ΤΟ ΕΠΙΔΙΚΟ περιστατικό αποτελεί μία βεβαιωμένη παράβαση του άρθρου 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, δυνάμει της οποίας απαγορεύεται ο βασανισμός, όπως και κάθε απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση.

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου καταδεικνύει γνωστές παθογένειες σύγχρονων κοινωνιών, που αρχίζουν από το πόσο καθοριστικό παράγοντα αποτελεί η εθνικότητα του θύματος στη συμπεριφορά των κρατικών οργάνων και συνεχίζουν στη στρεβλή αντίληψη κάποιων αστυνομικών σε σχέση με τα όρια της εξουσίας που τους έχει ανατεθεί να ασκούν.

Το πλέον σοβαρό όμως από τα ζητήματα που ανακύπτουν στη συγκεκριμένη υπόθεση αφορά την αντιμετώπισή της από τα ελληνικά δικαστήρια. Αυτό που βάρυνε στην κρίση των δικαστών του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ήταν ότι το θύμα της αυθαιρεσίας, παρότι εξάντλησε κάθε δικονομική οδό που προέβλεπε το ελληνικό ποινικό σύστημα, δεν δικαιώθηκε. Διήνυσε τον χρονικά μακρύ, ψυχικά επίπονο και οικονομικά δαπανηρό δρόμο της ποινικής δικαιοσύνης, χωρίς όμως στο τέλος της διαδρομής να βρει αυτό που αποτελεί την πεμπτουσία της δημοκρατίας: τη δικαστική κρίση ως αποτελεσματικό εγγυητή των θεμελιωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων και ως αμερόληπτο θεσμικό μεσολαβητή ανάμεσα στον πολίτη και την εκτελεστική εξουσία. Ο Αθανάσιος Τάκης είναι δικηγόρος Θεσσαλονίκης, υποψήφιος διδάκτορας Ευρωπαϊκού Δικαίου ΑΠΘ.