Ο Ζόραν Ζάεφ χρησιμοποιεί πολύ καλά το όπλο των πολιτικών συμβολισμών. Στις Πρέσπες, μετά την ομιλία του, προσέφερε στον Αλέξη Τσίπρα τη γραβάτα του, σε ένδειξη φιλίας. Την περασμένη Πέμπτη το απόγευμα φίλησε την πένα με την οποία υπέγραψε, αμέσως μετά τον Γενς ΣτόλτεΝμπεργκ, το έγγραφο με το οποίο η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) έλαβε την πρόσκληση να αρχίσει ενταξιακές συνομιλίες με το ΝΑΤΟ. Τώρα ανοίγεται μπροστά στον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ ο δύσκολος δρόμος των δύο βασικών κινήσεων που πρέπει να κάνει για να κερδίσει το στοίχημα της ένταξης στην Ατλαντική Συμμαχία: του δημοψηφίσματος και της συνταγματικής αναθεώρησης.

Με τον στόχο αυτό κατά νου, ο Ζάεφ εμφανίζεται αποφασισμένος να χρησιμοποιήσει όσα όπλα έχει στη διάθεσή του. Κρίνοντας από τις δηλώσεις του αλλά και από εκείνες του υπουργού Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ, είναι αναγκαίο να καθησυχαστούν όσοι αντιτίθενται στην αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας». Για να συμβεί αυτό προβάλλεται συνεχώς ο επώδυνος πλην δίκαιος συμβιβασμός που έγινε με την Ελλάδα και ο οποίος διασφαλίζει τη «μακεδονική» ταυτότητα και τη «μακεδονική γλώσσα». Οπως δήλωσε ο Ντιμιτρόφ σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα European Western Balkans «είμαστε Μακεδόνες και μιλάμε τη μακεδονική γλώσσα». Το δημοψήφισμα δεν θα είναι χαμηλό εμπόδιο και οι Ζάεφ και Ντιμιτρόφ το γνωρίζουν. Αυτό που ίσως υποτιμούν είναι ότι η συνεχής επίκληση της «μακεδονικής ταυτότητάς» τους προκαλεί όλο και περισσότερα αρνητικά ανακλαστικά στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα, δέκτες των οποίων γίνονται βουλευτές όλων των κομμάτων.

Δεν υπάρχει όμως αμφιβολία ότι ο Ζάεφ πιστώνεται τη σημερινή επιτυχία της συμφωνίας των Πρεσπών από τον διεθνή παράγοντα. «Αυτό ήταν ένα κρίσιμο επίτευγμα που άνοιξε τον δρόμο για να γίνει (σ.σ.: η ΠΓΔΜ) μέλος του ΝΑΤΟ» είπε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας κατά τη λιτή τελετή για την παράδοση της πρόσκλησης, αναφερόμενος στην επίτευξη της συμφωνίας με την Ελλάδα για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής ονομασίας. «Λεπτομερείς ενταξιακές συνομιλίες θα ξεκινήσουν, βοηθώντας τη χώρα σας να κάνει τις τελικές προετοιμασίες. Οταν όλες οι εθνικές διαδικασίες σας είναι πλήρεις και όλοι οι Σύμμαχοι έχουν επικυρώσει την ένταξή σας, θα γίνετε το 30ό μέλος της Συμμαχίας με μία θέση στο τραπέζι, μία ίση φωνή στις συνομιλίες μας και μία ίση ψήφο στις αποφάσεις μας, καθώς και με την ασφάλεια που συνοδεύει όποιο είναι μέρος της πιο επιτυχημένης στρατιωτικής συμμαχίας στον κόσμο» τόνισε ο Στόλτενμπεργκ.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ. Ο Ζάεφ όπως έχει πει σχεδιάζει να ανακοινώσει σύντομα την πραγματοποίηση του δημοψηφίσματος, το αργότερο για τις αρχές Οκτωβρίου. Συνδέοντας το ερώτημα με την ευρωατλαντική προοπτική της χώρας του ευελπιστεί σε μια νίκη που θα ενισχύσει τη θέση του ενόψει της μεγάλης μάχης για την αναθεώρηση του Συντάγματος στη Βουλή. Η αλβανική πλευρά τάσσεται αναφανδόν υπέρ, ενώ χθες το αντιπολιτευόμενο VMRO-DPMNE δήλωσε ότι θα υποστηρίξει τη διακήρυξη για την ένταξη στο ΝΑΤΟ στη Βουλή. Ουδείς όμως είναι σε θέση να γνωρίζει πώς ακριβώς θα κινηθεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο επερχόμενο δημοψήφισμα.

Ο Ντιμιτρόφ δήλωσε ότι αν όλα πάνε κατ’ ευχήν τότε η ΠΓΔΜ θα μπορεί να γίνει επισήμως μέλος του ΝΑΤΟ ακόμη και περί τα μέσα του 2019. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, πρόκειται μάλλον για υπεραισιόδοξο σενάριο δεδομένων των μακρών διαδικασιών επικύρωσης του Πρωτοκόλλου Ενταξης από τα κράτη –μέλη. Ουδείς επίσης μπορεί να παραγνωρίσει τις επιπλοκές που θα μπορούσαν να σημειωθούν και στην Ελλάδα. Ο Αλέξης Τσίπρας παραδέχθηκε άλλωστε ξανά ότι το θέμα της κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή θα κριθεί όταν έρθει η ώρα, σε μία προσπάθεια να αποφύγει να σχολιάσει περαιτέρω τη διατυπωθείσα και στις Βρυξέλλες διαφωνία του Πάνου Καμμένου.

ΚΛΗΣΗ ΣΤΟΝ ΠΡΕΣΒΕΥΤΗ. Με φόντο το Σκοπιανό και αφορμή τις απελάσεις ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα, εξάλλου, στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εκλήθη χθες ο έλληνας πρεσβευτής στη Μόσχα, Ανδρέας Φρυγανάς. Η κλήση από το ρωσικό ΥΠΕΞ είχε ως αποκλειστικό θέμα τις δύο απελάσεις, για τις οποίες ο πρεσβευτής συναντήθηκε με τον επικεφαλής της 4ης Ευρωπαϊκής Διεύθυνσης. Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο, στη Μόσχα θεωρούν πως πίσω από την απόφαση των ελληνικών Αρχών βρίσκονται οι ΗΠΑ, εκτιμώντας πως η κατάσταση που δημιουργείται ενδέχεται να προκαλέσει πλήγμα στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας.