Στα εφτά έφτασαν του κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου στη χώρα μας, εκ των οποίων τα πέντε εντοπίστηκαν την τελευταία εβδομάδα, με τους ασθενείς να εμφανίζουν συμπτώματα από το κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα ή οξεία χαλαρή παράλυση).

Ειδικότερα, και σύμφωνα με την τελευταία επιδημιολογική έκθεση που εξέδωσε το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), οι πέντε εκ των εφτά ασθενών έχουν λάβει ήδη εξιτήριο από τα νοσοκομεία που νοσηλεύονταν, ενώ οι άλλοι δύο ασθενείς νοσηλεύονται σε κοινούς θαλάμους και όχι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Σε ό,τι αφορά τη…γεωγραφία των κρουσμάτων τα έξι από αυτά εντοπίστηκαν στην περιοχή των Μεγάρων, ενώ το έβδομο στη Βοιωτία και ειδικότερα στη περιοχή Τανάγρα. Εντούτοις οι επιστήμονες του Κέντρου υπογραμμίζουν στην ίδια έκθεση ότι «το κρούσμα με πιθανό τόπο έκθεσης το Δήμο Τανάγρας χαρακτηρίζεται – προς το παρόν – ως ‘πιθανόν’», καθώς εκκρεμεί η περαιτέρω εργαστηριακή διερεύνηση και επιβεβαίωση του.

Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι – σύμφωνα πάντα με το ΚΕΕΛΠΝΟ – «σε κάθε ένα κρούσμα από τον ιό του Δυτικού Νείλου με προσβολή του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος αντιστοιχούν περίπου 140 μολυνθέντες από τον ιό με ήπια συμπτωματολογία ή ασυμπτωματικοί».

Μέτρα προστασίας από τον ιό του Δυτικού Νείλου

εντομοαπωθητικά χώρου

εντομοαπωθητικές κρέμες για το ακάλυπτο δέρμα

απομάκρυνση των στάσιμων νερών (π.χ. από γλάστρες, λεκάνες και υδρορροές)

χρήση ανεμιστήρων και κλιματιστικών

σίτες παραθύρων και κουνουπιέρες

χρήση κίτρινων λαμπτήρων σε εξωτερικούς χώρους

καλό κούρεμα γρασιδιού και φυλλωσιών