Αναμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου, με στόχο την επαναφορά στη νομιμότητα μεταναστών που εισήλθαν παράτυπα στη χώρα, καθιέρωση της κάρτας του πρόσφυγα καθώς και μεταφορά της εφαρμογής της μεταναστευτικής πολιτικής από τις διεθνείς οργανώσεις και τις ΜΚΟ στο αρμόδιο υπουργείο, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και άλλους δημόσιους φορείς περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων στην Εθνική Στρατηγική για την Ενταξη. Οι βασικοί πυλώνες του Στρατηγικού Σχεδίου Ενταξης παρουσιάστηκαν από τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Βίτσα στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ) που συνεδρίασε χθες υπό τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννη Δραγασάκη. Σύμφωνα με το Σχέδιο, δήμοι και περιφέρειες γίνονται συνδιαμορφωτές των πολιτικών ένταξης, ενώ προωθείται η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, με δράσεις που αλλάζουν την επαφή του πρόσφυγα και του μετανάστη με την ελληνική πολιτεία και στόχο την ποιοτική αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχει το Δημόσιο καθώς και την καταπολέμηση φαινομένων διαφθοράς και αδιαφάνειας.

Νωρίτερα, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποίησε στα νέα γραφεία του υπουργείου, στο πρώην κτίριο Κεράνη, υποστήριξε πως συνολικά 2.000 επανενώσεις οικογενειών αναμένεται να προχωρήσουν με την έναρξη υλοποίησης της συμφωνίας Ελλάδας – Γερμανίας, ενώ υπάρχουν επιπλέον 900 αιτήματα που δεν έχουν ακόμη εξεταστεί. Σε ό,τι αφορά τις επιστροφές παράτυπων μεταναστών από τη Γερμανία, ο Βίτσας υποστήριξε πως οι άνθρωποι που έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα και εντοπίζονται στα γερμανοαυστριακά σύνορα και όχι σε γερμανικές πόλεις, όπως το Βερολίνο ή το Μόναχο, θα επιστρέφονται στη χώρα μας. Παρόλο που, όπως σημείωσε, δεν μπορεί να ξέρει κανείς πόσοι θα είναι στα σύνορα, «απλά μπορώ να έχω κάποια στατιστικά στοιχεία. Το στατιστικό στοιχείο λέει ότι το πρώτο εξάμηνο του 2018 οι αιτήσεις επανεισδοχής από τη Γερμανία ήταν περίπου 1.500».

Η ταχύτερη εξέταση των αιτημάτων ασύλου, κυρίως στα νησιά, είναι προτεραιότητα για το υπουργείο. Αλλωστε, όπως σημείωσε ο Βίτσας, το πρώτο εξάμηνο του 2018 έγιναν συνολικά σε όλη την Ελλάδα 30.000 αιτήματα ασύλου. «Και έχουν εξεταστεί στην αντίστοιχη περίοδο 21.000 αιτήματα από όλη τη χώρα». Παράλληλα, όπως τόνισε, προχωρά η δημιουργία νέων θέσεων φιλοξενίας στην ενδοχώρα. «Επαναλειτουργήσαμε μια σειρά από χώρους φιλοξενίας στα Οινόφυτα, στην Ελευσίνα, στο Βαγιοχώρι και συγχρόνως ανασυντάξαμε υπάρχοντες χώρους φιλοξενίας, όπως ήταν στον Σκαραμαγκά, στον Κατσικά, στον Κουτσόχερο. Εχουμε εξασφαλίσει τα χρηματοδοτικά εργαλεία και κάναμε μια ανοιχτή πρόσκληση για να νοικιάσουμε χώρους φιλοξενίας, ώστε να έχουμε άλλες 2.000 θέσεις.

Εχουμε συμφωνήσει με την Υπατη Αρμοστεία για άλλες 2.000 θέσεις μέχρι το τέλος του χρόνου σε διαμερίσματα σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Και βρισκόμαστε στην τελική φάση να εγκριθούν 5.000 επιπλέον θέσεις κατοικίας σε διαμερίσματα, με βάση το πρόγραμμα Ηλιος που αφορά αυτούς τους ανθρώπους οι οποίοι ήδη έχουν πάρει άσυλο, αλλά διαμένουν ως αιτούντες άσυλο». Ο υπουργός, πάντως, διευκρίνισε πως δεν πρόκειται να ανοίξουν νέα hotspots στα νησιά.