«Η διαδιδόμενη άποψη ότι τα βιβλία του μαθήματος των Θρησκευτικών είναι κατηχητικά και ομολογιακά είναι εσφαλμένη έως και παραπλανητική» υποστηρίζει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος (ΔΙΣ) της Εκκλησίας της Ελλάδος σε ανακοίνωσή της. Οι ιεράρχες ουσιαστικά αρνούνται αλλαγές στο μάθημα των θρησκευτικών τονίζοντας – στην ίδια ανακοίνωση – πως μπορούν να γίνουν «μερικές βελτιώσεις» και «προσθήκες» αλλά το ενδιαφέρον «πρέπει να επικεντρωθεί στο τρέχον πρόγραμμα σπουδών».

Η παραπάνω άποψη είναι εκ διαμέτρου αντίθετη με αυτή του Υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη ο οποίος έχει δηλώσει πως το μάθημα των θρησκευτικών στη χώρα μας έχει ομολογιακό χαρακτήρα. Αλλά και μερίδα θεολόγων, στο ίδιο μήκος κύματος, έχουν επισημάνει πως για τα θρησκευτικά πρέπει να εφαρμοστούν τα νέα αναλυτικά προγράμματα σπουδών διότι σήμερα το μάθημα έχει κατηχητικό χαρακτήρα.

Σημειώνεται ότι η ΔΙΣ συνεδρίασε ειδικά για το θέμα των θρησκευτικών την Τρίτη το απόγευμα, ενώ το μάθημα απασχόλησε και τη συνεδρίαση της Τρίτης. Στην απογευματινή συνεδρίαση οι συνοδικοί μητροπολίτες και ο Αρχιεπίσκοπος ενημερώθηκαν από τους κοσμήτορες και Προέδρους Τμημάτων των Θεολογικών Σχολών Αθηνών και Θεσσαλονίκης και εκπροσώπους επιστημονικών συλλόγων Θεολόγων για να συζητήσουν το θέμα της διδασκαλίας του μαθήματος των Θρησκευτικών στη Μέση Εκπαίδευση. Την εισήγηση για το θέμα των θρησκευτικών έκανε ο μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων υποστήριξε ότι το μάθημα δεν χρειάζεται ουσιαστικές αλλαγές και πρέπει να διδάσκεται ως έχει. Αντίθετα, ο Πανελλήνιος Θεολογικός Σύνδεσμος «Καιρός» υποστήριξε πως μία καλή λύση είναι να εφαρμοστούν τα νέα προγράμματα σπουδών που είχαν φτιαχτεί το 2010. Έχουν εφαρμοστεί μόνο πιλοτικά. Όπως τόνισε μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του Συνδέσμου «Καιρός», επίκουρος καθηγητής στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτριος Μόσχος τα νέα αναλυτικά προγράμματα «είναι πολύ πιο «ανοιχτά» στο θέμα της διδασκαλίας των θρησκευτικών αλλά έχουν ως βάση την ορθόδοξη πίστη. Δεν θέλουμε το μάθημα να είναι «μονοφωνικό». Από τη στιγμή που σήμερα πάρα πολλοί μαθητές παίρνουν απαλλαγή από το μάθημα των θρησκευτικών αυτό είναι μία παραδοχή ότι το μάθημα είναι «μονοφωνικό». Έχουμε φτάσει τις 7.000 απαλλαγές. Θα πρέπει να φύγει η έννοια της κατήχησης από το σχολείο».

Ο ίδιος διευκρινίζει πάντως πως ο Σύνδεσμος Θεολόγων «Καιρός» δεν λέει «να γίνει το μάθημα των θρησκευτικών μάθημα θρησκειολογίας. Τα νέα προγράμματα σπουδών είχαν σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να απευθύνονται στη θρησκευτική παράδοση κάθε μαθητή. Το περιεχόμενό τους έχει διαπλαστικό ρόλο».

Όπως είπε ο κ.Μόσχος στην απογευματινή συνεδρίαση της Τρίτης ο Σύνδεσμος προσπάθησε να πείσει ότι η πρόταση του «Καιρού» για το μάθημα των θρησκευτικών δεν αποτελεί κάποια υπαναχώρηση της Εκκλησίας από το ορθόδοξο δόγμα.

Όχι στις αλλαγές στα θρησκευτικά, λέει η ΔΙΣ

Εντούτοις όπως προκύπτει από το ανακοινωθέν της Συνόδου οι μητροπολίτες δεν είναι διατεθειμένοι να δεχθούν αλλαγές… Αρνητική σε αλλαγές ήταν – όπως προαναφέρθηκε η Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων. Υψηλούς τόνους αρνούμενος αλλαγές χρησιμοποίησε δε και ένας εκ των μητροπολιτών.

Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν έτοιμα νέα αναλυτικά προγράμματα για τα θρησκευτικά – και μάλιστα έχουν εφαρμοστεί σε σχολεία πιλοτικά – η Εκκλησία προτείνει στο Υπουργείο μόνο…μερικές προσθήκες. Όπως αναφέρει η ΔΙΣ «η παρέλευση μερικών ετών από τότε που εγράφησαν τα βιβλία που διδάσκονται στην Μέση Εκπαίδευση δικαιολογεί την επικαιροποίησή τους. Παραμένοντας στην ίδια μεθοδολογία του ισχύοντος Προγράμματος Σπουδών όσον αφορά στην ιστορική οργάνωση της ύλης, είναι δυνατόν να υπάρξουν προσθήκες, οι οποίες διευρύνουν το θρησκειολογικό, ιδεολογικό και πολιτιστικό πεδίο της ύλης με σκοπό την επαύξηση της μορφωτικής αξίας και συμβολής του στην εκπαίδευση των νέων. Προτείνεται αυτές οι προσθήκες να γίνουν στο τέλος κάθε βιβλίου, ώστε οι μαθητές, των οποίων η πλειοψηφία ανήκει στην Ορθόδοξη Εκκλησία, αλλά και όσοι μη ορθόδοξοι μαθητές επιθυμούν να αποκτήσουν σφαιρικές γνώσεις για την θρησκευτική και πολιτιστική παράδοση του τόπου μας, να αποκτήσουν συγκροτημένη εικόνα».

Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσής της η Σύνοδος σπεύδει να τονίζει πως παλαιότερες αποφάσεις Δικαστηρίων έχουν αποφανθεί ομόφωνα υπέρ της υποχρεωτικής διδασκαλίας των θρησκευτικών. Και τονίζει ότι οι αρχές της αντικειμενικότητας και του πλουραλισμού δεν παραβιάζονται «μόνο και μόνο επειδή το μάθημα αναφέρεται κατά κύριο λόγο στην κυρίαρχη θρησκευτική παράδοση του οικείου κράτους».

Η ΔΙΣ καταλήγει στο κείμενό της λέγοντας πως υιοθέτησε την πρόταση του Μητροπολίτου Ναυπάκτου, η οποία έχει ως εξής: «Η πρότασή μου, λοιπόν, είναι να επικεντρωθεί το ενδιαφέρον στο τρέχον Πρόγραμμα Σπουδών με την δική του θεματική μεθοδολογία, στο οποίο όμως να γίνουν μερικές βελτιώσεις, εντάσσοντάς το στα σύγχρονα παιδευτικά δεδομένα, οπότε να εισαχθούν σε κάθε βιβλίο –όχι σε κάθε μάθημα– μερικά κεφάλαια θρησκειολογικά, ανάλογα με την θεματολογία του βιβλίου, αφού όμως δοθεί προτεραιότητα στην ορθόδοξη παράδοση, την οποία ακολουθεί η πλειοψηφία των ελλήνων πολιτών, αλλά και να χρησιμοποιηθούν ως εφαρμογές και τα καλά στοιχεία του Νέου Προγράμματος Σπουδών».