Η Ελλάδα ξαναζεί το μαρτύριο της σταγόνας

Μειώνεται η στάθμη στους ταμιευτήρες της ΕΥΔΑΠ - Με πλοία υδροδοτούνται ακόμα τα περισσότερα νησιά

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Νικολέττα Μουτούση Χρήστος Μανωλάς   | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/08/2008 07:00 |
 Η Ελλάδα ξαναζεί το μαρτύριο της σταγόνας

Η μεγαλύτερη ποσότητα νερού, τουλάχιστον της τελευταίας πενταετίας, αναμένεται να μεταφερθεί φέτος με υδροφόρες στα νησιά του Αιγαίου. Η λειψυδρία των τελευταίων ετών αλλά κυρίως το πάγωμα όλων των τεχνικών έργων που θα μπορούσαν να δώσουν μόνιμη λύση στο πρόβλημα έχουν αφήσει ως μόνη διέξοδο τις πανάκριβες υδροφόρες.

«Από την εποχή του 1ου ακόμα Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, είχαν γίνει τα σχέδια για την κατασκευή ενός φράγματος που θα έλυνε το πρόβλημα της λειψυδρίας στη Μήλο. Φτάσαμε στο 4ο Κοινοτικό Πλαίσιο και το φράγμα παραμένει στα χαρτιά. Ευτυχώς από πέρσι λειτουργεί μια (ιδιωτική) μονάδα αφαλάτωσης. Υδροδοτούνται πλήρως όλα τα πάνω χωριά. Στον Αδάμαντα - το λιμάνι της Μήλου- το νερό φτάνει ακόμα με τη υδροφόρα» καταγγέλλει στα «ΝΕΑ» η έπαρχος Μήλου κ. Νότα Καλογεράκη.

ΝΑΥΜΑΧΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ
Σημαντικά προβλήματα καταγγέλλει ο δήμαρχος Νισύρου, ενώ έγγραφο του ΥΕΝ προς την εταιρεία που διαθέτει τα πλοία κάνει λόγο για εκβιασμό
Ανάλογο είναι το σκηνικό και σε άλλα νησιά. Όπως αναφέρει ο δήμαρχος Αμοργού Νίκος Φωστιέρης, «το πρόγραμμα για τις δεξαμενές νερού και την αφαλάτωση έχει σκαλώσει». Συμπληρώνει, δε, πως για την αφαλάτωση το Ελεγκτικό Συνέδριο ακύρωσε τον διαγωνισμό, ενώ για την κατασκευή δεξαμενών το χρονοδιάγραμμα ήταν να δημοπρατηθεί το έργο στα μέσα Μαΐου. «Δεν έχει γίνει τίποτα μέχρι τώρα. Υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση, με δεδομένο πως τους δώσαμε έτοιμες μελέτες εδώ και δύο χρόνια» τονίζει ο κ. Φωστιέρης. Λύση στην υδροδότηση της Αμοργού δίνουν οι υδροφόρες καθώς και οι γεωτρήσεις. «Ευτυχώς οι γεωτρήσεις ακόμα δεν μας έχουν προδώσει, αλλά ανά πάσα στιγμή μπορεί να υφαλμυρωθεί το νερό και να έχουμε τεράστιο πρόβλημα» επισημαίνει. Στο μεταξύ, το πράσινο φως ελπίζει να πάρει ένα «καινοτόμο πρόγραμμα» που έχει καταθέσει ο δήμος για έγκριση στο υπουργείο Οικονομίας. «Πρόκειται για ένα πρόγραμμα με ανεμογεννήτριες που θα δίνει 1.000 κυβικά μέτρα την ημέρα» λέει ο δήμαρχος Αμοργού, προσθέτοντας: «Αυτό θα μας δώσει λύση στο μέλλον. Τώρα πρέπει άμεσα να προχωρήσουν οι δεξαμενές και η αφαλάτωση».

Ναυμαχία για τις τιμές
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με τις εταιρείες μεταφοράς νερού, περιγράφει χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Νισύρου Νίκος Καρακωνσταντίνος. «Υπήρχε συμφωνία ειδικά για τον Αύγουστο η εταιρεία να εκτελεί δύο δρομολόγια μεταφοράς νερού την εβδομάδα. Μέχρι στιγμής από την αρχή του μήνα έχει πραγματοποιήσει μόνον ένα δρομολόγιο». Πράγματι, πίσω από το μέγα πρόβλημα υδροδότησης των νησιών υπάρχουν ενδείξεις για υπόγειο πόλεμο, με δεδομένο ότι υπάρχει μια εταιρεία που εκτελεί μονοπωλιακά το έργο μεταφοράς νερού. Εγγραφο του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας που απεστάλη στην εν λόγω εταιρεία μάλιστα τονίζει ότι «η ανάγκη για ένα υπέρτατο δημόσιο αγαθό, όπως το νερό, δεν μπορεί να αποτελεί μέσο εκβίασης τόσο του κράτους όσο και των τοπικών κοινωνιών». «Δεν ξέρω τι παιχνίδια παίζονται και εάν η εταιρεία εξυπηρετεί πρώτα τα νησιά που είναι κοντά στη Ρόδο» δηλώνει ο κ. Καρακωνσταντίνος, προσθέτοντας πως ετοιμάζεται να προσφύγει στον εισαγγελέα. Σημειώνεται μάλιστα ότι η Νίσυρος είναι από τα πρώτα νησιά του Αιγαίου που έχουν εδώ και 25 χρόνια εργοστάσιο αφαλάτωσης, το οποίο παράγει 280 κυβικά μέτρα την ημέρα. «Αλλά δεν επαρκεί, ειδικά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο». Ήδη, ο δήμος έχει προχωρήσει στη δημοπρασία κατασκευής και δεύτερου εργοστασίου για την παραγωγή άλλων 350 κ.μ. ημερησίως με την ολοκλήρωση του οποίου ο κ. Καρακωνσταντίνος εκτιμά πως θα επιλυθεί πλήρως το πρόβλημα υδροδότησης.

Αγωνία στη Φολέγανδρο
«Ζούμε διαρκώς με το άγχος πότε θα τελειώσει το νερό, πότε θα έρθει το καράβι ή αν θα είναι καλός ο καιρός για να έρθει» τονίζει ο δήμαρχος Φολεγάνδρου Λευτέρης Βενιός, υποστηρίζοντας πως το νησί είναι εντελώς άνυδρο και καλύπτει τις ανάγκες κατά 90% από τη μεταφορά νερού με υδροφόρες. «Από χρόνια προσπαθώ να πείσω το κράτος ότι θα πρέπει να λυθεί το πρόβλημα, δεδομένου μάλιστα ότι κάθε χρόνο έχουμε αύξηση του τουρισμού που συνεπάγεται και μεγαλύτερη κατανάλωση νερού» αναφέρει ο κ. Βενιός, ο οποίος βλέπει ως μόνη λύση τη δημιουργία μονάδας αφαλάτωσης- έχει δρομολογήσει μελέτη για την κατασκευή της. «Δοκιμάσαμε με γεωτρήσεις, αλλά δυστυχώς το αποτέλεσμα δεν ήταν ικανοποιητικό, ενώ και με τις λιμνοδεξαμενές περιμένεις πάλι πότε και πόσο θα βρέξει. Δεν είναι λύσεις που είναι εφαρμόσιμες σε εμάς» σχολιάζει ο δήμαρχος.

Στερεύουν οι γεωτρήσεις
Ακόμα και σε νησιά που δεν θεωρούνται άνυδρα υπάρχουν πλέον προβλήματα. Η περίπτωση του Πόρου είναι χαρακτηριστική. Πρόσφατα, ο δήμος ανακοίνωσε πως εξαιτίας της λειψυδρίας οι κάτοικοι θα πρέπει να κάνουν όσο περισσότερη εξοικονόμηση νερού μπορούν καθώς οι γεωτρήσεις που υδροδοτούν το νησί στερεύουν. Η Μύκονος πάλι, αν και ξερονήσι, είναι ένα από αυτά. Με δύο φράγματα στο Μαράθι χωρητικότητας 3.000.000 και 1.000.000 κυβικών μέτρων νερού και με δύο διυλιστήρια το νησί διαθέτει πόσιμο νερό.


Στεγνώνουν οι ταμιευτήρες της ΕΥΔΑΠ

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ της έλλειψης νερού απασχολεί και την ηπειρωτική Ελλάδα. Είναι ενδεικτικό ότι οι ταμιευτήρες της ΕΥΔΑΠ στεγνώνουν. Διαθέτουν έως και 40% λιγότερα αποθέματα σε σχέση με πέρσι. Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας, τα αποθέματα στους ταμιευτήρες μόλις που φθάνουν τα 746.000.000 κυβικά μέτρα νερού. Πέρσι, την αντίστοιχη περίοδο, τα αποθέματα προσέγγιζαν τα 1,1 δισ. κυβικά μέτρα.

Είναι ενδεικτικό ότι η στάθμη του φράγματος του Μόρνου βρίσκεται στο χαμηλότερο ύψος από το 1990 και μετά. Η εικόνα του σήμερα μοιάζει με εκείνην που είχε πριν από 18 χρόνια, τότε που η ΕΥΔΑΠ με αφίσες στους δρόμους προέτρεπε τους Αθηναίους «να προσέχουν για να έχουν νερό», ενώ με διαφημιστικά σποτ στην τηλεόραση εξηγούσε ότι πρέπει να τοποθετήσουμε όλοι «ένα...

τούβλο στο καζανάκι».

Ολόκληρη η ορεινή Φωκίδα αντιμετωπίζει έντονο πρόβλημα λειψυδρίας.

Όπως λέει ενδεικτικά ο πάρεδρος του χωριού Κερασιά Νικηφόρος Γκάνος, «εάν δεν ληφθούν μέτρα, του χρόνου τέτοια εποχή θα έχουν στερέψει τα πάντα».


Φράγματα σε νησιά προτείνουν οι ειδικοί

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ θεωρούν ότι χάρη στα φράγματα, τα οποία θα μπορούσαν να συγκρατήσουν το νερό της βροχής που τώρα καταλήγει στη θάλασσα, θα... ξεδιψούσαν τα νησιά. Στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου άλλωστε το ύψος των βροχοπτώσεων είναι πολύ υψηλό σε σχέση με τα νησιά των Κυκλάδων, οπότε τα φράγματα δεν κινδυνεύουν να μείνουν σχεδόν ποτέ χωρίς νερό. Για παράδειγμα η Σάμος έχει ετήσια βροχόπτωση 790 χιλιοστά, η Ικαρία 700 χιλιοστά, όταν στη Νάξο και τη Σύρο δεν υπερβαίνει τα 400 χιλιοστά. Σύμφωνα με στοιχεία της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Αρχιπέλαγος», «τα νερά που καταλήγουν αναξιοποίητα στη θάλασσα, από τρεις μόνο χειμάρρους της Ικαρίας, υπολογίζονται σε 60.000.000 έως 80.000.000 κυβικά μέτρα ετησίως. Οι αντίστοιχες ποσότητες που χάνονται από τους κύριους χειμάρρους της Σάμου υπολογίζονται από 50.000.000 έως 60.000.000 κυβικά μέτρα τον χρόνο».


Οι υδροφόρες οργώνουν το Αιγαίο

ΤΑ ΝΗΣΙΑ που υδροδοτούνται με πλωτά μέσα είναι η Αμοργός, τα Κουφονήσια, η Κίμωλος, η Ηρακλειά, η Σχοινούσα, η Φολέγανδρος, η Τήνος, η Σίκινος, η Θηρασιά, η Δονούσα και η Μήλος, από τις Κυκλάδες. Τα νησιά αυτά υδροδοτούνται με νερό της ΕΥΔΑΠ που μεταφέρεται με πλωτά μέσα από το Λαύριο. Υπάρχει σχέδιο να... βοηθήσει η Νάξος, που διαθέτει αρκετό νερό, μερικά γειτονικά νησιά διαθέτοντας περίπου 150.000 κ.μ. νερού τον χρόνο. Στα Δωδεκάνησα οι υδροφόρες επισκέπτονται το Αγαθονήσι, τους Λειψούς, τη Μεγίστη, τη Νίσυρο, την Πάτμο, τη Σύμη, τη Χάλκη, την Παλιόνησο και την Ψέριμο.

Αφαλάτωση
Κατασκευή μονάδων αφαλάτωσης προγραμματίζεται ήδη σε Ψέριμο, Τέλενδο, Σύμη, Χάλκη, Πάτμο, Μεγίστη, Αντίπαρο, Κύθνο, Αμοργό, Ηρακλειά, Δονούσα, Κίμωλο, Φολέγανδρο, Σχοινούσα και Φούρνους.
11,2 εκατ. ευρώ για το 2007!

ΠΕΡΥΣΙ ΣΤΙΣ Κυκλάδες μεταφέρθηκαν συνολικά 697.000 κυβικά μέτρα νερού και στα Δωδεκάνησα περίπου 1.100.000, ενώόπως ήταν αναμενόμενοοι μεγαλύτερες ποσότητες καταναλώθηκαν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και τον Σεπτέμβριο. Στο μεταξύ, το νερό που μεταφέρεται με υδροφόρες κοστίζει χρυσάφι, αφού τα τελευταία χρόνια το ποσό που καταβάλλει το Δημόσιο στους «νερουλάδες» εκτοξεύθηκε από τα 1.245.000 ευρώ το 1997 στα 11.200.000 ευρώ το 2007. Για τα νησιά των Δωδεκανήσων το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας πλήρωσε πέρυσι 4,91 ευρώ/ κυβικό μέτρο για τα νησιά των Κυκλάδων 8,32 ευρώ/ κ.μ.!

8
Πετρος Λαμπροπουλος
05/09/2010 11:49
Η απερισκεπτη υδρευση υδροφορων απο Λαυριο για τα νησια, ειδικα σε ωρες μεγαλης καταναλωσης εχει σαν αποτελεσμα την μεγαλη πτωση πιεσης το νοτιου αγωγου
ΕΥΔΑΠ (απο 160 μετρα πιεσης σε 45 μετρα) με ολα τα επεκολουθα για για την υδρευση στα σπιτια στη νοτια Αττικη.

Χαρακας Κερατεας 5 / 9/ 2010
(cyclon) Pentaris.m.
16/12/2008 19:50
Όπως πάντα..... η Κρήτη εκτός χάρτη. Ανήκει φαίνεται στήν ΕΥΔΑΠ της Λιβύης.
μαριος
12/08/2008 01:00
συγνωμη αλλα με μια συζητηση που ειχα με ενα κυριο που δουλευει στην ΕΥΔΑΠ μου ειπε :

!!!!!

"ΜΟΝΟ ΤΟ 7% ΤΗΣ ΒΡΟΧΗΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΕΤΑΙ , ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΠΙΟ ΠΟΛΛΑ ΕΡΓΑ "

μηπως κυνδινολογουμε ?????

ας κανουμε εργα ας μην κυνδινολογουμε και
να λεμε οτι φταιει η μοιρα μας !!!!!ΜΕΛΙΣΣΟΥΡΓΟΣ ΜΑΡΙΟΣ
11/08/2008 22:52
η μονη λυση ειναι να γινουν εργοστασια αφαλατωσης.
ισως καποια στιγμη να χρειαστει να γινουν και στην αττικη μοναδες αφαλατωσης.
Ιωάννης Σαμψάκης
11/08/2008 22:38
Μήπως θα έπρεπε να γίνει υποχρεωτική η κατασκευή υδατοδεξαμενών σε κάθε νεόδμητο οίκημα (και γιατί όχι και στα παλαιά, όπως πχ. σε ακάλυπτους χώρους πολυκατοικιών), έτσι ώστε να παγιδεύεται το νερό που πέφτει στην ταράτσα και να οδηγείται στη δεξαμενή, αφού πρώτα ξεπλυθεί η ταράτσα από το πρώτο νερό; Το είδα αυτό στο χωρίο Νένητα της Χίου το 1990. Τέτοιου είδους κατασκευές υπάρχουν πολλές στη Χίο. Οι σοφοί και αγαπητοί Χιώτες το έχουν σκεφτεί αυτό από εκατοντάδες χρόνια. Φανταστείτε ένα σπίτι με ταράτσα εμβαδού 100 τετραγωνικών μέτρων. Εάν το χειμώνα οι βροχοπτώσεις ανέλθουν στα 700 χιλιοστά (ή 70 εκατοστά) και μπορέσει ο ιδιοκτήτης να οδηγήσει το νερό αυτό στην υπόγεια δεξαμενή, τότε θα αποκτήσει - στην καλύτερη των περιπτώσεων - έναν όγκο νερού 70 κυβικών μέτρων. Ασφαλώς και θα κατακάτσει η κάποια ποσότητα χώματος ως λάσπη, αλλά θα μπορεί μετά να ποτίσει τον κήπο του, να το χρησιμοποιήσει στην τουαλέτα, στο μπάνιο ή και για λάτρα ακόμη. Για ρωτήστε τους ανθρώπους που ζουν εκεί. Μη διστάσετε να στείλετε δημοσιογράφους να ερευνήσουν αυτού του τύπου τις κατασκευές. Τέτοιου είδους δεξαμενή (cisterna ή στέρνα) υπήρχε και υπάρχει στο υπόγειο της περίφημης Νέας Μονής της Χίου, η οποία είναι μικρογραγία της Αγίας Σοφίας. Δεν νομίζω ότι είναι δύσκολο να γίνουν αυτά τα έργα. Θέληση χρειάζεται. Ούτε είναι ταπεινωτιικό. Όταν κάποιος έλθει σε ανάγκη, τότε κάνει πολύ χειρότερα πράγματα. Σκεφτήκατε ποτέ πόσα κυβικά μέτρα νερού χρειάζεται μια οικογένεια ετησίως; Μήπως θα μπορούσε να τα χρησιμοποιήσει από το υπόγειό της; Το νερό που ξοδεύουμε με τα καζανάκια είναι υπερβολικά πολύ. Επίσης, θα έπρεπε οι βρύσες να είναι ποδοκίνητες ή με φωτοκύτταρο (ή ακόμη και με μηχανισμό ώστε να τρέχει συνεχώς, όταν το χρειαστείς), ώστε να κάνουμε οικονομία και να μην τρέχει άσκοπα το νερό. Λύσεις υπάρχουν. Τα πάντα είναι πολιτική βούληση. Ευχαριστώ.
Evangelos Kallipolitis
11/08/2008 20:56
Λύση στην υδροδότηση τώρα και στο μέλλον ειναι Κατασκευή μονάδων αφαλάτωσης,που με ηλιακη η αιωλικη ενεργεια, φράγματα συμπληρώνούν την αφαλάτωση , τα οποία θα μπορούσαν να συγκρατήσουν το νερό της βροχής που τώρα καταλήγει στη θάλασσα. θα επιλυθεί πλήρως το πρόβλημα υδροδότησηςσε ολα τα νησιά.

ariwn
11/08/2008 20:55
Τα φράγματα θα δώσουν τη λύση.
Μιχαλης Ανδρονικος
11/08/2008 10:57
Συστηματικη αφαλατωση με ηλιακη η αιωλικη ενεργεια, αφθονα ελληνικα αγαθα...