Την ώρα που η ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας με μοναδικό θέμα το πρόβλημα των ναρκωτικών στην πόλη ήταν σε εξέλιξη στο κλειστό γήπεδο του Πανελληνίου στο Πεδίον του Αρεως, χθες το απόγευμα, μέσα στο πάρκο οι ουσιοεξαρτημένοι παραλάμβαναν τη δόση τους από τους εμπόρους.

Ομάδες ναρκομανών έκαναν δημοσίως χρήση ουσιών στη νότια πλευρά ενώ μια βόλτα προς την καρδιά του Πεδίου ήταν αρκετή για να εντοπίσουμε χρήστες σε ημιλιπόθυμη κατάσταση ξαπλωμένους στα παγκάκια.

Κατά την εισήγησή του στη συμβολική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης επεσήμανε πως η ραγδαία όξυνση της δημόσιας διακίνησης και χρήσης ναρκωτικών τα τελευταία χρόνια έχει μετατρέψει κεντρικές γειτονιές της Αθήνας, όπως αυτές γύρω από το Πεδίον του Αρεως, σε πιάτσες εμπορίας ναρκωτικών. «Συνάνθρωποί μας κάνουν χρήση ναρκωτικών μπροστά στα μάτια των περαστικών, θέτοντας σε κίνδυνο τη δική τους ζωή και υποβαθμίζοντας παράλληλα την καθημερινή διαβίωση των κατοίκων. Είναι ζήτημα υγείας, είναι ζήτημα ασφάλειας αλλά, προπαντός, είναι ζήτημα ανθρώπινης αξιοπρέπειας». Τόνισε, μάλιστα, πως ο δήμος της Αθήνας έχει κάνει σημαντικές κινήσεις παρά τις περιορισμένες αρμοδιότητες που έχει, ωστόσο «οι αρμοδιότητες για ουσιαστικές και ριζικές λύσεις ανήκουν στο κεντρικό κράτος. Αλλωστε, η δημόσια διακίνηση και χρήση ναρκωτικών δεν είναι ένα μονοδιάστατο πρόβλημα.

ΑΠΟΥΣΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ. Στο κρίσιμο αυτό πρόβλημα, διαπιστώνουμε δυστυχώς την ηχηρή απουσία της κυβέρνησης: το υπουργείο Υγείας στερείται κάθε σχεδίου για την αντιμετώπιση της κατάστασης, το υπουργείο Δικαιοσύνης αρνείται να συμβάλει στη βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου ενώ η πολιτική ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας, χωρίς να λαμβάνει υπόψη και τις εκκλήσεις των ίδιων των αξιωματικών, δείχνει εντελώς απρόθυμη να ασκήσει τα καθήκοντά της».

Διάθεση υποκατάστατων μόνο στα νοσοκομεία και όχι σε χώρους στο κέντρο της πόλης, άμεση θεσμοθέτηση χώρων ιατρικώς επιτηρούμενης χρήσης οι οποίοι να εξασφαλίζουν ασφαλέστερες συνθήκες για τους χρήστες, προστασία της δημόσιας υγείας και μείωση της δημόσιας όχλησης καθώς και αστυνομική προστασία των πολιτών από το οργανωμένο εμπόριο ναρκωτικών είναι τα τρία βασικά μέτρα που ζητούν να ληφθούν άμεσα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου στο ψήφισμά τους, σημειώνοντας παράλληλα πως θα ξεκινήσει σειρά συνεδριάσεων στα σημεία της πόλης που πλήττονται περισσότερο.

Είναι πάντως ενδεικτικό ότι χθες ανακοινώθηκαν από την Ελληνική Αστυνομία τα αποτελέσματα των δράσεων στο πλαίσιο του Ειδικού Επιχειρησιακού Σχεδίου Αστυνόμευσης του κέντρου των Αθηνών για το Πεδίον του Αρεως. Αρκετοί κάνουν λόγο για επικοινωνιακό τέχνασμα καθώς δεν θεωρούν καθόλου τυχαία τη χρονική στιγμή της ανακοίνωσης των στοιχείων. Σύμφωνα, λοιπόν, με την Αστυνομία, από τις αρχές του 2018 έως σήμερα προσήχθησαν 6.082 άτομα και συνελήφθησαν 231, εκ των οποίων 114 για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών ουσιών ενώ κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων 163 γραμμάρια κάνναβης και 125 γραμμάρια ηρωίνης.

Ο κ. Καρκανιάς ζει πάνω από πέντε δεκαετίες στην περιοχή γύρω από το Πεδίον του Αρεως. Ως μέλος της οργάνωσης Επιμένουμε Πεδίον του Αρεως, πήρε τον λόγο στη χθεσινή συνεδρίαση και τόνισε πως οι κάτοικοι ζητούν τα αυτονόητα, «να μπορούμε να μπαίνουμε και να βγαίνουμε από τα σπίτια μας με ασφάλεια, γιατί τώρα είναι σαν να μένουμε στην Αγρια Δύση». Μάλιστα κατήγγειλε πως επί επτά μήνες και παρά τις καθημερινές κλήσεις των κατοίκων στην Αστυνομία δεν έχει έρθει στην περιοχή ούτε ένα περιπολικό.