Tη δυνατότητα προσβολής συγκεκριμένων διατάξεων του «Κλεισθένη» πρόκειται να διερευνήσει η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ), σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ. «Έχουμε ήδη επισημάνει, με βάση τις δικές μας νομικές υπηρεσίες, με βάση την έκθεση της επιστημονικής υπηρεσίας της Βουλής, αλλά και με βάση την έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη, λάθη, αντινομίες, σημεία τα οποία ξεπερνούν το Σύνταγμα, θεωρούνται δηλαδή αντισυνταγματικά» δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ, Λάζαρος Κυρίζογλου, κατά τη σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης.

Παρουσίασε μάλιστα αναλυτικά τις παρατηρήσεις της ΠΕΔ για συγκεκριμένα σημεία του νόμου. «Είναι κρίμα, θα έλεγα είναι και ντροπή, ένας νόμος ασαράντιστος -δημοσιεύτηκε σήμερα στο ΦΕΚ- να χρειάζεται από τώρα αλλαγές προς διόρθωση λαθών, σφαλμάτων που έχει αλλά και προς τροποποίηση ορισμένων διατάξεων» πρόσθεσε.

Μετά από τα παραπάνω, η ΠΕΔ-ΚΜ αποφάσισε να προταθούν σημειακές βελτιώσεις στον νόμο, τον Σεπτέμβριο να γίνει γενική συνέλευση της ΠΕΔ για την καλύτερη ενημέρωση των μελών της και να συνταχθεί η ένωση στο πλευρό της ΚΕΔΕ για τις ενέργειες που θα δρομολογήσει σχετικά με τον «Κλεισθένη».

Από την πλευρά του, ο Απόστολος Αντωνούδης, από την παράταξη «Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία» επισήμανε ότι το νομοσχέδιο κάνει μια τομή, εκτίμησε ότι θα μπορούσε να είναι ακόμη περισσότερο τολμηρό και υπογράμμισε ότι «το σημαντικό είναι πως μπαίνουν οι πολίτες πιο μπροστά στα κέντρα λήψης των αποφάσεων, μακριά από κομματικές γραμμές». Εξέφρασε, τέλος, την άποψη ότι «οι φόβοι που εκφράζονται και μιλάνε για ακυβερνησία, το πρώτο εξάμηνο εφαρμογής του «Κλεισθένη» θα διαψευστούν παταγωδώς».

Ανησυχία για τους δύο ελληνες στρατιωτικούς

Εξάλλου, η ΠΕΔ-ΚΜ έλαβε απόφαση με την οποία εκφράζει ανησυχία για την παράταση της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στις τουρκικές φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Αδριανούπολη, χωρίς να τους έχει απαγγελθεί καμία κατηγορία.

Παράλληλα ζητά και από την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος και από την Ένωση Δήμων της Ευρώπης αλλά και από την Ένωση Δήμων της Τουρκίας, να ασκήσουν πίεση και να παρέμβουν στην τουρκική κυβέρνηση για να αφεθούν ελεύθεροι. Ζητά συγκεκριμένα να υπάρξει εξασφάλιση των εγγυήσεων που προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο και καλεί την ελληνική πολιτεία να αναδείξει την υπόθεση στους διεθνείς οργανισμούς και τα διεθνή φόρα.

Σε δηλώσεις του άλλωστε, ο κ. Κυρίζογλου, στο περιθώριο της συνεδρίασης, αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καταστηματάρχες, που λόγω των έργων του Mετρό επί πάρα πολλά έτη συνθλίβονται οικονομικά, στις διαμαρτυρίες των κατοίκων του νομού Θεσσαλονίκης για τα καινούρια διόδια, στα προβλήματα στα δρομολόγια του ΟΑΣΘ και στη βράβευση του Δήμου Θεσσαλονίκης για την προσφορά του στη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος. Επ’ αυτού σημείωσε ότι υπάρχει και ένα παράπονο δικαιολογημένο και μια πικρία σε μια σειρά από δήμους όπως ο Δήμος Παιονίας, με μεγάλη προσφορά στο προσφυγικό ή με κέντρα φιλοξενίας προσφύγων.