Αύξηση του αριθμού των θέσεων εισακτέων αποφάσισε να προκηρύξει φέτος το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ). Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», από το ΕΑΠ φέτος θα προσφερθούν στους υποψηφίους 4.200 θέσεις σε 6 προπτυχιακά προγράμματα και 3.000 σε 24 μεταπτυχιακά.
Όπως είναι γνωστό, η προσφορά των σπουδών γίνεται με τη μεθοδολογία της εξ αποστάσεως διδασκαλίας ενώ η έναρξη των σπουδών για τα παραπάνω προγράμματα θα γίνει το φθινόπωρο του 2009. Η επιλογή των φοιτητών θα γίνει με δημόσια και ανοιχτή ηλεκτρονική διαδικασία (κλήρωση). Κάθε υποψήφιος μπορεί να υποβάλει αίτηση συμμετοχής για ένα μόνο πρόγραμμα. Αν κάποιος υποβάλει περισσότερες από μία αιτήσεις, στον έλεγχο που θα γίνει θα απορριφθεί, ακόμα και αν μετά την ηλεκτρονική κατάταξη βρίσκεται μεταξύ των προσωρινώς επιλεγέντων. Για την απόκτηση πτυχίου απαιτείται η επιτυχής παρακολούθηση και εξέταση τουλάχιστον 12 Θεματικών Ενοτήτων σε 4 έτη.

Στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο έχει αναπτυχθεί πρωτοποριακή τεχνολογία και λογισμικό, όπως άλλωστε είναι αναμενόμενο από τον μοναδικό Φορέα που υλοποιεί την Ανοικτή και εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση στη χώρα μας. Τα δίδακτρα Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΑΠ κ. Παναγιώτη Σιαφαρίκα « δεν υπάρχει από το 2004, που αναλάβαμε τη διοίκηση του ιδρύματος,καμία αύξηση της συμμετοχής των φοιτητών στις δαπάνες σπουδών.Για τέσσερα συνεχή ακαδημαϊκά έτη,παραμένει στα 700 ευρώ,για τα προπτυχιακά και 850 ευρώ για τα μεταπτυχιακά.Έχει αποφασισθεί και ισχύει, η σταθεροποίηση του ύψους συμμετοχής στις δαπάνες για τα μεν προπτυχιακά σε έξι χρόνια από τέσσερα που ίσχυε,ενώ για τα μεταπτυχιακά σε τέσσερα χρόνια από τρία που ίσχυε.Να σας θυμίσω σ΄ αυτό το σημείο ότιγια την ολοκλήρωση ενός προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών απαιτούνται δώδεκα Θεματικές Ενότητες και ενός μεταπτυχιακού Προγράμματος τέσσερις Θεματικές Ενότητες και η εκπόνηση διπλωματικής εργασίας φυσικά.Οι φοιτητές καλούνται να συμμετάσχουν στις ιδιαίτερες δαπάνες της ανοικτής και εξ αποστάσεως εκπαίδευσης,καλύπτοντας ένα μέρος του κόστους,ενώ το υπόλοιπο το καλύπτει το κράτος».

Ποιες θέσεις του Δημοσίου μπορούν να διεκδικήσουν


ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟΦΟΙΤΟΥΣ των Προπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου δίνεται το δικαίωμα να διεκδικούν θέσεις στον κλάδο ΠΕ Διοικητικού και/ή Οικονομικού σε φορείς του Δημοσίου Τομέα (ΦΕΚ 315 Α/ 31-12-2003).

Επιπρόσθετα οι απόφοιτοι του Προγράμματος Σπουδών «Πληροφορική» μπορούν να διοριστούν στον κλάδο ΠΕ Πληροφορικής και οι απόφοιτοι του Προγράμματος Σπουδών «Σπουδές στις Φυσικές Επιστήμες» στον κλάδο ΠΕ Περιβάλλοντος. Ακόμη οι απόφοιτοι των δύο παραπάνω Προγραμμάτων Σπουδών καθώς και οι απόφοιτοι του Προγράμματος Σπουδών «Διοίκηση Επιχειρήσεων και Οργανισμών» μπορούν να διοριστούν στην εκπαίδευση ως καθηγητές.