Εύκολα διαθέσιμη και ισχυρή ακόμη και σε πολύ μικρές δόσεις είναι η μεθυλτριενολόνη, η ουσία με την οποία βρέθηκαν ντοπαρισμένοι 15 Έλληνες αθλητές. Την ώρα που η Δικαιοσύνη ερευνά το κύκλωμα διάθεσης της ουσίας στην Ελλάδα, ο «εγκέφαλος» του μεγαλύτερου σκανδάλου αναβολικών- της υπόθεσης ΒΑLCΟ-, Πάτρικ Άρνολντ, μιλά στα «ΝΕΑ».


«Η μεθυλτριενολόνη δεν είναι μια ιδιαίτερα σοφιστικέ μέθοδος στον σημερινό κόσμο. Πρόκειται για γνωστό στεροειδές, για το οποίο υπάρχουν ειδικά τεστ και γίνονται έλεγχοι», λέει ο Πάτρικ Άρνολντ, επιβεβαιώνοντας εμμέσως το ρεπορτάζ των «ΝΕΩΝ του Σαββατοκύριακου», σύμφωνα με το οποίο η μεθυλτριενολόνη ήταν στον επίσημο κατάλογο των παράνομων ουσιών της WΑDΑ από το 2005.

Όπως λέει o Πάτρικ Άρνολντ στα «ΝΕΑ» από το εργαστήριό του στο Σαμπέιν

Η ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ

Πιθανότατα οι αθλητές προμηθεύονταν την ουσία από την Κίνα, εκτιμά ο Πάτρικ Άρνολντ

του Ιλινόι, οι Έλληνες λειτούργησαν ερασιτεχνικά και γι΄ αυτό πιάστηκαν. Αντίθετα, η ΒΑLCΟ ξεσκεπάστηκε από μια… προδοσία, όταν ο προπονητής στίβου Τρέβορ Γκράχαμ έστειλε στις αμερικάνικες αρχές μια σύριγγα με την ΤΗG- τη λεγόμενη «καθαρή». «Σε κάποιες περιπτώσεις η μεθυλτριενολόνη είναι εύκολα διαθέσιμη και δραστική σε πολύ μικρές δόσεις. Ορισμένοι αθλητές ίσως κατάφεραν να ξεφύγουν από τους ελέγχους όταν τα τεστ ήταν λιγότερο ευαίσθητα», λέει ο Άρνολντ. Αυτό που τους στοίχισε όμως ήταν η… απληστία τους, τονίζει ο Αμερικανός χημικός. «Οι αθλητές συχνά δεν μπορούν να αντισταθούν στον πειρασμό της διάκρισης και παίρνουν τα φάρμακα για περισσότερες ημέρες απ΄ όσο πρέπει, με αποτέλεσμα να βγουν θετικοί στον έλεγχο».

«Έρχεται από Κίνα»

Η πατέντα της μεθυλτριενολόνης ανήκει στη γαλλική φίρμα Rousell UCLΑF. Η μεθυλτριενολόνη δεν κυκλοφόρησε ποτέ ως φάρμακο στην αγορά, όμως χρησιμοποιείται ευρέως σε κλινικές μελέτες όπου αναφέρεται ως R 1881.

«Για να παραχθεί κοστίζει περίπου 10.000 δολάρια το κιλό. Μπορεί να τη φτιάξει ένας ικανός χημικός σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου», λέει ο Άρνολντ. «Το πιο πιθανό είναι η διάθεση της μεθυλτριενολόνης να γίνεται από την Κίνα. Υπάρχει βέβαια το ενδεχόμενο να την παραλαμβάνουν οι αθλητές από κάποιο χημικό εργαστήριο. Όμως σε αυτήν τη μορφή είναι πολύ ακριβή και υπάρχει μόνο σε πολύ μικρές ποσότητες».

Ο Άρνολντ τονίζει ότι η μεθυλτριενολόνη είναι μια ιδιαίτερα επικίνδυνη ουσία. «Είναι περίπου 10.000 φορές πιο δραστική από την τεστοστερόνη, που σημαίνει ότι είναι ενεργή σε δόσεις 10.000 φορές μικρότερες σε σχέση με την τεστοστερόνη. Είναι επίσης πολύ τοξική για το ήπαρ και γι΄ αυτό δεν κυκλοφόρησε ποτέ στην αγορά ως φάρμακο»

Ο «χημικός» των σταρ του στίβου


Ο ΑΡΝΟΛΝΤ είναι ο χημικός που παρασκεύασε την τετραϋδρογεστρινόνη (ΤΗG), αλλιώς γνωστή και ως «καθαρή». Με αυτήν την ουσία ο Βίκτορ Κόντε, ιδιοκτήτης της εταιρείας συμπληρωμάτων διατροφής ΒΑLCΟ, ντόπαρε δεκάδες αστέρες του αθλητισμού, ανάμεσα τους τη Μάριον Τζόουνς και τον Τιμ Μοντγκόμερι.

Αφού καταδικάστηκε το 2006 με ποινή φυλάκισης τριών μηνών και άλλους τρεις μήνες περιορισμού κατ΄ οίκον λόγω της εμπλοκής του στην υπόθεση ΒΑLCΟ, ο Άρνολντ επέστρεψε στο εργαστήριό του.