ΜΕ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ τεχνάσματα η κυβέρνηση προσπαθεί τώρα να περάσει το μήνυμα ότι αναλαμβάνει δράση κατά της ακρίβειας: Με διπλή παρέμβαση- κοροϊδία, όπως καταγγέλλει και η αξιωματική αντιπολίτευση, που υπαγορεύθηκε από τον φόβο των δημοσκοπήσεων, ο Πρωθυπουργός Κων. Καραμανλής και ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης ουσιαστικά αποποιήθηκαν χθες κάθε κυβερνητική ευθύνη για την ανεξέλεγκτη ακρίβεια και επιχείρησαν να εμφανιστούν ότι ανοίγουν μέτωπο για την αντιμετώπισή της. Μάλιστα επιχείρησαν να φορτώσουν στην… Ευρώπη την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά. Αυτό τον επικοινωνιακό στόχο εξυπηρετεί η χθεσινή επιστολή του Πρωθυπουργού στον πρόεδρο της Κομισιόν Μανουέλ Μπαρόζο, από τον οποίο ζητεί- με μια ημέρα καθυστέρηση και αφού έχει ήδη μπει στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το θέμα του υψηλού πληθωρισμού- να εξεταστεί κατά την Σύνοδο Κορυφής (19- 20 Ιουνίου) η λήψη μέτρων κατά της ακρίβειας. Και… προτάσεις

Ο Κων. Καραμανλής προβάλλει ιδιαίτερα την αύξηση της τιμής του πετρελαίου και προτείνει να κινηθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση σε τρεις άξονες για την αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων: Πρώτον, να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός στην Ε.Ε., δεύτερον, να γίνουν «στοχευμένες κοινωνικές μεταβιβάσεις επ΄ ωφελεία των ευπαθών πληθυσμιακών ομάδων», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, και τρίτον, να υπάρξει καλύτερος συντονισμός ανάμεσα στην Ε.Ε. και τους εμπορικούς εταίρους της, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση των τιμών σε βασικά είδη και πρώτες ύλες που εισάγει η Ε.Ε.

Όπως αναφέρουν κομματικοί παράγοντες, βασικός στόχος της επιστολής Καραμανλή ήταν αφενός μεν να πειστεί η κοινή γνώμη ότι ο υψηλός πληθωρισμός που εξανεμίζει τα εισοδήματα είναι εισαγόμενος και πως η κυβέρνηση δεν έχει περιθώρια ουσιαστικής αντίδρασης, αφού απαιτείται μια διεθνής εκστρατεία που θα οδηγήσει σε λύσεις. Τη θέση αυτή, εξάλλου, εξέφρασε με τον τρόπο του και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θοδ. Ρουσόπουλος, αναφέροντας με έμφαση ότι «ο πληθωρισμός έχει ανέβει σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι διεθνές φαινόμενο και σίγουρα πανευρωπαϊκό…».

Επικοινωνιακό τρικ

Η επιστολή Καραμανλή είναι- σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές- αποτέλεσμα των εισηγήσεων από τους επικοινωνιακούς συμβούλους του Μαξίμου, οι οποίοι θεωρούν ότι είναι κρίσιμο να εμφανίζεται ο Πρωθυπουργός ότι «έχει ενσκήψει πάνω στο πρόβλημα της ακρίβειας» και δεν έχει ρόλο θεατή. Οι ίδιοι παράγοντες εκτιμούσαν, εξάλλου, ότι είναι πιθανό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να προχωρήσει σε αντιπληθωριστικές κινήσεις που θα περνούν και μέσα από την αποδέσμευση «κοινωνικών κονδυλίων»- και η κυβέρνηση θα μπορεί να προβάλει ότι οδηγήθηκε σε κοινοτικές δράσεις κατά της ακρίβειας και λόγω της παρέμβασης Καραμανλή.

Πρόθεση του υπουργού Οικονομίας είναι ο νόμος για το Ταμείο κατά της Φτώχειας να ενεργοποιηθεί τον προσεχή Σεπτέμβριο και όχι στο τέλος του έτους, όπως προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός, ενώ κυβερνητικά στελέχη εκτιμούσαν ότι θα ενισχυθεί και η χρηματοδότησή του. Κατά τον αρχικό προϋπολογισμό, ο «κουμπαράς» του Ταμείου προβλέπεται να ανέλθει στα 100 εκατ. ευρώ, αλλά πλέον κατά τις ίδιες πηγές είναι πιθανό να αγγίξει τα 500 εκατ. ευρώ, μέσα και από την εισροή κοινοτικών κονδυλίων.

Έντονη αντίδραση

Η επιστολή Καραμανλή για την ακρίβεια προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ΠΑΣΟΚ που κάνει λόγο για «κοροϊδία των πολιτών». Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Γ. Παπακωνσταντίνου κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό ότι με την επιστολή προς τον κ. Μπαρόζο «επιχειρεί να βρει άλλοθι» και «ως συνήθως, μεταφέρει τις ευθύνες του», ενώ κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι στην πραγματικότητα «δεν έχει κάνει τίποτα για να χτυπήσει τα ολιγοπώλια και να περιορίσει την ασυδοσία στην ελληνική αγορά».

Η ΔΑΚΕ δεν υπέγραψε την επιστολή για τη φτώχεια


ΕΝΑ ΝΕΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ στο σίριαλ του συνδικαλιστικού εμφυλίου πολέμου στα συνδικάτα εκτυλίχτηκε χτες. Αφορμή ήταν επιστολή της ΓΣΕΕ προς τον Πρωθυπουργό ζητώντας την εισοδηματική ενίσχυση των χαμηλόμισθων και των χαμηλοσυνταξιούχων.

Η επιστολή τελικά δεν στάλθηκε χτεςπαρ΄ όλο που δημοσιοποιήθηκε- λόγω της διαφωνίας με το περιεχόμενό της του γεν. γραμματέα της ΓΣΕΕ και προέδρου της ΔΑΚΕ (Ν.Δ.) κ. Κώστα Πουπάκη, που έθεσε όρο για να υπογράψει την επιστολή, αυτή να σταλεί και στους εργοδότες.

Πάντως με την επιστολή της προς τον Πρωθυπουργό η ΓΣΕΕ ζητούσε:

α) Να επανεξεταστούν τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ προς την κατεύθυνση άμεσης μείωσής τους στα προηγούμενα τουλάχιστον επίπεδα και παγώματος για το διάστημα 2008-2009.

β) Να υπάρξει άμεση έκτατη εισοδηματική ενίσχυση τουλάχιστον 1.000 ευρώ για κάθε νοικοκυριό που το εισόδημά του βρίσκεται κάτω από το αφορολόγητο όριο. γ) Να προβλεφθεί προκειμένου μετά τον Σεπτέμβρη να καταβληθεί επίδομα θέρμανσης 800 ευρώ για εκείνους που το διαθέσιμο εισόδημά τους δεν ξεπερνά το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ.