Αυξήσεις φωτιά 30% κατά μέσο όρο στα διόδια της Εθνικής Οδού Αθηνών- Πατρών έρχονται από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας! Τις αυξήσεις διοδίων στον δρόμο καρμανιόλα προωθεί η κοινοπραξία που ανέλαβε πρόσφατα το έργο κατασκευής, λειτουργίας και συντήρησης του οδικού δικτύου ΕλευσίναΚόρινθος- Πάτρα- Πύργος- Τσακώνα.


Oι αυξήσεις προβλέπονται από τη σύμβαση παραχώρησης του έργου για 30 χρόνια στην κοινοπραξία Ολυμπία Οδός, η οποία υπεγράφη με το ΥΠΕΧΩΔΕ στις 4 Αυγούστου 2008. Μάλιστα, σύμφωνα με τη σύμβαση, τα διόδια θα έπρεπε να αυξηθούν την επομένη της υπογραφής της. Ωστόσο, με παρέμβαση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά, οι αυξήσεις μετατέθηκαν για τα τέλη του καλοκαιριού (για ευνόητους λόγους). Υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχες αυξήσεις έγιναν την περασμένη άνοιξη και στα διόδια της Εθνικής Οδού Αθηνών- Λαμίας από την κοινοπραξία Ιόνια Οδός, προκαλώντας την έντονη δυσαρέσκεια των οδηγών, κυρίως για το γεγονός ότι οι αυξήσεις προηγούνται των έργων!

Σήμερα, για να μεταβεί κάποιος με το Ι.Χ. του από την Αθήνα στην Πάτρα και να επιστρέψει στην Αθήνα καταβάλλει συνολικά τέλη διοδίων 9 ευρώ, ενώ τις ερχόμενες ημέρες το ποσό αυτό θα ανέβει περίπου στα 11,2 ευρώ! Συγκεκριμένα, στην κατεύθυνση προς Πάτρα η διέλευση των Ι.Χ. από τα διόδια της Ελευσίνας κοστίζει 2 ευρώ και από τα διόδια του Ζευγολατιού 2,5 ευρώ. Στη διαδρομή από Πάτρα προς Αθήνα, 2,5 ευρώ πληρώνουν οι οδηγοί στα διόδια του Ρίου και 2 ευρώ στα διόδια των Αγίων Θεοδώρων. Με τις αυξήσεις που θα γίνουν εντός των ημερών, τα τέλη που θα πληρώνουν οι οδηγοί σε όλους τους σταθμούς των διοδίων αναμένεται να εκτιναχθούν στα 2,8 ευρώ, ενώ οι μηχανές από 1 ευρώ θα πληρώνουν 1,9!

Το 2014 η Ολυμπία Οδός


Το έργο της κατασκευής, της λειτουργίας και της συντήρησης του οδικού δικτύου Ελευσίνα- Κόρινθος – Πάτρα- Πύργος- Τσακώνα, συνολικού μήκους 365 χιλιομέτρων, το οποίο έχει αναλάβει η κοινοπραξία Ολυμπία Οδός, θεωρείται το μεγαλύτερο οδικό έργο στην Ελλάδα και ένα από τα μεγαλύτερα που υλοποιούνται στην Ευρώπη. Έχει συνολικό προϋπολογισμό 2,8 δισ. ευρώ (περιλαμβάνονται το κόστος κατασκευής- λειτουργίας και οι χρηματοοικονομικές δαπάνες) και αναμένεται να ολοκληρωθεί στο σύνολό του μέχρι το 2014.

Η κοινοπραξία Ολυμπία Οδός θα αναβαθμίσει τα υφιστάμενα τμήματα της Εθνικής Οδού ΕλευσίναςΚορίνθου (63,2 χλμ.) και της περιμετρικής οδού Πατρών (18,3 χλμ.), ενώ θα κατασκευάσει τα νέα τμήματα Κορίνθου- Πατρών (120 χλμ.), Πατρών- Πύργου (87,5 χλμ.) και Πύργου- Τσακώνας (76,2 χλμ.).

Για την ολοκλήρωση του κρίσιμου τμήματος ΚόρινθοςΠάτρα- Πύργος απαιτούνται τριάμισι χρόνια και για το υπόλοιπο τμήμα μέχρι την Τσακώνα άλλα δυόμισι- τρία χρόνια.