Από 8.500 έως 19.300 μόρια αναμένεται να ανοίξουν φέτος τις εισόδους τους τα πάνω από 460 τμήματα ΑΕΙ- ΤΕΙ στους 90.000 εξετασθέντες των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Τα τέσσερα από τα πέντε Επιστημονικά Πεδία θα μειώσουν ελαφρώς τις χαμηλότερες βάσεις εισαγωγής τους και στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ την ίδια στιγμή που πάνω από 40 πανεπιστημιακά τμήματα θα απαιτήσουν 18.000-19.300 μόρια. Παράλληλα όλα τα στοιχεία φανερώνουν ότι οι μεγάλες ανατροπές θα παρουσιαστούν κυρίως στα τμήματα ΑΕΙ-ΤΕΙ του 1ου Επιστημονικού Πεδίου στο οποίο στοχεύουν πάνω από 35.000 υποψήφιοι.

Ανάμεσα στις 22 (Παρασκευή) και στις 25 Αυγούστου (Δευτέρα), σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, το ΥΠΕΠΘ θα είναι έτοιμο να ανακοινώσει τις βάσεις εισαγωγής στα 463 τμήματα ΑΕΙ-ΤΕΙ, στα 21 Στρατιωτικά και Αστυνομικά Τμήματα, στις 2 Σχολές Εμπορικού Ναυτικού και στα 8 Τμήματα της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας. Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται περίπου 60.000 υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων (από τους 90.000 που πήραν μέρος στις εξετάσεις), οι βαθμολογικές αποσκευές των οποίων (έχουν βαθμό πρόσβασης

ΑΝΑΤΡΟΠΗ

Οι μεγάλες ανατροπές θα παρουσιαστούν στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο στο οποίο στοχεύουν πάνω από 35.000 υποψήφιοι

10 και πάνω ή 10.000 μόρια και πάνω) τους επιτρέπουν να ελπίζουν σε μία από τις 71.000 προσφερόμενες θέσεις εισακτέων.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, 44 πανεπιστημιακά τμήματα θα απαιτήσουν φέτος περισσότερο από 18.000 μόρια (εκτός των Στρατιωτικών- Αστυνομικών και των τμημάτων με ειδικό μάθημα). Η πιο απαιτητική σε μόρια δεκάδα αναμένεται να αποτελείται από πέντε Ιατρικά, από δύο Πολυτεχνικά του ΕΜΠ (Μηχανικών Η/Υ και Πολιτικών Μηχανικών), από τη Νομική Αθήνας και τα Παιδαγωγικά Δημοτικής Εκπαίδευσης Αθήνας και Θεσσαλονίκης που για πρώτη φορά στην ιστορία τους θα κινηθούν γύρω από τα 19.000 μόρια.

Η γενική είσοδος στα τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ αναμένεται να απαιτήσει από 8.500 μόρια στο χαμηλότερο ΤΕΙ (πάνω από 40 τμήματα των ΤΕΙ και των Σχολών Εμπορικού Ναυτικού θα ανοίξουν την είσοδό τους σε υποψήφιους με βαθμολογίες κάτω από τη βάση) μέχρι και 19.250-19.300 μόρια στο υψηλότερο πανεπιστημιακό τμήμα που δεν θα είναι άλλο από την Ιατρική Αθήνας.

Άνοδος στα τμήματα με ειδικό μάθημα

ΑΝΟΔΟΣ αναμένεται στα τμήματα με ειδικό μάθημα. Για παράδειγμα, τα Τμήματα Μουσικών Σπουδών, τα Τμήματα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, τα Τμήματα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας και βέβαια τα τρία τμήματα των ΜΜΕ (Αθήνας, Παντείου και Θεσσαλονίκης). Η άνοδος ενδέχεται να είναι ισχυρή, καθώς οι υποψήφιοι του Πεδίου στο οποίο ανήκουν τα παραπάνω τμήματα έγραψαν φέτος καλύτερα και στα γενικά μαθήματα και στα ειδικά, με αποτέλεσμα να ωθούν τις βάσεις εισαγωγής αρκετά υψηλότερα από πέρσι.

Οι βαθμολογίες

Άνοδος των βάσεων εισαγωγής αναμένεται και στις Γερμανικές Φιλολογίες καθώς όλα τα στοιχεία οδηγούν σε αυτήν.

Καλύτερες βαθμολογίες σε σχέση με πέρσι στο ειδικό μάθημα των Γερμανικών, καλύτερες βαθμολογίες στα γενικά μαθήματα της Κατεύθυνσης και κοντά σ΄ αυτά μείωση των θέσεων εισακτέων σημαντικότατη. Έτσι δεν θα είναι παράξενο αν και τα Τμήματα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας όχι απλά ανεβάσουν αλλά απογειώσουν τις βάσεις εισαγωγής τους.

Λιγότεροι υποψήφιοι

Αν και στη Γαλλική Γλώσσα έχουμε φέτος λιγότερους υποψήφιους γενικά πάνω από τη βάση αλλά και λιγότερους υποψήφιους στις βαθμολογικές κλίμακες 18-20 και 12-18, πάντα σε σχέση με πέρσι, η σημαντική μείωση των θέσεων εισακτέων (στο τμήμα της Αθήνας) καθώς και οι καλύτερες επιδόσεις των υποψηφίων της Θεωρητικής Κατεύθυνσης στα γενικά μαθήματα σπρώχνουν τις βάσεις εισαγωγής (ιδιαίτερα του τμήματος της Αθήνας)

ψηλότερα από πέρσι.

Περιζήτητα

Παράλληλα οι βάσεις εισαγωγής στα περιζήτητα Τμήματα των Αρχιτεκτόνων Μηχανικών δεν μπορούν να μείνουν ανεπηρέαστες από τις καλύτερες βαθμολογίες στη βαθμολογική κλίμακα 18-20 και στο Ελεύθερο και στο Γραμμικό Σχέδιο (από 315 πέρσι σε 547 φέτος) και στη βαθμολογική κλίμακα 15-18 (από 1.428

πέρσι σε 1.624 φέτος). Κι αν τα βαθμολογικά δεδομένα στα γενικά μαθήματα της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης που οδηγεί στα Τμήματα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών προσπαθούν να φρενάρουν τις ανοδικές τάσεις λόγω των ειδικών μαθημάτων, στα τμήματα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης η άνοδος των βάσεων είναι πολύ πιθανή καθώς έχουμε στο τμήμα της Αθήνας τις ίδιες θέσεις εισακτέων με πέρσι (90) και στη Θεσσαλονίκη 4 λιγότερες θέσεις από πέρσι (90).

Αυξομειώσεις

Στην Αθήνα η βάση εισαγωγής αναμένεται να κινηθεί γύρω και πάνω από τα 22.000 μόρια και στη Θεσσαλονίκη πάνω από τα 21.650 μόρια. Στα τμήματα της Πάτρας (+ 27 θέσεις), της Ξάνθης (+ 18 θέσεις), των Χανίων (+ 18 θέσεις)

και του Βόλου (+ 14 θέσεις) αναμένονται μικρές αυξομειώσεις, καθώς οι ανοδικές τάσεις από τις καλύτερες βαθμολογίες στα ειδικά μαθήματα «φρενάρονται» από τις χειρότερες βαθμολογίες στα γενικά μαθήματα και από την αύξηση των εισακτέων.

Με λιγότερα μόρια ανοίγουν οι πύλες

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ότι φέτος στην Τεχνολογική Κατεύθυνση (ΙΙ) είχαμε 4.637 υποψήφιους λιγότερους από πέρσι (από 46.476 πέρσι σε 41.839 φέτος), ενώ οι υποψήφιοι με βαθμό πρόσβασης 10 και πάνω ήταν φέτος 24.374 έναντι 28.099 το 2007 (δηλαδή λιγότεροι κατά 3.725), μας δίνει το δικαίωμα να εκτιμήσουμε ότι στα δύο Επιστημονικά Πεδία που τροφοδοτούνται με υποψήφιους από αυτήν θα έχουμε πτώση των βάσεων των τμημάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ που θα αποτελέσουν την είσοδο στα τμήματα των δύο Πεδίων. Η εκτίμηση αυτή ενισχύεται και από το γεγονός ότι οι θέσεις εισακτέων ΑΕΙ-ΤΕΙ στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο είναι φέτος 1.146 περισσότερες από πέρσι και στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο 681 περισσότερες από πέρσι.

Η βάση για τα ΑΕΙ του 2ου Επιστημονικού Πεδίου αναμένεται να ανοίξει φέτος με λιγότερο από 11.250 μόρια (πέρσι με 11.385 μόρια- Επιστημών της Θάλασσας Αιγαίου), ενώ για τα ΤΕΙ με λιγότερο από 8.650 (πέρσι με 8.709 μόρια- Ανθοκομίας και Αρχιτεκτονικής Τοπίου ΤΕΙ Ηπείρου).

Η βάση για τα ΑΕΙ του 4ου Επιστημονικού Πεδίου αναμένεται να ανοίξει φέτος με λιγότερο από 12.300 μόρια (πέρσι με 12.459 μόρια- Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας Αιγαίου), ενώ για τα ΤΕΙ με περίπου 8.450

μόρια.

Αποψίλωση από εισακτέους

Η ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στο 2ο και 4ο Επιστημονικό Πεδίο από το ΥΠΕΠΘ θα αποκαλύψει και την έκταση της αποψίλωσης από εισακτέους στα ΤΕΙ του Πεδίου. Η πλειονότητα των περίπου 14.000 φετινών κενών θέσεων θα εντοπιστούν ακριβώς στα τμήματα ΤΕΙ των δύο Πεδίων (κοινά κατά ένα μέρος), μάλιστα και σε τμήματα ΤΕΙ στα οποία το ΥΠΕΠΘ φέτος προχώρησε σε αύξηση εισακτέων που αποκαλύπτεται τελικά εικονική.

Η βάση για τα ΑΕΙ του 3ου Επιστημονικού Πεδίου αναμένεται να ανοίξει με το σχετικά νέο Τμήμα της Νοσηλευτικής Πελοποννήσου (Σπάρτη) με λιγότερο από 15.700 μόρια.

Αντίστοιχα η βάση για τα ΤΕΙ του Πεδίου αναμένεται να ανοίξει με λιγότερο από 11.700 μόρια, αν και στο σημείο αυτό η είσοδος υποψηφίων με καλύτερες βαθμολογίες από τη Θεωρητική Κατεύθυνση μπορεί να ανατρέψει τα δεδομένα.

Με λιγότερο από 13.550 μόρια αναμένεται να ανοίξουν την είσοδό τους τα ΑΕΙ του 5ου Επιστημονικού Πεδίου, πιθανόν με το τμήμα Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού Πελοποννήσου που αύξησε φέτος τις θέσεις του περισσότερο από 20%. Στα ΤΕΙ η βάση εισαγωγής αναμένεται να κινηθεί περίπου στα 8.500 μόρια.

Αγωνία μέχρι το τέλος για τους χαμηλόβαθμους

ΑΦΗΣΑΜΕ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ το 1ο Επιστημονικό Πεδίο καθώς εδώ πραγματικά παρουσιάζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα με το πλήθος των φετινών καλύτερων βαθμολογιών τουλάχιστον στη βαθμολογική κλίμακα 16-20 (1.788 υποψήφιους περισσότερους από πέρσι). Βεβαίως οι βαθμολογίες αυτές επηρεάζουν τις βάσεις των υψηλόβαθμων και μεσαίων σχολών, ωστόσο είναι φανερό ότι όσοι υποψήφιοι με αυτές τις βαθμολογίες δεν θα χωρούν στα τμήματα που έχουν επιλέξει αφενός κατευθύνονται (οι λιγότεροι) στα τμήματα του 3ου Επιστημονικού Πεδίου, αφετέρου (οι περισσότεροι) θα πιέσουν σημαντικά και τις βάσεις εισαγωγής των χαμηλόβαθμων τμημάτων της περιφέρειας. Η μόνη ελπίδα για τους υποψήφιους της Θεωρητικής Κατεύθυνσης με βαθμολογίες 11.500-14.000 μόρια είναι να «μετρήσουν» δύο παράμετροι ανασχετικά. Πρώτον, το γεγονός ότι φέτος συνολικά έχουμε αύξηση (κατά 917) των θέσεων εισακτέων του 1ου Επιστημονικού Πεδίου (που περιμένουμε να κινηθεί αντίπαλα στην τάση ανόδου των βάσεων των χαμηλόβαθμων τμημάτων της περιφέρειας) και, δεύτερον, ότι στις βαθμολογίες 10-15,9 έχουμε φέτος 1.879 λιγότερους υποψήφιους από πέρσι. Στο διά ταύτα; Αναμένουμε είσοδο στα ΑΕΙ του Ιου Πεδίου με πάνω από 11.700 μόρια και στα ΤΕΙ με πάνω από 10.650 μόρια.

Στις 14.000 οι κενές θέσεις

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ των βάσεων εισαγωγής από το ΥΠΕΠΘ θα σφραγίσει τον αποκλεισμό συνολικά περισσότερων από 55.000 υποψηφίων που πήραν φέτος με τον ένα ή τον άλλον τρόπο μέρος στις Πανελλήνιες Εξετάσεις (υποψήφιοι Γενικών Λυκείων, ΤΕΕ, κατηγορία 10%), ενώ παράλληλα θα βγάλει στην επιφάνεια κοντά στις 14.000 κενές θέσεις ιδιαίτερα στα περιφερειακά ΤΕΙ (καθώς και στις Ιταλικές και Ισπανικές Φιλολογίες), αφού από τις 86.500 θέσεις εισακτέων που «απλόχερα» πρόσφερε το ΥΠΕΠΘ θα καλυφθούν λιγότερες από 73.000.