Από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση επιχείρησε να ενισχύσει το σενάριο του εμπρησμού στην περιοχή του Νταού Πεντέλης ώστε να επικαλεστεί αργότερα το τρίπτυχο εμπρηστές – στρατηγός άνεμος – άναρχη δόμηση, προκειμένου να συγκαλύψει τις δικές της ευθύνες.

Από την πρώτη στιγμή τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο Νίκος Τόσκας μίλησαν για ισχυρές ενδείξεις σε ό,τι αφορά τον εμπρησμό από τον οποίο ξεκίνησε η φωτιά στην Πεντέλη. Στη συνέντευξη – παρωδία των κυρίων Τόσκα και Τζανακόπουλου επιστρατεύτηκε μέχρι και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής (ή Διαστήματος όπως λέγεται σκωπτικά) Νίκος Παππάς ο οποίος έφερε να μιλήσει τον επικεφαλής του Ελληνικού Οργανισμού Διαστήματος, Γ. Ματζούρη, για να επιβεβαιώσει όσα «είδαν» οι δορυφόροι.

Σιγά – σιγά στο κόλπο της διασποράς της πληροφορίας (χωρίς ουσιαστική απόδειξη) περί εμπρησμού μπήκαν και οι φιλοκυβερνητικές εφημερίδες. Για παράδειγμα η «Εφημερίδα των Συντακτών» σε πρωτοσέλιδο της Παρασκευής έγραφε: «Στα ίχνη των εμπρηστών – Δορυφορικές φωτογραφίες ντοκουμέντα». Ενώ την ίδια μέρα η «Αυγή» έγραφε επικαλούμενη τα ίδια στοιχεία που παρουσίασε η κυβέρνηση: «Σοβαρές ενδείξεις για εμπρησμό».

Οσο για την Κόντρα News μας πληροφόρησε το Σάββατο ότι «ξένοι πράκτορες πυρπόλησαν την Ελλάδα». Προφανώς και δεν ασχολείται κανείς με δημοσιεύματα του τύπου «με λέιζερ έκαψαν την Αθήνα» ή «Πούτιν και KGB κρύβονται πίσω από τις πυρκαγιές».

«Εμπρησμούς αποκάλυψαν οι δορυφόροι», μας λέει η εφημερίδα Documento» ενώ το Κυριακάτικο Εθνος τονίζει ότι «εντοπίστηκε η εστία απ’ όπου ξεκίνησε η πυρκαγιά, στο στόχαστρο τουλάχιστον ένας ύποπτος, αγώνας δρόμου για να δέσουν οι κατηγορίες».

To «αποκλειστικό» δημοσίευμα του Εθνους.

«Πάρτι» έκαναν βεβαίως και οι φιλοκυβερνητικές ιστοσελίδες οι οποίες έκαναν εκτενή αναπαραγωγή ενός «αποκλειστικού» ρεπορτάζ της εφημερίδας Εθνος η οποία την Παρασκευή είχε βρει 9 εμπρηστικούς μηχανισμούς και το Σάββατο ο αριθμός ανέβηκε στους 11. Ετσι «έδεσε» το σενάριο του εμπρησμού που ήδη πολλά κυβερνητικά στελέχη υιοθετούν προκειμένου να καλύψουν τις εγκληματικές παραλείψεις της κυβέρνησης τις κρίσιμες ώρες της πυρκαγιάς.

Αν και ουδεμία σημασία έχει αν πρόκειται για εμπρησμό ή για εγκληματική αμέλεια, καθώς με 88 νεκρούς αυτό είναι το λιγότερο, έχει σημασία να δει κανείς πώς «στήθηκε» αυτή η επιχείρηση παραπλάνησης. Όχι ότι αποκλείεται το σενάριο του εμπρησμού, αλλά μέχρι να βρεθούν αδιάσειστα στοιχεία η κυβέρνηση δεν θα έπρεπε να υιοθετεί άκριτα ενδείξεις κι όχι αποδείξεις.

Η εφημερίδα Έθνος «αποκάλυψε» και μια φωτογραφία «εμπρηστικού μηχανισμού» από την Πεντέλη που αναπαρήχθη σε ιστοσελίδες με τίτλους «αποκάλυψη – βόμβα – ιδού οι εμπρηστές» κ.λπ.

Την ίδια στιγμή, δημοσίευμα της Καθημερινης του Σαββάτου, παρουσίαζε στοιχεία πορίσματος της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού η οποία από τα πρώτα στοιχεία που έχει λέει ότι η πρώτη σπίθα της πυρκαγιάς προήλθε από εγκληματική αμέλεια ιδιώτη στην Πεντέλη ο οποίος πήγε να κάψει ξερόχορτα. Το δημοσίευμα έτυχε σφοδρής επίθεσης βεβαίως από τον γνωστό και μη εξαιρεταίο Παύλο Πολάκη.

Αλλά ας πάμε στη φωτογραφία – ντοκουμέντο της εφημερίδας Εθνος που αποδείκνυε ότι πρόκειται περί εμπρησμού. Σύμφωνα με το δημοσίευμα η φωτογραφία με το γκαζάκι προέρχεται από την ανατολική Αττική. Όμως, αποκαλυπτικά είναι όσα λέει κάτοικος της περιοχής της Κινέτας ο οποίος είδε τη φωτογραφία. Ο κύριος Δημήτρης Πολυχρόνης κάτοικος της περιοχής και ιδιοκτήτης του Cafe Lemon Bistro τράβηξε φωτογραφίες στις οποίες περιλαμβάνεται και η «αποκλειστική» που είχε το Εθνος. Οι φωτογραφίες αναρτήθηκαν στο fb από την περασμένη Τετάρτη κι όπως αναφέρει ο Πολυχρόνης, προέρχονται από τον οικισμό Γαλήνη, πάνω από το κτήμα «Σπύρος Παπαχαραλάμπους».

Οι φωτογραφίες από το ίδιο γκαζάκι αλλά… στην Κινέτα

Όπως αποκαλύπτει η ιστοσελίδα Εllinika Hoaxes που έκανε τη σχετική έρευνα, εκτός από γεγονός ότιοι φωτογραφίες δεν έχουν καμία σχέση με την Πεντέλη και την πυρκαγιά στην ανατολική Αττική, αν τις δούμε από την αρχική πηγή, δηλαδή τον φωτογράφο κ. Πολυχρόνη, (που υπάρχει καλύτερη ποιότητα εικόνας) τα δύο φιαλίδια υγραερίου είναι χρησιμοποιημένα. Υπάρχει η σχετική τρύπα που δημιουργείται από το έμβολο όταν η φιάλη τοποθετείται στο καμινέτο. Ακόμα, στις φωτογραφίες παρατηρούμε σπασμένους τσιμεντόλιθους και κεραμίδια, παλιά τενεκεδάκια, το καμένο λάστιχο αυτοκινήτου, μια σπασμένη πλάκα πεζοδρομίου κτλ. Με δυο λόγια πρόκειται για πεταμένα μπάζα και σκουπίδια.

Όπως είπε ο ίδιος ο κ. Πολυχρόνης, βρήκε τα δύο γκαζάκια την Τρίτη, 24/7/2018, και πριν τα φωτογραφίσει ενημέρωσε την Πυροσβεστική, η οποία κατέφθασε στο σημείο μέσα σε λίγα λεπτά.Tο κλιμάκιο της ΠΥ έλεγξε τα φιαλίδια και αποχώρησε χωρίς να τα περισυλλέξει. Προφανώς γιατί δεν τα θεώρησε άξια έρευνας ως στοιχεία εμπρησμού.

Σε πολύ μικρή απόσταση από το σημείο που βρέθηκαν τα γκαζάκια, βρίσκεται το σπίτι της κυρίας Στεφανίας Κάνιστρα. Η ίδια λέει ότιη φωτιά δεν ξεκίνησε από αυτό το σημείο.

Τονίζει ότι στην περιοχή υπάρχουν διάσπαρτα σκουπίδια και πολλές φορέςέχει δει τρυπημένα γκαζάκια,όπως αυτά που υπάρχουν στις επίμαχες φωτογραφίες.

Στην έρευνα που έκανε η ιστοσελίδα φωτογραφήθηκαν από κοντά τόσο το «αποκλειστικό ντοκουμέντο» του Έθνους, όσο και το δεύτερο φιαλίδιο που φωτογράφησε ο κ. Πολυχρόνης. Επιπλέον, σε πολύ μικρή απόσταση υπήρχε και τρίτο γκαζάκι.Όλα ήταν χρησιμοποιημένα, δηλαδή τρυπημένα από το έμβολο του καμινέτου. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι δυνατόν να έχουν χρησιμοποιηθεί ως εμπρηστικός αυτοσχέδιος μηχανισμός. Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, θα έπρεπε τα φιαλίδια να έχουν εκραγεί, με αποτέλεσμα να μην είναι στην κατάσταση που τα βρήκαμε, τόσο εμείς όσο, κυρίως,και το κλιμάκιο της ΠΥ την Τρίτη το μεσημέρι. Γι’ αυτό άλλωστε και οι πυροσβέστες, όπως αποδείχθηκε, δεν ενδιαφέρθηκαν να τα περισυλλέξουνκαι να τα εξετάσουν περαιτέρω.

Με βάση αυτά τα συμπεράσματα είναι τα εξής:

· Η φωτογραφία της εφημερίδας Έθνος που παρουσιάστηκε ως «εμπρηστικός μηχανισμός που βρέθηκε στην ανατολική Αττική», καταρρίπτεται. Τα φιαλίδια βρέθηκαν στην Κινέτα.

· Ο ισχυρισμός ότι πρόκειται για εμπρηστικό μηχανισμό καταρρίπτεται. Αν ίσχυε κάτι τέτοιο τα φιαλίδια δεν θα ήταν σήμερα (28/7/2018) στο σημείο αυτό, αλλά στα εργαστήρια της Πυροσβεστικής, και τούτο γιατί τα γκαζάκια ήταν χρησιμοποιημένα.

Αν ισχύουν όλα αυτά καταρρίπτεται η οργανωμένη προσπάθεια μέσων ενημέρωσης και της κυβέρνησης να δείξει ότι εμπρηστές έκαψαν 88 ανθρώπους και κατέστρεψαν την Ανατολική Αττική.

Αλλά επαναλαμβάνουμε το εξής: Ούτε οι εμπρηστές, αν βρεθούν, ούτε ο στρατηγός άνεμος, ούτε η άναρχη δόμηση στο Μάτι μπορεί να συγκαλύψει τις εγκληματικές παραλείψεις της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, των υπουργείων Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης, της Περιφέρειας, της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας και βεβαίως του ίδιου του πρωθυπουργού ως προϊσταμένου όλων των παραπάνω.