Επιβεβαιώνονται οι προβλέψεις των προηγούμενων ημερών για αισθητή πτώση των Ιατρικών Σχολών στη χώρα (και συνολικά των τμημάτων του 3ου Επιστημονικού Πεδίου και των Επιστημών Υγείας), αλλά και των Πολυτεχνικών Σχολών του 4ου Επιστημονικού Πεδίου, των Θετικών Επιστημών. Οπως δείχνουν και τα χθεσινά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας παρουσιάζοντας την κλιμάκωση των βαθμολογιών των υποψηφίων ανά ομάδα προσανατολισμού, οι Ιατρικές πέφτουν «κάτω», αλλά αντίθετα οι Νομικές του 1ου Επιστημονικού Πεδίου, των Ανθρωπιστικών Σπουδών, είναι πιθανότατο να παρουσιάσουν οριακή άνοδο μερικών δεκάδων μορίων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Οριακή άνοδο θα παρουσιάσουν πιθανώς και τα υψηλόβαθμα οικονομικά τμήματα.

Ετσι, με την ανακοίνωση των τελευταίων βαθμολογικών στοιχείων από τη φετινή εξεταστική διαδικασία, η κίνηση των βάσεων εισαγωγής στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας φαίνεται πλέον καθαρότερα, χωρίς φυσικά να μπορεί να καταγράψει κάποιος με ακρίβεια την εικόνα που θα διαμορφωθεί έξω από τις πύλες των ανώτατων ιδρυμάτων το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου. Την περίοδο εκείνη, όπως κάθε χρόνο, αναμένεται ότι θα ανακοινωθούν επίσημα από το υπουργείο Παιδείας οι βάσεις εισαγωγής στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ.

Πάντως κατά τη χθεσινή ημέρα δόθηκαν στη δημοσιότητα και τα βαθμολογικά στοιχεία που αφορούν τις επιδόσεις των υποψηφίων στα Ειδικά Μαθήματα, κάποια από τα οποία είναι κρίσιμα και για την είσοδο στις Αρχιτεκτονικές Σχολές (Ελεύθερο και Γραμμικό Σχέδιο).

Ταυτόχρονα και καθώς η περίοδος συμπλήρωσης των Μηχανογραφικών Δελτίων πλησιάζει προς το τέλος της, τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί δείχνουν ότι πολλοί νέοι και νέες συμπληρώνουν φέτος ιδρύματα της επαρχίας προσβλέποντας σε μια μετεγγραφή στη συνέχεια σε κεντρικά ιδρύματα, με το δεδομένο ότι ο σχετικός νόμος περιλαμβάνει πλέον πολλές κατηγορίες δικαιούχων. Μεγάλο ενδιαφέρον φαίνεται ότι δείχνουν οι υποψήφιοι και για τα τουριστικά επαγγέλματα.

Συγκεκριμένα και ανά Επιστημονικό Πεδίο, όπως ήδη έχουν γράψει τα «ΝΕΑ»:

n Στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο, των Ανθρωπιστικών Σπουδών, η εικόνα φέτος δείχνει ότι θα υπάρξει σταθερότητα και οριακές αυξομειώσεις των βάσεων. Οι Νομικές Σχολές και οι Ψυχολογίες Αθήνας και Θεσσαλονίκης αναμένεται να έχουν οριακή άνοδο μερικών δεκάδων μορίων, ενώ από τη βαθμολογία των 16.000 μορίων και κάτω αναμένονται πτώσεις. Εξαίρεση φυσικά αποτελούν, όπως έχει ήδη επισημανθεί, τα Παιδαγωγικά Τμήματα που αναμένεται να έχουν συνολική και μεγάλη άνοδο έως και 2.500 – 3.000 μορίων.

Στα μεσαία τμήματα του Πεδίου ο πτωτικός κανόνας ανατρέπεται μόνο για τα τμήματα του νεοσύστατου Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (τα πρώην τμήματα των ΤΕΙ Αθήνας και Θεσσαλονίκης δηλαδή), που συγκεντρώνουν όπως είναι φυσικά μεγάλο αριθμό υποψηφίων λόγω της αναβάθμισής τους.

n Στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο, των Θετικών Επιστημών (Πολυτεχνεία, Φυσικομαθηματικές), περιμένουμε πτώση βάσεων που υπολογίζεται κατά μέσο όρο στα 500 μόρια. Η πτώση αναμένεται ότι θα είναι εμφανής στα περιζήτητα τμήματα αλλά και στις μεσαίες και χαμηλές σχολές του.

n Στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο, των Επιστημών Υγείας (Ιατρικές, Οδοντιατρικές, Φαρμακευτικές), αναμένεται πτώση βάσεων από 100 έως 350 μόρια στην τελευταία Σχολή της Αλεξανδρούπολης. Στο Πεδίο αυτό, οι σχολές που κυμαίνονται γύρω στα 17.000 – 18.000 μόρια μπορεί όμως να καταγράψουν και μεγαλύτερη πτώση. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι πέρυσι καταγράφηκαν στην κατηγορία εκείνων που έγραψαν πάνω από 18.500 μόρια 1.386 υποψήφιοι, ενώ φέτος ο αριθμός αυτός έπεσε στους 917.

n Στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο, των Οικονομικών Επιστημών και της Πληροφορικής, αναμένεται σταθερότητα βάσεων και πιθανά μικρές αυξομειώσεις όπως και στο 1ο Πεδίο. Εδώ έχουμε περίπου 2.500 διαγωνιζόμενους περισσότερους από πέρυσι και οριακά καλύτερες επιδόσεις των υποψηφίων σε όλες τις βαθμολογικές κλίμακες. Σε τμήματα του Πεδίου αναμένεται και άνοδος των βάσεων έως 200 μόρια.

Πάντως να επισημανθεί ότι σε τμήματα του νεοσύστατου Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής όπως η Διοίκηση Επιχειρήσεων, η Λογιστική, οι Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί και οι Πολιτικοί Μηχανικοί, αναμένεται αισθητή άνοδος σε σχέση με τα αντίστοιχα περυσινά ΤΕΙ λόγω αυξημένης ζήτησης και όχι καλύτερων επιδόσεων των υποψηφίων.