Ο επικεφαλής του κλιμακίου της Πυροσβεστικής που επιχειρούσε στο πεδίο στην ανατολική Αττική εισηγήθηκε στο συντονιστικό όργανο εκκένωση του οικισμού Μάτι, όμως αυτή δεν έγινε ποτέ, όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος των Πυροσβεστών, Δημήτρης Σταθόπουλος.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Σταθόπουλος επεσήμανε ότιυπάρχουν όλα τα στοιχεία ότι οι υπηρεσιακοί αξιωματικοί που ήταν παρόντες είχαν εισηγηθεί την εκκένωση.

Σύμφωνα με τον ίδιο υπάρχουν αποδείξεις ότι δόθηκε η εντολή να εκκενωθούν άμεσα οι εγκαταστάσεις του Λύρειου Ιδρύματος και οι κατασκηνώσεις. Όπως ανέφερε ο κ. Σταθόπουλος,πρόκειται για ένα άτυπο συντονιστικό όργανο στον τόπο της πυρκαγιάς, το οποίο έκρινε ότι πρέπει να γίνει εκκένωση, έτσι, ζητήθηκε εκκένωση από τον αρμόδιο της Πυροσβεστικής. Ο ίδιος τόνισε ότι παρόντες στο συντονιστικό ήταν ο Δήμαρχος Ραφήνας και η περιφερειακή σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας, Γιάννα Τσούπρα.

Τόνισε δε πως ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας έπρεπε να έχει παραιτηθεί και θα έπρεπε να ζητά συγγνώμη ανά πέντε λεπτά στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Πέμπτη και να τον μιμηθεί ο αρχηγός της Πυροσβεστικής.

Ο κ. Σταθόπουλος υπογράμμισε ότι η Πυροσβεστική έκανε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν για να αποφευχθεί η τραγωδία παρά τις αντίξοες συνθήκες, ωστόσο το αποτέλεσμα ήταν να χαθούν τόσες ανθρώπινες ζωές, γι αυτό και θα έπρεπε να ακουστεί μία συγνώμη, αλλά και παραιτήσεις.