Σε… ιερά κόλπα καταφεύγει ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος βλέποντας ότι πυκνώνουν οι αντιδράσεις εναντίον του όχι μόνο από το Φανάρι αλλά ακόμη και μέσα στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο. Χθες αποφάσισε έκτακτη- και όχι κανονική- συνεδρίαση της Συνόδου, που πραγματοποιείται σήμερα προκειμένου να συζητηθεί εάν θα γίνει δεκτή ή όχι η παραίτηση του Μητροπολίτη Μεγάρων κ. Βαρθολομαίου από τη Σύνοδο.


Όπως όμως εξηγούσαν χθες στα «ΝΕΑ» ιεράρχες, ερμηνεύοντας την κίνηση Χριστόδουλου, αυτό γίνεται για να αποφύγει ο Αρχιεπίσκοπος τη μακρά παραμονή του Μητροπολίτη Ζακύνθου στη Σύνοδο, ο οποίος- εκτός απροόπτουθα πάρει τη θέση του Μητροπολίτη Μεγάρων. «Πρόκειται για μελετημένη ενέργεια του Αρχιεπισκόπου προκειμένου να αποφύγει τον… πονοκέφαλο που του προκαλεί

«ΜΕΘΟΔΕΥΣΗ»

«Πρόκειται για ξεκάθαρη μεθόδευση του Αρχιεπισκόπου για να μην του κάνω τη ζωή δύσκολη», δήλωσε ο Χρυσόστομος

ο Μητροπολίτης Ζακύνθου. Δεν θέλει να τον έχει πολύ καιρό στη Σύνοδο. Για τόσα άλλα σημαντικά θέματα ο Αρχιεπίσκοπος δεν συγκαλεί έκτακτη σύνοδο, ενώ τώρα συγκαλεί…», έλεγαν με νόημα.

Ο Μητροπολίτης Ζακύνθου είπε στα «ΝΕΑ» ότι πρόκειται «για ξεκάθαρη μεθόδευση του Αρχιεπισκόπου για να μην του κάνω τη ζωή δύσκολη». Και πρόσθεσε ότι ακόμη και έξι μήνες να μείνει στη Σύνοδο, θα φροντίσει να είναι το ίδιο όπως εάν έμενε έναν χρόνο ή παραπάνω.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, η συζήτηση για το θέμα της παραίτησης θα γινόταν στις κανονικές συνεδριάσεις της ΔΙΣ, στις αρχές Φεβρουαρίου. Σε μία τέτοια περίπτωση, ο Μητροπολίτης Ζακύνθου θα έπαιρνε τη θέση του από τον Μάρτιο και θα παρέμενε στο Σώμα περίπου έναν χρόνο. Τώρα, με τις έκτακτες διαδικασίες, ο κ. Χρυσόστομος θα μείνει στη Σύνοδο μόνον 6 μήνες (έως 31 Αυγούστου) και στη συνέχεια θα πρέπει να αντικατασταθεί. Μάλιστα, κάποιοι μητροπολίτες πρόσθεταν χθες ότι την ίδια τακτική ακολούθησε ο Αρχιεπίσκοπος και με τον Μητροπολίτη Φιλίππων κ. Προκόπιο.

Βέλη για το Πατριαρχείο

Την ίδια στιγμή, πυκνώνουν οι επιθέσεις μητροπολιτών εναντίον του Αρχιεπισκόπου μετά την τελευταία ανακοίνωση- προειδοποίηση του Πατριαρχείου, με την οποία ο κ. Βαρθολομαίος ζητούσε από τον κ. Χριστόδουλο την πιστή τήρηση της Πατριαρχικής Πράξης του 1928.

Χθες, ο Μητροπολίτης Περιστερίου κ. Χρυσόστομος προέβλεψε ότι οι ενέργειες Χριστόδουλου οδηγούν σε ρήξη. Μιλώντας στα «ΝΕΑ», τόνισε ότι αν και ο κ. Χριστόδουλος έχει υποσχεθεί ότι θα τηρήσει όλους τους όρους της Πράξης του ΄28, στην πραγματικότητα πράττει το αντίθετο. Και συνέχισε επισημαίνοντας ότι «οι σκέψεις, οι αποφάσεις και οι δραστηριότητες του Αρχιεπισκόπου ουδόλως συμβάλλουν στην ομαλοποίηση των σχέσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος με το Πατριαρχείο. Τουναντίον, συντείνουν σε περαιτέρω όξυνση με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε σε άρση της Πράξης του 1928 και την επιστροφή των μητροπόλεων των λεγόμενων νέων χωρών σε άμεσο εποπτεία και κανονική δικαιοδοσία του Πατριαρχείου».

Εν τω μεταξύ, με τη Σύνοδο και τον Αρχιεπίσκοπο τα έβαλε χθες και ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων κ. Αμβρόσιος. Με ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει κακόβουλες και κακοήθεις τις δηλώσεις του προέδρου του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών π. Ευσταθίου Κολλά περί ομοφυλόφιλων ιερέων στην Εκκλησία, αλλά ταυτόχρονα λέει ότι ήταν λάθος η ενέργεια της Συνόδου να ζητήσει εξηγήσεις από τον πρόεδρο των κληρικών. Κι αυτό διότι, όπως εξηγεί στη συνέχεια, η άποψη της Ιεράς Συνόδου, την οποία χαρακτηρίζει απαράδεκτη, είναι ότι οι ομοφυλοφιλικές σχέσεις αποτελούν προσωπικά δεδομένα.

Έστειλε μήνυμα στην Άγκυρα


ΑΥΣΤΗΡΟ ΜΗΝΥΜΑ προς την Τουρκία έστειλε χθες ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος μιλώντας στην Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο Στρασβούργο, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

Ο κ. Βαρθολομαίος είπε ότι «το Οικουμενικό Πατριαρχείο και η περιβάλλουσα αυτό ελληνική ορθόδοξη μειονότητα στην Τουρκία αισθάνονται ότι ακόμα δεν απολαμβάνουν τα πλήρη δικαιώματα που δικαιούνται». Όπως συμπλήρωσε, η άρνηση των τουρκικών αρχών να αναγνωρίσουν το νομικό καθεστώς του Οικουμενικού Πατριαρχείου, η απαγόρευση της λειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, θέματα περιουσιών και πολλά ακόμη δεν έχουν αντιμετωπιστεί. Πρόσθεσε ωστόσο ότι η Τουρκία έχει κάνει μερικά σημαντικά βήματα και μεταρρυθμίσεις για την εναρμόνιση της τουρκικής νομοθεσίας, σύμφωνα με τα δεδομένα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.