης νεκρών» και της «διαδικασίας ανακύκλωσης απορριμμάτων». 

Στην ίδια ανακοίνωση οι συνοδικοί ιεράρχες αναφέρουν πως ασχολήθηκαν με το εκκρεμές νομοσχέδιο με τίτλο «Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις» και συγκεκριμένα με το άρθρο 21. Σ' αυτό αναφέρεται - όπως λένε - ότι «καθένας μπορεί να επιλέξει, μεταξύ άλλων, τον "τύπο τελετής της κηδείας" του και η δήλωση αυτή είναι υποχρεωτική για όλα τα όργανα ή υπηρεσίες «που επιμελούνται της ταφής του νεκρού», αρκεί να μην προσκρούει σε "κανόνες δημόσιας τάξης, υγιεινής ή στα χρηστά ήθη"». Όπως σημειώνει η Σύνοδος, με την παραπάνω γενική διατύπωση «παραβιάζεται η θρησκευτική ελευθερία της ορθόδοξης Εκκλησίας, οι ιερείς της οποίας δεν μπορούν διά νόμου να υποχρεωθούν να τελέσουν εξόδιο ακολουθία, εάν κάποιος ζήτησε θρησκευτική κηδεία, αλλά με την ίδια ή άλλη δήλωση είχε επιλέξει την αποτέφρωση της σoρού του».

Οι ιεράρχες αναφέρουν ακόμη πως η Εκκλησία θεωρεί το ανθρώπινο σώμα ως ναό του Αγίου Πνεύματος «και για τον λόγο αυτό η ορθόδοξη χριστιανική παράδοση αντιμετωπίζει το νεκρό σώμα όχι ως «στερεό απόβλητο», όπως οι απολογητές της αποτέφρωσης, αλλά το περιβάλλει με σεβασμό και τιμή ως έκφραση αγάπης προς το κεκοιμημένο μέλος της». 

Επίθεση κατά Δημάρχων

Οι ιεράρχες εκτοξεύουν δε «ιερά» πυρά σε όσους Δημάρχους έχουν ξεκινήσει τις διαδικασίες για τη δημιουργία χώρων αποτέφρωσης νεκρών όπως έκανε πρόσφατα ο Δήμος Αθηναίων.

Συγκεκριμένα η Σύνοδος αναφέρει: «Δυστυχώς ορισμένοι Δήμοι αντί να αντιμετωπίσουν την λειτουργική κατάσταση των κορεσμένων ή προβληματικών κοιμητηρίων τους, σπεύδουν να δηλώσουν έτοιμοι για δαπάνες αγοράς οικοπέδων και εξοπλισμού για την εγκατάσταση κέντρων αποτέφρωσης, ουσιαστικά υπονοώντας, ότι όποιος επιμένει στην παράδοση της ταφής, θα συνεχίσει να υφίσταται απαξιωτική μεταχείριση. Μεθοδολογία ακρωτηριασμού δηλαδή, αντί θεραπείας του προβλήματος, που διαιωνίζεται εκβιαστικά υπέρ της αποτέφρωσης, ώστε η τελευταία να διαφημίζεται ως δήθεν αξιοπρεπής για τον νεκρό και λιγότερο δαπανηρή ή μακάβρια για τους οικείους». Και συνεχίζει η ΔΙΣ: «Στο πλαίσιο αυτό, λαμβάνοντας μέριμνα για τον ορθόδοξο Λαό, η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε την σύσταση Επιτροπής, η οποία θα υποβάλλει σχετική εισήγηση, ώστε να υπάρξει διαβούλευση της Εκκλησίας με τους αρμόδιους κρατικούς και αυτοδιοικητικούς φορείς».


31
anti
17/01/2016 19:15
Oi kommonistes xtupan ton ellinismo meso tis orthodoxias kai tin dimokratia meso tis lathrometanasteusis dimiorgontas to neo xalifato. Paralila diorizoun oti adioristo sto dimosio me skopo tin enusxisi tis neas taxis ton genitsaron dimosion ypalilon
Αντωνης Τσαουσιδης
15/01/2016 09:21
Δηλαδη τα νεκροταφεια ειναι κατα καποιο τροπο ενα ειδος ΧΥΤΑ;
Ηλίας
15/01/2016 06:24
Είμουν παρών σε εκταφή συγγενικού μου ατόμου και κατά την μεταφορά των οστών μέσα σε καρότσι οικοδομικό τα εναπομείναντα ρούχα τα σκορπούσαν πέρα δόθε. Αυτό δεν είναι ασέβια προς τον νεκρό ? Ας απαντήσουν οι ιεράρχες. Όχι λόγια άλλά και πράξεις κ.κ. ιεράρχες. Αυτά δεν χωρούν αμφισβήτηση.
Πάρις
21/01/2016 12:51
Συμφωνώ απόλυτα και εμένα μου έχει συμβεί αυτό και θα προσθέσω φίλε μου σε αυτά που λες το ερώτημα!! Τι έχει να πεί η "Ιερά" σύνοδος για την δωρεά οργάνων;;;Και αυτό ασέβεια είναι;; αμαρτία;; ή η υπέρτατη κίνηση αγάπης προς τον συνάνθρωπο;;;
Science and dogma
15/01/2016 05:15
Greek scientist Empedocles(450 BCE),Epicuros(300BCE) Antoine Lavoisier (1770 ACE) and many other free thinkers stated in similar terms the following: "Matter can not be created or destroyed in closed systems",such as on earth. Without examining the finer points of nuclear physics and q-mechanics, all of the atoms of everyone on earth came from somewhere else.There is no"matter bank" to get all the atoms to make a human been.All are recycled and will be so until the end of time. Of course the sevastoi people of the church defend a dogma that is based in a third century understanding. I think it may be appropriate to say that God does not waste anything! EVERYTHING IS RECYCLED!
ταλαίπωρος έλληνας
14/01/2016 21:11
Όπως γνωρίζουν όλοι, μετά την εκταφή ενός νεκρού τα οστά είτε συλλέγονται και τοποθετούνται σε κιβώτιο, προκειμένου να διατηρηθούν εκεί, είτε να ριχτούν στο γνωστό χωνευτήρι. Σε ένα λάκο μέσα μαζί με όλους τους άλλους σκελετούς. Στο ερώτημα μου τι συμβαίνει με τους σκελετούς των χριστιανών, όταν γεμίζει ο λάκκος πήρα την εξής απάντηση, οι σκελετοί ρίχνονται στην χωματερή. Την πληροφορία την έλαβα από ηλικιωμένο εργαζόμενο στο Δήμο Αθηναίων, ο οποίος με ενημέρωσε για περιστατικά όπως ανακομιδή λειψάνων με βοήθεια εκσκαφέα, που έγινε μπροστά στο μάτια του. Εάν αυτό είναι αλήθεια, πού είναι η ανάλογη ευαισθησία της ΔΙΣ και οι ανακοινώσεις της; Μήπως ο πραγματικός λόγος δεν είναι όσα λένε για να δικαιολογθούν, αλλά όσα δεν λένε, δηλαδή όπως εύστοχα παρατηρούν οι αναγνώστες το χρήμα και η δουλειά που χάνετε για τους ιερείς και τους συνεργάτες τους ;
Μητσος καρανικολας
15/01/2016 02:39
Εχεις συνειδητοποιησει οτι τα κοιμητηρια ανηκουν στη διοικηση διαχειριση των Δημων, οι κηδειες κανονιζονται απο τη δημοτικη επιχειρηση και ολο το παραδακι το μαζευει ο Δημος ;
Κώστας Διδ.
14/01/2016 20:53
ΔΙΣ : "Αποτέφρωση νεκρών είναι διαδικασία ανακύκλωσης απορριμμάτων". Αυτή η άποψη των ιεραρχών. Όμως τα οστά των νεκρών, μετά την ανακομιδή, τί γίνονται? Δεν αποτεφρωνονται αυτά?
Α.Σ.
14/01/2016 19:19
Από τη στιγμή που ο άνθρωπος, όπως και κάθε ζώο, πεθαίνει, αρχίζει η αποσύνθεση. Είτε η αποσύνθεση πάρει τη μορφή άμεσης καύσης, όπως με την αποτέφρωση είτε την μορφή βραδείας καύσης, όπως με την ταφή, από χημικής πλευράς δεν έχει μεγάλη διαφορά (μόνο το ότι τα οστά διατηρούνται στην περίπτωση της ταφής). Και στις δύο περιπτώσεις, η τελική κατάληξη είναι η ίδια, διαφέρει απλώς η χρονική κλίμακα. Η ανακύκλωση είναι αναπόφευκτη, όπως σε όλη τη φύση. Και η ταφή θα μπορούσε να προσομοιαστεί με την υγειονομική ταφή των απορριμμάτων. Η Εκκλησία, όπως και ο καθένας, έχει δικαίωμα να έχει οποιαδήποτε άποψη για το θέμα. Δεν έχει όμως δικαίωμα να καθορίσει τον τρόπο διαχείρισης της σορού μου μετά θάνατον. Αυτό αποτελεί αποκλειστικό δικαίωμα του καθενός και εάν δεν έχει εκφραστεί σχετικώς, των στενών συγγενών του ή φίλων του, ανάλογα με την περίπτωση. Αυτό δεν ισχύει μόνο για τους άθεους ή άθρησκους, (όπως εγώ και πολλοί άλλοι), αλλά και για τους Χριστιανούς, γιατί πουθενά δεν προκύπτει ότι επειδή κάποιος ακολουθεί μια θρησκεία, η Εκκλησία αποκτά δικαίωμα πάνω στον τρόπο χειρισμού της σορού του.
Drosia
14/01/2016 18:28
I do agree with the priests I do not like to burn the bodies we are Christians not Hindu.
Ζιας
14/01/2016 18:08
Εμένα αυτό που μου τη σπάει είναι,ότι μετά 3 χρόνια τους ξεθαβουν,που είναι για μένα πιο χειρότερο και από την αποτέφρωση.Και αν πάτε σε κανένα νεκροταφείο,το πρώτο που βλέπετε είναι οι κάτι τάφοι σχεδόν 30 τετραγωνικά,ο καθένας,δημάρχων,παπάδων που έχουν πεθάνει πριν 100 χρόνια
Μητσος καρανικολας
15/01/2016 02:41
Ναι αλλα γι αυτο φταινε οι Δημοι, οι οποιοι αντι να λυσουν το προβλημα, σκεφτηκαν την ααποτεφρωση που θα γινεται αποκλειστικα σε δημοτικα αποτεφρωτηρια.
ADM
14/01/2016 17:51
AKOU LEEI H IERA SUNODOS, SAN PARAKRATIKH ORGANWSH SOUNDS TO ME,POIOS THN EKANE IERA RE MPAXALA KAI PWS MPOREITE NA EKFERETE GNWMH EIS TO PWS O KA8ENAS GOUSTAREI TI 8A KANEI ME TO NEKRO SWMA TOU
GPP
14/01/2016 22:25
Πράγματι είναι Ιερά ,κατεβαίνει ο Θεούλης,κάθε φορά που συνεδριάζουν και τους ευλογεί,με την δεξιά του !!! " Είναι αυτό που λέγαμε η Δεξιά του Κυρίου" !!!! από κει βγήκε .-
,
14/01/2016 17:49
Θα ηθελα να προτεινω στους φιλους σχολιαστες να ψαξουν στο utube για την μονη Εσφιγμενου,ετσι απο περιεργεια, για να δειτε τι παιχνιδι παιζεται απο τους (αγιους)με τη θρησκεια μας και γιατι εχουμε φτασει σε αυτο το σημειο.Ευχαριστω.
Δικαστής Ντεγιάννης
14/01/2016 16:57
αχ, παπαδαριά μου, μαρμαράδες, λουλουδάδες, Δημαρχαίοι, θα χάσετε σιγά-σιγά χοντρό χρήμα από τους πεθαμένους. Βαστάτε συντρόφια, μη χάσετε την μάσα.
Μητσος καρανικολας
15/01/2016 02:44
Βρε υποψιασμενε δικαιωμα λειτουργιας αποτεφρωτηριων θα εχουν μονο οι Δημοι. Χιλιαρικακι κι αποτεφρωση. Ελα τωρα που θα χασει ο Δημαρχος
Mboosh
14/01/2016 16:31
Καλά κάνουν και θεωρούν το ανθρώπινο σώμα ως ναό του Αγίου Πνεύνατος αλλά στην τελική το ζήτημα είναι ποιός έχει τα "τελικ?" δικαιώματα επί του ανθρωπίνου σώματος στην σύγχρονη κοινωνία. Επιπλέον δε το χωρίο που αναφέρει περί "ναού" μιλάει για τα ζωντανά σώματα και όχι για τους νεκρούς και μάλιστα ο Παύλος χρησιμοποιεί την εικόνα γι'αυτο?ς που έχουν σεξουαλικές σχέσεις και τους παροτρύνει να μείνουν "αγνοί" (1 Κορ 6 12-20).
Μπάμπης
14/01/2016 16:06
Ενώ η καθιερωμένη μέθοδος της "υγειονομικής (ή μη) ταφής απορριμάτων" συνάδει με το σεβασμό στους νεκρούς μας...
GPP
14/01/2016 16:02
Σε αυτά που ισχυρίζεται η Ι.Σ. μόνο άτομα ,διανοητικά καθυστερημένα μπορούν να συμφωνίσουν μαζί της. Σε όλες τις ορθόδοξες χώρες επιτρέπεται η αποτέφρωση ! ΄Οταν σας κοπούν οι αποδοχές σας από τον κρατικό προϋπολογισμό και οι διάφορες φορολογικές απαλλαγές ,θα δείτε για το πότε θα συμφωνήσετε και θα τρέχετε να "διαβάζετε" και τους αποτεφρωμένους !!!
μωυσης
14/01/2016 15:35
Οσο δε για το: "...το περιβάλλει με σεβασμό και τιμή ως έκφραση αγάπης προς το κεκοιμημένο μέλος της " αρκει μια επισκεψη σε κοιμητηρια κατα τη διαρκεια εκταφης (ΟΛΑ εχουνε ημερομηνια ληξεως!) για να σας πεισει !
μ.κ.
14/01/2016 16:08
Ναι μόνο που τα κοιμητήρια τα λειτουργούν βάσει νόμου αποκλειστικά οι Δήμοι και όχι η Εκκλησία, οπότε άκυρο το σχόλιό σου.
μωυσης
14/01/2016 15:31
χαιρομαι που η Εκκλησια της Ελλαδας αρχιζει να προσεγγιζει τα "λαικα στρωματα"...με τετοιες εμπεριστατωμενες αναλυσεις...ω θεε μου!
Nikos G
14/01/2016 15:03
Έχουν λυσσαξει οι Ταλιμπαν, χάνουν τωρα την αποκλειστικοτητα και χοντρό παραδάκι και απο τις κηδείες. Πάει το επιχειρηματικο πλάνο, ουτε λεφτά για κηδεία, ουτε για μνημόσυνα, ούτε φράγκα οταν βγάζουν τα κοκαλάκια του κάθε κακομοίρη για να αρμεξουν την οικογένεια του οικονομικά για να βάλουν κανενα άλλο στον τάφο!
ευθυμης βλαχαβας
14/01/2016 16:12
Πώς δεν σκέφτηκες ότι με τα δημοτικά αποτεφρωτήρια θα συλλέγουν ατάκα και επιτόπου μαζεμένο παραδάκι οι Δήμαρχοι αντί να κάθονται να περιμένουν δημοτικά τέλη ταφής και διατήρησης στο μνήμα που πολλοί δεν έχουν να πληρώσουν, καθυστερούν κλπ ; Κρίμα γιατί το παίζεις υποψιασμένος.
zikos
14/01/2016 14:54
Oi saurofagoi oi indoi kanine tous nekrous sto gaggi oi nazistes stin germania oi kanivaloi stin ena papoua kai meta tous trone.. San den ntrepestai anthropofagoi varvaroi filonazistes aristeroi ..
Savvas Karagiannidis, Oslo Norge
14/01/2016 18:53
Χαιρε Ζικο, εμεις σαν Ελληνες εχουμε ιστορια μυριαδων ετων, και οι προγονοι μας αποτεφρωνανε η αν προτιμας το ''καιγανε'' τους νεκρους τους. Η πραξη δεν σημαινει βαρβαροτητα αλλα σεβασμο στη μανα φυση. Ωσπου ξαφνικα με την ελευση των πραγματικα βαρβαρων, Χριστιανων και Μουσουλμανων, σταματησε ο χρονος στην Ομηρικη γαια. Ευ εχειν και πραττειν.
metanastis
15/01/2016 07:21
Mono stous polemous tous kaigan tous arxaious ellines kaia uto giati den eixan xrono na skapsoun tafous gia xiliades anthropous. Se kairo eirinis tous thavan se nekropoleis exo apo ta teixi tis polis opos tou kerameikou stin athina gia paradeigma. I tafi ton nekron einai arxaioelliniko ethimo kai malista pigenei piso sta xronia tis progonolatreias tote pou oi nekroi latreuotan san theoties tis oikogeneias. Arxaioelliniko ethimo i tafi ton nekron den akouses gia tous tafous tou filipou stin makedonia ton tafo tis amfipolis ..
Savvas Karagiannidis, Oslo Norge
15/01/2016 20:24
Χαιρε αγνωστε εταιρε, εννοειται ο τι και η ταφη ηταν μερος του βιου των Ελληνων, απλα στο σχολιο μου προς τον Ζικο, σχολιασα μονον τη καυση, επειδη ο Ζικος αναφερε μονον τη καυση. Οσο αναφορα τωρα το. . . θρησκευτικο θεμα, πουθενα σε ολοκληρη την Ελληνικη γραμματεια δεν θα εβρεις λατρειες νεκροκεφαλων και οσταριων, οπως επισης αυτο το παρα φυση, προσδοκω ανασταση νεκρων των βαρβαρων χριστιανομουσουλμανων. Πεθανες; Παει, εφυγες. Ο θανατος για του Ελληνες εστι, χρεος προς τη φυση, ειναι προτιμοτερος απο την αθλια ζωη, ειναι το μονο μη επανοθρωσιμο, ειναι για πολλους Ελληνες απευκταιος σε ξενη γη, και σε ολα τα μυστηρια ειναι εικονικος. Και οπως εγραψε και ο Σοφοκλης στην Αντιγονη, Αιδα μονον φευξιν ουκ επαξεται ο ανθρωπος. Ευ εχειν και πραττειν.
metanastis
16/01/2016 00:44
Ta elwusinia mustiria ti itan diladi? Otan diladi persefoni epestrefe stin gi meta apo 6 mines stonn adi thanato kai anthize i zoi ston epano kosmo? Tin imera pou epestrefe i persefoni ston apano kosmo stin arxi diladi tis anoixis simera giortazoume tin anastasi tou xristou..to pasxa!
Savvas Karagiannidis, Oslo Norge
17/01/2016 13:33
Γινε χρηστος με το ητα και ασε τους χριστους με το ιωτα. Διοτι δεν νομιζω να εισαι α-χρηστος για να χρειαζεσαι χριστους με ιωτα. Ουτε εισαι και α-δεσποτος(χωρις πατερα) για να χρειαζεσαι δεσποτες. Ευ εχειν και πραττειν.