Να κριθούν ως διατηρητέα μνημεία τα δύο φουγάρα και τμήματα του παλιού εργοστασίου της Ανώνυμης Βιοχημικής Εταιρείας Ανατολή (ΑΒΕΑ) που βρίσκονται σε οικοπεδικό χώρο στην περιοχή Νέα Χώρα των Χανίων, γνωμοδοτεί η Αρχαιολογική Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων που εδρεύει στο Ηράκλειο.

Αυτό έκανε γνωστό την Παρασκευή ο δήμαρχος Χανίων, Τάσος Βάμβουκας, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τη συγκεκριμένη εξέλιξη.

Η υπηρεσία, μετά από αίτημα του δήμου, εισηγείται τον χαρακτηρισμό ως νεώτερου μνημείου, του λεβητοστασίου με το, εν επαφή, μηχανοστάσιο των δύο καπνοδόχων και του σωζόμενου μηχανολογικού εξοπλισμού εντός του λεβητοστασίου, καθώς αποτελούν μοναδικό μνημείο βιομηχανικής αρχαιολογίας στην περιοχή των Χανίων, υλικό φορέα της συλλογικής μνήμης της πόλης και τμήμα της ιστορίας της πόλης. Παράλληλα, ζητάει από την Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Χανίων να μην εκδώσει τυχόν άδεια κατεδάφισης ή άδεια για οποιαδήποτε οικοδομική επέμβαση πριν την έκδοση της σχετικής απόφασης της υπουργού Πολιτισμού, Λυδίας Κονιόρδου.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Χανίων, πλέον, το θέμα της κήρυξης των φουγάρων σε νεώτερα μνημεία αναμένεται να τεθεί στην Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων στην Αθήνα και στη συνέχεια να ληφθεί η τελική απόφαση από την υπουργό Πολιτισμού.

«Ο Δήμος Χανίων θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τη διαδικασία μέχρι την συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων, όπου και θα παραστώ για να στηρίξω τη θέση μας για την κήρυξη των δύο καμινάδων και του εναπομείναντος κτιρίου του πρώην εργοστασίου της ΑΒΕΑ ως ιστορικών διατηρητέων μνημείων, ώστε να αποσοβηθεί οριστικά κάθε ενδεχόμενο κατεδάφισης των εξαιρετικά σημαντικών αυτών κτισμάτων για την πόλη μας, τα οποία αποτελούν μνημεία της σύγχρονης ιστορίας και της βιομηχανικής κληρονομιάς της και σύμβολα μιας πρωτοποριακής παραγωγικής δραστηριότητας» τόνισε, μεταξύ άλλων, σε δηλώσεις του, ο κ. Βάμβουκας.