«Από πέρυσι, που έβλεπα στα σκαριά την προσπάθεια της “Αργούς”, του ξύλινου πιστού αντίγραφου της θρυλικής πεντηκοντόρου, να ξεκινήσει το ταξίδι της προς την Κολχίδα, το σκεφτόμουν. Αφού μπορούμε και εμείς να πάμε εκεί μόνο με τις δικές μας δυνάμεις, χωρίς κινητήρα, γιατί να μην το κάνουμε;..».


Μετρά ήδη γύρω στα 500.000 χιλιόμετρα με ποδήλατο, τώρα σ΄ ένα μόνο ταξίδι πάει να προσθέσει στο κοντέρ του άλλο ένα «πεντοχίλιαρο». Με τη διαφορά πως το προσεχές εγχείρημά του πιθανότατα δεν θα έχει προηγούμενο: είναι έτοιμος να βαδίσει στα χνάρια του Ιάσονα, να αναβιώσει ολόκληρη την Αργοναυτική Εκστρατεία, αλλά απ΄ τη… στεριά, «καβάλα» στις δύο ρόδες, πενήντα ημέρες δρόμο, μέσα από Ελλάδα- Τουρκία- Γεωργία!

Στα 47 του σήμερα, web designer στο επάγγελμα, ο κ. Γιάννης Γερόπουλος βρήκε και συμπαραστάτες, μόλις έριξε στο τραπέζι την ιδέα

ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ

Ο Γιάννης Γερόπουλος θα καλύψει απόσταση 5.000 χιλιομέτρων σε 50 μέρες!

του να φτάσει έως τη χώρα όπου ταξίδεψαν οι Αργοναύτες για να πάρουν το Χρυσόμαλλον Δέρας, εκεί όπου τιμωρήθηκε ο Προμηθέας γιατί έδωσε στους ανθρώπους τη φωτιά. Πήρε αυθόρμητα ως απάντηση το «ναι» απ΄ τους δύο φίλους του, τον 40χρονο Νίκο Μαγγίτση και τον 19χρονο Γιώργο Ράιο, συγχωριανούς του, από την Αγριά του Βόλου.

«Τους το πρότεινα κι αμέσως συμφώνησαν να το κάνουμε και οι τρεις. Μόνο που για πρακτικούς, εργασιακούς λόγους, δεν μπορούσαν να λείψουν τόσες μέρες. Εγώ, λοιπόν, θα το εκμεταλλευτώ αυτό και θα αφιερώσω περισσότερο χρόνο στο πήγαινε, θα μου πάρει περίπου έναν μήνα, ώσπου να έρθουν, αεροπορικώς, να με συναντήσουν στη Γεωργία. Από εκεί πια, από την αρχαία Κολχίδα- το σημερινό Πότι- θα επιστρέψουμε όλοι μαζί με τα ποδήλατά μας, σε άλλες είκοσι ημέρες…», λέει σήμερα στα «ΝΕΑ». Αναχώρηση 20 Αυγούστου

Προς το παρόν, ο ίδιος ρυθμίζει τις τελευταίες λεπτομέρειες, αναχωρεί μόνος γύρω στις 20 Αυγούστου, με αφετηρία την αρχαία Ιωλκό, τους σημερινούς Δήμους Βόλου, Νέας Ιωνίας, Αισωνίας, Ιωλκού και Αγριάς, της Μαγνησίας. «Μ΄ αρέσει το ποδήλατο, τα μεγάλα ταξίδια και ο τουρισμός με πεντάλ. Από 15 χρόνων ασχολούμαι συστηματικά, κατά 99% στην Ελλάδα. Ειδικά αυτός ο προορισμός απαιτεί προετοιμασία σε διάφορα επίπεδα, πρώτα απ΄ όλα άριστη φυσική κατάσταση. Θέλει, εννοείται, και ψυχικές δυνάμεις, θέληση κι αίσθηση σκοπού…» σημειώνει. Στην περίπτωσή του, όπως λέει, ακριβώς «όλα τα λεφτά» είναι ο στόχος- ο συμβολισμός του ταξιδιού. «Συνδέονται, κατ΄ αρχάς, πολιτιστικά χώρες και άνθρωποι, ο μύθος της Αργοναυτικής Εκστρατείας έχει ιστορία 3.500 χρόνων πίσω του κι εγώ αισθάνομαι από τώρα σαν σύγχρονος Ιάσονας, σαν Αργοναύτης! Παράλληλα, 5.000 χιλιόμετρα σε 50 ημέρες είναι αθλητικό γεγονός, ταυτόχρονα και ταξιδιωτική εμπειρία, γιατί γνωρίζεις καινούργια πράγματα, ξεφεύγεις από τον Ιάσονα και πας προς τον Οδυσσέα. Δεν θα είναι, δηλαδή, μόνο πεντάλ, δεν είμαστε μηχανές. Θα το ζήσουμε, θα το απολαύσουμε από κάθε άποψη!» υποστηρίζει. 10 ώρες την ημέρα

Τη λέξη «κούραση» δεν την έχει καθόλου στο μυαλό του, έστω κι αν οι ορθοπεταλιές θα του παίρνουν δέκα ώρες το λιγότερο ημερησίως. «Δεν θα είναι καθόλου κοπιαστικό – αυτό οι περισσότεροι δεν μπορούν να το καταλάβουν. Δεν τρέχω με το ποδήλατο, πηγαίνω σε σιγανό ρυθμό, στο ρελαντί, όχι σε τέμπο που με εξοντώνει. Σε τέτοια διαδρομή, πας πολύ χαλαρά, σημασία δεν έχει η χρονομέτρηση, ούτε η αθλητική απόδοση, αλλά περισσότερο η πείρα στη διαχείριση των δυνάμεών σου· επειδή ακριβώς δεν τις ξοδεύεις αλόγιστα, έχεις και τη δυνατότητα να πας ακόμα πιο μακριά, μπορείς συνέχεια να ποδηλατείς. Έχεις πολλές μέρες μπροστά σου που θα ΄σαι εκτεθειμένος…», αναφέρει.

Ο εξοπλισμός

Ανάλογη οργάνωση θα πρέπει να κάνει ακόμα και στον εξοπλισμό του, στα μπαγκάζια που θα χρειαστεί τόσες μέρες μακριά. «Πρέπει να τα φορτώσεις όλα σωστά στο ποδήλατό σου: τα ρούχα σου, τη σκηνή και τον υπνόσακό σου, τα μέσα για να αντιμετωπίσεις τον καιρό, τα “εργαλεία” σου για να μαγειρέψεις όταν δεν θα μπορείς να βρεις φαγητό εκεί όπου θα είσαι- καμινέτο, κατσαρολάκια, μαχαιροπίρουνα και τρόφιμα. Επιπλέον, χρειάζονται και γνώσεις ισορροπημένης διατροφής· σ΄ ένα τέτοιο, πολυήμερο δρομολόγιο δεν μπορείς να τρως οτιδήποτε. Πρακτικά, θα πάρω μαζί μου λίγο απ΄ όλα: ζυμαρικά, πατάτες, ρύζι, δημητριακά κι ελαφρά όσπρια. Με σωστό σχεδιασμό, όλα θα χωρέσουν στο ποδήλατό μου, έχω προμηθευτεί και τρέιλερ, που μου δίνει έξτρα χώρο. Όσο περισσότερα, βέβαια, κουβαλάς μαζί σου, τόσο μεγαλύτερη είναι και η καταπόνησή σου…».

«Θα επαναλάβουμε την αυθεντική διαδρομή»


ΑΚΡΙΒΩΣ όπως και στον μύθο, ο τολμηρός ποδηλάτης θα ξεκινήσει από τη Μαγνησία, την αρχαία Ιωλκό, και θα κατευθυνθεί αρχικά στη Θεσσαλονίκη και την Αλεξανδρούπολη, με τελευταία εγχώρια στάση στους Κήπους του Έβρου. Αφού περάσει τα σύνορα θα πάρει τον δρόμο για την Κωνσταντινούπολη. «Δεν ξέρω αν εκεί θα μου επιτρέψουν να περάσω από τη γέφυρα του Βοσπόρου.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα ζητήσω τη συνοδεία της Αστυνομίας ή θα περάσω απέναντι με το πλοίο. Κατόπιν θα κινηθώ παραλιακά, νότια του Ευξείνου Πόντου, για να αποφύγω την κίνηση στην Άγκυρα. Το ραντεβού μου με τους άλλους δύο φίλους είναι στο Βατούμ της Γεωργίας· μαζί θα φτάσουμε ώς τη χώρα των Κόλχων, στους πρόποδες του Καυκάσου. Από ΄κεί θα επιστρέψουμε σχεδόν από το ίδιο δρομολόγιο…», εξηγεί ο Γιάννης Γερόπουλος.

«Έστω και παραθαλάσσια, θα επαναλάβουμε την αυθεντική διαδρομή του μύθου και θα αφιερώσουμε το επίτευγμά μας στον τόπο μας, την Αγριά Βόλου, και στους συμπολίτες μας!», υπόσχεται ο πολύπειρος σπόρτσμαν Νίκος Μαγγίτσης.