Εξι ημέρες μετά την τραγωδία στο Μάτι και οι ρυθμοί στον οικισμό δεν είναι εύκολο να επανέλθουν. Ειδικά για τους κατοίκους που ήταν μόνιμοι, που είχαν τα σπίτια τους εκεί και δεν έχουν άλλο μέρος για να μείνουν. Δεκάδες οικογένειες δεν έχουν κατοικία, δεν έχουν ρούχα, δεν έχουν προσωπικά αντικείμενα, χρήματα, άλλα απαραίτητα έγγραφα. Ολα έχουν γίνει στάχτη.

Την Κυριακή το πρωί έγινε στον ιερό ναό της περιοχής επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των θυμάτων. Αδεια βλέμματα, βουβός πόνος…

Από αύριο ξεκινά η διάθεση του πρώτου βοηθήματος των 5.000 ευρώ για τις βασικές ανάγκες, ενώ έχουν γίνει οι καταγραφές των ζημιών. Αυτό που προέχει είναι να βοηθηθούν κατά κύριο λόγο όσοι έχασαν τα πάντα και δεν έχουν που να πάνε.

Πολλά ξενοδοχεία της περιοχής έχουν διαθέσει δωμάτια για τη φιλοξενία οικογενειών, συγκινητική είναι η εθελοντική προσφορά κάθε είδους απαραίτητου προϊόντος, τρόφιμα, νερό, ρούχα, καθαριστικά. Ακόμη, ο στρατός βρίσκεται στην περιοχή από την πρώτη στιγμή, έχει στήσει μια τέντα με τα απαραίτητα για όποιον θέλει να πάει να πάρει νερό, ξηρά τροφή κ.λπ. όπως φαίνεται και στο βίντεο του inTV.

Η παροχή ρεύματος και νερού αποκαθίσταται σταδιακά καθώς μετά από ημέρες επιτέλους υπήρξε μια μεγάλη κινητοποίηση και συντονισμός για να επιστρέψει η ζωή στο Μάτι.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ οΝαυτικός ΌμιλοςστοΜάτι είχε απόψε ρεύμα ενώ μέχρι την Δευτέρα εκτιμάται ότι θα έχει ηλεκτροδοτηθεί το 80% των σπιτιών και επιχειρήσεων που έμειναν όρθια. Οι κατοικίες με κατεστραμμένες παροχές ρεύματος θα χρειαστούν μελέτη ηλεκτροδότησης. Η περιοχή τουΝ. Βουτζά ηλεκτροδοτείται κατά 70%.

Με σκούπες στα χέρια οι κάτοικοι προσπαθούν να απομακρύνουν μπάζα και σίδερα. Με απόγνωση κοιτούν τις κατεστραμμένες περιουσίες τους. Καθαρίζουν συνεχώς, βγάζουν μπάζα, προσπαθούν να στήσουν το βιος τους από την αρχή. Η απελπισία είναι ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους.

Στις πόρτες κάποιων σπιτιών υπάρχουν σημειώματα: «Είμαστε όλοι καλά». Οι κάτοικοι ειδοποιούν έτσι τους φίλους και συγγενείς αλλά και τα σωστικά συνεργεία.

Συγκλονιστικές οι ανθρώπινες ιστορίες, γείτονες ψάχνουν τους φίλους τους, τους γείτονες τους συγγενείς.

Πλήθος κόσμου προσήλθε εθελοντικά για να βοηθήσει στα κέντρα που συγκεντρώνονται είδη πρώτης ανάγκης για τους πυρόπληκτους. ΣτοΚλειστό Δημοτικό Γυμναστήριο Ραφήνας, για παράδειγμα, οι άνθρωποι που όλη τη μέρα παραλαμβάνουν, ξεχωρίζουν και συσκευάζουν σε κούτες τα είδη που έχουν συγκεντρωθεί για να διανεμηθούν, συμβάλλουν με το παράδειγμά τους στην ηθική και ψυχολογική υποστήριξη όχι μόνο όσων υπέστησαν τα δεινά της εφιαλτικής πυρκαγιάς αλλά και όλων των Ελλήνων που ακόμη βρίσκονται υπό καθεστώς σοκ. Δυναμικό παρόν δίνει και το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων.

ΤοΛύρειο Παιδικό Ίδρυμα, κάποτε ένας παράδεισος για 45 ορφανά παιδιά και 20 απορους τώρα μετρά τις πληγές του μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές των τελευταίων ημερών. Οι φλόγες τύλιξαν το ορφανοτροφείο χωρίς όμως να θρηνήσουν ζωές.